Przedawnienie pomówienia.

Ile mam czasu na dochodzenie zadośćuczynienia za niesłuszne pomówienie przez ochronę ? Od razu nie występowałem bo się obawiałem zemsty pracodawcy jednak teraz zmieniłem pracę i wróciłbym do tego tematu tylko nie wiem czy 4 lata to nie jest za dużo?
anonim cytuj
31-08-2023
Moim zdaniem 3 lata od chwili dowiedzenia się o tym kto i jak naruszył twoje dobra osobiste.
Dla kompletności wypowiedzi wspomnę, że jeżeli udałoby ci się wykazać, że to naruszenie wynikało z przestępstwa (powiedzmy 212 par. 1 kk) to termin ulega wydłużeniu do lat 20, ale w przypadku przestępstw ściganych z oskarżenia prywatnego takie wykazanie bez wyroku skazującego jest bardzo skomplikowane. Musiałbyś samodzielnie wykazać, że zostały spełnione wszystkie przesłanki do uznania osoby za winną takiego przestępstwa, a sąd cywilny musiałby się do tego przychylić. Zatem raczej 3 lata dla bezpieczeństwa.
A jeżeli w wyniku tego pomówienia zostałem ukarany karą nagany?

W pracy? To nie ma znaczenia.
Decydujące w takiej sprawie jest ustalenie potencjalnego istnienia odpowiedzialności karnej pozwanego (w twoim przypadku pracownika ochrony), jako że do zastosowania dłuższego terminu przedawnienia konieczne jest uznanie, że jego zachowanie było przestępstwem.
A czy wpisanie przez pracowników ochrony do raportu że wyzywałem ochronę straszyłem zwolnieniem nie kwalifikuje się- tym bardziej że mam dowód że nic takiego nie miało miejsca?

Cały czas piszesz o tym samym. Wszystko zależy od oceny sądu i siły twoich argumentów. No i rzeczywistego stanu faktycznego, nie tylko wybiórczych kwestii. Jedynym sposobem, żebyś się dowiedział jest wniesienie pozwu. Tylko uprzedzam, że dokonanie przez sąd cywilny wstępnej kwalifikacji karnej zachowania ewentualnego pozwanego nie jest rzeczą najłatwiejszą.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o pracę na okres próbny.
Witam, mam następujące pytanie. Pierwsza umowa o pracę jaką moja mama zawarła z pracodawcą była na okres 3 miesięcy. Czy to automatycznie czyni ją umową na okres próbny? W umowie nie ma żadnej wzmianki że jest na okres próbny. Jest napisana identycznie jak kolejne umowy na czas określony. Chodzi o stwierdzenie kiedy mama powinna dostać umowę na czas nieokreślony, a więc czy ta pierwsza umowa wlicza się do limitu 3 umów na czas określony, czy jes...
Odpady produkcyjne.
Wynajmowałem lokal spółce która pozostawiła przed lokalem na mojej posesji kilkanaście m3 odpadów poprodukcyjnych w tym część jakiś chemikaliów . Spółka raczej jest niewypłacalna, co zrobić żeby zmusić spółkę do utylizacji śmieci, gdzie można to zgłosić aby uzyskać skuteczną pomoc w tym zakresie....
Sprzedaż domu po zmarłym.
Testament jedynie odczytany, jeszcze nie został "zaklepany". Mimo tego jest pełna zgodność, że dom sprzedajemy i trzeba to jak najszybciej zrobić (wymaga remontu). Tutaj właśnie wchodzą moje pytania: 1. Czy w takiej sytuacji gdzie jeszcze nie ma statusu własności/prawnego (czy jak fachowo to nazwać) można taki dom sprzedać?? 2. Czy jeśli można sprzedać to należy od razu uiścić jakieś opłaty z tego tytułu?? Po prostu chciałem się upew...
Ograniczenie praw rodzicielskich obojgu rodzicom.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym odbyła się sprawa sądowa o ograniczenie mi i ojcu dziecka praw rodzicielskich oraz nadanie kurateli sądowej i asystentury rodziny. Chciałabym wnieść do sądu o wydanie uzasadnienia oraz odwołać się od podjętej przez sąd decyzji. W jaki sposób powinnam przygotować pisma i czy muszę dodać do tych pism jakieś dodatkowe dokumenty (jeśli tak to jakie)?...

Wyszukiwarka