Zasiedzenie - rozprawa.

Zostałem pozwany o zasiedzenie. We wniosku są napisane takie głupoty, które uważam, że na spokojnie obalę.
Chciałbym wiedzieć jak wygląda postępowanie o zasiedzenie. Czy uczestnik, może zadawać pytania przesłuchiwanemu? Czy może wnioskować oraz wyrażać sprzeciw w trakcie zeznać?
Co dobrze jeszcze wiedzieć przed taką sprawą?
anonim cytuj
18-10-2023
Opisz trochę sprawę to będzie łatwiej doradzić.
1. Pominięcie kilku spadkobierców
2. Mieszkanie w nieruchomości ostatniego spadkobiercę do 2012r.
3. Sugerowanie, że jako jedyna sie opiekowała nieruchomością pomimo mieszkania w tej samej nieruchomości brata, siostry oraz jej męża. Wszyscy mieszkali, aż do śmierci. Ostatni 2012r.
4. Sugerowanie, że było się płatnikiem podatku od nieruchomości przez 30 lat. Dowody od 2017r.
5. Świadkowie kłamią na rzecz wnioskodawcy. Jeden zeznaje na okres 30 lat mając wtedy z 22.
6. Sugerowanie, że nikt się nie interesował nieruchomością wraz z gospodarstwem rolnym

Pozew cywilny może złożyć każdy, obojętnie w jakiej sprawie. Powinieneś udzielić pisemnej odpowiedzi na pozew w formie pisma procesowego. Sąd nie zobowiązał cię do tego?
Zobowiązał i tak zrobiłem.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Witam, otóż parę dni temu moja mama otrzymała list z firmy Centrum Badan Opinii Publicznej z działu windykacji z wezwaniem do zapłaty za materac którego nie mamy. Sprawa jest z 31.08.2015 czyli prawie 10 lat, czytałem o tej firmy w Internecie i słyszałem ze to są naciągacze, ale nie wiem jak się ustosunkować do tego. Pan z windykacji wysłał mi na maila umowę kupna tego materaca z podpisem mojej mamy na kwotę 118 zł, a w liście dostałem 118 zł+ 6 ...
Wypowiedzenie umowy najmu w zimę.
Mam mieszkanie które wynajmuję rodzinie z dzieckiem. Czy jest możliwe ze jeśli wypowiem umowę najmu to zimą oni mogą odmówić wyprowadzki? Teściowa idzie na operacje i chcemy ją sprowadzić blisko nas - mąż jest jedynakiem, teściowa wdowa w zaawansowanym wieku i po operacji będzie potrzebować naszej pomocy a obecnie mieszka dość daleko. Słyszałam ze ponoć zimą mogą odmówić a ja nic nie będę mogła zrobić. Zwykła umowa najmu bez notariusza, podatek ...
Kupno nieruchomości podczas rozwodu.
Sprawa wygląda następująco i w zasadzie jest dosyć pilna dlatego proszę o poradę, przyjaciółka chce zakupić mieszkanie natomiast jest w trakcie rozwodu (w zasadzie to dopiero początek bo dostała tylko pismo) nie chce brać tego mieszkania na siebie ponieważ w razie podziału majątku zapewne część będzie należała się jej jeszcze obecnemu mężowi, chciała zakupić je (za gotówkę) do czasu zakończenia procesu na jednego z rodziców, i tutaj zaczynają się...
Gmina chce odkupić kawałek mojej działki na drogę.
Sytuacja wygląda następująco. Posiadam nieruchomość z działką w gminnej miejscowości. Z racji ze jest to działka w samym centrum przy głównym skrzyżowaniu. Wójt chce odkupić ode mnie kawałek działki, ponieważ z racji dużej ilości wypadków chcą wybudować rondo. Na jaką rekompensatę mogę liczyć, tyle po ile chodzą działki z metra czy więcej/ mniej? U kogo mogę zasięgnąć informacji ?...

Wyszukiwarka