PODWAŻENIE WPISU W KARCIE ZGONU.

Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zmarły miał cukrzycę. Potem pyta syna, czy ojciec pił alkohol - na co syn odpowiada, że "czasami lubił się napić" (bo kto "czasem nie lubi"?) - konsekwencją jest to, że lekarz wpisuje do karty zgonu, jako bezpośrednią przyczynę śmierci "nieznana", a w rubryce "przyczyny pośrednie"- cukrzyca i ... alkoholizm. W momencie znalezienia ciała, w mieszkaniu nie było otwartego alkoholu, ani pustej butelki. Policja nie zleciła wykonania sekcji, w karcie zgonu nie ma żadnej adnotacji o przeprowadzanym badaniu krwi na obecność alkoholu. Ciało prosto z mieszkania zabrał zakład pogrzebowy. Rodzina nie wczytywała się dokładnie w bazgroły na karcie zgonu i nie zauważyła od razu tego wpisanego alkoholizmu.
Okazało się, że zmarly był ubezpieczony, no i teraz ubezpieczyciel podważa zasadność wypłaty świadczenia, bo w karcie zgonu "alkoholizm", a warunki ubezpieczenia pozwalają odrzucić zobowiązania firmy ubezpieczeniowej, jeżeli śmierć ubezpieczonego była związana z nadużyciem alkoholu.
Pytanie - czy da się podważyć ten wpis lekarza, który wystawił kartę zgonu? Od wystawienia karty zgonu upłynęło 22 dni, pogrzeb oczywiście już się odbył.
anonim cytuj
17-07-2020
Proponuję wystąpić o sprostowanie karty zgonu, z opisaniem stanu faktycznego w tym powołaniem się na odpowiedzialność lekarza i skutki wadliwego wpisu w tym braku sprostowania (skutki odszkodowawcze względem lekarza)

anonim cytuj
17-07-2020

Sugerowane Tematy

odwołanie od reklamacji
Witam, otóż 6.02 br. kupiłam drogie buty sportowe, które po 7 m-cach rozkleiły się i przetarł się zapiętek. Reklamowałam buty, lecz moja reklamacja nie została uznana z śmiesznym tłumaczeniem, z czym się nie zgadzam. Chcę odwołac sie od powyższej reklamacji, lecz małym drukiem jest napisane, że zgodnie z wewnętrzną procedurą Spółka nie przyjmuje odwołań od złożonych reklamacji, w celu ich ponownego rozpatrzenia. Moje pytanie brzmi : czy sklep m...
Alimenty a brak adresu pozwanego.
Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?...
brat chory na schizofrenię
Proszę o poradę. Brat znęcał się nad rodziną, sprawa trafiła do sądu, w trakcie postępowania wykryto u niego schizofrenię. Został on skierowany do szpitala psychiatrycznego gdzie przebywał prawie rok, później zostało orzeczone wobec niego leczenie ambulatoryjnie. Od tego momentu minęło już prawie 3 lata, na początku chodził co miesiąc na wizyty (leków i tak nie przyjmował), później przestał chodzić, po jakimś czasie psychiatra zgłosił do sądu, że...
stalking
Mam pytanie. Ile czasu ma osoba, która została ofiarą stalkingu SMS na zawiadomienie o tym zajściu Policji?...

Wyszukiwarka