Wynajem mieszkania, a odwiedziny.

Syn wynajmuje mieszkanie, okres wypowiedzenia umowy 3 miesiące. Czy jeżeli właściciel ma problem z tym że syn bierze swojego syna 1.5 rocznego do siebie co drugi tydzień twierdzi że tak nie może być bo jest głośno czy syn ma prawo wypowiedzieć umowę najmu w trybie natychmiastowym? W umowie nie ma zapisku że w mieszkaniu nie może przebywać dziecko.
anonim cytuj
25-09-2023
Syn nie może wypowiedzieć umowy w trybie natychmiastowym (wątpliwe jest nawet to, żeby ten termin 3 miesięczny był zgodny z przepisami prawa, ale to zupełnie inna historia). Może natomiast gościć u siebie swoje dziecko i właściciel nie może się temu przeciwstawić. Jeśli właściciel ma z tym problem, to niech go rozwiąże we własnym zakresie.
Czyli mam rozumieć że te trzy miesiące są niezgodne z prawem?

To nie tak, że trzy miesiące są niezgodne z prawem. Jeśli to umowa na czas oznaczony, to lokator może ją wypowiedzieć wyłącznie w wypadkach określonych w umowie. Jeśli umowa takich wypadków nie przewiduje, to nie można jej wypowiedzieć. Zatem nie jest wystarczające zawarcie samego okresu wypowiedzenia. Konieczne jest również zawarcie wypadków, na które lokator może się powołać wypowiadając umowę.
Jeśli natomiast jest to umowa na czas nieoznaczony, to lokator może ją wypowiedzieć z terminem 3 miesięcznym, jeśli czynsz jest płatny miesięcznie.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy prawnie mogę starać się po takim czasie o odszkodowanie?
Witam. W lutym 2020 roku zgłosiłem szkode, zerwany dach na budynku gospodarczym po silnych wiatrach. Po oględzinach pracownika z ubezpieczalni stwierdzili , ze drzewo było zjedzone przez robaki a dach zawalił się do środka ze to podejrzane i nie wypłaca odszkodowania. Pisalem sam odwołania i nic. Czy prawnie mogę jeszcze się starać po takim czasie o odszkodowanie? Czy lepiej jakieś pismo wystosować przez prawnika ? Dodam , że po zgłoszeniu szkod...
darowizna- jak obliczyć wartosć darowizny?
Dzień dobry! moze ktoś się orientuje bo nie bardzo wiem jaką kwotę mam podąc u notariusza..... otrzymam w darowiznie budynek użytkowy ( nie nowy, lata świetnosci ma za sobą). U notariusza powinnam złożyc ośwadczenie o jego rynkowej wartosci.... lecz nie znajduje w mojej okolicy podobnych budynków na sprzedaż więc nie wiem ile moze byc wart...a dwa ceny w ogłoszeniach to niekoniecznie ceny sprzedaży.... powinnienem zatrudnić rzeczoznawce żeby wy...
Anulowanie umowy zlecenia i brak wynagrodzenia.
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie: wykonywałem pracę dla pewnej firmy (czynności związane z archiwizacją i dokumentacją), z którą podpisałem w styczniu 2022 roku umowę zlecenia. Umowa została zawarta na 6 miesięcy. 26 kwietnia otrzymałem informację, że z przyczyn finansowych i gospodarczych umowa została anulowana. W związku z tym nie dostanę żadnego wynagrodzenia. Wykonana została przeze mnie zlecona praca, nie skończona jeszc...
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku?
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?...

Wyszukiwarka