Mam problem z agentem nieruchomości, który zajmował się lub raczej miał zajmować sprzedażą mojej działki. Zrobił zdjęcia z drona ,wstawił ofertę sprzedaży na 2 portalach i w sumie na tym jego praca się skończyła. Nie mam żadnej umowy podpisanej. Pan wstawił ofertę na wyłączność . Chcę zakończyć tą niby współpracę, ponieważ nic się nie dzieje w kwestii sprzedaży, nie podoba mi się jego podejście i ciągły brak czasu na jakiekolwiek rozmowy , nawet oferty nie ma czasu odświeżyć od 4 miesięcy. Proszę o informację, jak to wygląda prawnie . Ile mu się należy za dotychczasowy czas. Jestem zielona w temacie a chcę to zakończyć w kulturalny sposób.
Jeśli to umowa ustna to w zasadzie nie ma umowy. Umowa pośrednictwa wymaga formy pisemnej lub elektronicznej pod rygorem nieważności czyli zawarcie umowy z pośrednikiem np. ustnie czy telefonicznie nie jest dopuszczalne przez prawo – takie uzgodnienie nie stanowi umowy i nie jest wiążące dla żadnej ze stron. Konieczne jest własnoręczne podpisanie umowy zarówno przez pośrednika, jak i przez nas (art. 78 k.c.) albo zawarcie umowy elektronicznie, przy czym nie jest wystarczające np. uzgodnienie warunków umowy w postaci korespondencji e-mail (forma dokumentowa). Forma elektroniczna wymaga, aby oświadczenia zostały opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym (art. 781 k.c.).
anonim cytuj
17-11-2023
Tak się domyślałam ,że jak nie ma pisemnej umowy , to jakby nic nie było. Ale zastanawiam się, czy po prostu zakończyć współpracę, czy z kulturą chociaż zapłacić za zdjęcia? Chociaż zdjęć do tej pory też nie dostałam. Jakiś tam swój czas agent poświęcił na wystawienie oferty . Ale nic poza tym.
Pracodawca wystawia pracownikowi skierowanie na badania okresowe. Wiadomo, że jest to traktowane jak polecenie pracodawcy i pracownik musi je wykonać. Ale czy pracodawca ma prawo wskazać konkretny termin, który wiąże pracownika? Czy też jedynym terminem jest data końca obowiązywania obecnego orzeczenia lekarskiego?...
Jak krok po kroku zamknąć konto w banku, jeśli po śmierci mamy wpłynęło na konto świadczenie „mama 4+” i 14 emerytura? Teraz na koncie są niecałe 4000zł, ja miałam pełnomocnictwo które utraciłam w momencie śmierci. Na wypadek zgonu nikt z rodzeństwa nie był upoważniony....
Kilka dni temu kupiliśmy samochód. Umowa została spisana tylko na moją mamę. Chcemy abym ja była współwłaścicielem czy możemy spisać taką umowę między sobą, na wzór tych co są w Internecie bez spisywania aktu notarialnego ? Jakie koszty wiążą się z zawarciem umowy darowizny spisanej przez nas ? Chciałybyśmy ją zawrzeć pomiędzy sobą czyli matką a córką....
Witam ,mam problem a mianowicie pracuje w oparciu o umowę o pracę na pełny etat za najniższą krajową. I tutaj pojawia się problem bo za miesiąc lipiec wypłacono mi 2671 zł netto wliczając w to godziny nocne . A druga sprawa to umowa zlecenie także za miesiąc czerwiec wypłacono mi stawkę godzinową po 18.50 zł . Czy wszystko w porządku ? Czy to tak powinno wyglądać ?Przepracowałem pełny miesiąc, nie brałem bezpłatnego urlopu i nie jestem zapisany d...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: