Wynajem mieszkania, a odwiedziny.

Syn wynajmuje mieszkanie, okres wypowiedzenia umowy 3 miesiące. Czy jeżeli właściciel ma problem z tym że syn bierze swojego syna 1.5 rocznego do siebie co drugi tydzień twierdzi że tak nie może być bo jest głośno czy syn ma prawo wypowiedzieć umowę najmu w trybie natychmiastowym? W umowie nie ma zapisku że w mieszkaniu nie może przebywać dziecko.
anonim cytuj
25-09-2023
Syn nie może wypowiedzieć umowy w trybie natychmiastowym (wątpliwe jest nawet to, żeby ten termin 3 miesięczny był zgodny z przepisami prawa, ale to zupełnie inna historia). Może natomiast gościć u siebie swoje dziecko i właściciel nie może się temu przeciwstawić. Jeśli właściciel ma z tym problem, to niech go rozwiąże we własnym zakresie.
Czyli mam rozumieć że te trzy miesiące są niezgodne z prawem?

To nie tak, że trzy miesiące są niezgodne z prawem. Jeśli to umowa na czas oznaczony, to lokator może ją wypowiedzieć wyłącznie w wypadkach określonych w umowie. Jeśli umowa takich wypadków nie przewiduje, to nie można jej wypowiedzieć. Zatem nie jest wystarczające zawarcie samego okresu wypowiedzenia. Konieczne jest również zawarcie wypadków, na które lokator może się powołać wypowiadając umowę.
Jeśli natomiast jest to umowa na czas nieoznaczony, to lokator może ją wypowiedzieć z terminem 3 miesięcznym, jeśli czynsz jest płatny miesięcznie.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o podwyższenie alimentów.
Złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów. Odezwał się do mnie ojciec córki i chcę się dogadać. Proponuje spisanie ugody u notariusza na kwotę wyższą niż dostałam zabezpieczenie. Myślicie, że warto się zgodzić i wycofać pozew ? Wiem, że jak podpisze ugodę a by nie płacił to mogę iść z tym do komornika. On chce w ugodzie zawrzeć zapis, że już więcej nie będę podnosić alimentów . Czy takie coś można w ogóle ująć w takiej ugodzie ???...
Odrzucenie spadku po terminie
Witam. Został przeze mnie przekroczony 6-miesięczny termin na odrzucenie spadku. W 2022 roku spadek po osobie, o której istnieniu w rodzinie nie mieliśmy pojęcia, odrzucił mój dziadek, następnie mama. Wiedziałam, że w następnej kolejności będę ja. Dziadek dostał wezwanie na rozprawę, na której odrzucił spadek (nie składał wcześniej wniosku o odebranie oświadczenia o odrzuceniu). Moja mama przekazała mi informację po swojej rozprawie, że teraz...
Zleceniodawca chce rozwiązać umowę o dzieło.
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej. Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...
Zmiana zameldowania.
Mam pytanie donośnie zmiany miejsca zameldowania. I internecie ciężko znaleźć aktualne informacje na ten temat, a jak już są to sprzeczne na różnych stronach. Czy muszę zmieniać dowód osobisty? Czy muszę zgłosić zmianę miejsca zameldowania do Urzędu Skarbowego? Gdzie jeszcze muszę powiadomić o zmianie?...

Wyszukiwarka