Kupno auta a zajęcie komornicze.

Mam pytanie, chce kupić auto, mój mąż ma komornika, czy gdy go zrobię współwłaścicielem to komornik może zająć to auto ?
anonim cytuj
03-10-2023
Jeśli się dogadał z nim że będzie płacić sam regularnie to nic nie zabierze jeśli mu ściąga z wypłaty też nie może ruszyć innych rzeczy. Jeśli w ogóle nie płaci dług rośnie wtedy wszystko może.

anonim cytuj
03-10-2023
Mam pytanie, chce kupić auto, mój mąż ma komornika, czy gdy go zrobię współwłaścicielem to komornik może zająć to auto?

Odpowiedź opiera się na przepisach prawa cywilnego i prawa egzekucyjnego. W świetle art. 829 Kodeksu postępowania cywilnego (K.p.c.) komornik może wszcząć egzekucję z ruchomości dłużnika, co obejmuje również pojazdy. Co istotne, egzekucja może objąć także dobra, które dłużnik nabył po wszczęciu postępowania egzekucyjnego (art. 828 §2 K.p.c.). W przypadku, gdy mąż zostanie wpisany jako współwłaściciel pojazdu, auto staje się teoretycznie dostępne dla komornika w procesie egzekucyjnym.

Jeśli się dogadał z nim że będzie płacić sam regularnie to nic nie zabierze jeśli mu ściąga z wypłaty też nie może ruszyć innych rzeczy.

Należy podkreślić, że dogadywanie się z komornikiem oraz płatności regularne nie są jednoznaczne z pełną ochroną przed egzekucją innych składników majątku dłużnika. Komornik, mając podstawę prawną, może podjąć egzekucję z innych składników majątku dłużnika, nawet jeżeli ten regularnie płaci ustalone raty. Dzieje się tak wtedy, gdy istnieje ryzyko, że sposób spłacania długu przez dłużnika może zagrozić zaspokojeniu wierzyciela.

Sytuacja jest bardziej skomplikowana, gdy mówimy o majątku wspólnym małżonków. Komornik może prowadzić egzekucję zarówno z majątku osobistego dłużnika, jak i z majątku wspólnego małżonków, chyba że wierzyciel zgłosił roszczenie tylko przeciwko jednemu z małżonków i jednocześnie wyłączył z egzekucji majątek wspólny (zgodnie z art. 49 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego oraz art. 843 § 1 K.p.c.).

W praktyce prawnej kluczowe jest, aby korzystać z dostępnych środków prawnych (np. sprzeciwu od czynności komornika) oraz by analizować indywidualną sytuację prawno-finansową, by zabezpieczyć się przed nadmiernymi trudnościami wynikającymi z procesu egzekucyjnego.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności...
pracodawca grozi zerwaniem umowy po tym jak przyniosłem zwolnienie lekarskie.
Witam pracodawca grozi zerwaniem umowy po tym jak przyniosłem zwolnienie lekarskie. Ot usłyszałem wprost, że po wyleczeniu mogę po prostu przyjść już tylko po wypowiedzenie umowy. Czy mogę się starać o jakieś zadośćuczynienie jeśli jest to umowa zlecenie?...
Mieszkanie a rozwód.
Dobry wieczór, Jak wyglądą taka sytuacja od strony prawnej? Żona znajomego zakupiła mieszkanie w 2015 z własnych środków co zaznaczyła w akcie notarialnym. Przez te lata znajomy zrobił remont mieszkania za około 40 tysięcy. Na dzień dzisiejszy mieszkanie jest warte ze 150 tysięcy. Formalnie nadal są małżeństwem, ale planują rozwód. Czy w przypadku rozwodu znajomy ma jakieś prawa do tego mieszkania?...
Najniższa krajowa 2024 r.
Czy pracodawca łamie prawo płacąc pracownikom 20zł/h netto? Czytając w Internecie znalazłam informacje, że obecnie to 21,70 netto. Ciężko mi w to uwierzyć, bo kary finansowe są bardzo wysokie za takie występki....

Wyszukiwarka