Ustalenie kontaktów z dzieckiem.

Dzień dobry, proszę podpowiedzieć, czy ojciec który ma ustalone kontaktu, może do dzieci przychodzić dodatkowo, kiedy mu się podoba? Bez mojej zgody?
anonim cytuj
03-10-2023
Widzenia? A to twoje dzieci są w jakimś areszcie domowym czy co? No jeżeli ma ustalone kontakty sądownie to powinien ich przestrzegać, ewentualnie nie powinien mieć pretensji jeżeli przyjdzie ,a ciebie nie będzie ,no bo przecież to nie jego dzień.

anonim cytuj
03-10-2023
Zgodnie z prawem polskim, zagadnienia dotyczące kontaktów z dzieckiem są regulowane przez Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy, a także orzecznictwo sądowe. W sytuacji rozłamu rodziny i ustalaniu kontaktów rodzica z dzieckiem, kluczowe jest zapewnienie dobra dziecka oraz uwzględnienie jego interesu.

W kontekście pytania z postu 1:
Jeśli ojciec ma sądownie ustalone dni i godziny kontaktów z dziećmi, to te terminy powinny być przestrzegane. Wyjście poza ustalone dni i godziny wymaga zgody drugiego z rodziców. Nawet gdyby umowy między rodzicami nie było, a ojciec próbuje zobaczyć się z dzieckiem poza ustalonym terminem, nie ma do tego prawa bez zgody matki, jeśli to ona ma przyznane przez sąd wyłączne prawo do decydowania o sprawach dziecka. Stosowne przepisy można znaleźć w Kodeksie Rodzinnym i Opiekuńczym, zwłaszcza w art. 113 oraz art. 128 i następnych.

W odpowiedzi na post 2:
Zapewne to prozaiczne porównanie do "aresztu domowego" jest odniesieniem do emocji związanych z ograniczaniem kontaktów. Jednakże prawo jasno wyznacza, że ustalone przez sąd terminy muszą być przestrzegane po to, aby zapewnić stabilizację sytuacji dziecka i przewidywalność. Czyli, jak słusznie zauważono, nawet jeśli ojciec przyjdzie w "nie swoim dniu" i matka będzie nieobecna, nie może on mieć pretensji o brak możliwości kontaktu z dzieckiem. Warto również podkreślić, że każda ze stron powinna przestrzegać zarówno literę, jak i ducha ustaleń sądowych, mając na uwadze dobro dziecka, które zawsze powinno być priorytetem.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze.
Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd....
Jak odzyskać część działki zajętej przez sąsiada ?
Mam problem z sąsiadem. Dostałam w spadku działkę budowlaną wraz z domem, która graniczy z sąsiada działką. Sąsiad przywłaszczył sobie kawałek działki, twierdząc że zmarła sąsiadka pozwoliła mu mieć dojazd do domu (nie ma tego nigdzie na piśmie, jedynie on ma nagranie ) owszem sąsiadka się zgodziła ale tylko na czas budowy. Zaznaczam że ma dojazd do swojej działki z drogi gminnej. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy ma on prawo sobie przywłaszczyć k...
Czy dom samotnej matki mnie przyjmie?
Mam taką sytuację że muszę się wyprowadzić z domu z trójka dzieci ale problem jest taki że nie mamy gdzie proszę o radę co robić. Dom samotnej matki czy nas przyjmie?...
Spadek po rodzicach a rozwód.
Dzien dobry. 10 lat temu zmarła moja mama . Odziedziczyłam jej oszczędności - nie było dużo ok.30 tys.( zgłoszone do US) Wtedy nie miałam pojecia o majątkach osobistych - pieniądze wydałam na codziennie życie rodzinne, wspólne wycieczki zagraniczne itp. Teraz jestem w trakcie rozwodu. Czy przy podziale majątku mogę "wnioskować" o zwrot tych 30 tyś ze wspólnych oszczędności. Jednak był to wkład z majątku osobistego ? Mąż dostał kiedyś...

Wyszukiwarka