Czy jest określony czas na udostępnienie dokumentòw przez kadry

29.06 złożyłam na piśmie, do kadr mojego zakładu pracy, prośbę o udostępnienie mi moich grafikòw ( ostatecznych wersji) oraz list obecności od grudnia 2022 do czerwca 2023. Czy jest jakiś określony prawnie czas ile się czeka na odpowiedź? Pani telefonicznie poinformowała mnie , że za ok 2 - 2.5 godziny powinnam otrzymać. Minęły prawie dwa dni i nie mam żadnej odpowiedzi.
anonim cytuj
30-06-2023
Rozumiem, że jest to dla Ciebie istotna kwestia. Na początek warto zaznaczyć, że pracodawca zobowiązany jest do prowadzenia dokumentacji pracowniczej, w tym ewidencji czasu pracy (w której grafiki są zazwyczaj uwzględniane), zgodnie z art. 94 pkt 9 Kodeksu pracy (Dz. U. 1974 nr 24 poz. 141).

Jednakże, nie ma w prawie pracy konkretnego przepisu, który by określał termin udostępnienia takich dokumentów pracownikowi. W praktyce oczekiwanie 2-3 dni na takie dokumenty wydaje się być rozsądne, ale jeżeli pracodawca nie dostarczył Ci tych dokumentów w uzgodnionym czasie, powinnaś upomnieć się o nie ponownie.

Ważne jest, aby wszystkie tego typu prośby kierować do pracodawcy na piśmie i zachować dla siebie kopię tych dokumentów, aby mieć dowód, że takie prośby były składane. Jeżeli pracodawca nadal odmawia udostępnienia tych dokumentów, może to być naruszenie Twoich praw jako pracownika.

W takim przypadku, mogłabyś zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy, która jest uprawniona do kontrolowania, czy pracodawca przestrzega przepisów prawa pracy, w tym obowiązku prowadzenia i udostępniania dokumentacji pracowniczej.

Mam nadzieję, że informacje te są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz dodatkowe pytania, służę pomocą.

Pozdrawiam

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Dwie darowizny w jednym akcie notarialnym.
Witam, teściowe chcą darować swojemu synowi, a mojemu mężowi jedną działką, drugą natomiast swojej córce. Czy mogą to zrobić w jednym akcie notarialnym? Czy również w tym samym akcie mąż może mi darować połowę swojego udziału w działce i tym samym rozszerzyć współwłasność? Dzięki temu nie trzeba by później robić tego rozszerzenia, które jest dodatkowo płatne. Za wszelkie informację dziękuję, bardzo zależy mi na nich, ponieważ notariusze, nie zaw...
Skarga pauliańska.
Witam, mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?...
Zaległości alimentacyjne.
Zmarł mój ojciec który żył w konkubinacie z moją mamą, miał zasądzone alimenty nade mną, przez długi czas nie płacił i narosło mu około 20 tysięcy polskich złotych zaległości, część komornik zajął z tej kwoty około 300zł + bieżące alimenty. Wiem że spadkobiercy przejmują długi, lecz zobowiązania alimentacyjne już nie. Spadkobiercami są dwaj bracia którzy mają wysokie emerytury górnicze (5-7tyś zł) + dorabiają, więc żyją dość zamożnie. Dodatkow...
W mojej rodzinie występowały wyroki karne,Mój chłopak będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych.
Dzień dobry, mam pytanie związane z prawem wojskowym. Mój chłopak od dłuższego czasu jest oficerem w wojsku. Ze względu na jego status będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych. Jego rodzina nie miała nigdy problemów z prawem, jednak w mojej najbliższej rodzinie występowały wyroki karne (jazda po pijanemu, kradzieże, posiadanie narkotyków). Ja sama nigdy nie byłam karana, mam "czyste konto". Czy z punktu prawnego, zawarci...

Wyszukiwarka