Służebność

Dzień dobry, kilka lat temu otrzymałem dom z zapisem: " [moje dane] na życzenie babci [dane] i brata ojca [dane] nieodpłatnie na ich rzecz dożywotnią służebność polegająco na prawie korzystania z parteru domu mieszkalnego z prawem wejścia, prawie korzystania z budynków gospodarczych z prawem swobodnego poruszania się po działce". Czy ten zapis oznacza że wszelkie opłaty za media, utrzymanie nieruchomości czy żywność lub ubiór ponoszę ja? Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
23-09-2021
Zapis, który przytoczyłeś, dotyczy dożywotniej służebności. Służebność osobista, jak ta opisana w Twoim przypadku, jest regulowana w Kodeksie cywilnym. Niestety, sam zapis nie jest wystarczająco precyzyjny, aby jednoznacznie określić, które z obowiązków finansowych związanych z korzystaniem z nieruchomości spoczywają na Tobie, a które na osobach korzystających z służebności.

Warto zwrócić uwagę na przepisy dotyczące służebności osobistej w Kodeksie cywilnym:

Art. 305[¹] § 1 Kodeksu cywilnego stanowi, że przez umowę służebności osobistej ustanawia się na rzecz osoby fizycznej prawo do korzystania z nieruchomości obciążonej w sposób określony w umowie.

Art. 305[¹] § 2 Kodeksu cywilnego wskazuje, że jeżeli umowa nie stanowi inaczej, właściciel nieruchomości obciążonej jest obowiązany do wykonywania czynności, które są niezbędne dla korzystania z służebności.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. Czy z tego powodu możliwa jest sprawa w sądzie?
Dzień dobry mam pytanie odnosnie ochroniarza Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. chyba chroniony bo ktoś wezwał ochrone przyjechala dosc szybko. Chcieli mnie wylegitmować ale nie wiedziałem ze to ochrona to podałem nie swoje danę a potem zaczeli sie awanturować to im podałem prawdziwe... coś gadali o jakiejs sprawie w sądzie przez to. Czy to możliwe? Policji zadnej nie bylo jak cos...
Urlop na czas pobytu w sanatorium
Dostałem skierowanie do sanatorium, czy pracodawca może mi odmówić udzielenia urlopu? Mam 11 dni urlopu wypoczynkowego, potrzebuje jeszcze 4 dni urlopu bezpłatnego. ...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej
Jak się można odwołać do wniosku o ograniczenie władzy rodzicielskiej? Merytorycznie i technicznie. Kiedy we wniosku nie ma podanych żadnego uzasadnienia, ani żadnego świadka powołanego. Przebywam z dzieckiem prawie tyle co opieka naprzemienna. Aktualnie piszę drugie pismo, aby wnieść o opiekę naprzemienną i znieść alimenty (których nie płacę, w uzasadnieniu podaje powody i dlaczego tego nie robiłem i jak łoże na utrzymanie dziecka). Słuchając ...
Jak sprzedać mieszkanie bez pośredników?
Dzień dobry. Zamierzam sprzedać mieszkanie. Zainteresowanie wyraziły osoby, które przy jego zakupie będą posiłkować się kredytem - powiedzieli mi, że muszą "dobrać trochę kredytu" bo nie mają tyle własnych środków. Wolałabym sprzedać mieszkanie gotówkowcom. Teraz zastanawiam się, jak to zrobić bezpiecznie dla siebie. Oni chcą podpisać umowę przedwstępną u notariusza. Co powinno się w niej znaleźć? Zależy mi na w miarę szybkiej sprzedaży...

Wyszukiwarka