różnica w wypłatach

Będąc na L4 płatnym 100% dostaje srednia kwotę wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, te 12 miesięcy liczymy do dnia kiedy pracowałam ? Ta kwota podczas całego czasu trwania L4 powinna być stała ? Odkąd przebywam na L4 dostałam 2 wynagrodzenia i się różnią o kilkaset złotych, zastnawiam się z czego wynika różnica ? Wynagrodzenie wypłaca pracodawca.
anonim cytuj
01-10-2020
Średnią liczy się uwzględniając ostatni miesiąc poprzedzający zachorowanie. Może miałaś bardzo wysokie wynagrodzenie i za jeden dzień mniej tyle wyszło?

anonim cytuj
01-10-2020
kwota będzie stała bo to jeden okres zasiłkowy (chyba ze są przerwy między zwolnieniami) jednak w jednym miesiącu jest 30 dni w innym 31 i stanowi to różnicę.
Dostajesz wynagrodzenia czy najpierw wynagrodzenie a teraz zasiłek ?

anonim cytuj
01-10-2020
cały czas wynagrodzenie. Poproszę kadry o paski płacowe i to mi wyjaśni sprawę. Dziękuje za pomoc

anonim cytuj
01-10-2020
a za jaki okres te wynagrodzenie ?

anonim cytuj
01-10-2020
Od połowy lipca jestem na zwolnieniu. Pełne miesiące zwolnienia to sierpień i wrzesień.

anonim cytuj
01-10-2020
to coś długo jak na wynagrodzenie chorobowe. Wynagrodzenie przysługuje na pierwsze 33 dni, potem jest już to zasiłek chorobowy

anonim cytuj
01-10-2020
Zgodnie z art. 92 § 1 Kodeksu pracy, w razie niezdolności do pracy z powodu choroby, pracownikowi przysługuje prawo do wynagrodzenia chorobowego, które wynosi 80% wynagrodzenia przez pierwsze 33 dni niezdolności do pracy (lub 14 dni w przypadku niezdolności do pracy z powodu choroby będącej następstwem wypadku na drodze do pracy lub z pracy).

Po upływie tego okresu pracownik ma prawo do zasiłku chorobowego z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS), który wynosi również 80% wynagrodzenia, a jego wysokość jest obliczana na podstawie średniego miesięcznego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających pierwszy dzień niezdolności do pracy.

Dlatego ważne jest, aby zwrócić uwagę, czy jesteś w stanie otrzymywać wynagrodzenie chorobowe czy zasiłek chorobowy. Jeśli jesteś na zwolnieniu lekarskim (L4) od połowy lipca, to powinnaś otrzymać wynagrodzenie chorobowe za pierwsze 33 dni zwolnienia, a potem zasiłek chorobowy.

Jeśli zauważasz różnicę w kwotach wypłat, może to wynikać z różnicy w dniach wypłaty (niektóre miesiące mają 30 dni, a niektóre 31 dni), ale może to również wynikać z przejścia z wynagrodzenia chorobowego na zasiłek chorobowy. Najlepiej będzie, jeżeli skonsultujesz się z działem kadr w swoim miejscu pracy, aby uzyskać szczegółowe informacje o swojej sytuacji.

anonim cytuj
29-07-2023

Sugerowane Tematy

ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej?
Czy ktoś z Was ma wiedzę na temat tego, czy jest jakis przepis prawny, który mówi ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej? Sprawa z art. 286 kk. Odbyła się jedna rozprawa w trybie zaocznym około rok temu i od tamtej pory czekamy na drugą rozprawę ...
nagłe wypowiedzenie
Witam. Pracowałam w przedszkolu na czas określony. W piątek nagle wychodząc z pracy otrzymałam wypowiedzenie z jakimiś krótkimi, pokrętnymi i kłamliwymi wyjaśnieniami. Było to dla mnie ogromnym szokiem, bo jeszcze w tym dniu dyrekcja pytała mnie kiedy doniosę dyplom, bo broniłam się 23.10. Na dodatek zostałam wzięta do prawie już ciemnej sali a nie do gabinetu. Na moje pytania dyrektorka praktycznie nie odpowiadała. Była bardzo zmieszana. Mam ...
Brak wypłaty od 2 miesięcy.
Witam. Pracowałem jako kierowca ciężarówki, mój pracodawca wpadł w problemy finansowe, z tego co mówi to urząd skarbowy zablokował mu konto firmowe. Pracodawca ogłosił nam że będzie ogłaszać upadłość, ale nie chciał nas zwolnić ze swojej winy tylko przymusił pracowników do rozwiązania umowy za porozumieniem stron (każdy chciał iść gdzie indziej do pracy żeby zarabiać, niż być fikcyjne zatrudnionym w firmie która nie wypłaci wynagrodzenia) W chw...
Sprzedaż firmy przez byłego małżonka.
Jestem po rozwodzie. Moja żona w trakcie trwania małżeństwa miała firmę jednoosobową. Ostatnio dowiedziałem się, że udało się jej ja sprzedać ( wyposażenie, nazwę itd). Czy jest to możliwe aby mogła to prawnie zrobić? Nie mamy podziału majątku....

Wyszukiwarka