Czy jest określony czas na udostępnienie dokumentòw przez kadry

29.06 złożyłam na piśmie, do kadr mojego zakładu pracy, prośbę o udostępnienie mi moich grafikòw ( ostatecznych wersji) oraz list obecności od grudnia 2022 do czerwca 2023. Czy jest jakiś określony prawnie czas ile się czeka na odpowiedź? Pani telefonicznie poinformowała mnie , że za ok 2 - 2.5 godziny powinnam otrzymać. Minęły prawie dwa dni i nie mam żadnej odpowiedzi.
anonim cytuj
30-06-2023
Rozumiem, że jest to dla Ciebie istotna kwestia. Na początek warto zaznaczyć, że pracodawca zobowiązany jest do prowadzenia dokumentacji pracowniczej, w tym ewidencji czasu pracy (w której grafiki są zazwyczaj uwzględniane), zgodnie z art. 94 pkt 9 Kodeksu pracy (Dz. U. 1974 nr 24 poz. 141).

Jednakże, nie ma w prawie pracy konkretnego przepisu, który by określał termin udostępnienia takich dokumentów pracownikowi. W praktyce oczekiwanie 2-3 dni na takie dokumenty wydaje się być rozsądne, ale jeżeli pracodawca nie dostarczył Ci tych dokumentów w uzgodnionym czasie, powinnaś upomnieć się o nie ponownie.

Ważne jest, aby wszystkie tego typu prośby kierować do pracodawcy na piśmie i zachować dla siebie kopię tych dokumentów, aby mieć dowód, że takie prośby były składane. Jeżeli pracodawca nadal odmawia udostępnienia tych dokumentów, może to być naruszenie Twoich praw jako pracownika.

W takim przypadku, mogłabyś zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy, która jest uprawniona do kontrolowania, czy pracodawca przestrzega przepisów prawa pracy, w tym obowiązku prowadzenia i udostępniania dokumentacji pracowniczej.

Mam nadzieję, że informacje te są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz dodatkowe pytania, służę pomocą.

Pozdrawiam

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Młodociany pracownik na L4
Witam? Chodzę do szkoły zawodowej i jestem młodocianym pracownikiem w warsztacie samochodowym. Ostatnio się rozchorowałem i poszedłem na zwolnienie L4 na tydzień czasu i mam pytanie czy ma prawo szef do mnie dzwonić w czasie zwolnienia i mówić mi, że jego zwolnienie nie interesuje i że przyjął sobie kogoś innego na moje miejsce, a ja mam przyjść sobie po wypowiedzenie umowy?. I pytanie jeszcze, czy można to jakoś zgłosić, że poza tym musimy jako ...
Przechowanie pieniędzy na czyimś koncie
Pan X ma tendencje do zadłużania się. Sprzedał mieszkanie i została mu po spłaceniu hipoteki kwota 90 tys zł. Kwota ta zawarta jest w akcie i nic sie nie działo „pod stołem”. W związku z lekka ręka do wydawania chce przelać cała kwote ze swojego konta, na konto siostry aby uniemożliwić sobie wydawanie pieniędzy pod wpływem emocji. Czy tak można? Czytałam ze może paść podejrzenie ze to darowizna czy pożyczka, a to ma być tylko na koncie. Podpowie...
Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem
Witam, Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...
Jak złożyć wniosek o odzyskanie prawa jazdy?
Dzień dobry, chciałbym zapytać jak powinien wyglądać i co zawierać wniosek do sądu o odzyskanie prawa jazdy i do jakiego sądu go złożyć. Prawo jazdy zabrane zostało na 3 lata....

Wyszukiwarka