Czy jest możliwe, aby pracodawca w umowie dodał zakaz pracy u jego konkurencji/firmy, która działa w tej samej branży czy własnej działalności o tym samym profilu?
Mówię o sytuacji, gdybym zakończyła pracę u niego.
Mowa o branży ubezpieczeniowej.
Pozdrawiam
Pracodawca może zawrzeć w umowie o pracę klauzulę zakazu konkurencji na okres po zakończeniu zatrudnienia. Zgodnie z art. 101^1 § 1 Kodeksu pracy, taka klauzula jest dopuszczalna, jeżeli pracodawca ma w tym uzasadniony interes. Zakaz ten może dotyczyć pracy u konkurencji lub prowadzenia własnej działalności o podobnym profilu.
Jednakże, aby klauzula była ważna, musi spełniać określone warunki. Po pierwsze, musi być zawarta na piśmie. Po drugie, pracodawca zobowiązany jest do wypłaty odszkodowania za okres obowiązywania zakazu konkurencji, co jest uregulowane w art. 101^2 Kodeksu pracy. Wysokość tego odszkodowania nie może być niższa niż 25% wynagrodzenia, które pracownik otrzymywał przed zakończeniem pracy.
Warto również pamiętać, że umowa o zakazie konkurencji powinna być rozsądnie ograniczona pod względem czasu, geografii oraz rodzaju działalności, aby była uznana za ważną i nie naruszała praw pracownika.
Podsumowując, klauzula zakazu konkurencji jest możliwa, ale musi spełniać konkretne warunki prawne i być uzasadniona interesem pracodawcy.
anonim cytuj
10-01-2024
"Cześć znowu, dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy taka klauzula o zakazie konkurencji może mieć wpływ na moje możliwości znalezienia nowej pracy w branży ubezpieczeniowej? I co mogę zrobić, jeśli uznam, że warunki tej klauzuli są dla mnie zbyt ograniczające? Czy istnieje jakiś sposób, aby negocjować lub zmienić te warunki przed podpisaniem umowy?
anonim cytuj
10-01-2024
klauzula zakazu konkurencji może wpłynąć na Twoje przyszłe możliwości zawodowe, ale masz prawo negocjować jej warunki oraz kwestionować jej ważność, jeśli uznasz ją za nierozsądną lub nadmiernie ograniczającą
Negocjacje przed podpisaniem umowy: Masz pełne prawo negocjować warunki klauzuli zakazu konkurencji przed podpisaniem umowy o pracę. Możesz spróbować ograniczyć jej zakres, na przykład poprzez zmniejszenie okresu obowiązywania zakazu, ograniczenie geograficzne lub specyfikację rodzajów działalności, które są objęte zakazem.
Ocena zgodności z prawem: Jeśli klauzula zakazu konkurencji wydaje się nadmiernie ograniczająca, może być kwestionowana pod względem zgodności z prawem. Zgodnie z orzecznictwem, klauzula nie może być formułowana w sposób, który uniemożliwia pracownikowi znalezienie nowego zatrudnienia i musi być proporcjonalna do interesu pracodawcy, który ma być chroniony.
Sądowa ocena klauzuli: W sytuacji, gdy dojdzie do sporu dotyczącego zakazu konkurencji, sąd pracy może ocenić, czy warunki klauzuli są uzasadnione i nie naruszają praw pracownika. Sąd może uznać klauzulę za nieważną, jeśli stwierdzi, że jest ona nadmiernie restrykcyjna lub nieuzasadniona.
Jestem zatrudniona na umowie zlecenie bezterminowej. Od dwóch dni jestem na L4 (dobrowolne składki chorobowe odprowadzane). Dziś szef poinformował mnie ze mnie zwalnia. Czy to oznacza że zostaje bez ubezpieczenia? Mam zaplanowaną operacje i nie wiem czy będę mieć ubezpieczenie.
...
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...
Dzień dobry. Studiowałam jeden rok na prywatnej uczelni medycznej, w czerwcu poinformowano nas, że uczelnia się zamyka. Szukam innych uczelni i wszędzie otrzymuję informację, że z powodu dużej różnicy programowej mogę zostać przyjęta ale znowu na pierwszy semestr. Czy mogę założyć sprawę uczelni o zwrot kosztów?...
Mój syn z którym nie utrzymuję już kontaktu jest strasznie zadłużony ( parabanki, banki, pożyczki prywatne). Aktualnie wyjechał gdzieś po za granice kraju i ani myśli wracać ani spłać zobowiązań. Moje pytanie jest następujące, co mogę zrobić w tej sprawie aby w poźniejszych fazach komornik i inne instytucje nie czepiały się mnie. Wydziedziczenie, spisanie innego aktu u notariusza etc....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: