Czy jest określony czas na udostępnienie dokumentòw przez kadry

29.06 złożyłam na piśmie, do kadr mojego zakładu pracy, prośbę o udostępnienie mi moich grafikòw ( ostatecznych wersji) oraz list obecności od grudnia 2022 do czerwca 2023. Czy jest jakiś określony prawnie czas ile się czeka na odpowiedź? Pani telefonicznie poinformowała mnie , że za ok 2 - 2.5 godziny powinnam otrzymać. Minęły prawie dwa dni i nie mam żadnej odpowiedzi.
anonim cytuj
30-06-2023
Rozumiem, że jest to dla Ciebie istotna kwestia. Na początek warto zaznaczyć, że pracodawca zobowiązany jest do prowadzenia dokumentacji pracowniczej, w tym ewidencji czasu pracy (w której grafiki są zazwyczaj uwzględniane), zgodnie z art. 94 pkt 9 Kodeksu pracy (Dz. U. 1974 nr 24 poz. 141).

Jednakże, nie ma w prawie pracy konkretnego przepisu, który by określał termin udostępnienia takich dokumentów pracownikowi. W praktyce oczekiwanie 2-3 dni na takie dokumenty wydaje się być rozsądne, ale jeżeli pracodawca nie dostarczył Ci tych dokumentów w uzgodnionym czasie, powinnaś upomnieć się o nie ponownie.

Ważne jest, aby wszystkie tego typu prośby kierować do pracodawcy na piśmie i zachować dla siebie kopię tych dokumentów, aby mieć dowód, że takie prośby były składane. Jeżeli pracodawca nadal odmawia udostępnienia tych dokumentów, może to być naruszenie Twoich praw jako pracownika.

W takim przypadku, mogłabyś zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy, która jest uprawniona do kontrolowania, czy pracodawca przestrzega przepisów prawa pracy, w tym obowiązku prowadzenia i udostępniania dokumentacji pracowniczej.

Mam nadzieję, że informacje te są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz dodatkowe pytania, służę pomocą.

Pozdrawiam

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Rozliczenie PIT-u zmarłego
Mój tata zmarł 2 lipca 2022 r Do lipca pobierał emeryturę. Jak wygląda fakt rozliczenia PIT-u. Tzn. od stycznia 2022 do czerwca 2022. Czy prawnie to już niemożliwe? Bardzo proszę o retoryczną poradę. Chodzi o rozliczenie z emerytury, jak co roku robił sam tata. Czy jak człowiek umiera, to co państwo pobrało na podatek, to przepada?...
Umorzenie zaległych alimentów.
Witam, mojej narzeczonej od około 3 lat wpływają środki z zaległych alimentów(jej biologiczny ojciec nie płacił alimentów przez 18 lat) teraz poszedł gdzieś do pracy i co jakiś czas komornik coś jej przeleje ale np. w tamtym roku było to jakieś 2 tyś bo jej biologiczny ojciec albo nie miał pracy albo pracował na lewo, teraz zaczął wypisywać do teściowej że idzie do sądu i będzie się starał o umorzenie alimentów, czy ma do tego prawo?...
Podwyższenie alimentów.
Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?...
Pracodawca odmówił urlopu.
Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda. 18 listopada złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu. Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle. Jes...

Wyszukiwarka