Czy jest określony czas na udostępnienie dokumentòw przez kadry

29.06 złożyłam na piśmie, do kadr mojego zakładu pracy, prośbę o udostępnienie mi moich grafikòw ( ostatecznych wersji) oraz list obecności od grudnia 2022 do czerwca 2023. Czy jest jakiś określony prawnie czas ile się czeka na odpowiedź? Pani telefonicznie poinformowała mnie , że za ok 2 - 2.5 godziny powinnam otrzymać. Minęły prawie dwa dni i nie mam żadnej odpowiedzi.
anonim cytuj
30-06-2023
Rozumiem, że jest to dla Ciebie istotna kwestia. Na początek warto zaznaczyć, że pracodawca zobowiązany jest do prowadzenia dokumentacji pracowniczej, w tym ewidencji czasu pracy (w której grafiki są zazwyczaj uwzględniane), zgodnie z art. 94 pkt 9 Kodeksu pracy (Dz. U. 1974 nr 24 poz. 141).

Jednakże, nie ma w prawie pracy konkretnego przepisu, który by określał termin udostępnienia takich dokumentów pracownikowi. W praktyce oczekiwanie 2-3 dni na takie dokumenty wydaje się być rozsądne, ale jeżeli pracodawca nie dostarczył Ci tych dokumentów w uzgodnionym czasie, powinnaś upomnieć się o nie ponownie.

Ważne jest, aby wszystkie tego typu prośby kierować do pracodawcy na piśmie i zachować dla siebie kopię tych dokumentów, aby mieć dowód, że takie prośby były składane. Jeżeli pracodawca nadal odmawia udostępnienia tych dokumentów, może to być naruszenie Twoich praw jako pracownika.

W takim przypadku, mogłabyś zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy, która jest uprawniona do kontrolowania, czy pracodawca przestrzega przepisów prawa pracy, w tym obowiązku prowadzenia i udostępniania dokumentacji pracowniczej.

Mam nadzieję, że informacje te są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz dodatkowe pytania, służę pomocą.

Pozdrawiam

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Kontynuacja l4 po ustaniu jednej z umow o pracę
Witam, pracuję na dwa etaty, w kontroli na czas nieokreślony oraz na kasie również z umową o pracę na czas określony do 31 grudnia br. 24 października na cito miałam operację cieśni nadgarstka i przebywam aktualnie na zwolenieniu do 5 stycznia 2024. W wyniku kompikacji i dłuższej rehabilitacji ortopeda do pracy chce mnie dopuścić dopiero minimum pod koniec stycznia. Umowa o pracę na kasie wygaśnie w trakcie trwania l4, dlatego nie wiem jak ZUS kt...
Nie płace podatku od zarobionych pieniędzy
Mam pytanie. Jako 20-letnia osoba studiująca, dorabiam sobie, sprzedając ubrania, sprowadzając rzeczy zza granicy i sprzedając je już w Polsce, oprócz tego robię grafiki na zamówienie. Średni zysk miesięczny to około 10-15tys. Luty był dobrym miesiącem, bo sprzedawałam gadżety walentynkowe i zarobiłam ok. 28 tys. na czysto. I jest problem. Nie mam żadnej firmy, jestem zielona w temacie podatków, a znajomi powiedzieli ze w przypadku kontroli skarb...
Przerejestrowanie auta bez umowy.
W skrócie - kupiłem auto, spisałem umowę, dostałem dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, ale auto nie było przerejestrowane na ówczesnego właściciela. Powiedział mi, że poprzednią umowę przyśle bo musi poszukać, a że to gruz i mi się nie spieszyło, zgodziłem się, strzelając sobie w kolano. Po kilku miesiącach gruz mi nie potrzebny i chcę sprzedać, a sprzedać nie mogę bo do przerejestrowania potrzebne są poprzednie umowy aż do właściciela w dowodz...
Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....

Wyszukiwarka