Przedawnienie pomówienia.

Ile mam czasu na dochodzenie zadośćuczynienia za niesłuszne pomówienie przez ochronę ? Od razu nie występowałem bo się obawiałem zemsty pracodawcy jednak teraz zmieniłem pracę i wróciłbym do tego tematu tylko nie wiem czy 4 lata to nie jest za dużo?
anonim cytuj
31-08-2023
Moim zdaniem 3 lata od chwili dowiedzenia się o tym kto i jak naruszył twoje dobra osobiste.
Dla kompletności wypowiedzi wspomnę, że jeżeli udałoby ci się wykazać, że to naruszenie wynikało z przestępstwa (powiedzmy 212 par. 1 kk) to termin ulega wydłużeniu do lat 20, ale w przypadku przestępstw ściganych z oskarżenia prywatnego takie wykazanie bez wyroku skazującego jest bardzo skomplikowane. Musiałbyś samodzielnie wykazać, że zostały spełnione wszystkie przesłanki do uznania osoby za winną takiego przestępstwa, a sąd cywilny musiałby się do tego przychylić. Zatem raczej 3 lata dla bezpieczeństwa.
A jeżeli w wyniku tego pomówienia zostałem ukarany karą nagany?

W pracy? To nie ma znaczenia.
Decydujące w takiej sprawie jest ustalenie potencjalnego istnienia odpowiedzialności karnej pozwanego (w twoim przypadku pracownika ochrony), jako że do zastosowania dłuższego terminu przedawnienia konieczne jest uznanie, że jego zachowanie było przestępstwem.
A czy wpisanie przez pracowników ochrony do raportu że wyzywałem ochronę straszyłem zwolnieniem nie kwalifikuje się- tym bardziej że mam dowód że nic takiego nie miało miejsca?

Cały czas piszesz o tym samym. Wszystko zależy od oceny sądu i siły twoich argumentów. No i rzeczywistego stanu faktycznego, nie tylko wybiórczych kwestii. Jedynym sposobem, żebyś się dowiedział jest wniesienie pozwu. Tylko uprzedzam, że dokonanie przez sąd cywilny wstępnej kwalifikacji karnej zachowania ewentualnego pozwanego nie jest rzeczą najłatwiejszą.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

W jaki sposób odzyskać pieniądze od złodzieja za poniesione koszty
Mamie w lutym skradziono tablice rejestracyjne spod zakładu mechanicznego. Znalezli goscia, zapadl wyrok kilka dni temu. Chłopak ma zwrócić jej pieniądze za poniesione koszty. W jaki sposob ma sie to odbyc?...
Rozprawa sądowa a zwolnienie z pracy.
Co zrobić jeśli pracodawca nie chce dać wolnego na rozprawę sądową? Jest coś takiego jak zwolnienie z pracy na czas trwania rozprawy sądowej?...
brak zapłaty za usługę
Taka sytuacja. Żona jest kosmetyczką Wykonała zabieg (240zł)pewnej Pani. Gdy doszło do płatności odrzuciło Pani kartę 3 -krotnie. Jeszcze podnosiła głos ze żona ma popsuty terminal itp. Terminal sprawny. Pani pojechała do bankomatu wróciła i się przyznała ze jednak nie ma kasy na koncie. Wiec przyniesie jutro. Dziś się nie zjawiła Na komunikaty smsem o zaległości pieniężnej w salonie nie odpowiada. Telefonu nie odbiera itp. Na m...
Zwolnienie z kosztów sądowych.
Toczy się sprawa o niezgodny dział spadku .Wnioskodawca został całkowicie zwolniony z kosztów sądowych w całości Do tej pory byli powoływani liczni biegli ale nikt nie był zobowiązany do zapłaty zaliczki na biegłych. Przychodziły pisma z sądu dotyczące wysokości wynagrodzeń dla biegłych sądowych. Kto w ostateczności pokryje koszty tych biegłych po zakończeniu postępowania spadkowego. Wszyscy 4rej spadkobiercy dziedziczyli w częściach równych....

Wyszukiwarka