Zasiedzenie - rozprawa.

Zostałem pozwany o zasiedzenie. We wniosku są napisane takie głupoty, które uważam, że na spokojnie obalę.
Chciałbym wiedzieć jak wygląda postępowanie o zasiedzenie. Czy uczestnik, może zadawać pytania przesłuchiwanemu? Czy może wnioskować oraz wyrażać sprzeciw w trakcie zeznać?
Co dobrze jeszcze wiedzieć przed taką sprawą?
anonim cytuj
18-10-2023
Opisz trochę sprawę to będzie łatwiej doradzić.
1. Pominięcie kilku spadkobierców
2. Mieszkanie w nieruchomości ostatniego spadkobiercę do 2012r.
3. Sugerowanie, że jako jedyna sie opiekowała nieruchomością pomimo mieszkania w tej samej nieruchomości brata, siostry oraz jej męża. Wszyscy mieszkali, aż do śmierci. Ostatni 2012r.
4. Sugerowanie, że było się płatnikiem podatku od nieruchomości przez 30 lat. Dowody od 2017r.
5. Świadkowie kłamią na rzecz wnioskodawcy. Jeden zeznaje na okres 30 lat mając wtedy z 22.
6. Sugerowanie, że nikt się nie interesował nieruchomością wraz z gospodarstwem rolnym

Pozew cywilny może złożyć każdy, obojętnie w jakiej sprawie. Powinieneś udzielić pisemnej odpowiedzi na pozew w formie pisma procesowego. Sąd nie zobowiązał cię do tego?
Zobowiązał i tak zrobiłem.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Ciąża a umowa o pracę na czas określony.
Jestem w pierwszym miesiącu ciąży. Mam umowę o pracę do 31 stycznia. 1. Czy mogę iść na zwolnienie ciążowe przed zakończeniem umowy i wtedy pracodawca musi mi przedłużyć umowę przynajmniej do porodu? Będę dostawała świadczenia do dnia porodu? 2. Co jeżeli nie pójdę teraz na zwolnienie i pracodawca nie przedłuży mi umowy? Z racji, że nie będę miała pracy, to w lutym już nie będę mogła iść na płatne L4?...
Błąd w pozwie.
Dostałem (jako powód) takie pismo: "Wezwać do uzupełnienia braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)" W pozwie nastąpiła pomyłka i powinno być napisane (2 dokumenty) Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym? nie rozumiem też wyrażenia "w pozwie wraz z odpisem...
Sprecyzowanie wniosku a pismo przygotowawcze.
Witam Ponieważ otrzymuję sprzeczne informacje, uprzejmie proszę (zdezorientowana i sfrustrowana) o pomoc przez udzielenie odpowiedzi na pytania: Czy zobowiązanie wobec sądu do ustosunkowania się do wniosku (z określonego dnia) jest jednoznaczne z zarządzeniem sędzi do złożenia pisma przygotowawczego? i w odpowiedzi ustosunkowanie się może zostać określone jako "Pismo Przygotowawcze"? Czy sędzia zarządzający złożenie pisma przygotowaw...
Czy można zmusić ojca do opieki nad dzieckiem?
Czy można zmusić ojca do opieki nad dzieckiem? Kogoś kto uważa że płacenie alimentów wystarczy i w ogóle nie poczuwa sie do kontaktu z dzieckiem. Czy można złożyć wniosek do sądu o to żeby "tata" zabierał dziecko kilka razy w miesiącu do siebie? Jesli jest taka możliwość proszę o pomoc jak powinien wyglądać pozew....

Wyszukiwarka