Zwrot nadpłaty alimentów.

4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość.
anonim cytuj
20-11-2023
Nie

anonim cytuj
20-11-2023
A dlaczego się nie da?

anonim cytuj
20-11-2023
Ponieważ rzecz została osądzona. Przed sądem nie chciał zwrotu. Być może i obowiązek został zniesiony nie z datą wsteczną.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o dożywocie.
Witam, w 2016roku została mi przepisana działka z domem. Siostra mamy nie posiada dzieci z mężem są tylko we dwoje. Z racji tego iż moi rodzice całe życie pomagali finansowo mamy siostrze np. w spłacie rat kredytu na dach, wymianę okien, zrobienie tarasu, wymiana odrodzenia, dlatego zgodziłam się podpisać umowę o dożywocia z ciotką i wujkiem. Niestety od jakiegoś czasu nasze relacje się pogorszyły ciotka ciągle chciała więcej i więcej oczywiście ...
Refundacja za okulary do pracy.
Mam taki problem. Salon optyczny wystawił mi imienną fakturę na okulary korekcyjne, jest informacja o tym, że są one do pracy przy komputerze. W pracy zostałam poinformowana, że żeby dostać częściowy zwrot, faktura musi być na firmę, nie na mnie. Salon nie chce wystawić korekty, bo faktura jest wystawiona prawidłowo i nie ma ku temu podstaw. To, że się nie dowiedziałam przed to jedno, ale nie ma nigdzie zapisu, że musi być, to skąd taki wymóg? A ...
Odbiór wolnego dnia.
10.11.2023 - jest dniem wolnym i w tym roku wypada w sobotę, mój okres wypowiedzenia pracy wypada na 17. Jeśli firma zarządzi np. odbiór tego dnia końcem miesiąca, czy mogę to zrobić wcześniej, na własną rękę?...
Ustanowienie kuratora za osobę nieznaną z miejsca zamieszkania.
W 2021 roku byłemu mężowi podwyższałam alimenty na dziecko, w związku z tym, że się ukrywa moja prawniczka w jakiś sposób ustaliła matkę kuratorem odpowiedzialnym za odbieranie powiadomień i reprezentowanie go przed sądem . Jaki paragraf o tym stanowi, żebym mogła złożyć taki wniosek, ponieważ od grudnia sąd stara się dostarczyć odpis pozwu i wyrok o zabezpieczeniu, ale bezskutecznie. Teraz muszę opłacić komornika żeby On dostarczył, ale nie wi...

Wyszukiwarka