Zasiłek chorobowy.

Ile wynosi zasiłek chorobowy za zwolnienie szpitalne i po szpitalne?
Gdzieś przeczytałam że 70%
Czy to prawda?
anonim cytuj
07-02-2024
Pracownicy, którzy nie ukończyli 50. roku życia i leczą się w szpitalu przez 33 dni choroby w roku oraz osoby, które ukończyły 50. rok życia i leczą się przez 14 dni, mogą liczyć na 80% wynagrodzenia chorobowego finansowanego przez pracodawcę.
Po tym okresie przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości już tylko 70% (chorobowe szpitalne) podstawy ustalonej z osiąganych zarobków. W takiej wysokości otrzymają więc zasiłek chorobowy pracownicy od 34. dnia choroby w danym roku. Dla pracowników, którzy ukończyli 50. rok życia, miesięczny zasiłek chorobowy za okres pobytu w szpitalu od 15 do 33 dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym wynosi nadal 80% podstawy wymiaru zasiłku. Dopiero od 34 dnia choroby przysługiwać będzie zasiłek w wysokości 70%.

anonim cytuj
07-02-2024
Czyli jeśli byłam 6 dni w szpitalu to będę miała wypłacone 80%?

anonim cytuj
07-02-2024
Za pobyt w szpitalu jest 70%.

anonim cytuj
07-02-2024
A poszpitalne?

anonim cytuj
07-02-2024
Dalsze chorobowe już jest 80%, szpitalne jest mniejsze, bo jest wyżywienie itp.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Obniżenie czynszu.
Od 3 lat wynajmuję mieszkanie na parterze w domu prywatnym. Oficjalna umowa najmu, w której mam zapis, że co roku mam zapewnić 2 tony węgla (bez określonego terminu zakupu) i drewno. Wywiązuję się z tego zapisu corocznie, jednak kupuję tonę, a potem kolejną po zakupie przez pozostałych mieszkańców (właściciel i jeszcze jeden lokator). Od początku co jesień wychodzi mi na ścianie grzyb. Walczę z nim, co roku używając preparatów grzybobójczych i m...
Spadek
Witam mam pytanie. Dom jest na babcie, babcia ma jednego syna mojego tatę, a mój tato ma nowa żonę- z obecna zona ma jedno dziecko, obecna zona taty ma 2 dzieci z poprzedniego małżeństwa i tato również. Jak to zrobić aby jej dzieci z poprzedniego małżenstwa nie miały prawa do domu?...
Czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie bez wiedzy i zgody matki??
Witam przychodzę z zapytaniem czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce od 3 lat ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie Nigeryjskiej w Warszawie Bez wiedzy i zgody matki? Zdaje mi się że musi zostać wyrażona zgoda matki i musi być podpis ,matka nie zgodziła się na rejestrację A jednak do niej doszło bez jej wiedzy i podpisu. Proszę bez hejtu. Dziękuję....
czy musze zrzec się spadku po wujku?
Jeżeli wujek po śmierci zostawił duży dług, czy ja I moje dzieci musimy się go zrzekać? Jesli tak to gdzie to zgłosić? Dostanę jakieś powiadomienie czy muszę sama się tym zająć?...

Wyszukiwarka