Zachowek po bracie.

Mieszkanie przepisane w darowiźnie ze służebnością na jednego z braci. Rodzice żyją, drugi brat żyje. Co w sytuacji gdy umiera ta osoba, na którą jest przepisane mieszkanie? Jest to osoba, która ma żonę i dziecko.
Czy w takiej sytuacji można wnioskować o zachowek od żony tego brata? Bo rozumiem, że to ona dziedziczy mieszkanie po nim?
anonim cytuj
06-03-2023
Nie, nie można, do zachowku są uprawnieni tylko spadkobiercy ustawowi, czyli w tym przypadku żona i dzieci.

anonim cytuj
06-03-2023
Dopóki rodzice żyją, nie można w ogóle o nic wnioskować. O zachowek można się ubiegać dopiero po śmierci darczyńcy i rozliczeniu służebności. Po ewentualnej śmierci brata, nieruchomość wraz ze służebnikami przechodzi na jego spadkobierców (żonę i dzieci).

anonim cytuj
06-03-2023
Tak. Czyli od tych spadkobierców nie będzie można starać się o zachowek?

anonim cytuj
06-03-2023
Tak: będzie to możliwe, ale po śmierci rodziców.

anonim cytuj
06-03-2023
Mieszkanie przepisane w darowiźnie ze służebnością na jednego z braci.

W przypadku darowiźny mieszkania z zastrzeżeniem prawa dożywotniej służebności mieszkalnej, mamy do czynienia z dwoma różnymi prawami - prawem własności do mieszkania oraz prawem służebności mieszkalnej. Osoba, która otrzymała nieruchomość w darowiźnie, staje się jej właścicielem, ale z obowiązkiem zapewnienia osoby darczyńcy praw do korzystania z mieszkania do końca życia. W świetle prawa polskiego:

W chwili śmierci osoby obdarowanej, nieruchomość wchodzi w skład jej majątku i podlega dziedziczeniu.
Czy w takiej sytuacji można wnioskować o zachowek od żony tego brata? Bo rozumiem, że to ona dziedziczy mieszkanie po nim?

W przypadku śmierci osoby obdarowanej, majątek tej osoby dziedziczony jest przez jej najbliższą rodzinę - małżonka i dzieci. W tym przypadku żona oraz dziecko zmarłego brata stają się spadkobiercami.

O zachowek można wystąpić w sytuacji, gdy spadkobierca zostaje pominięty w testamencie lub gdy otrzymana przez niego darowizna (tak jak w opisanym przypadku mieszkanie) przekracza wartość udziału, który przysługiwałby mu przy dziedziczeniu ustawowym.

Nie, nie można, do zachowku są uprawnieni tylko spadkobiercy ustawowi, czyli w tym przypadku żona i dzieci.

Zgodnie z art. 991 § 1 Kodeksu cywilnego uprawniony do zachowku jest ten, kto byłby powołany do spadku na podstawie przepisów o dziedziczeniu ustawowym, jeżeli zmarły nie pozostawił testamentu, a jego roszczenie przeciwko spadkobiercy uznającemu się za jedynego jest ograniczone do wartości spadku.

Dopóki rodzice żyją, nie można w ogóle o nic wnioskować. O zachowek można się ubiegać dopiero po śmierci darczyńcy i rozliczeniu służebności.

To prawda. Roszczenie o zachowek wynikające z darowiźny można dochodzić dopiero po śmierci darczyńcy, pod warunkiem, że darowizna ta miała miejsce w ciągu ostatnich pięciu lat przed śmiercią darczyńcy (zgodnie z art. 1000 Kodeksu cywilnego).

Tak. Czyli od tych spadkobierców nie będzie można starać się o zachowek?

Można będzie się ubiegać o zachowek od spadkobierców, ale tylko wtedy, gdy wartość darowizny przekraczałaby wartość udziału, który przysługiwałby uprawnionemu w przypadku dziedziczenia ustawowego. W praktyce będzie to zależeć od wartości całości spadku oraz udziałów poszczególnych spadkobierców w tym spadku.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Ojciec podał mnie o alimenty. On nie pracuje, wcześniej prawie całe życie na czarno. Alkoholik. Ja wynajmuje stancje sama z dziećmi. Pracuję, jednak też mam swoje zobowiązania np. kredyt i długi po byłym mężu, które płacę regularnie. Jaka jest szansa, że będę musiała mu płacić? Dodam, że nie mam z nim kontaktu....
Zakłócanie ciszy nocnej.
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...
Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...
Umowa o pracę na okres próbny.
Witam, mam następujące pytanie. Pierwsza umowa o pracę jaką moja mama zawarła z pracodawcą była na okres 3 miesięcy. Czy to automatycznie czyni ją umową na okres próbny? W umowie nie ma żadnej wzmianki że jest na okres próbny. Jest napisana identycznie jak kolejne umowy na czas określony. Chodzi o stwierdzenie kiedy mama powinna dostać umowę na czas nieokreślony, a więc czy ta pierwsza umowa wlicza się do limitu 3 umów na czas określony, czy jes...

Wyszukiwarka