Wynajem mieszkania, a odwiedziny.

Syn wynajmuje mieszkanie, okres wypowiedzenia umowy 3 miesiące. Czy jeżeli właściciel ma problem z tym że syn bierze swojego syna 1.5 rocznego do siebie co drugi tydzień twierdzi że tak nie może być bo jest głośno czy syn ma prawo wypowiedzieć umowę najmu w trybie natychmiastowym? W umowie nie ma zapisku że w mieszkaniu nie może przebywać dziecko.
anonim cytuj
25-09-2023
Syn nie może wypowiedzieć umowy w trybie natychmiastowym (wątpliwe jest nawet to, żeby ten termin 3 miesięczny był zgodny z przepisami prawa, ale to zupełnie inna historia). Może natomiast gościć u siebie swoje dziecko i właściciel nie może się temu przeciwstawić. Jeśli właściciel ma z tym problem, to niech go rozwiąże we własnym zakresie.
Czyli mam rozumieć że te trzy miesiące są niezgodne z prawem?

To nie tak, że trzy miesiące są niezgodne z prawem. Jeśli to umowa na czas oznaczony, to lokator może ją wypowiedzieć wyłącznie w wypadkach określonych w umowie. Jeśli umowa takich wypadków nie przewiduje, to nie można jej wypowiedzieć. Zatem nie jest wystarczające zawarcie samego okresu wypowiedzenia. Konieczne jest również zawarcie wypadków, na które lokator może się powołać wypowiadając umowę.
Jeśli natomiast jest to umowa na czas nieoznaczony, to lokator może ją wypowiedzieć z terminem 3 miesięcznym, jeśli czynsz jest płatny miesięcznie.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Szanse na warunkowe umorzenie postępowania
Witam. Będę musiała odpowiedzieć za swoje czyny. Kradłam w sklepie kilkanaście- kilkadziesiąt razy… Nie dostałam jeszcze wezwania na policję na przesłuchanie, ale myśle ze stanie się to niebawem. Dlatego tez nie wiem co na mnie znaleźli i na jaka kwotę. Może to być 3000zl ale również 7000 zł, naprawdę nie wiem ile będą grzebać . Zastanawiam się czy w moim przypadku kiedy ilość tych kradzieży jest znaczna… mam szanse na warunkowe umorzen...
Prawo do widzenia z dzieckiem a inni domownicy.
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...
Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...

Wyszukiwarka