Przedawnienie pomówienia.

Ile mam czasu na dochodzenie zadośćuczynienia za niesłuszne pomówienie przez ochronę ? Od razu nie występowałem bo się obawiałem zemsty pracodawcy jednak teraz zmieniłem pracę i wróciłbym do tego tematu tylko nie wiem czy 4 lata to nie jest za dużo?
anonim cytuj
31-08-2023
Moim zdaniem 3 lata od chwili dowiedzenia się o tym kto i jak naruszył twoje dobra osobiste.
Dla kompletności wypowiedzi wspomnę, że jeżeli udałoby ci się wykazać, że to naruszenie wynikało z przestępstwa (powiedzmy 212 par. 1 kk) to termin ulega wydłużeniu do lat 20, ale w przypadku przestępstw ściganych z oskarżenia prywatnego takie wykazanie bez wyroku skazującego jest bardzo skomplikowane. Musiałbyś samodzielnie wykazać, że zostały spełnione wszystkie przesłanki do uznania osoby za winną takiego przestępstwa, a sąd cywilny musiałby się do tego przychylić. Zatem raczej 3 lata dla bezpieczeństwa.
A jeżeli w wyniku tego pomówienia zostałem ukarany karą nagany?

W pracy? To nie ma znaczenia.
Decydujące w takiej sprawie jest ustalenie potencjalnego istnienia odpowiedzialności karnej pozwanego (w twoim przypadku pracownika ochrony), jako że do zastosowania dłuższego terminu przedawnienia konieczne jest uznanie, że jego zachowanie było przestępstwem.
A czy wpisanie przez pracowników ochrony do raportu że wyzywałem ochronę straszyłem zwolnieniem nie kwalifikuje się- tym bardziej że mam dowód że nic takiego nie miało miejsca?

Cały czas piszesz o tym samym. Wszystko zależy od oceny sądu i siły twoich argumentów. No i rzeczywistego stanu faktycznego, nie tylko wybiórczych kwestii. Jedynym sposobem, żebyś się dowiedział jest wniesienie pozwu. Tylko uprzedzam, że dokonanie przez sąd cywilny wstępnej kwalifikacji karnej zachowania ewentualnego pozwanego nie jest rzeczą najłatwiejszą.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Spóźnienie do pracy nie z mojej winy czy mogę ponieść za to jakieś konsekwencje w pracy
Czy jak się spóźnie do pracy z racji awarii na kolei no tak z pół godziny czy godzinę to może to mieć konsekwencje..?!!?!?? Pracodawca może powiedzieć, że jego nie obchodzi jak ja dojeżdżam czy autem, pociągiem czy taxi ale mam być.?? ...
Zwolnienie dyscyplinarne.
Wpadłem w ciąg alkoholowy, po którym przyszedłem do pracy pod wpływem alkoholu. Pracodawca odesłał mnie do domu. Ja poinformowałem go że udaje się na leczenie odwykowe gdzie przebywam do dziś. Jednak w międzyczasie dostałem zwolnienie dyscyplinarne. Zdiagnozowano unie chorobę alkoholowa czy mogę odwołać się od decyzji pracodawcy? Zwłaszcza że go informowałem o fakcie tego że udaje się na leczenie....
Pożyczka bez umowy dla znajomego.
Hej, na wstępie chciałem się przywitać. Mam pewien problem, pożyczyłem pieniądze osobie bez umowy (400 zł). Z tego co czytałem pożyczki do 500 zł umowy nie potrzebują. Dowód na pożyczkę mam w postaci korespondencji elektronicznej oraz przelewu. Niestety od pół roku nie mogę doprosić się o zwrot pożyczonych pieniędzy, co chwilę jestem zbywany. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Próbowałem polubownie załatwić sprawę, niestety osoba, która pożyczyła ...
Zwalczanie nieuczciwej konkurencji.
Witam serdecznie, prowadzę Firmę w branży rozrywkowej (wynajem atrakcji dla dzieci i dorosłych). Mamy kilku pracowników, pozycje na rynku. Kilka dni temu wyszło na jaw, że brat jednego z naszych pracowników, założył nam dosłownie pod nosem i w tajemnicy konkurencyjną firmę. Dodam, że ten brat niejednokrotnie nam pomagał. Po cichu kupił ten sam sprzęt od dostawcy, od którego mu bierzemy sprzęt. Stworzył nazwę firmy łudząco podobną do naszej, stwo...

Wyszukiwarka