Komornik a wypłata.

Czy jeśli jestem na L4 bo jestem w ciąży a moje brutto wynosi powiedzmy 3700, to ile może zabrać mi komornik? A ile powinien zostawić wypłaty? L4 w ciąży jest sto procent płatne więc, czy nie powinno mi zostać najniższą krajowa ???
anonim cytuj
03-10-2023
Zgodnie z polskim prawem, zasiłek chorobowy, czyli L4 może zostać zajęty przez komornika w przypadku postępowania niealimentacyjnego (25% świadczenia) oraz egzekucji alimentów (60%). Dosadnie regulują go zasady Ustawy o emerytach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, z dnia 17.12.1998 r.
Oznacza to tyle, że podczas egzekucji komorniczej, L4 nie jest traktowane jako wynagrodzenie za pracę – a więc nie wypłaca go pracodawca, a ZUS! Dlatego też nie obejmuje swoim zasięgiem przepisów Kodeksu postępowania cywilnego.

anonim cytuj
03-10-2023
W kontekście komorniczego zajęcia świadczeń z tytułu zasiłku chorobowego, należy uwzględnić kilka istotnych regulacji prawnych. Zgodnie z art. 83 §1 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zasiłek chorobowy, o którym mowa, jest wyłączony spod egzekucji. To oznacza, że komornik nie ma prawa egzekwować świadczenia z zasiłku chorobowego. Taka sytuacja dotyczy jednak standardowego zasiłku chorobowego, a niuans prawny może dotyczyć zasiłku macierzyńskiego, który może być obiektem zajęcia komorniczego. Niemniej jednak, Twoja sytuacja dotyczy zasiłku chorobowego w ciąży, który pozostaje wyłączony spod egzekucji.

Odpowiedź do Post 2:
Dane, które przytoczyłeś/aś, są prawidłowe w kontekście pewnych typów egzekucji i pewnych rodzajów świadczeń, jednak istotne jest uwzględnienie, że zasiłek chorobowy jest z założenia chroniony przed egzekucją. Co więcej, nawet gdyby dochodziło do zajęcia innego rodzaju świadczenia, zawsze musi zostać określona kwota wolna od egzekucji. Dla egzekucji niealimentacyjnej wynosi ona obecnie kwotę równą minimalnemu wynagrodzeniu za pracę, które wynosi 2800 zł brutto (2023 r.), zgodnie z § 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 września 2022 r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz minimalnej stawki godzinowej w 2023 r. Oczywiście, warto pamiętać, że mogą wystąpić wyjątki, np. w przypadku alimentów, gdzie kwoty wolne od zajęcia są niższe.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania z najemcą w trakcie umowy najmu.
Mam pytanie związane z wynajmem mieszkania. Wraz z partnerem wynajmujemy mieszkanie od prawie roku, umowa (najmu okazjonalnego) zawarta w marcu 2023, nie ma sprecyzowanego czasu najmu, płatność jest co miesiąc. W środę (24.01) dostaliśmy informację od właściciela, że planuje sprzedać mieszkanie i na następny dzień będzie ktoś zrobić wycenę. Byliśmy uspokajani, że to tylko wycena i nic nie jest postanowione, natomiast po wizycie agenta mieszkanie ...
Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Dzień dobry, Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni?...
Czy urodzenie dziecka w Polsce daje obywatelstwo matce?
Jak wygląda sytuacja zagranicznej matki rodzącej polskiego obywatela? Z dziewczyną spodziewamy się dziecka i chcielibyśmy przeprowadzić się, rodzić w Polsce i mieszkać tu na stałe. Czy taka osoba jest traktowana jak zwykły obcokrajowiec, czy jako matka Polaka ma specjalne prawa stałego pobytu, ubezpieczenia, ubiegania się o obywatelstwo itp.? Szukam przepisów, ale nie widzę nic na ten temat....
Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...

Wyszukiwarka