Pracownicy, którzy nie ukończyli 50. roku życia i leczą się w szpitalu przez 33 dni choroby w roku oraz osoby, które ukończyły 50. rok życia i leczą się przez 14 dni, mogą liczyć na 80% wynagrodzenia chorobowego finansowanego przez pracodawcę.
Po tym okresie przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości już tylko 70% (chorobowe szpitalne) podstawy ustalonej z osiąganych zarobków. W takiej wysokości otrzymają więc zasiłek chorobowy pracownicy od 34. dnia choroby w danym roku. Dla pracowników, którzy ukończyli 50. rok życia, miesięczny zasiłek chorobowy za okres pobytu w szpitalu od 15 do 33 dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym wynosi nadal 80% podstawy wymiaru zasiłku. Dopiero od 34 dnia choroby przysługiwać będzie zasiłek w wysokości 70%.
anonim cytuj
07-02-2024
Czyli jeśli byłam 6 dni w szpitalu to będę miała wypłacone 80%?
anonim cytuj
07-02-2024
Za pobyt w szpitalu jest 70%.
anonim cytuj
07-02-2024
A poszpitalne?
anonim cytuj
07-02-2024
Dalsze chorobowe już jest 80%, szpitalne jest mniejsze, bo jest wyżywienie itp.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...
Podatek ,,od kopert ślubnych" - otrzymaliśmy z małżonką w ramach prezentów ślubnych ok. 45 000 zł - grupa podatkowa 0.
Jak to wygląda z podatkiem, wpłaceniem tego na konto, aby nie mieć przyjemności z fiskusem i nie odprowadzać podatku z tego tytułu....
witam
Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące :
Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...
Witajcie,
Nie jestem zbyt obeznany w sprawach prawnych, dlatego postanowiłem napisać tutaj z nadzieją, że ktoś mi pomoże. Znajduję się w dość nietypowej sytuacji związanej z zakupem mieszkania i nie wiem, jak powinienem postępować.
Kilka miesięcy temu podpisałem umowę przedwstępną na zakup mieszkania od pani Anny. Umowa zawierała klauzulę, że w przypadku niewykonania umowy przez sprzedającego, zwróci mi podwójną wartość wpłaconego zadatku. ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: