Wynajem mieszkania, a odwiedziny.

Syn wynajmuje mieszkanie, okres wypowiedzenia umowy 3 miesiące. Czy jeżeli właściciel ma problem z tym że syn bierze swojego syna 1.5 rocznego do siebie co drugi tydzień twierdzi że tak nie może być bo jest głośno czy syn ma prawo wypowiedzieć umowę najmu w trybie natychmiastowym? W umowie nie ma zapisku że w mieszkaniu nie może przebywać dziecko.
anonim cytuj
25-09-2023
Syn nie może wypowiedzieć umowy w trybie natychmiastowym (wątpliwe jest nawet to, żeby ten termin 3 miesięczny był zgodny z przepisami prawa, ale to zupełnie inna historia). Może natomiast gościć u siebie swoje dziecko i właściciel nie może się temu przeciwstawić. Jeśli właściciel ma z tym problem, to niech go rozwiąże we własnym zakresie.
Czyli mam rozumieć że te trzy miesiące są niezgodne z prawem?

To nie tak, że trzy miesiące są niezgodne z prawem. Jeśli to umowa na czas oznaczony, to lokator może ją wypowiedzieć wyłącznie w wypadkach określonych w umowie. Jeśli umowa takich wypadków nie przewiduje, to nie można jej wypowiedzieć. Zatem nie jest wystarczające zawarcie samego okresu wypowiedzenia. Konieczne jest również zawarcie wypadków, na które lokator może się powołać wypowiadając umowę.
Jeśli natomiast jest to umowa na czas nieoznaczony, to lokator może ją wypowiedzieć z terminem 3 miesięcznym, jeśli czynsz jest płatny miesięcznie.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Ze względu na pracę nie mogę stawić się jako świadek na sprawie.
Hej wszystkim. Jestem wezwana jako świadek na sprawę karną dnia 13 września. 12 września jadę w trasę o 19 i wracam 13 września o 9 rano. Czy że względu na to że będę 13 września o 13 miała pauzę mogę przełożyć termin przesłuchania na drugą połowę października? Ze względu na codzienną pracę w nocy w dzień muszę się wyspać....
Oszustwo internetowe.
Partner zamówił łóżko na stronie internetowej . Minęły już 3 tygodnie ,firma raz opowiedziała że mają jeszcze czas po czym nie ma z nimi żadnego kontaktu . Nie odbierają telefonów i nie odpisują na maile . Łóżko zostało w całości opłacone. Po głębszym przeszukaniu okazuje się ,że niektórzy dostają zamówienia a większość jednak ani łóżka ani pieniędzy. Czy możemy jakoś odzyskać pieniądze?...
Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu.
Dobry wieczór, Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu..(bezpodstawnie) proszę o informacje jak to teraz będzie wyglądało,bo sytuacja jest dla mnie absurdalna i nie wiem co robić...
Podpisano umowę przedwstępna kupna sprzedaży mieszkania. Kontakt z kupującym urwał się, mijają kolejne miesiące, a z kupującym nie można się skontaktować
Witam. Bardzo proszę o radę Sytuacja wygląda następująco. Podpisano umowę przedwstępna kupna sprzedaży mieszkania (nie była to umowa notarialna) z zadatkiem bez podania terminu podpisania aktu notarialnego i kontakt z kupującym urwał się, po miesiącu kupujący wpłacił dodatkowa kwotę (zaliczkę) na prywatne konto w celu uspokojenie sprzedającego stosując wymówki (urlop wyjazd) ale mijają kolejne miesiące, płacony jest czynsz a z kupującym nie mo...

Wyszukiwarka