Zwrot nadpłaty alimentów.

4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość.
anonim cytuj
20-11-2023
Nie

anonim cytuj
20-11-2023
A dlaczego się nie da?

anonim cytuj
20-11-2023
Ponieważ rzecz została osądzona. Przed sądem nie chciał zwrotu. Być może i obowiązek został zniesiony nie z datą wsteczną.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Kwarantanna a L4
Kwarantanna a L4. Mąż dostał skierowanie na wymaz pod kątem covid, co skutkowało automatycznym zwolnieniem lekarskim. Wynik był negatywny, więc został z kwarantanny zwolniony. Jednak zakład pracy już w momencie, gdy mąż został skierowany na test, dostał od sanepidu informację, że pracownik przebywa przez kolejne 10 dni na kwarantannie. O tym że została ona skrócona, pracodawca nie dostał żadnej informacji. Czy to oznacza, że przerwanie kwaranta...
Mieszkanie komunalne.
Od stycznia jest możliwość złożenia wniosku o mieszkanie komunalne bądź socjalne w tym problem że mam tytuł prawny bo wynajmuje.. Jestem rodzina 6osobowa nie stać mnie na kredyt na mieszkanie.. Czy da się to jakoś ugryź żeby dostać chociaż komunalne? Od 2 lat płynnie przelewam 2.500tys za mieszkanie czy nie ma jakiegoś programu dla rodzin wielodzietnych ? Myślę na przyszłość żeby nie bać się o to że któregoś dnia właściciel nam podziękuje i nie b...
Wypowiedzenie umowy najmu.
Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego w trybie natychmiastowym zgodnie art. 682 K.c., art. 664 § 2 K.c.? W lutym 2023r. podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego na rok. Opłaty ponoszę regularnie i w terminie, lecz Wynajmujący nie wywiązał się z ustnej umowy usunięcia wady lokalu mieszkalnego ( usunięcie odpadających płytek ze ścian i podłogi w kuchni, łazienki poprzez remont/ odświeżenie kuchni, łazienki, korytarza) uniemożliwi...
Alimenty na rodzica.
Ojciec podał mnie o alimenty. On nie pracuje, wcześniej prawie całe życie na czarno. Alkoholik. Ja wynajmuje stancje sama z dziećmi. Pracuję, jednak też mam swoje zobowiązania np. kredyt i długi po byłym mężu, które płacę regularnie. Jaka jest szansa, że będę musiała mu płacić? Dodam, że nie mam z nim kontaktu....

Wyszukiwarka