Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron

Podpisałam rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Dziś dostałam propozycję zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy. Czy może być w tym jakiś haczyk prawny? Mam jeszcze 3 tygodnie zaległego urlopu. Czy zwolnienie zmoże być podpisane tylko na okres przed urlopem a potem będę zmuszona wybrać zaległy urlop czy raczej nie jest to praktykowane i jeśli już zwalniają od obowiązku świadczenia pracy to do końca okresu wypowiedzenia i wtedy urlop jest wypłacany. Nie dostałam konkretnych informacji tylko luźną propozycję, że mam się zastanowić.
anonim cytuj
27-01-2021
Zwolnienie ze świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia jest możliwe tylko jeśli było to wypowiedzenie umowy o pracę a nie porozumienie stron.
Proszę zweryfikować co Pani otrzymała, bo nie ma takiej konstrukcji jak wypowiedzenie za porozumieniem stron.

anonim cytuj
27-01-2021
Dokument zawierał formułkę "strony zgodnie postanawiają, że z dniem 28.02.21 rozwiązują umowę zawartą w dniu 19.08.2019r" a dziś propozycja zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy od jutra. Na piśmie ale ponieważ stwierdziłam ze chciałabym ten tydzień dokończyć w pracy nie dostałam pisma do ręki i nie znam dokładnej treści"

anonim cytuj
27-01-2021
Zwolnienie ze świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia jest możliwe tylko jeśli było to wypowiedzenie umowy o pracę a nie porozumienie stron.
Proszę zweryfikować co Pani otrzymała, bo nie ma takiej konstrukcji jak wypowiedzenie za porozumieniem stron.

porozumienie uzupełniające/zmieniające? Tak to wygląda. Nie ma chyba przeciwskazań?

anonim cytuj
27-01-2021
Nie znam się na prawie pracy dlatego pytam czy nie wiąże się to z żadnymi haczykami i nie będzie miało dla mnie jakichkolwiwk konsekwencji

anonim cytuj
27-01-2021

porozumienie uzupełniające/zmieniające? Tak to wygląda. Nie ma chyba przeciwskazań?

Hm. Konstrukcja cokolwiek dziwaczna i niespotykana. Pracownik nie znajduje się w okresie wypowiedzenia, więc zastosowanie przepisów o wypowiedzeniu odpada, chyba, że odpowiednio.
Jedynie porozumienie zmieniające wchodzi tu w grę, dlatego trzeba zadbać o to, by było zawarte na piśmie i z zachowaniem prawa do wynagrodzenia, bo nie bardzo może być później podstawa do egzekwowania wynagrodzenia.

anonim cytuj
27-01-2021
To było rozwiązanie za porozumieniem stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Dziwaczne wiem. Tak dziwnie działa ta firma

anonim cytuj
27-01-2021
To było rozwiązanie za porozumieniem stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Dziwaczne wiem. Tak dziwnie działa ta firma

Nie. To nie jest "porozumienie z zachowaniem okresu wypowiedzenia", bo taka konstrukcja nie istnieje. Skoro nie było wypowiedzenia, to nie ma i okresu wypowiedzenia.
Strony po prostu ustaliły, że umowa wygaśnie z określonym dniem, do tego czasu nie jest Pani pracownikiem znajdującym się w okresie wypowiedzenia, nie przysługują też Pani np. dni wolne na poszukiwanie pracy.

anonim cytuj
27-01-2021
Ale czy pracodawca może mi do takich ustaleń dodać zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy oczywiście jeśli się zgodzę. Czy jest to podejrzane?

anonim cytuj
27-01-2021
Ja to widzę tak:
Klasyczne zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy możliwe jest wyłącznie w okresie trwania wypowiedzenia i pracodawca decyduje o tym samodzielnie, nie musi pytać o zgodę pracownika. Tutaj nie mamy okresu wypowiedzenia, bo umowa nie została wypowiedziana, tylko rozwiązana na mocy porozumienia stron. Zatem w moim odczuciu pracownik może zawrzeć z pracodawcą swego rodzaju umowę. Pracodawca w umowie oświadcza, że wyraża zgodę na to żeby pracownik nie pojawiał się w pracy, a pracownik podpisując umowę zgadza się na te warunki. Tak więc w kwestii samego postu: wszystko zależy od tego, co znajdzie się w takiej umowie. Należy umowę zobaczyć, przeczytać, a potem się zastanawiać.
Przy czym faktycznie to dość dziwna forma. Bo jeśli pracodawca nie chce cię widzieć w pracy, to równie dobrze porozumienie stron mogło zawierać wcześniejszy termin zakończenia stosunku pracy.

