\
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. \[…] Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?\
Zgodnie z art. 133 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, rodzice są obowiązani do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest w stanie utrzymać się samodzielnie. Przepis ten dotyczy także dzieci pełnoletnich, jeśli kontynuują naukę i nie mają możliwości samodzielnego utrzymania. Obowiązek alimentacyjny nie wygasa automatycznie z chwilą uzyskania pełnoletności.
Ukończenie szkoły zawodowej nie oznacza automatycznie, że jesteś samodzielna finansowo – liczy się faktyczna możliwość utrzymania się. Jeśli zamierzasz kontynuować naukę, a rodzice odmawiają Ci utrzymania, możesz wystąpić do sądu rejonowego (wydział rodzinny) z pozwem o alimenty.
Rodzice nie mają prawa dowolnie wyrzucić Cię z domu, jeśli nie masz gdzie się udać. W razie bezprawnego usunięcia Cię z miejsca zamieszkania i pozbawienia środków do życia, przysługuje Ci ochrona z art. 209 § 1 Kodeksu karnego – uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego może stanowić przestępstwo, jeśli naraża Cię to na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb.
Możesz również złożyć wniosek o zabezpieczenie alimentów na czas trwania postępowania (art. 755 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego), co pozwala uzyskać tymczasowe środki jeszcze przed zakończeniem sprawy sądowej.