Czy jest określony czas na udostępnienie dokumentòw przez kadry

29.06 złożyłam na piśmie, do kadr mojego zakładu pracy, prośbę o udostępnienie mi moich grafikòw ( ostatecznych wersji) oraz list obecności od grudnia 2022 do czerwca 2023. Czy jest jakiś określony prawnie czas ile się czeka na odpowiedź? Pani telefonicznie poinformowała mnie , że za ok 2 - 2.5 godziny powinnam otrzymać. Minęły prawie dwa dni i nie mam żadnej odpowiedzi.
anonim cytuj
30-06-2023
Rozumiem, że jest to dla Ciebie istotna kwestia. Na początek warto zaznaczyć, że pracodawca zobowiązany jest do prowadzenia dokumentacji pracowniczej, w tym ewidencji czasu pracy (w której grafiki są zazwyczaj uwzględniane), zgodnie z art. 94 pkt 9 Kodeksu pracy (Dz. U. 1974 nr 24 poz. 141).

Jednakże, nie ma w prawie pracy konkretnego przepisu, który by określał termin udostępnienia takich dokumentów pracownikowi. W praktyce oczekiwanie 2-3 dni na takie dokumenty wydaje się być rozsądne, ale jeżeli pracodawca nie dostarczył Ci tych dokumentów w uzgodnionym czasie, powinnaś upomnieć się o nie ponownie.

Ważne jest, aby wszystkie tego typu prośby kierować do pracodawcy na piśmie i zachować dla siebie kopię tych dokumentów, aby mieć dowód, że takie prośby były składane. Jeżeli pracodawca nadal odmawia udostępnienia tych dokumentów, może to być naruszenie Twoich praw jako pracownika.

W takim przypadku, mogłabyś zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy, która jest uprawniona do kontrolowania, czy pracodawca przestrzega przepisów prawa pracy, w tym obowiązku prowadzenia i udostępniania dokumentacji pracowniczej.

Mam nadzieję, że informacje te są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz dodatkowe pytania, służę pomocą.

Pozdrawiam

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku po rozwodzie.
Czy możemy zrobić między sobą podział majątku bez udziału notariusza? Jesteśmy 4 miesiące po rozwodzie. Chcemy rozpisać że jeden samochód biorę ja, drugi on. A wspólna działkę zostawić bo co do niej, to nie możemy się dogadać....
Wykupienie części domu bez wiedzy współwłaścicieli
Witam mam pytanie i proszę o pomoc... Mam 1/2 i 3/4 domu zapisana i wszystko prawnie uregulowane ale drugą część domu czyli 1/4 maja dzieci zmarłego właściciela no i niestety moi wspólni właściciele postanowili dom sprzedać mimo mojej chęci wykupu ale niestety wykluczyli mnie i czy jest szansa zmuszenia ich prawnie do takiego postępowania , czy jest szansa wykupić drugą niecałą polowe domu bez zgody właścicieli a właściwie współwłaścicieli...
Źle odczytywany licznik (dopłata za energię elektryczną)
Witam..może trochę nietypowo ale spróbuję....jakieś dwa tygodnie temu dostalam rozliczenie za energię elektryczną z taurona...do dopłaty niecałe 50 zł...myślę sobie że super i zapłaciłam...ale szczęścia za wiele oczywiście i dziś dostaje pismo że przez ostatnie dwa lata licznik był źle odczytywany ( odczytuje to pracownik taurona).i w związku z tym do zaplaty (czas na zapłatę 9 dni) pięć fakturek na łączną kwotę ponad 500zl...faktury od 2020 roku...
Protokół zdawczo-odbiorczy na końcu okresu najmu.
Będę zwalniać wynajmowane mieszkanie czy mogę przygotować pismo, w którym właściciel poświadczy odbiór stanu mieszkania? Chodzi mi o to,że przy odbiorze zapozna się ze stanem mieszkania i po tym podpisze mi pismo,że nie ma zastrzeżeń co do stanu mieszkania i kaucja zostanie zwrócona bez późniejszych kompilacji. Nie mam pewności,że nie pogorszy stanu mieszkania aby nie zwrócić kaucji po moim opuszczeniu lokalu....

Wyszukiwarka