Źle odczytywany licznik (dopłata za energię elektryczną)

Witam..może trochę nietypowo ale spróbuję....jakieś dwa tygodnie temu dostalam rozliczenie za energię elektryczną z taurona...do dopłaty niecałe 50 zł...myślę sobie że super i zapłaciłam...ale szczęścia za wiele oczywiście i dziś dostaje pismo że przez ostatnie dwa lata licznik był źle odczytywany ( odczytuje to pracownik taurona).i w związku z tym do zaplaty (czas na zapłatę 9 dni) pięć fakturek na łączną kwotę ponad 500zl...faktury od 2020 roku...do tej pory nigdy nic takiego nie miało miejsca. Jak do tego podejść?
anonim cytuj
13-07-2022
Zalozyc sobie aplikacje i tam beda wszystkie fv i odczyty licznika ew. Na stronie internetowej sprawdzic.

anonim cytuj
13-07-2022
Upewnić się że to faktury z taurona, że zgadza się numer rachunku. Jeśli tak - zapłacić, gdyż to twój zużyty prąd i twoje należności.

anonim cytuj
13-07-2022
Dzwoniłaś na oficjalną infolinię Taurona?

anonim cytuj
13-07-2022
Dzwoniłaś na oficjalną infolinię Taurona?

Cały dzień zajęta infolinia..będę próbować do skutku

anonim cytuj
13-07-2022
A te faktury są z Taurona? Może to wyłudzenie?

anonim cytuj
13-07-2022
A te faktury są z Taurona? Może to wyłudzenie?

z Taurona

anonim cytuj
13-07-2022
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i inne komentarze...dodzwoniłam się...będą sprawdzać wszystko raz jeszcze tymbardziej że dwa tygodnie temu było rozliczenie i okazało się dzisiaj że miałam nadpłatę a nie niedopłatę....mam pisać odwołanie...jeszcze raz dziękuję i temat można już zamknąć.

anonim cytuj
13-07-2022
jakieś dwa tygodnie temu dostalam rozliczenie za energię elektryczną z taurona...do dopłaty niecałe 50 zł...dziś dostaje pismo że przez ostatnie dwa lata licznik był źle odczytywany ( odczytuje to pracownik taurona).i w związku z tym do zaplaty (czas na zapłatę 9 dni) pięć fakturek na łączną kwotę ponad 500zl...faktury od 2020 roku...do tej pory nigdy nic takiego nie miało miejsca. Jak do tego podejść?

Jeśli dostaliście faktury z Taurona, które dotyczą różnic w odczytach z ostatnich dwóch lat, istnieje kilka kwestii do rozważenia:

Zgodnie z art. 24 ust. 2 ustawy z dnia 20 maja 2021 r. o energii elektrycznej, odczyt licznika jest dokonywany przez przedsiębiorstwo energetyczne przynajmniej raz na rok. Jeżeli odczyt przez dwa lata był niewłaściwy, błąd mógłby leżeć po stronie przedsiębiorstwa.
Jeżeli faktury dotyczą okresu sprzed dwóch lat, mogą już być przedawnione. Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego termin przedawnienia wynosi 2 lata od dnia, w którym uprawniony dowiedział się o możliwości dochodzenia roszczenia. Niemniej jednak należy dokładnie przeanalizować daty wystawienia tych faktur.
W sytuacji niezgodności odczytów warto zażądać weryfikacji licznika. Jeśli ujawni błąd w jego działaniu, to według art. 24 ust. 4a ww. ustawy możecie zażądać zmiany odczytów licznika.
Jeśli zdecydujesz się na złożenie odwołania, opieraj się na powyższych przepisach i wskazując, że odczyty były błędne oraz ewentualnie przedawnione.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Wymiana dokumentu Prawo jazdy
Jeśli siostra miała bezterminowe prawo jazdy, ale zmieniła nazwisko po ślubie i wymieniła dokument prawo jazdy wtedy zmienili jej na terminowe prawo jazdy. Było to ok. 6 lat temu. Wyczytałam w Internecie, że skoro ktoś ma bezterminowe prawo jazdy to po zmianie nazwiska dalej powinny być bezterminowe. Jednakże jej zrobili terminowe. Stąd pytanie: Czy można to jeszcze zmienić ten dokument na bezterminowe?...
Czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy?
Witam ja z takim pytanie czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy za wodę i gaz jak niedopilnowania tego . Było zapłacone za czynsz najmu i czynsz spółdzielczy a teraz nagle okazuje się że jeszcze jak była za granicą niedopilnowania liczników i jest dużo do dopłaty. Co w takiej sytuacji?...
Zwolnienie na L4
Czy mogłam zostać zwolniona z pracy na L4? Byłam na umowie 1rok 3m, do końca było dwa tygodnie. Miała zostać przedłużona a kierowniczka dwa dni przed końcem telefonicznie mnie poinformowała że nie przedluża umowy. Dodam że jeszcze byłam na L4 bez dnia przerwy....
Problem z odebraniem nadgodzin.
Problem jest następujący: pracuję jako asystent na okienku w placówce Poczty Polskiej. Tydzień temu z przyczyn ode mnie niezależnych mój czas pracy został przekroczony o około 45 minut. Według grafiku kończyłem pracę o 15.30 po zamknięciu poczty o godzinie 15.00. Ponieważ był to mój ostatni dzień na tej konkretnej placówce gdzie zastępowałem inną osobę byłem zobligowany do przewiezienia swoich rzeczy oraz kluczy od placówki na inny urząd pocztow...

Wyszukiwarka