Pracownicy, którzy nie ukończyli 50. roku życia i leczą się w szpitalu przez 33 dni choroby w roku oraz osoby, które ukończyły 50. rok życia i leczą się przez 14 dni, mogą liczyć na 80% wynagrodzenia chorobowego finansowanego przez pracodawcę.
Po tym okresie przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości już tylko 70% (chorobowe szpitalne) podstawy ustalonej z osiąganych zarobków. W takiej wysokości otrzymają więc zasiłek chorobowy pracownicy od 34. dnia choroby w danym roku. Dla pracowników, którzy ukończyli 50. rok życia, miesięczny zasiłek chorobowy za okres pobytu w szpitalu od 15 do 33 dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym wynosi nadal 80% podstawy wymiaru zasiłku. Dopiero od 34 dnia choroby przysługiwać będzie zasiłek w wysokości 70%.
anonim cytuj
07-02-2024
Czyli jeśli byłam 6 dni w szpitalu to będę miała wypłacone 80%?
anonim cytuj
07-02-2024
Za pobyt w szpitalu jest 70%.
anonim cytuj
07-02-2024
A poszpitalne?
anonim cytuj
07-02-2024
Dalsze chorobowe już jest 80%, szpitalne jest mniejsze, bo jest wyżywienie itp.
Witam. Mam pytanie co robić w danej sytuacji. Moi rodzice są po rozwodzie i posiadają dom jako współwłasność małżeńska. Ojciec przepisał swoją część na moja siostrę w zamian za dożywotnie utrzymanie. W tym domu mieszka tylko moja mama. Czy siostra może tam ulokować ojca bez zgody mamy która nie chce z nim mieszkać? Czy jest szansa na zniesienie współwłasności przez sąd? Czy jeżeli mama udowodni że to ona płaciła za całą budowę domu to miała by mn...
Mam pytanie odnośnie poprawnie wypełnienia PIT-u. Otóż dziecko ukończyło 18 lat w marcu 2023, miało praktyki i zarobiło 3746zł. Wypełniłem PIT-M dla dziecka + ulga na dziecko za 2 miesiące dla obojga rodziców. Czy dobrze zrobiłem, czy też dziecko już musi wypełnić swój "osobny" PIT ?...
Witam, czy lekarz ma prawo odmówić przyjęcia chorego pacjenta mówiac że wszystkie numerki przyjęć na dany dzień są wykorzystane? Dodam że jej to dalszy ciąg choroby i chory nadal jest chory....
Witam , pracuje w firmie gastronomicznej od 1,5 roku , Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy , między innymi wydarzyła się sytuacja że trafiłam do szpitala z przemęczenia , w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić , prześmiewczo mówi że nie bo się ,,przemeczysz hehe " i chce dać mi umowę teraz na pół etatu. Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu?
Gdzie zgłosić mobbing? ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: