Włamanie na Allegro i zakup.

Dobry wieczór,
Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście. Chcę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jednak nie wiem jak określić jakie to przestępstwo i czy w ogóle muszę je jakoś nazywać, czy może jedynie opisać. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam!
anonim cytuj
18-08-2023
Nie musisz nic określać, idziesz na komendę i mówisz, że chcesz złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa. Dochodzenia/Przestępczość gospodarcza itd. pracują zazwyczaj gdzieś od 8, więc idąc wcześniej możesz się trochę naczekać. Dyżurny zapyta się, o co chodzi, to mu powiedz, że włamanie na konto na Allegro i użycie Twoich kart płatniczych. Jak już zostaniesz zaproszony do pokoju w celu złożenia zawiadomienia, wtedy opisz dokładnie całą sytuację, kwalifikację prawną sobie ustalą sami. Zgłoś sprawę również do Allegro i banku, jeżeli nie chcesz zastrzegać kart, to zmień limity na transakcje internetowe na 0. A potem pamiętaj, że gdzie się tylko da włączaj sobie logowanie przez uwierzytelnianie dwuskładnikowe. Dla płatności internetowych kartami też (może nie wszędzie?) da się włączyć potwierdzanie przez aplikację w telefonie.

anonim cytuj
18-08-2023
Jeżeli płatność była karta, to zawsze możesz skorzystać z cashback.

anonim cytuj
18-08-2023
Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście.

W opisanej przez Pana sytuacji mamy do czynienia z kilkoma przestępstwami:

Nielegalne dostanie się do systemu informatycznego, co wynika z art. 267 § 1 Kodeksu Karnego. Dotyczy to osoby, która, bez uprawnienia, uzyskuje dostęp do informacji dla niej nieprzeznaczonej, poprzez sieć teleinformatyczną.

Fałszerstwo, tj. posłużenie się nieprawdziwymi danymi podczas zakupów, co wynika z art. 270 Kodeksu Karnego. Sprawca, który używa cudzych danych płatniczych, dopuszcza się oszustwa.

Oszustwo komputerowe w rozumieniu art. 287 Kodeksu Karnego. Polega to na nielegalnym uzyskaniu korzyści majątkowej poprzez manipulację systemem informatycznym.

Nie musi Pan dokładnie określać tych przestępstw podczas składania zawiadomienia, jednak warto znać te kwalifikacje, by lepiej zrozumieć zakres swoich praw. Zdecydowanie polecam zgłoszenie całego zdarzenia nie tylko na komendzie, ale również w Allegro i banku. Działania takie jak zmiana limitów transakcyjnych oraz włączanie uwierzytelniania dwuskładnikowego, o których wspomniano w odpowiedziach, są również godne uwagi w celu zabezpieczenia się na przyszłość. Co do cashback, jest to dodatkowa opcja, którą warto rozważyć, ale priorytetem powinno być zgłoszenie sprawy odpowiednim służbom i podjęcie działań w celu zabezpieczenia swojego konta i danych.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania od mamy.
Wynajmuję od 2 lat mieszkanie, które należy do mojej matki. Nie ma żadnej umowy najmu, nie mogę się jej doprosić. Miała początkowo być, ale matka ciągle zwlekała, ponieważ nie chce odprowadzać podatku do skarbówki. Tak na prawdę nie mam pojęcia ile czasu w tym mieszkaniu mogę mieszkać, czy muszę ponosić wszystkie koszty bierzących napraw itp. Oczywiście co miesiąc kasuje ode mnie czynsz + media. Oczywiście gotówką bo przecież „skarbówka się dowie...
Jak rozmawiać z UFG?
Wezwaniem z 26-06-2023 UFG nałożyło na mnie maksymalną karę za brak OC na podstawie kontroli w dniu 09-05-2023. Przedmiotowe auto sprzedałem w dniu 14-09-2018. Zbycie auta do ubezpieczyciela zgłosiłem 04-11-2018. Zbycie auta do starosty zgłosiłem dopiero 31-01-2023. Do UFG przesłałem zaświadczenie wydane przez organ rejestracyjny potwierdzające, że zgłosiłem zbycie w dniu 31/01/2023 na podstawie umowy sprzedaży z dnia 14-09-2018. Na to UFG, że...
Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych przewidzi...
Rozwiązanie umowy z przedszkolem.
Dzień dobry, Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis: 1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obo...

Wyszukiwarka