Problem z agencją nieruchomości.

Mam problem z agentem nieruchomości, który zajmował się lub raczej miał zajmować sprzedażą mojej działki. Zrobił zdjęcia z drona ,wstawił ofertę sprzedaży na 2 portalach i w sumie na tym jego praca się skończyła. Nie mam żadnej umowy podpisanej. Pan wstawił ofertę na wyłączność . Chcę zakończyć tą niby współpracę, ponieważ nic się nie dzieje w kwestii sprzedaży, nie podoba mi się jego podejście i ciągły brak czasu na jakiekolwiek rozmowy , nawet oferty nie ma czasu odświeżyć od 4 miesięcy. Proszę o informację, jak to wygląda prawnie . Ile mu się należy za dotychczasowy czas. Jestem zielona w temacie a chcę to zakończyć w kulturalny sposób.
anonim cytuj
17-11-2023
Jeśli to umowa ustna to w zasadzie nie ma umowy. Umowa pośrednictwa wymaga formy pisemnej lub elektronicznej pod rygorem nieważności czyli zawarcie umowy z pośrednikiem np. ustnie czy telefonicznie nie jest dopuszczalne przez prawo – takie uzgodnienie nie stanowi umowy i nie jest wiążące dla żadnej ze stron. Konieczne jest własnoręczne podpisanie umowy zarówno przez pośrednika, jak i przez nas (art. 78 k.c.) albo zawarcie umowy elektronicznie, przy czym nie jest wystarczające np. uzgodnienie warunków umowy w postaci korespondencji e-mail (forma dokumentowa). Forma elektroniczna wymaga, aby oświadczenia zostały opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym (art. 781 k.c.).

anonim cytuj
17-11-2023
Tak się domyślałam ,że jak nie ma pisemnej umowy , to jakby nic nie było. Ale zastanawiam się, czy po prostu zakończyć współpracę, czy z kulturą chociaż zapłacić za zdjęcia? Chociaż zdjęć do tej pory też nie dostałam. Jakiś tam swój czas agent poświęcił na wystawienie oferty . Ale nic poza tym.

anonim cytuj
17-11-2023

Sugerowane Tematy

alimenty
Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rz...
Podatki od nieruchomości.
Kupiłam budynek mieszkalny do remontu na działce odłączonej od gruntów rolnych. Działka o powierzchni 2123 m. W wypisie z ewidencji gruntów figuruje jako grunty rolne zabudowane. Teren zakrzewiony i częściowo zadrzewiony ( niewielki sąd).Jak to się ma do nakazu podatkowego z urzędu gminy, w którym zakwalifikowano grunt jako grunty pozostałe w tym zajęte na prowadzenie odpłatnej statutowej działalności pożytku publicznego? Nigdy nie składałam wnio...
Zajęcie komornicze.
Mam problem z zajęciem komorniczym pieniędzy z konta. Pieniądze te są z programu "Czyste powietrze" czytałem że nie mogą być zajęte (art.831 § 1 pkt2a). Dzwoniłem do komornika ten chyba zna taki przepis ale zawala winę na bank, znowu bank chce jakieś pismo o komornika że pieniądze z programu są zwolnione z egzekucji. Bank chce też umowy z programem czyste powietrze że niby na tej umowie jest jakaś klauzura o zajęciu przez komornika. ...
Podatek od sprzedanej nieruchomości
Dzień dobry! Czy ktoś jest wstanie udzielić mi informacji na temat braku wypełnienia PIT 39 po sprzedaży nieruchomości? Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę? Oraz drugie pytanie :) sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy? ...

Wyszukiwarka