Ciąża po ciąży - wysokość L4.

Cześć,
Wysokość L4 wylicza się ze średniej z 12 ostatnich pensji. Co w przypadku, gdy żona skończyła urlop macierzyński i pracuje od 2 miesięcy.
Gdyby teraz zaszła w ciążę i poszła na L4, to ZUS wyliczy podstawę zasiłku chorobowego z 12 miesięcy czyli z 2 miesięcy pracy i 10 miesięcy zasiłku macierzyńskiego?
Różnica jest bardzo duża jeżeli tak to się odbywa? Jeżeli nie jest inaczej to państwo nieco zniechęca do szybkiego urodzenia kolejnego dziecka, gdyż lepiej popracować 12 miesięcy i dopiero starać się o kolejnego potomka.
anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli żona nie będzie w stanie pracować i otrzyma zwolnienie lekarskie, wtedy do wyliczenia podstawy będą brane pod uwagę pełne przepracowane miesiące. Więc nie będą liczyli zasiłku macierzyńskiego, a wynagrodzenie przed nim (a o ile miała zwolnienie w trakcie poprzedniej ciąży to jeszcze sprzed zwolnienia w poprzedniej ciąży).
Aha czyli liczy się 12 miesięcy pracy. Ale to i tak średnio, skoro w trakcie macierzyńskiego pensje mocno wzrosły, to lepiej choć kilka dobrych miesięcy popracować aby tę średnią podnieść.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Poczta Polska wystawiła tacie obciążenie z tytułu braku oplat za abonament rtv. W piśmie widnieje adres, pod którym tato nigdy nie mieszkał.
Dobry wieczór. Poczta Polska wystawiła mojemu tacie obciążenie z tytułu braku oplat za abonament rtv, o którym dowiedział się dopiero po zajęciu konta. Pomijam fakt, że żaden odbiornik nie został zgłoszony ale chodzi o dane. W piśmie z Poczty widnieje adres, pod którym moj tato nigdy nie mieszkał ani nie był zameldowany. PESEL się zgadza. Czy zatem powinno się to zgłosić do prokuratury jako wyciek danych? Na Poczcie odbiera ukrainiec i nie potraf...
Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...
Kontakty z dzieckiem, a brak alimentacji.
Ojciec dziecka płacił alimenty na dziecko urodzone w UK. Sam teraz zjechał do PL , ja z synem zjeżdżam za kilka miesięcy (zupełnie inne miasto) do tego czasu przestał mi płacić całkowicie, uważa że nie ma obowiązku płacić alimentów i to nie obowiązek ojca utrzymywać dziecko a matki ! Co mogę zrobić w tej sprawie ? Muszę czekać aż zjadę do PL i tam założyć sprawę o alimenty? Czy można to zrobić online? Jak to wszystko wygląda w PL? Jeszcze chciał...
Problemy z wypowiedzeniem o pracę. Czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata?
Pracowałam 5 lat na umowie o pracę w kioskoportierni. W czerwcu dostałam wypowiedzenie którego nie podpisałam gdyż data zatrudnienia na wypowiedzeniu była 1.01.22 r. Wypowiedzenie odebrałam z poczty. Pracodawca zakończył swoją działalność z datą 17.07.22. Moje pytanie jest czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata. Pracodawca liczy wypowiedzenie od czerwca mimo nie podpisania przeze mnie wypowiedzenia....

Wyszukiwarka