różnica w wypłatach

Będąc na L4 płatnym 100% dostaje srednia kwotę wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, te 12 miesięcy liczymy do dnia kiedy pracowałam ? Ta kwota podczas całego czasu trwania L4 powinna być stała ? Odkąd przebywam na L4 dostałam 2 wynagrodzenia i się różnią o kilkaset złotych, zastnawiam się z czego wynika różnica ? Wynagrodzenie wypłaca pracodawca.
anonim cytuj
01-10-2020
Średnią liczy się uwzględniając ostatni miesiąc poprzedzający zachorowanie. Może miałaś bardzo wysokie wynagrodzenie i za jeden dzień mniej tyle wyszło?

anonim cytuj
01-10-2020
kwota będzie stała bo to jeden okres zasiłkowy (chyba ze są przerwy między zwolnieniami) jednak w jednym miesiącu jest 30 dni w innym 31 i stanowi to różnicę.
Dostajesz wynagrodzenia czy najpierw wynagrodzenie a teraz zasiłek ?

anonim cytuj
01-10-2020
cały czas wynagrodzenie. Poproszę kadry o paski płacowe i to mi wyjaśni sprawę. Dziękuje za pomoc

anonim cytuj
01-10-2020
a za jaki okres te wynagrodzenie ?

anonim cytuj
01-10-2020
Od połowy lipca jestem na zwolnieniu. Pełne miesiące zwolnienia to sierpień i wrzesień.

anonim cytuj
01-10-2020
to coś długo jak na wynagrodzenie chorobowe. Wynagrodzenie przysługuje na pierwsze 33 dni, potem jest już to zasiłek chorobowy

anonim cytuj
01-10-2020
Zgodnie z art. 92 § 1 Kodeksu pracy, w razie niezdolności do pracy z powodu choroby, pracownikowi przysługuje prawo do wynagrodzenia chorobowego, które wynosi 80% wynagrodzenia przez pierwsze 33 dni niezdolności do pracy (lub 14 dni w przypadku niezdolności do pracy z powodu choroby będącej następstwem wypadku na drodze do pracy lub z pracy).

Po upływie tego okresu pracownik ma prawo do zasiłku chorobowego z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS), który wynosi również 80% wynagrodzenia, a jego wysokość jest obliczana na podstawie średniego miesięcznego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających pierwszy dzień niezdolności do pracy.

Dlatego ważne jest, aby zwrócić uwagę, czy jesteś w stanie otrzymywać wynagrodzenie chorobowe czy zasiłek chorobowy. Jeśli jesteś na zwolnieniu lekarskim (L4) od połowy lipca, to powinnaś otrzymać wynagrodzenie chorobowe za pierwsze 33 dni zwolnienia, a potem zasiłek chorobowy.

Jeśli zauważasz różnicę w kwotach wypłat, może to wynikać z różnicy w dniach wypłaty (niektóre miesiące mają 30 dni, a niektóre 31 dni), ale może to również wynikać z przejścia z wynagrodzenia chorobowego na zasiłek chorobowy. Najlepiej będzie, jeżeli skonsultujesz się z działem kadr w swoim miejscu pracy, aby uzyskać szczegółowe informacje o swojej sytuacji.

anonim cytuj
29-07-2023

Sugerowane Tematy

Samochód zastępczy z OC sprawcy.
Dzień dobry, 03.01.2024 r. miałem kolizję nie z mojej winy, od 05.01.2024r miałem samochód zastępczy z OC sprawcy, do dnia 22.01.2024r. Uznano szkodę całkowitą mojego auta i wypłacono mi odszkodowanie pomniejszone o wartość wraku, pieniądze wpłynęły na konto po południu 15.01.2024r. Dziś przyszło pismo od likwidatora szkody PZU w którym stwierdzają że samochód zastępczy z OC sprawcy należał mi się tylko do 16.01.2024r (czyli dzień po wypłaceniu ...
Zakłócanie miru domowego.
Mam sąsiadów którzy wynajmują mieszkanie, mają psa który szczeka i wyje przez pół dnia gdy są w pracy, administracja odesłała mnie do właściciela, on zwrócił im uwagę... ale i on odesłał mnie do straży miejskiej, ta niby z nimi rozmawiała.... ale lokatorzy w ogóle nie reagują na to...co zrobić w tej sytuacji? Do sądu nie chce iść bo nie mam na to czasu. I my się męczymy i pies bo szczeka z tęsknoty....
Praca hybrydowa.
Cześć, pracuje w firmie która zatrudnia ponad 100 tys osób na całym świecie. Ostatnio u nas w Polsce większość działów dostała maila o powrocie do biura na dwa dni w tygodniu. Nigdzie w oficjalnej korespondencji nie jest wspomniane, które to mają być dni. I teraz pytanie, czy mój team leader może wybrać w których dniach mam być w biurze? np. każdy poniedziałek i wtorek mam być w biurze. Czy to jeszcze jest w jego kompetencjach? Rozumiem raz na ja...
Wykonywanie pracy niezgodnej ze stanowiskiem.
Sklep wielkopowierzchniowy i należąca do sklepu ( jedna firma ) hurtownia spożywcza , pracownicy zatrudnieni na etatach sprzedawcy , magazynierów . Dotychczas , sklep jak i hurtownia obsługiwane były w kwestiach porządku , czystości w obu obiektach jak również w toaletach dla pracowników oraz klientów , a także szatniach i stołówkach przez zewnętrzną firmę sprzątającą. Na dzień dzisiejszy z powodu braku firmy sprzątającej , pracodawca nakazuje c...

Wyszukiwarka