Zasiłek chorobowy.

Ile wynosi zasiłek chorobowy za zwolnienie szpitalne i po szpitalne?
Gdzieś przeczytałam że 70%
Czy to prawda?
anonim cytuj
07-02-2024
Pracownicy, którzy nie ukończyli 50. roku życia i leczą się w szpitalu przez 33 dni choroby w roku oraz osoby, które ukończyły 50. rok życia i leczą się przez 14 dni, mogą liczyć na 80% wynagrodzenia chorobowego finansowanego przez pracodawcę.
Po tym okresie przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości już tylko 70% (chorobowe szpitalne) podstawy ustalonej z osiąganych zarobków. W takiej wysokości otrzymają więc zasiłek chorobowy pracownicy od 34. dnia choroby w danym roku. Dla pracowników, którzy ukończyli 50. rok życia, miesięczny zasiłek chorobowy za okres pobytu w szpitalu od 15 do 33 dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym wynosi nadal 80% podstawy wymiaru zasiłku. Dopiero od 34 dnia choroby przysługiwać będzie zasiłek w wysokości 70%.

anonim cytuj
07-02-2024
Czyli jeśli byłam 6 dni w szpitalu to będę miała wypłacone 80%?

anonim cytuj
07-02-2024
Za pobyt w szpitalu jest 70%.

anonim cytuj
07-02-2024
A poszpitalne?

anonim cytuj
07-02-2024
Dalsze chorobowe już jest 80%, szpitalne jest mniejsze, bo jest wyżywienie itp.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się). Czy Straż Miejska ma obowiązek udokumentować wykroczenie w postaci zdjęcia?
Szanowni Państwo, Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu. Pytania: a) c...
Zakłócanie miru domowego
Witam grupowiczów. Mam problem z sąsiadem, którego syn od trzech lat robi sobie tor wyścigowy między budynkami mieszkalnymi, jeżdżąc dzień w dzień na kładzie. Rozmawiałam z jego matką ostatnio interweniowałam u jego ojca, jednak usłyszałam że jeździ po swojej posesji i mam się wynosić. Zgłosiłam sprawę do dzielnicowego powołując się na zakłucanie spokoju w dzień. Usłyszałam że jest to trudne do udowodnienia mimo że mam nagrania z kamery co chłop...
Zatrzymane prawo jazdy.
Witam Zatrzymano mi prawo jazdy na 3mc za prędkość. Czy dalej jest możliwe poruszanie się przez 24h od zatrzymania? Złapała mnie kontrola drogowa i twierdzili że nie....
Kiedy powinien mi wystawić świadectwo pracy ?
Dnia 2 września skończyła mi się umowa,dzisiaj jest 14 wrzesień,a świadectwa pracy nadal nie otrzymałam,były pracodawca nie odbiera telefonów. Kiedy powinien mi wystawić świadectwo pracy ?...

Wyszukiwarka