Włamanie na Allegro i zakup.

Dobry wieczór,
Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście. Chcę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jednak nie wiem jak określić jakie to przestępstwo i czy w ogóle muszę je jakoś nazywać, czy może jedynie opisać. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam!
anonim cytuj
18-08-2023
Nie musisz nic określać, idziesz na komendę i mówisz, że chcesz złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa. Dochodzenia/Przestępczość gospodarcza itd. pracują zazwyczaj gdzieś od 8, więc idąc wcześniej możesz się trochę naczekać. Dyżurny zapyta się, o co chodzi, to mu powiedz, że włamanie na konto na Allegro i użycie Twoich kart płatniczych. Jak już zostaniesz zaproszony do pokoju w celu złożenia zawiadomienia, wtedy opisz dokładnie całą sytuację, kwalifikację prawną sobie ustalą sami. Zgłoś sprawę również do Allegro i banku, jeżeli nie chcesz zastrzegać kart, to zmień limity na transakcje internetowe na 0. A potem pamiętaj, że gdzie się tylko da włączaj sobie logowanie przez uwierzytelnianie dwuskładnikowe. Dla płatności internetowych kartami też (może nie wszędzie?) da się włączyć potwierdzanie przez aplikację w telefonie.

anonim cytuj
18-08-2023
Jeżeli płatność była karta, to zawsze możesz skorzystać z cashback.

anonim cytuj
18-08-2023
Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście.

W opisanej przez Pana sytuacji mamy do czynienia z kilkoma przestępstwami:

Nielegalne dostanie się do systemu informatycznego, co wynika z art. 267 § 1 Kodeksu Karnego. Dotyczy to osoby, która, bez uprawnienia, uzyskuje dostęp do informacji dla niej nieprzeznaczonej, poprzez sieć teleinformatyczną.

Fałszerstwo, tj. posłużenie się nieprawdziwymi danymi podczas zakupów, co wynika z art. 270 Kodeksu Karnego. Sprawca, który używa cudzych danych płatniczych, dopuszcza się oszustwa.

Oszustwo komputerowe w rozumieniu art. 287 Kodeksu Karnego. Polega to na nielegalnym uzyskaniu korzyści majątkowej poprzez manipulację systemem informatycznym.

Nie musi Pan dokładnie określać tych przestępstw podczas składania zawiadomienia, jednak warto znać te kwalifikacje, by lepiej zrozumieć zakres swoich praw. Zdecydowanie polecam zgłoszenie całego zdarzenia nie tylko na komendzie, ale również w Allegro i banku. Działania takie jak zmiana limitów transakcyjnych oraz włączanie uwierzytelniania dwuskładnikowego, o których wspomniano w odpowiedziach, są również godne uwagi w celu zabezpieczenia się na przyszłość. Co do cashback, jest to dodatkowa opcja, którą warto rozważyć, ale priorytetem powinno być zgłoszenie sprawy odpowiednim służbom i podjęcie działań w celu zabezpieczenia swojego konta i danych.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa najmu na czas okreslony. Jak wyegzekwować opuszenie lokalu.
Dzień dobry, Umowa najmu lokalu użytkowego, podpisana pomiędzy dwoma osobami prywatnymi: właścicielem nieruchomości (wynajmującym) i najemcą. Umowa podpisana na czas określony, bez klauzul, pozwalających na wcześniejsze wypowiedzenie. Mija termin przekazania lokalu a najemca się nie pojawia, nie odpowiada na telefony, smsy ani maile. Czy ta umowa weszła w życie? Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo wysłać najemcy wezwanie do zapłaty i w razie...
Alimenty na nie swoje dzieci.
Witam mam pytanie, płacę alimenty na nie swoje dzieci i mam to udokumentowane, ale niestety wszystkie sprawy przegrałem i muszę płacić. Ale gdy skończy mi się obowiązek płacenia alimentów czy mogę się starać o zniesienie zadłużenia? Dodam tylko, że alimenty pobiera komornik z mojej wypłaty.....
Zniesienie współwłasności.
W postepowaniu spadkowym po mamie otrzymałam z bratem gospodarstwo po 1/2 części. Chcemy obecnie znieść tą współwłasność za obopólną zgodą. Jak to zrobić? Słyszałam, że koszta są dużo niższe jeżeli zrobimy to przez sąd a niżeli u notariusza . Jakie są różnice miedzy zniesieniem przez sąd a u notariusza oprócz kosztów ?...
Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie?
Dzień dobry. Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie, nie mają praw innych prócz meldunek stały, ale same wymeldować się nie chcą? Jeśli tak, w jaki sposób to uczynić?...

Wyszukiwarka