Służebność

Dzień dobry, kilka lat temu otrzymałem dom z zapisem: " [moje dane] na życzenie babci [dane] i brata ojca [dane] nieodpłatnie na ich rzecz dożywotnią służebność polegająco na prawie korzystania z parteru domu mieszkalnego z prawem wejścia, prawie korzystania z budynków gospodarczych z prawem swobodnego poruszania się po działce". Czy ten zapis oznacza że wszelkie opłaty za media, utrzymanie nieruchomości czy żywność lub ubiór ponoszę ja? Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
23-09-2021
Zapis, który przytoczyłeś, dotyczy dożywotniej służebności. Służebność osobista, jak ta opisana w Twoim przypadku, jest regulowana w Kodeksie cywilnym. Niestety, sam zapis nie jest wystarczająco precyzyjny, aby jednoznacznie określić, które z obowiązków finansowych związanych z korzystaniem z nieruchomości spoczywają na Tobie, a które na osobach korzystających z służebności.

Warto zwrócić uwagę na przepisy dotyczące służebności osobistej w Kodeksie cywilnym:

Art. 305[¹] § 1 Kodeksu cywilnego stanowi, że przez umowę służebności osobistej ustanawia się na rzecz osoby fizycznej prawo do korzystania z nieruchomości obciążonej w sposób określony w umowie.

Art. 305[¹] § 2 Kodeksu cywilnego wskazuje, że jeżeli umowa nie stanowi inaczej, właściciel nieruchomości obciążonej jest obowiązany do wykonywania czynności, które są niezbędne dla korzystania z służebności.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Okres ochronny przedemerytalny.
Znajoma ukończy 56 lat 31 maja tego roku. Dziś dostała wypowiedzenie z pracy, w której pracowała 15 lat, z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia, które kończy się 30 kwietnia. Niestety nie jest jeszcze w okresie ochronnym przedemerytalnym. Wypowiedzenie dostała do ręki. Co zrobić aby wypowiedzenie straciło ważność? Jak ma utrzymać się do tego okresu ochronnego przedemerytalnego?...
Umowa dożywocia
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...
Pożyczka od znajomego
Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie zał...
Spadek z zadłużeniem.
Otrzymałam spadek wraz zadłużeniem. W skład masy spadkowej wchodzą: mieszkanie i 80 tys dlugu wynikającego z pożyczek w bankach. Kto w pierwszej kolejności upomni się o ten dług? Urząd skarbowy czy bank? I co jeśli nie jestem w stanie w chwili obecnej spłacać tego zadłużenia? Czy od spadku muszę odprowadzić podatek?...

Wyszukiwarka