anonim cytuj
27-01-2021
Ja to widzę tak:
Klasyczne zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy możliwe jest wyłącznie w okresie trwania wypowiedzenia i pracodawca decyduje o tym samodzielnie, nie musi pytać o zgodę pracownika. Tutaj nie mamy okresu wypowiedzenia, bo umowa nie została wypowiedziana, tylko rozwiązana na mocy porozumienia stron. Zatem w moim odczuciu pracownik może zawrzeć z pracodawcą swego rodzaju umowę. Pracodawca w umowie oświadcza, że wyraża zgodę na to żeby pracownik nie pojawiał się w pracy, a pracownik podpisując umowę zgadza się na te warunki. Tak więc w kwestii samego postu: wszystko zależy od tego, co znajdzie się w takiej umowie. Należy umowę zobaczyć, przeczytać, a potem się zastanawiać.
Przy czym faktycznie to dość dziwna forma. Bo jeśli pracodawca nie chce cię widzieć w pracy, to równie dobrze porozumienie stron mogło zawierać wcześniejszy termin zakończenia stosunku pracy.

Dokładnie, zgadzam się w 100%.

anonim cytuj
27-01-2021
Podpisałam rozwiązanie za porozumieniem stron, na 3 miesiące zwolniono mnie ze świadczenia pracy. Także chyba zależy od firmy

anonim cytuj
27-01-2021
Przepisy są jasne w tym zakresie. A że praktyka mija się czasami z przepisami... Cóż, do czasu m, gdy wystąpi jakiś spór to wszystko jest ok.

anonim cytuj
27-01-2021
Podpisałam rozwiązanie za porozumieniem stron, na 3 miesiące zwolniono mnie ze świadczenia pracy. Także chyba zależy od firmy

Zwolniono cię z obowiązku świadczenia pracy i się na to zgodziłaś. I wszystko w porządku. Ale nie musiałaś się godzić. I o tym właśnie mówią przepisy prawa i my o tym mówimy.

anonim cytuj
27-01-2021

Sugerowane Tematy

Testament.
Mój wujek (jestem jego bratanicą), chce zapisać mi w testamencie całe mieszkanie, jestem jedynym żyjącym członkiem jego rodziny. Jego żona zmarła kilka lat temu i ma dwójkę żyjącego rodzeństwa, które mają dzieci. Wujek i ciocia nie mieli dzieci. Czy wujek może mi w całości zapisać w testamencie całe mieszkanie czy będzie on nie ważny ze względu na rodzinę cioci, czy jej rodzina pomimo spisanego testamentu przez wujka po jej śmierci ma prawa do te...
Czy w czasie l4 jak wypada ono w wolny dzień (odbiór za sobotę) przysługuje on w innym terminie?
Witam Czy w czasie l4 jak wypada ono w wolny dzień jaki ma się w grafiku (odbiór za sobotę) przysługuje on w innym terminie? Mój pracodawca twierdzi, że nie wręcz powinnam poinformować lekarza, że na ten dzień nie potrzebuję l4 bo i tak nie będę w pracy....
pracodawca zmienil warunki pracy i płacy bez mojej zgody
Pracodawca chcąc zmienić warunki umowy podsunął do podpisania porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy (z całego etatu na 1/2). Pracownik napisał że nie wyraża zgody na zmianę warunków i oddał pismo pracodawcy. Ten twierdzi że jest to równoznaczne z rozpoczęciem okresu wypowiedzenia. Pytanie czy pracodawca nie powinien wręczyć pracownikowi dokumentu - wypowiedzenia. Czy brak zgody na porozumienie zmieniające jest równoznaczne z wypowiedzeni...
Alimenty a brak adresu pozwanego.
Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?...

Wyszukiwarka