Banery wyborcze.

Mam pytanie,
Czy jeśli na ogrodzeniu mojej posesji pojawił się plakat/ baner wyborczy, bez mojej wiedzy i zgody, to czy mogę go legalnie usunąć?
anonim cytuj
18-10-2023
Najlepiej skontaktować się z KW i zażądać usunięcie plakatu wyborczego, usuwanie samemu grozi odpowiedzialnością karną.
Kodeks wyborczy, w art. 109, zawiera przepis o ochronie prawnej materiałów wyborczych.
Jeżeli skontaktowanie się z komitetem wyborczym nie przyniesie skutku wówczas zaleca się, aby przed samodzielnym zdjęciem plakatów/banerów wezwać policję i ją poprosić o usunięcie materiału, bądź zrobić to w jej asyście.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Do jakiego wieku dziecka trzeba płacić alimenty?
Dzień dobry, obecnie córka jest na 3 roku studiów magisterskich, naukę skończy w wieku 24 lat, czy jeśli pójdzie dalej na studia to w dalszym ciągu będę musiał płacić alimenty?...
Zasiedzenie nieruchomości.
Czy w opisanej sytuacji jest możliwość przejęcia domu wraz z działką przez zasiedzenie? Moja babcia jest zameldowana w budynku od ponad 30 lat, został jej przydzielony lokal w domu wielorodzinnym z urzędu dzielnicy. W innych lokalach budynku mieszkała dalsza rodzina, aktualnie w jednym z lokali mieszka mój brat od ok 5 lat i wciąż babcia. Jest to dom z dużą działką do niego przydzieloną. Domem właściciel się nie interesuje od xx lat właściwie na...
Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...
Zakaz konkurencji przy umowie o pracę.
Pracowałem w pewnej firmie na UoP. W umowie nie miałem żadnego zakazu konkurencji. Skończyła mi się umowa, nie dostałem przedłużenia, a własne doświadczenie pozwoliło mi otworzyć własną działalność - branża IT - wykonuję usługi internetowe dla klientów indywidualnych i małych firm, bez względu na ich działalność. Pewnego dnia zgłosił się do mnie klient z poprzedniej firmy gdzie pracowałem o wykonanie usługi. Zgodziłem się, bo dlaczego nie? Tera...

Wyszukiwarka