Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam.
Może źle podałeś numer, albo tablice były kradzione. Sprawdź na stronie ufg.pl czy numer rejestracyjny pokrywa się z marką pojazdu.
anonim cytuj
26-01-2023
A może pojazd jest zarejestrowany na dużą firmę nie prowadząca ewidencji osób użytkujących poszczególne pojazdy firmowe. A może właścicielem jest cudzoziemiec nie mający zameldowania w Polsce np.Ukrainiec czy inny Gruzin...A może A może.....opcji jest wiele....
Ale tak to jest jak na forum obywatel "płacze" ze mu sprawę umorzyli... ale żeby wcześniej przejrzeć akta postępowania aby wiedzieć co zrobiono i ustalono.
anonim cytuj
26-01-2023
Rejestracja na firmę to nie wymówka, chodzi o pojazd który musi mieć OC, jeśli nie ma OC to i tak ufg wypłaca i dalej ściąga należność.
Obcokrajowiec też nie ma tu nic do rzeczy, po to jest ufg a żeby poszkodowany dostał należyte odszkodowanie.
anonim cytuj
26-01-2023
Każda firma posiadająca samochody firmowe musi prowadzić ich ewidencję. Jeżeli nie wiedzą kto użytkował auto, to oni ponoszą odpowiedzialność.
anonim cytuj
26-01-2023
U męża było podobnie. Świadek podał numery, jaki kolor auta, policja wszystko dostała, sprawdziła kamery, które należały do banku i po miesiącu dostał pismo, że sprawa umorzona, bo jest źle podana rejestracja, a z zapisu kamer nie można odczytać
Mąż pojechał na komisariat, zażądał wglądu do akt, poprosił o dane policjantów, którzy sprawę prowadzili w celu złożenia skargi
Po dwóch dniach był telefon, że sprawca się odnalazł, jak się okazało - znajoma pana komendanta.
anonim cytuj
26-01-2023
Niekoniecznie , miałam podobną sytuację. Na przejściu dla pieszych ja w 7 miesiąc ciąży przechodziłam z psem , gościu nie zatrzymał się (ja szłam patrząc od kierowcy z lewej strony i byłam na połowie już pasów) facet może z niewielką prędkością przejechał po łapie mojego psa uderzając go jeszcze, wezwana policja świadkowie ! Kamery na ulicach , facet zbiegł z miejsca ja oczywiście zdenerwowana i w panice dobrze że nie urodziłam , dwa dobrze też szczęście w nieszczęściu że we mnie nie trafił ale widział mnie patrzył się jeszcze skuczysyn i co zbiegł spisano wszystko (mój ojczym w policji teraz emerytowany nadinspektor policji) i co sprawa ułożona bo nie mogli namierzyć sprawcy ... Psa leczenie ponad 400 zł , plus moje nerwy i wylądowałam na obserwacji w szpitalu z nerwów skurczy dostałam a jeszcze ciążą do bezpiecznego terminu porodu nie donoszona. I na pewno nie miał znajomych w policji nie taki typ człowieka.
anonim cytuj
26-01-2023
Nie mogli namierzyć z jakiego powodu? Posiadali numer tablic rejestracyjnych?
anonim cytuj
26-01-2023
Kradzione tablice pewnie.
anonim cytuj
26-01-2023
Jeżeli wejdziesz na stronę funduszu gwarancyjnego i wpiszesz nr Rej.pojazdu to pokaże nr polisy i firmę ubezpieczającą ,wpisz datę 30.09 i spróbuj sam zgłosić szkodę może coś z tego będzie ale to nie porada prawna oczywiście.
anonim cytuj
26-01-2023
Standard. Napisz zażalenie.
anonim cytuj
26-01-2023
Zażalenie na umorzenie postępowania do prokuratora nadrzędnego jeśli to nie pomoże wtedy zażalenie do sądu.
anonim cytuj
26-01-2023
Pewnie auto chodziło z rak do rąk i nikt go nie rejestrował na siebie, albo kradzione tablice.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Sąd pisemnie wzywa mnie do złożenia odpisów załączników do pisma co to znaczy?
Ps. czy to znaczy że mam dołączyć oryginalne rachunki itp.? czy to znaczy że mam gdzieś to wykonać za "zgodnością z oryginałem'' jeśli tak to gdzie ?...
Witam. Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych. Mam 4 małe psy, które wyprowadzam na smyczy. Obok w sąsiednim domu mieszka rodzina, która adoptowała ze schroniska 6 psów. Teren ma nieogrodzony. Psy są trzymane w kojcu. Wiem, że psy muszą się wybiegać, ale sytuacja z dzisiejszego poranka mnie przeraziła. Wracając ze spaceru ze swoimi psami widzę, że psy sąsiadów z kojca zostały wypuszczone. Stałam jak wryta z moimi 200 metrów dalej modląc się, ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: