Problem z agencją nieruchomości.

Mam problem z agentem nieruchomości, który zajmował się lub raczej miał zajmować sprzedażą mojej działki. Zrobił zdjęcia z drona ,wstawił ofertę sprzedaży na 2 portalach i w sumie na tym jego praca się skończyła. Nie mam żadnej umowy podpisanej. Pan wstawił ofertę na wyłączność . Chcę zakończyć tą niby współpracę, ponieważ nic się nie dzieje w kwestii sprzedaży, nie podoba mi się jego podejście i ciągły brak czasu na jakiekolwiek rozmowy , nawet oferty nie ma czasu odświeżyć od 4 miesięcy. Proszę o informację, jak to wygląda prawnie . Ile mu się należy za dotychczasowy czas. Jestem zielona w temacie a chcę to zakończyć w kulturalny sposób.
anonim cytuj
17-11-2023
Jeśli to umowa ustna to w zasadzie nie ma umowy. Umowa pośrednictwa wymaga formy pisemnej lub elektronicznej pod rygorem nieważności czyli zawarcie umowy z pośrednikiem np. ustnie czy telefonicznie nie jest dopuszczalne przez prawo – takie uzgodnienie nie stanowi umowy i nie jest wiążące dla żadnej ze stron. Konieczne jest własnoręczne podpisanie umowy zarówno przez pośrednika, jak i przez nas (art. 78 k.c.) albo zawarcie umowy elektronicznie, przy czym nie jest wystarczające np. uzgodnienie warunków umowy w postaci korespondencji e-mail (forma dokumentowa). Forma elektroniczna wymaga, aby oświadczenia zostały opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym (art. 781 k.c.).

anonim cytuj
17-11-2023
Tak się domyślałam ,że jak nie ma pisemnej umowy , to jakby nic nie było. Ale zastanawiam się, czy po prostu zakończyć współpracę, czy z kulturą chociaż zapłacić za zdjęcia? Chociaż zdjęć do tej pory też nie dostałam. Jakiś tam swój czas agent poświęcił na wystawienie oferty . Ale nic poza tym.

anonim cytuj
17-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci?
Jestem od 19.09 w szpitalu psychiatrycznym, po próbie samobójczej. Moimi dziećmi zajmuję się moja siostra, która będzie dla nich rodziną zastępczą. Czy mam prawo dowiedzieć się czy jakaś rozprawa była? Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci? Nikt nie chce udzielić mi żadnych informacji....
Wyłudzanie pieniędzy od pracowników przez kierowników?
Witam. Pracuję obecnie w jednej z popularnych sieci supermarketów jako pracownik najniższego szczebla. Ostatnio mieliśmy niespodziewaną wizytę Sanepidu. Wypadła bardzo źle i sklep otrzymał karę, którą zapłaciło dwóch z-ców kierownika, którzy byli na tamtej zmianie. Dowiedziałem się jednak od jednego z nich, że karę mają również zapłacić pracownicy, ponieważ "utrzymanie czystości sklepu to ich zbiorowa odpowiedzialność". Suma została r...
Zaległe alimenty.
Witam, czy ktoś podpowie? Jeśli dłużnik dopiero w tym roku zaczął spłacać zaległe alimenty a na dziecko dalej nie płaci czy dalej popełnia przestępstwo ? I co można zrobić w tej sprawie?...
kaucja przy rozwiązaniu umowy
Witam wszystkich. Czy wynajmujacy ma prawo zabrać kaucję za mieszkanie przy rozwiązaniu umowy najmu okazjonalnego przed końcem trwania umowy? W umowie są zawarte tylko sytuacje opisane w k.c oraz za porozumieniem stron. My doszliśmy do porozumienia ale w ramach kary zabrano nam kaucję. Czy jest sens walczyć o kaucję w sądzie? Dodam, że wynajmujący na piśmie zaznaczył, że nie wnosi uwag do stanu mieszkania a na poczet wcześniejszego rozwiązania u...

Wyszukiwarka