Służebność

Dzień dobry, kilka lat temu otrzymałem dom z zapisem: " [moje dane] na życzenie babci [dane] i brata ojca [dane] nieodpłatnie na ich rzecz dożywotnią służebność polegająco na prawie korzystania z parteru domu mieszkalnego z prawem wejścia, prawie korzystania z budynków gospodarczych z prawem swobodnego poruszania się po działce". Czy ten zapis oznacza że wszelkie opłaty za media, utrzymanie nieruchomości czy żywność lub ubiór ponoszę ja? Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
23-09-2021
Zapis, który przytoczyłeś, dotyczy dożywotniej służebności. Służebność osobista, jak ta opisana w Twoim przypadku, jest regulowana w Kodeksie cywilnym. Niestety, sam zapis nie jest wystarczająco precyzyjny, aby jednoznacznie określić, które z obowiązków finansowych związanych z korzystaniem z nieruchomości spoczywają na Tobie, a które na osobach korzystających z służebności.

Warto zwrócić uwagę na przepisy dotyczące służebności osobistej w Kodeksie cywilnym:

Art. 305[¹] § 1 Kodeksu cywilnego stanowi, że przez umowę służebności osobistej ustanawia się na rzecz osoby fizycznej prawo do korzystania z nieruchomości obciążonej w sposób określony w umowie.

Art. 305[¹] § 2 Kodeksu cywilnego wskazuje, że jeżeli umowa nie stanowi inaczej, właściciel nieruchomości obciążonej jest obowiązany do wykonywania czynności, które są niezbędne dla korzystania z służebności.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Wyrok do odsiedzenia zamieniony na pracę społeczne, które nie zostały wykonane
Ktoś miał do odsiedzenia wyrok ,dostał jednak zamienione na prace społeczne. Jednak owy człowiek nie wykonał ani jednej godziny i teraz dostał wezwanie do odsiadki wyroku 30 dni . Czy jest jakaś szansa aby ubiegać się o zmianę środka?...
W mojej rodzinie występowały wyroki karne,Mój chłopak będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych.
Dzień dobry, mam pytanie związane z prawem wojskowym. Mój chłopak od dłuższego czasu jest oficerem w wojsku. Ze względu na jego status będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych. Jego rodzina nie miała nigdy problemów z prawem, jednak w mojej najbliższej rodzinie występowały wyroki karne (jazda po pijanemu, kradzieże, posiadanie narkotyków). Ja sama nigdy nie byłam karana, mam "czyste konto". Czy z punktu prawnego, zawarci...
Kto odpowiada za stan utrzymania drogi/alejki na terenie Rodzinnych Ogrodów Działkowych?
Pytam z uwagi na uszkodzenie pojazdu o wystający z ziemi element ogrodzenia, który w wysokiej trawie ,pomiędzy koleinami po ostatnich deszczach nie był widoczny. Zahaczenie podwoziem skutkowało dość poważnymi uszkodzeniami pojazdu. Zarząd działek nie chce wskazać numeru polisy ubezpieczyciela ROD celem naprawy uszkodzenia twierdząc, że winę ponoszę ja bo bez jakichkolwiek ustaleń stwierdza że : bagażnik był załadowany, ja nie dostosowałem prędkoś...
Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?
Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?...

Wyszukiwarka