4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość.
Bardzo proszę o poradę w kwestii wynajmu mieszkania.
1) Wynajmuję bratu mieszkanie. Po jego stronie są wszystkie opłaty (czynsz, woda, prąd).Nie mam z tego żadnych korzyści materialnych. Czy muszę taką sytuację zgłosić do US?
2) Czy mój brat będąc zameldowany w mieszkaniu ,które mu wynajmuję na podstawie ustnej umowy ,nie posiada do niego żadnego tytułu prawnego może występować o dodatek mieszkaniowy?...
Chciałam się poradzić w dość trudnej dla mnie sprawie.
Ale zaczynając od początku
Kilka lat temu zameldowałam w swoim domu brata i jego nieletniego syna żeby mu pomóc bo nagle został wdowcem.
Miało to być na jakiś czas ale niestety ciągnie się to do dziś.
Brat wczoraj oznajmił mi że wyjeżdża za granicę do pracy a syna oddaje teściowej. Ale wymeldować się nie chce .
Czy po jego wyjeździe mogę ich jakoś wymeldować bez ich zgody ?...
Dzień dobry, mam pytanie o alimenty. Ojciec dziecka ma zasadzone alimenty na dwójkę dzieci 2000 zł. Przynosi co miesiąc w gotówce 1000 zł do matki dzieci. Dług już urósł do kwoty 40 000zł. Jak wyegzekwować ten dług od ojca? Co można zrobić w tej sprawie. Ojciec nie interesuje się dziećmi, przychodzi tylko na godzinę raz w miesiące z pieniędzmi. Ma nową rodzinę ,żyje na bardzo dobrym poziomie. Ciągłe wyjazdy, budowa domu itp. Proszę o porady....
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: