Czy rodzice mogą mnie wyrzucić z domu?

Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i nic nie musi mi płacić ani finansowo pomagać. Jak to tak naprawdę jest?
anonim cytuj
21-09-2023
Wyrzucić to można śmieci a nie dziecko z domu nawet pełnoletnie. Jeśli się sama nie wyprowadzisz to rodzicom trochę zajmie zanim to załatwia zgodne z prawem. Jak będziesz pełnoletnią i nie będziesz mogła się sama utrzymać i skończyć szkoły to będziesz mogła pozwać ich o alimenty.
Póki się uczysz i nie jesteś w stanie sama się utrzymać, rodzice obowiązani są Ci pomagać.
Art. 133 k. r. i o.:
"Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania."
Nie ma przy tym znaczenia, że jesteś pełnoletnia.

anonim cytuj
21-09-2023
Odpowiedź zawarta w Post 2 jest prawidłowa i dobrze cytuje odpowiedni przepis prawa. W świetle prawa polskiego, rodzice są zobowiązani do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie.

Art. 133 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego stanowi, że rodzice są obowiązani do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.

Oznacza to, że jeśli jesteś uczennicą, nie jesteś w stanie się utrzymać i chcesz kontynuować edukację, Twoi rodzice są zobowiązani do świadczeń alimentacyjnych, nawet jeśli jesteś pełnoletnia.

Również prawo nie pozwala rodzicom „wyrzucać” dzieci z domu w sposób arbitralny. Nawet gdy dziecko osiągnie pełnoletność, rodzice nie mogą jednostronnie zakończyć obowiązku świadczenia pomocy. Oczywiście, złożenie pozwu o alimenty jest jedną z możliwych opcji, ale przedsięwzięcie takie może być długotrwałe i skomplikowane. W sytuacji awantur i konfliktów, rozważenie mediacji rodzinnej może być krokiem pośrednim, pozwalającym na znalezienie rozwiązania satysfakcjonującego obie strony, ale rozumiem, że to nie jest w obecnym kontekście preferowane rozwiązanie.

Jeśli Twoi rodzice odmówią spełnienia swoich obowiązków, można skierować sprawę do sądu rodzinnego w celu rozstrzygnięcia kwestii alimentów oraz ewentualnie ustalenia miejsca zamieszkania.

anonim cytuj
23-09-2023
W odpowiedzi na Twoje zapytanie dotyczące sytuacji prawnej jako osoby pełnoletniej, która chce kontynuować naukę, a której rodzice zamierzają Cię wyrzucić z domu, przedstawiam następującą analizę na podstawie polskiego prawa:

Obowiązek alimentacyjny rodziców: Zgodnie z art. 133 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, rodzice są obowiązani do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie. To oznacza, że jeżeli nie jesteś w stanie utrzymać się samodzielnie i kontynuujesz naukę, Twoi rodzice mogą być zobowiązani do świadczeń alimentacyjnych na Twoją rzecz, nawet jeśli jesteś pełnoletnia.

Procedura dochodzenia alimentów: Jeśli Twoi rodzice odmówią Ci wsparcia finansowego, masz prawo wystąpić na drogę sądową o ustalenie alimentów. Pozew o alimenty kieruje się do sądu rodzinnego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania pozwanego rodzica.

Ochrona prawna w przypadku wyrzucenia z domu: Polskie prawo nie pozwala na arbitralne wyrzucenie pełnoletniego dziecka z domu, bez względu na sytuację. Jeśli zostaniesz wyrzucona z domu, możesz zwrócić się o pomoc do najbliższego sądu rodzinnego, ośrodka pomocy społecznej lub policji. W sytuacjach konfliktowych, mediacja rodzinna może być także rozważana jako sposób rozwiązania sytuacji.

Prawo do kontynuacji edukacji: Masz prawo do kontynuowania swojej edukacji, a Twoja sytuacja rodzinna nie powinna stanowić przeszkody w realizacji tego prawa. Jeśli napotykasz trudności finansowe związane z kontynuacją nauki, możesz również sprawdzić, czy kwalifikujesz się do otrzymania stypendium socjalnego lub innego wsparcia finansowego oferowanego przez Twoją szkołę lub lokalne instytucje.

Podsumowując, w Twojej sytuacji prawnej istnieją konkretne środki ochrony prawnej, które możesz podjąć w celu zapewnienia sobie wsparcia finansowego od rodziców oraz ochrony Twoich praw do mieszkania i edukacji. W sytuacjach konfliktowych, pomoc prawna lub mediacja rodzinna może być niezbędna.

anonim cytuj
03-01-2024
Cześć wam ja mam 26 lat i nie dawno straciłam prace i szukam dalej a mój tata do mnie wyrzucam się z domu bo nie jesteś mi potrzebna. A nie dawno mojego chłopaka rodzice do też wyrzucili a ma 22 lata i też straciła pracę i razem szukamy i co mamy dalej tym robisz jak nie mamy gdzie idz teraz jest zimno.

anonim cytuj
05-12-2024

Sugerowane Tematy

Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego maloletniego syna.
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego małoletniego syna. Po śmierci taty komornik nie chciał mi udzielić informacji o długach ojca żądając 600zl za spis inwentarza. Czy ja jako przedstawicielka ustawowa mojego syna mogę do komornika wystosować prośbę o udzielenie informacji jeśli spadek jeszcze nie został odrzucony? Jak to ubrać w słowa? Złożyłam wniosek do sądu o zgodę na dokonanie czynności prawnej przekraczającej zw...
brak zwrotu pieniędzy
Witam. Bardzo proszę o poradę prawną. Przewczoraj zakupiłem pewien przedmiot. Sprzedający miał go wysłać wczoraj. Niestety nie wysłał i napisał wiadomość, że uszkodził przedmiot podczas pakowania a pieniądze odda. Zgodziłem się. Wysłał numer przelewu i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. Dzwoniłem do banku i żadnego takiego przelewu nie ma. Pieniędzy też nie otrzymałem. Oczywiście kontakt się urwał sprzedający nie odpowiada nie odbiera itd. Co w taki...
Zwrot połowy pieniędzy za spłatę kredytu.
Jestem 10 lat po rozwodzie, sama wychowuje 2 synów 13,15 lat. Jeszcze w czasie trwania małżeństwa wspólnie z byłym mężem zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na całkowity remont mieszkania. Krótko po tym fakcie zaczęły się problemy w małżeństwie a finalnie nastąpił rozwód z orzeczeniem o winie byłego męża. Od samego początku kredyt spłacałam sama, każda ratę. Pracuje jako nauczyciel. Mając jedna pensje i wychowując dwoje dzieci, bardzo ciężko było mi...
Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....

Wyszukiwarka