Kupno auta a zajęcie komornicze.

Mam pytanie, chce kupić auto, mój mąż ma komornika, czy gdy go zrobię współwłaścicielem to komornik może zająć to auto ?
anonim cytuj
03-10-2023
Jeśli się dogadał z nim że będzie płacić sam regularnie to nic nie zabierze jeśli mu ściąga z wypłaty też nie może ruszyć innych rzeczy. Jeśli w ogóle nie płaci dług rośnie wtedy wszystko może.

anonim cytuj
03-10-2023
Mam pytanie, chce kupić auto, mój mąż ma komornika, czy gdy go zrobię współwłaścicielem to komornik może zająć to auto?

Odpowiedź opiera się na przepisach prawa cywilnego i prawa egzekucyjnego. W świetle art. 829 Kodeksu postępowania cywilnego (K.p.c.) komornik może wszcząć egzekucję z ruchomości dłużnika, co obejmuje również pojazdy. Co istotne, egzekucja może objąć także dobra, które dłużnik nabył po wszczęciu postępowania egzekucyjnego (art. 828 §2 K.p.c.). W przypadku, gdy mąż zostanie wpisany jako współwłaściciel pojazdu, auto staje się teoretycznie dostępne dla komornika w procesie egzekucyjnym.

Jeśli się dogadał z nim że będzie płacić sam regularnie to nic nie zabierze jeśli mu ściąga z wypłaty też nie może ruszyć innych rzeczy.

Należy podkreślić, że dogadywanie się z komornikiem oraz płatności regularne nie są jednoznaczne z pełną ochroną przed egzekucją innych składników majątku dłużnika. Komornik, mając podstawę prawną, może podjąć egzekucję z innych składników majątku dłużnika, nawet jeżeli ten regularnie płaci ustalone raty. Dzieje się tak wtedy, gdy istnieje ryzyko, że sposób spłacania długu przez dłużnika może zagrozić zaspokojeniu wierzyciela.

Sytuacja jest bardziej skomplikowana, gdy mówimy o majątku wspólnym małżonków. Komornik może prowadzić egzekucję zarówno z majątku osobistego dłużnika, jak i z majątku wspólnego małżonków, chyba że wierzyciel zgłosił roszczenie tylko przeciwko jednemu z małżonków i jednocześnie wyłączył z egzekucji majątek wspólny (zgodnie z art. 49 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego oraz art. 843 § 1 K.p.c.).

W praktyce prawnej kluczowe jest, aby korzystać z dostępnych środków prawnych (np. sprzeciwu od czynności komornika) oraz by analizować indywidualną sytuację prawno-finansową, by zabezpieczyć się przed nadmiernymi trudnościami wynikającymi z procesu egzekucyjnego.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik musi powiadomić o egzekucji ?
Witam, mam pytanie, czy komornik mógł mi zająć konto w banku przed przysłaniem oficjalnego listu do domu? Zajęcie miałem 2 tygodnie temu, dziś list do mnie dotarł, kontaktowałem się z nim dzięki informacji z banku, bo nie wiedziałem co się dzieje. Po rozmowie telefonicznej zapłaciłem część i rachunek został zwolniony, ale to było dwa tygodnie temu. Nasuwa mi się pytanie czy komornik tutaj postąpił zgodnie z przepisami?...
Zwrot zadatku.
Dzień dobry, Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć w...
Ugoda alimentacyjna z partnerką.
Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. ...
Podział majątku.
Bierzemy rozwód za porozumieniem stron mieszkanie jest wspólne. Mamy trójkę dzieci. Żona na okres 3 lat zostaje w mieszkaniu z dziećmi, ja się wyprowadzam. Czy po czasie mieszkanie też zostaję pół na pół w razie sprzedania mieszkania. Czy żonie przypadnie większy procent za to że tam mieszka....

Wyszukiwarka