Czy jest możliwe, aby pracodawca w umowie dodał zakaz pracy u jego konkurencji/firmy, która działa w tej samej branży czy własnej działalności o tym samym profilu?
Mówię o sytuacji, gdybym zakończyła pracę u niego.
Mowa o branży ubezpieczeniowej.
Pozdrawiam
Pracodawca może zawrzeć w umowie o pracę klauzulę zakazu konkurencji na okres po zakończeniu zatrudnienia. Zgodnie z art. 101^1 § 1 Kodeksu pracy, taka klauzula jest dopuszczalna, jeżeli pracodawca ma w tym uzasadniony interes. Zakaz ten może dotyczyć pracy u konkurencji lub prowadzenia własnej działalności o podobnym profilu.
Jednakże, aby klauzula była ważna, musi spełniać określone warunki. Po pierwsze, musi być zawarta na piśmie. Po drugie, pracodawca zobowiązany jest do wypłaty odszkodowania za okres obowiązywania zakazu konkurencji, co jest uregulowane w art. 101^2 Kodeksu pracy. Wysokość tego odszkodowania nie może być niższa niż 25% wynagrodzenia, które pracownik otrzymywał przed zakończeniem pracy.
Warto również pamiętać, że umowa o zakazie konkurencji powinna być rozsądnie ograniczona pod względem czasu, geografii oraz rodzaju działalności, aby była uznana za ważną i nie naruszała praw pracownika.
Podsumowując, klauzula zakazu konkurencji jest możliwa, ale musi spełniać konkretne warunki prawne i być uzasadniona interesem pracodawcy.
anonim cytuj
10-01-2024
"Cześć znowu, dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy taka klauzula o zakazie konkurencji może mieć wpływ na moje możliwości znalezienia nowej pracy w branży ubezpieczeniowej? I co mogę zrobić, jeśli uznam, że warunki tej klauzuli są dla mnie zbyt ograniczające? Czy istnieje jakiś sposób, aby negocjować lub zmienić te warunki przed podpisaniem umowy?
anonim cytuj
10-01-2024
klauzula zakazu konkurencji może wpłynąć na Twoje przyszłe możliwości zawodowe, ale masz prawo negocjować jej warunki oraz kwestionować jej ważność, jeśli uznasz ją za nierozsądną lub nadmiernie ograniczającą
Negocjacje przed podpisaniem umowy: Masz pełne prawo negocjować warunki klauzuli zakazu konkurencji przed podpisaniem umowy o pracę. Możesz spróbować ograniczyć jej zakres, na przykład poprzez zmniejszenie okresu obowiązywania zakazu, ograniczenie geograficzne lub specyfikację rodzajów działalności, które są objęte zakazem.
Ocena zgodności z prawem: Jeśli klauzula zakazu konkurencji wydaje się nadmiernie ograniczająca, może być kwestionowana pod względem zgodności z prawem. Zgodnie z orzecznictwem, klauzula nie może być formułowana w sposób, który uniemożliwia pracownikowi znalezienie nowego zatrudnienia i musi być proporcjonalna do interesu pracodawcy, który ma być chroniony.
Sądowa ocena klauzuli: W sytuacji, gdy dojdzie do sporu dotyczącego zakazu konkurencji, sąd pracy może ocenić, czy warunki klauzuli są uzasadnione i nie naruszają praw pracownika. Sąd może uznać klauzulę za nieważną, jeśli stwierdzi, że jest ona nadmiernie restrykcyjna lub nieuzasadniona.
Witam, otóż 6.02 br. kupiłam drogie buty sportowe, które po 7 m-cach rozkleiły się i przetarł się zapiętek. Reklamowałam buty, lecz moja reklamacja nie została uznana z śmiesznym tłumaczeniem, z czym się nie zgadzam. Chcę odwołac sie od powyższej reklamacji, lecz małym drukiem jest napisane, że zgodnie z wewnętrzną procedurą Spółka nie przyjmuje odwołań od złożonych reklamacji, w celu ich ponownego rozpatrzenia.
Moje pytanie brzmi : czy sklep m...
Pracowałem prawie 3 lata na stacji paliw. Niedawno szefowa oskarżyła mnie i zmiennika o kradzież pieniędzy.
Nasza kradzież miała polegać na tym że z faktur które zostały wystawione dla klientów po pewnym czasie były poprawiane niby przez nas tak aby kasą nie trafiała do kasy kasjerów a kasy głównej ( każda transakcja trafia do lasy kasjerów a kasa główna to wszystko co wypłacaliśmy szefowej) oskarżyła nas że te pieniądze zabraliśmy my. Te faktur...
Witam mam prośbę o pomoc w takiej sytuacji. Jestem po rozwodzie mamy 2 dzieci pelnoletnie i nie pelnoletnie. Niepełnoletnie wyprowadziło się do ojca z tego tytułu mam przysądzone alimety. Pełnoletnie nie uczące się i nie pracujące zostało że mną na moim utrzymaniu. W trudnej sytuacji zdążyło się że nie zapłaciłam 1 alimetow. Z tego tytułu mam egzekucję komornicza zadłużenie zostało spłacone i regularnie przez 1 roku mój pracodawca płaci komornik...
Jeśli pracuje na umowie zlecenie i okres rozliczenia mam miesięczny, czy pracodawca może mi uciąć godziny pracy z wynagrodzenia na podstawie wcześniej „wypłaconych, a nie wypracowanych” godzin?
Zostało mi ucięte wynagrodzenie za 40h w rozliczeniu marcowym, za styczeń i luty.
Kolejne pytanie jak ten zapis rozumieć?
Zmianie ulega punkt 3.1. umowy zlecenia obowiązującej od dnia 01.01.2022 г. dotyczący wynagrodzenia. Strony zgodnie ustalają, że p...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: