Służebność

Dzień dobry, kilka lat temu otrzymałem dom z zapisem: " [moje dane] na życzenie babci [dane] i brata ojca [dane] nieodpłatnie na ich rzecz dożywotnią służebność polegająco na prawie korzystania z parteru domu mieszkalnego z prawem wejścia, prawie korzystania z budynków gospodarczych z prawem swobodnego poruszania się po działce". Czy ten zapis oznacza że wszelkie opłaty za media, utrzymanie nieruchomości czy żywność lub ubiór ponoszę ja? Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
23-09-2021
Zapis, który przytoczyłeś, dotyczy dożywotniej służebności. Służebność osobista, jak ta opisana w Twoim przypadku, jest regulowana w Kodeksie cywilnym. Niestety, sam zapis nie jest wystarczająco precyzyjny, aby jednoznacznie określić, które z obowiązków finansowych związanych z korzystaniem z nieruchomości spoczywają na Tobie, a które na osobach korzystających z służebności.

Warto zwrócić uwagę na przepisy dotyczące służebności osobistej w Kodeksie cywilnym:

Art. 305[¹] § 1 Kodeksu cywilnego stanowi, że przez umowę służebności osobistej ustanawia się na rzecz osoby fizycznej prawo do korzystania z nieruchomości obciążonej w sposób określony w umowie.

Art. 305[¹] § 2 Kodeksu cywilnego wskazuje, że jeżeli umowa nie stanowi inaczej, właściciel nieruchomości obciążonej jest obowiązany do wykonywania czynności, które są niezbędne dla korzystania z służebności.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika?
Witam, Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika (poprzez zrobienie zdjęcia pracownikowi ) ,by pokazać właścicielom firmy ,czy jest on właściwie umundurowany w miejscu pracy ? Właśnie taki (wg mnie żenujący ) sposób na kontrolę umundurowania wymyśliło sobie szefostwo. Ale ja też nie wiem co się dalej ze zdjęciem mojej osoby stanie , czy nikt go w jakikolwiek sposób nie wykorzysta ... Orientuje się ktoś w temaci...
Sprzedaż mieszkania po rozwodzie.
Jeden z współmałżonków posiada mieszkanie które jest tylko jego własnością - otrzymał je w spadku przed zawarciem małżeństwa. Strony ustaliły, że w ramach podziału majątku w trakcie rozwodu mieszkanie ma być przekazane temu drugiemu małżonkowi - mimo że tak naprawdę nie jest to majątek wspólny. Pytanie: jak to zrobić najprościej zgodnie z prawem (jeśli w ogóle taka możliwość istnieje) zakładając że ta druga strona chce potem to mieszkanie szybko...
Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron.
Odchodzę z pracy, gdyż pracodawca stosował mobbing. Wypowiedziałem umowę za porozumieniem stron 2 tygodnie temu. Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim do końca września czyli okresu wypowiedzenia. Otrzymałem dziś takiego smsa od pracodawcy. ""Szanowny Panie Adamie, w związku z popełnionymi przez Pana błędami w pracy moje biuro poniosło stratę finansową w wysokości 910,40 zł. Jeśli chce Pan poznać szczegóły i polubownie załatwić tę spra...
Dzierżawa / spadek ziemii
Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom ? ...

Wyszukiwarka