zasiłek dla bezrobotnych

Witam, w przypadku gdy rozwiązanie umowy o pracę nastąpiło ze strony pracownika (przeprowadzka do innego miasta oddalonego o 300km), to czy istnieje możliwość uzyskania natychmiastowo zasiłku dla bezrobotnych po rejestracji jako osoba bezrobotna? Przeczytałam, że gdyby to było porozumienie stron i na świadectwie pracy byłaby wzmianka o przeprowadzce to zasiłek by przysługiwał. A jak jest w przypadku wypowiedzenia ze strony pracownika?
anonim cytuj
08-09-2020
Zasiłek z urzędu pracy przysługuje osobie, która w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających rejestrację w urzędzie pracy przepracowała 365 dni z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem, od którego odprowadzane były składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy, ważne. W przypadku zwolenienia się przez pracownika zasiłek przysługuje po 3msc i tylko na 3msc

anonim cytuj
08-09-2020
Ale proszę wziąć pod uwagę powód przeprowadzki, który można udokumentować poprzez chociażby meldunek i zaświadczenie o pracy w dwóch różnych miastach w innych częściach Polski. Czytałam że taki powód jest wyjątkiem kiedy nie trzeba przechodzic okresu karencji dotyczącego oczekiwania na prawo do zasiłku

anonim cytuj
08-09-2020
jezeli umowa byłaby rozwiazana za porozumieniem stron i jako powód byłaba podana konieczność przeprowadzki to tak. Jesli jest to wypowiedzenie jednostronne to tutaj przeprowadzka nie ma żadnego znaczenia

anonim cytuj
08-09-2020
Witam.W trakcie wypowiedzenia u jednego pracodawcy podjąłem pracę u następnego. Niestety ze względów zdrowotnych po tygodniu musiałem ją wypowiedzieć. Czy dostanę zasiłek?

anonim cytuj
30-03-2022

Sugerowane Tematy

Jak dostarczyć rzeczy do aresztu śledczego?
Partner został zatrzymany w areszcie śledczym, jak dostarczyć mu ubrania czy golarki i inne środki czystości? Poprostu zrobić paczkę i przesłać do aresztu z jego danymi ? Może ktoś się orientuje co mogę zabrać na widzenie czy wtedy mogę przekazać mu np. znaczki pocztowe pieniądze?...
Zawieszenie działalności a umowa B2B?
Czy umowa B2B (partnerska) zawarta między dwiema firmami jest nadal aktywna jeżeli działalność została zawieszona ? Jeżeli tak to okres wypowiedzenia jest taki sam jak na umowie czy inny wynikający z przepisów prawa ? Czy długość zawieszenia firmy ma wpływ na umowę B2B ? (umowa na czas nieokreślony z 6 miesięcznym czasem wypowiedzenia) ?...
Zmiana warunków pracy bez mojej zgody
Hej, mam do was forum dlajurysty.pl pytanie, bo coś mnie zastanawia i zaczynam się stresować. W pracy szef zaczął ostatnio nawijać coś o zmianie warunków pracy, mówił coś o przeniesieniu mnie do innej działu i chyba chce mi zmienić stanowisko. A ja tutaj się zastanawiam, bo jak na razie nic mi nie powiedział na 100%, ale coś czuję, że to na mnie. Czy on może mi tak po prostu, z dnia na dzień, powiedzieć, że od jutra siedzę w innym miejscu i r...
pracodawca zmienil warunki pracy i płacy bez mojej zgody
Pracodawca chcąc zmienić warunki umowy podsunął do podpisania porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy (z całego etatu na 1/2). Pracownik napisał że nie wyraża zgody na zmianę warunków i oddał pismo pracodawcy. Ten twierdzi że jest to równoznaczne z rozpoczęciem okresu wypowiedzenia. Pytanie czy pracodawca nie powinien wręczyć pracownikowi dokumentu - wypowiedzenia. Czy brak zgody na porozumienie zmieniające jest równoznaczne z wypowiedzeni...

Wyszukiwarka