Zwrot nadpłaty alimentów.

4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość.
anonim cytuj
20-11-2023
Nie

anonim cytuj
20-11-2023
A dlaczego się nie da?

anonim cytuj
20-11-2023
Ponieważ rzecz została osądzona. Przed sądem nie chciał zwrotu. Być może i obowiązek został zniesiony nie z datą wsteczną.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

wykonanie zlecenia (brak zapłaty)
Zleceniodawca zlecil prace, praca zostala wykonana. Umowa byla ustna (znajomy). W ustaleniach bylo omowione Kwota za dzien roboczy (200 zl za 9h pracy) Wyplata miala byc wyplacona od razu po wykonaniu zlecenia. Prace wykonywaly dwie osoby (w roznym stopniu, jedna mniej druga wiecej) Natomiast odgornie osoby mialy otrzymac takie samo wynagrodzenie za dzien roboczy. Zleceniodawca zgodzil sie na te warunki. Przez cale zlecenie, zleceniodawca...
Jak sprawdzić stan konta zmarłego?
Jak mogę sprawdzić stan konta zmarłego gdy nie posiadam postanowienia sądowego o nabyciu spadku ? Nie chcę po prostu brać czegoś w ciemno. Inwentarz spadkowy odpada jest on sporządzany po rozprawie o nadanie spadku a ja nie chcę brać po prostu kota w worku....
Czy można sprzedać samochód własnej żonie?
Czy pomimo ustanowionej wspólności małżeńskiej, mąż może sprzedać żonie połowę własności auta, tak aby ona stała się jedynym właścicielem pojazdu? Czy taka umowa sprzedaży bądź darowizny w świetle prawa cywilnego będzie miała moc prawną?...
Czy mogę nie jechać na sprawę?
Witam, osoba która mnie bardzo skrzywdziła podała mnie w sądzie jakoś świadka w swojej sprawie. Nie mam kontaktu z ta osoba od lat. Aż tu nagle wezwanie. (Sprawa dotyczy przeszłości jakieś 10lat temu chodzi podobno o jakieś odszkodowanie dla tej osoby) Stawiennictwo mam obowiązkowe. Sąd jest około 60/70 km od mojego miejsca zamieszkania. Nie chce,boje się jechać na sprawę nie z obawy przez zeznaniami a przed tym człowiekiem… nie mam prawa jazdy, ...

Wyszukiwarka