PODWAŻENIE WPISU W KARCIE ZGONU.

Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zmarły miał cukrzycę. Potem pyta syna, czy ojciec pił alkohol - na co syn odpowiada, że "czasami lubił się napić" (bo kto "czasem nie lubi"?) - konsekwencją jest to, że lekarz wpisuje do karty zgonu, jako bezpośrednią przyczynę śmierci "nieznana", a w rubryce "przyczyny pośrednie"- cukrzyca i ... alkoholizm. W momencie znalezienia ciała, w mieszkaniu nie było otwartego alkoholu, ani pustej butelki. Policja nie zleciła wykonania sekcji, w karcie zgonu nie ma żadnej adnotacji o przeprowadzanym badaniu krwi na obecność alkoholu. Ciało prosto z mieszkania zabrał zakład pogrzebowy. Rodzina nie wczytywała się dokładnie w bazgroły na karcie zgonu i nie zauważyła od razu tego wpisanego alkoholizmu.
Okazało się, że zmarly był ubezpieczony, no i teraz ubezpieczyciel podważa zasadność wypłaty świadczenia, bo w karcie zgonu "alkoholizm", a warunki ubezpieczenia pozwalają odrzucić zobowiązania firmy ubezpieczeniowej, jeżeli śmierć ubezpieczonego była związana z nadużyciem alkoholu.
Pytanie - czy da się podważyć ten wpis lekarza, który wystawił kartę zgonu? Od wystawienia karty zgonu upłynęło 22 dni, pogrzeb oczywiście już się odbył.
anonim cytuj
17-07-2020
Proponuję wystąpić o sprostowanie karty zgonu, z opisaniem stanu faktycznego w tym powołaniem się na odpowiedzialność lekarza i skutki wadliwego wpisu w tym braku sprostowania (skutki odszkodowawcze względem lekarza)

anonim cytuj
17-07-2020

Sugerowane Tematy

Egzekwowanie długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego
Witam, Jak wygląda teraz sytuacja egzekwowania długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego? Posiadam tam jakieś 760zł do oddania za mandaty ale znalazłem informację, że wszelkie egzekucje z ZUSu, skarbówki etc. są wstrzymane ze względu na stan epidemii. Czy to jest prawda? Jak to się ma w rzeczywistości? Dodam, że chciałem to zapłacić ale po prostu dało by mi to odwlec w czasie i miałbym więcej "pieniążków" na święta. Pozdraw...
Urząd pracy a zameldowanie.
Witam. Chciałabym zarejestrować się w urzędzie pracy, ale sytuacja wygląda tak, że właściciele mieszkania nie chce mi dać tymczasowego meldunku. Da się coś z tym zrobić?...
Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić?
Hej. Może ktoś wie co powinnam zrobić. Zmarł mój ojciec, z którym całe życie nie miałam kontaktu. Nic praktycznie o nim nie wiem, ale raczej pozostawił mi długi (nigdy np. nie spłacił mi alimentów), nie należał do osób majętnych (raczej wolał zajrzeć do butelki niż zainteresować się mną). Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić? Nie wiem czy mam jakieś rodzeństwo, czy jakąkolwiek rodzinę z jego strony. Mam 3jkę dzieci....
Natychmiastowe rozwiązanie umowy najmu.
Proszę o interpretację zapisu: "W przypadku nieprzestrzegania niniejszej Umowy oraz w razie dopuszczenia się zwłoki w zapłacie czynszu i opłat dłużej niż 30 dni, Wynajmujący może rozwiązać niniejszą Umowę z terminem natychmiastowym. W tym przypadku Najemca zobowiązuje się do opuszczenia lokalu będącego przedmiotem najmu w terminie 7 dni od daty rozwiązania Umowy i zobowiązuje się zabrać rzeczy wniesione do przedmiotu umowy najmu. Za pozosta...

Wyszukiwarka