PODWAŻENIE WPISU W KARCIE ZGONU.

Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zmarły miał cukrzycę. Potem pyta syna, czy ojciec pił alkohol - na co syn odpowiada, że "czasami lubił się napić" (bo kto "czasem nie lubi"?) - konsekwencją jest to, że lekarz wpisuje do karty zgonu, jako bezpośrednią przyczynę śmierci "nieznana", a w rubryce "przyczyny pośrednie"- cukrzyca i ... alkoholizm. W momencie znalezienia ciała, w mieszkaniu nie było otwartego alkoholu, ani pustej butelki. Policja nie zleciła wykonania sekcji, w karcie zgonu nie ma żadnej adnotacji o przeprowadzanym badaniu krwi na obecność alkoholu. Ciało prosto z mieszkania zabrał zakład pogrzebowy. Rodzina nie wczytywała się dokładnie w bazgroły na karcie zgonu i nie zauważyła od razu tego wpisanego alkoholizmu.
Okazało się, że zmarly był ubezpieczony, no i teraz ubezpieczyciel podważa zasadność wypłaty świadczenia, bo w karcie zgonu "alkoholizm", a warunki ubezpieczenia pozwalają odrzucić zobowiązania firmy ubezpieczeniowej, jeżeli śmierć ubezpieczonego była związana z nadużyciem alkoholu.
Pytanie - czy da się podważyć ten wpis lekarza, który wystawił kartę zgonu? Od wystawienia karty zgonu upłynęło 22 dni, pogrzeb oczywiście już się odbył.
anonim cytuj
17-07-2020
Proponuję wystąpić o sprostowanie karty zgonu, z opisaniem stanu faktycznego w tym powołaniem się na odpowiedzialność lekarza i skutki wadliwego wpisu w tym braku sprostowania (skutki odszkodowawcze względem lekarza)

anonim cytuj
17-07-2020

Sugerowane Tematy

Ile godzin ciągiem mogę pracować na umowe zlecenie?
Witam, jestem zatrudniony na umowę zlecenie. Czy mogę pracować ciągiem np 36h? Z tego co wiem żaden kodeks pracy mnie nie ogranicza. Z góry dziękuję za odpowiedzi ...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dwa lata temu zmarła moja mama , wraz z bratem odrzuciliśmy spadek ze względu na długi mamy. Spadek został odrzucony także przez małoletniego syna mojego brata . Teraz jest czas na mamy siostrę. I tu jest pytanie . Czy jeżeli mama nie miała żadnego majątku ( brak mieszkania , samochodu itp.) to jak to się ma do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza? Jeżeli mamy dług komorniczy to około 100 tysięcy złotych to do jakiej kwoty odpowiada sp...
Nękanie ze strony byłej partnerki o zwrot jej własności.
Sytuacja wygląda następująco, od kilku miesięcy była partnerka nęka mnie z domaganiem się oddania jej własności, ale nie chce po to przyjechać, bo ją to będzie kosztować ponad czterokrotnie, ani też nie odbiera wysyłek za pobraniem, bo ubzdurała sobie, że ma to być na mój koszt i ostatnio praktycznie co tydzień idzie na policję w tej sprawie, że ja mam jej rzecz i jej nie wysyłam, potem policjant do mnie dzwoni i muszę mu to samo cały czas mówić,...
Odpowiedzialność pracownika za szkodę.
Dzień dobry, proszę o poradę, w jaki sposób rozwiązać sytuację . Firma posiada samochody służbowe jednak zdarzyło się tak, że osoba zajmująca się polisami przeoczyła termin na wznowienie OC, w związku z czym UFG nałożył na firmę wysoką karę w kwocie 10800 zł Firma chce przerzucić ten koszt na pracownika. Czy w ogóle ma do tego prawo? Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony, relacje z pracodawcą w porządku. W umowie ni...

Wyszukiwarka