Wynajem mieszkania, a odwiedziny.

Syn wynajmuje mieszkanie, okres wypowiedzenia umowy 3 miesiące. Czy jeżeli właściciel ma problem z tym że syn bierze swojego syna 1.5 rocznego do siebie co drugi tydzień twierdzi że tak nie może być bo jest głośno czy syn ma prawo wypowiedzieć umowę najmu w trybie natychmiastowym? W umowie nie ma zapisku że w mieszkaniu nie może przebywać dziecko.
anonim cytuj
25-09-2023
Syn nie może wypowiedzieć umowy w trybie natychmiastowym (wątpliwe jest nawet to, żeby ten termin 3 miesięczny był zgodny z przepisami prawa, ale to zupełnie inna historia). Może natomiast gościć u siebie swoje dziecko i właściciel nie może się temu przeciwstawić. Jeśli właściciel ma z tym problem, to niech go rozwiąże we własnym zakresie.
Czyli mam rozumieć że te trzy miesiące są niezgodne z prawem?

To nie tak, że trzy miesiące są niezgodne z prawem. Jeśli to umowa na czas oznaczony, to lokator może ją wypowiedzieć wyłącznie w wypadkach określonych w umowie. Jeśli umowa takich wypadków nie przewiduje, to nie można jej wypowiedzieć. Zatem nie jest wystarczające zawarcie samego okresu wypowiedzenia. Konieczne jest również zawarcie wypadków, na które lokator może się powołać wypowiadając umowę.
Jeśli natomiast jest to umowa na czas nieoznaczony, to lokator może ją wypowiedzieć z terminem 3 miesięcznym, jeśli czynsz jest płatny miesięcznie.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Renta dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? ...
Odpowiedzialność za stan kasetki.
Ktoś okradł kasetkę w pracy. Sprawa wygląda tak, że pracuje jako rejestratorka medyczna w przychodni stomatologicznej. Na rejestracji jest nas 4. Lekarzy jest więcej i asystentek również. Również u nas jest pomoc nocna, wiec praca przychodni jest całodobowa. Zmiany wyglądają następująco: od poniedziałku do piątku od 9:00 do 19:00, od 19 jest dyżur do 7 rano a w weekendy 24h. Pewnego dnia zamykałyśmy kasę we 3. Wszystko było dobrze sprawdzone, ...
Wypłata niższa niż najniższa krajowa.
Jestem zatrudniony przez agencje i firma mi zaproponowała na styczeń umowę że stawka 21.70 na godzinę na umowę o prace, nie miałem wcześniej umowy o prace ze stawką godzinowa, i na styczeń gdzie najniższa krajowa ma być 4242 brutto, to pracując na takiej stawce za 160 czy 168 h nie wyjdzie mi ta najniższa krajowa nawet nie będzie blisko, jak to jest regulowane prawnie, czy to jest w ogóle legalne?...
Sprzedaż mieszkania w trakcie umowy najmu.
Od 6 lat wynajmuję mieszkanie. Zawsze w terminie robię opłaty. Kilka dni temu właściciel poinformował mnie, że mieszkanie zostało wystawione na sprzedaż, a ja mam prawo pierwokupu. Niestety Bank nie udzieli mi tak wysokiego kredytu, a jedynie 1/3 potrzebnej kwoty. W rozmowie właściciel powiedział, że w związku z tym da mi wymówienie. Nie mam dokąd się wyprowadzić. Jak ta sytuacja ma się prawnie. Może mnie po prostu wyrzucić? Proszę o pomoc. D...

Wyszukiwarka