Zwrot zadatku.

Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć wypowiedzenie umowy oraz wniosek o zwrot zadatku? Czy może to być przesłane mailem? Jaki termin wykonawca ma na zwrot zadatku?
anonim cytuj
05-12-2023
trudno coś wyrokować nie znając umowy, ale...:
Art. 635 KC "Jeżeli przyjmujący zamówienie opóźnia się z rozpoczęciem lub wykończeniem dzieła tak dalece, że nie jest prawdopodobne, żeby zdołał je ukończyć w czasie umówionym, zamawiający może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić jeszcze przed upływem terminu do wykonania dzieła." Zachowaj formę pisemną i dla ewentualnego późniejszego sporu raczej wysłałbym poleconym aniżeli mejlem, i zadatku żądaj w podwójnej wysokości.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód, kontakty z dziećmi.
Teściowa lat 62 ze stopniem niepełnosprawności, pracująca zawodowo, chciałaby zebym po rozwodzie dowoziła do niej dzieci raz w miesiącu(odległość ok 160km w 1 stronę). Dotychczas do dzieci(wiek 1 i 5 lat) przyjeżdżała z mężem(mają 2 auta osobowe, mąż sprawny) raz na 2 mce. Poza tym rości sobie prawa do tego aby dzieci spędzały u niej tydzień wakacji i jakiś dzień w święta. Straszy mnie sądem rodzinnym. Co o tym myślicie? Czy może sąd mnie do taki...
Alimenty na byłą żonę.
Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien. Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 la...
Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?
Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi. Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy t...
Prawo pracy.
Prawo pracy. Jeśli po okresie próbnym zostało podpisana umowa na okres lat 3. Jednak zaistnieje potrzeba rozwiązania jej z okresem wypowiedzenia to czy pracodawca moze zmusić pracownika do wybrania urlopu w okresie wypowiedzenia? Czy pracownik może jakoś tego odmówić i chodzić do pracy do ostatniego dnia wypowiedzenia?...

Wyszukiwarka