PODWAŻENIE WPISU W KARCIE ZGONU.

Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zmarły miał cukrzycę. Potem pyta syna, czy ojciec pił alkohol - na co syn odpowiada, że "czasami lubił się napić" (bo kto "czasem nie lubi"?) - konsekwencją jest to, że lekarz wpisuje do karty zgonu, jako bezpośrednią przyczynę śmierci "nieznana", a w rubryce "przyczyny pośrednie"- cukrzyca i ... alkoholizm. W momencie znalezienia ciała, w mieszkaniu nie było otwartego alkoholu, ani pustej butelki. Policja nie zleciła wykonania sekcji, w karcie zgonu nie ma żadnej adnotacji o przeprowadzanym badaniu krwi na obecność alkoholu. Ciało prosto z mieszkania zabrał zakład pogrzebowy. Rodzina nie wczytywała się dokładnie w bazgroły na karcie zgonu i nie zauważyła od razu tego wpisanego alkoholizmu.
Okazało się, że zmarly był ubezpieczony, no i teraz ubezpieczyciel podważa zasadność wypłaty świadczenia, bo w karcie zgonu "alkoholizm", a warunki ubezpieczenia pozwalają odrzucić zobowiązania firmy ubezpieczeniowej, jeżeli śmierć ubezpieczonego była związana z nadużyciem alkoholu.
Pytanie - czy da się podważyć ten wpis lekarza, który wystawił kartę zgonu? Od wystawienia karty zgonu upłynęło 22 dni, pogrzeb oczywiście już się odbył.
anonim cytuj
17-07-2020
Proponuję wystąpić o sprostowanie karty zgonu, z opisaniem stanu faktycznego w tym powołaniem się na odpowiedzialność lekarza i skutki wadliwego wpisu w tym braku sprostowania (skutki odszkodowawcze względem lekarza)

anonim cytuj
17-07-2020

Sugerowane Tematy

.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj
Witam mam pytanie.Budynek wybudowany w 1992 r decyzja była brak prowadzenia dziennika budowy.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj .Czy można tu zastosować przepis o samowoli jeżeli budynek jest wybudowany 30 lat wcześniej ale decyzja i mapki były...
Budowa balkonu.
Witam. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej że nie....
Student na zleceniu a zwolnienie po operacji
Witam, proszę o poradę? Syn, student na zleceniu , lat 23, właśnie przeszedł operację barku, artroskopia, rehabilitacja, pewnie powró do zdrowia zajmie ze dwa miesiące, jest zgłoszony do mojego ubezpieczenia zdrowotnego, czy jest szansa na płatne zwolnienie lekarskie??? Co robić w takiej sytuacj? ...
Koleżanka chcę skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego ale szefowa stawia dziwne warunki
Witam. Piszę w imieniu koleżanki. Zacznę od tego że pracowała w sklepie monopolowym 3 lata. Umowy miała różne zlecenia , na pół etatu. Od grudnia 2020 ma umowę na czas nieokreślony. W lutym poszła na zwolnienie ze względu na ciążę(szefowa wiedziała o ciąży, mimo to dała jej taką umowę). 3 sierpnia 2021 urodziła dziecko. 01.08.2022 kończy jej się macierzyński i chciała by skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego. I tu zaczyna się cyrk. Szef...

Wyszukiwarka