Umowa barterowa.

Czy przy zawarciu umowy barterowej muszę podawać aż tyle danych osobowych pesel, nr dowodu ,imię, nazwisko ,adres zamieszkania .
Osobiscie nie znam firmy/osoby z którą mam ją podpisać. Jest to osoba z internetu i obawiam się że za dużo tych danych jest.
anonim cytuj
21-09-2023
To nie podpisuj żadnej umowy.
Tak zrobiłem. A na przyszłość coś o tych danych w tego rodzaju umowy?

Na umowie w zupełności wystarczą:
a) imię i nazwisko
b) PESEL/NIP/REGON
c) adres
Np. gdy wnosisz pozew, to wymagane jest podanie nr PESEL pozwanego (126 k. p. c.)

anonim cytuj
21-09-2023
Umowa barterowa, podobnie jak inne umowy, wymaga określenia stron, więc pewne dane są niezbędne. Natomiast zakres danych osobowych, które są wymagane, jest różny w zależności od rodzaju umowy i kontekstu jej zawarcia. Ponadto zawsze należy zwracać uwagę na ochronę danych osobowych zgodnie z RODO.

Co do zawarcia umowy barterowej pomiędzy osobami prywatnymi, potrzebne są dane umożliwiające identyfikację stron, takie jak imię i nazwisko oraz adres zamieszkania. Numery PESEL i dowodów osobistych nie są zazwyczaj wymagane, chyba że strony postanowią inaczej.

W przypadku zawierania umowy z przedsiębiorcą, dane rejestrowe firmy takie jak nazwa, NIP, REGON oraz adres są zazwyczaj wystarczające i stosowne.

Jeśli chodzi o obowiązek podania numeru PESEL, to rzeczywiście, zgodnie z
126 k. p. c.
, czyli art. 126 Kodeksu postępowania cywilnego, w pozwie musi być zawarte oznaczenie strony pozwanej przez podanie imienia, nazwiska i adresu zamieszkania, a jeśli jest to możliwe, także przez podanie numeru identyfikacji podatkowej (NIP) oraz numeru PESEL.

W związku z powyższym, przy zawieraniu umowy barterowej, aż tyle danych nie jest koniecznych. Istotne jest jednak, aby umowa była jasna, jednoznaczna i możliwa do zrealizowania, oraz aby zawierała wszystkie elementy umowy, takie jak przedmiot świadczeń obu stron, wartość świadczeń czy terminy ich realizacji, aby w razie sporu można było dochodzić swoich praw przed sądem.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Emerytura honorowa.
Witam Sprawa dotyczy mojej ponad 100 letniej Babci. Po ukończeniu 100 roku życia nabyła prawo do tzw. emerytury honorowej. Problem (lub nie) polega na tym, że odebrano jej pobieraną wcześniej emeryturę z KRUSu i co miesiąc wypłacana jest tylko emerytura honorowa. Zainteresowałem się sprawą i wszędzie gdzie czytam jest napisane, że emerytura honorowa jest dodatkiem, a dotychczasowe świadczenia pozostają wypłacane w dotychczasowej formie. Czy Babc...
Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...
Zachowek
Witam,podpisałam u notariusza ugodę o zachowek z bratem,który zobowiązał się do wypłaty .. Teraz jego żona wygraża się że mnie zniszczy i że nie zostawi tak tej sprawy i poniosę dużo większe koszty niż kwota którą otrzymam.. Czy mam się czego obawiać ze strony prawnej? Czy może wymóc w sposób prawny żebym opiekowała się grobem ojca? ...
L4 a zajęcie komornicze.
Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma....

Wyszukiwarka