Umowa barterowa.

Czy przy zawarciu umowy barterowej muszę podawać aż tyle danych osobowych pesel, nr dowodu ,imię, nazwisko ,adres zamieszkania .
Osobiscie nie znam firmy/osoby z którą mam ją podpisać. Jest to osoba z internetu i obawiam się że za dużo tych danych jest.
anonim cytuj
21-09-2023
To nie podpisuj żadnej umowy.
Tak zrobiłem. A na przyszłość coś o tych danych w tego rodzaju umowy?

Na umowie w zupełności wystarczą:
a) imię i nazwisko
b) PESEL/NIP/REGON
c) adres
Np. gdy wnosisz pozew, to wymagane jest podanie nr PESEL pozwanego (126 k. p. c.)

anonim cytuj
21-09-2023
Umowa barterowa, podobnie jak inne umowy, wymaga określenia stron, więc pewne dane są niezbędne. Natomiast zakres danych osobowych, które są wymagane, jest różny w zależności od rodzaju umowy i kontekstu jej zawarcia. Ponadto zawsze należy zwracać uwagę na ochronę danych osobowych zgodnie z RODO.

Co do zawarcia umowy barterowej pomiędzy osobami prywatnymi, potrzebne są dane umożliwiające identyfikację stron, takie jak imię i nazwisko oraz adres zamieszkania. Numery PESEL i dowodów osobistych nie są zazwyczaj wymagane, chyba że strony postanowią inaczej.

W przypadku zawierania umowy z przedsiębiorcą, dane rejestrowe firmy takie jak nazwa, NIP, REGON oraz adres są zazwyczaj wystarczające i stosowne.

Jeśli chodzi o obowiązek podania numeru PESEL, to rzeczywiście, zgodnie z
126 k. p. c.
, czyli art. 126 Kodeksu postępowania cywilnego, w pozwie musi być zawarte oznaczenie strony pozwanej przez podanie imienia, nazwiska i adresu zamieszkania, a jeśli jest to możliwe, także przez podanie numeru identyfikacji podatkowej (NIP) oraz numeru PESEL.

W związku z powyższym, przy zawieraniu umowy barterowej, aż tyle danych nie jest koniecznych. Istotne jest jednak, aby umowa była jasna, jednoznaczna i możliwa do zrealizowania, oraz aby zawierała wszystkie elementy umowy, takie jak przedmiot świadczeń obu stron, wartość świadczeń czy terminy ich realizacji, aby w razie sporu można było dochodzić swoich praw przed sądem.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.
Dziedziczenie nieruchomości: 1. status prawny nieruchomości - własność 2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra 3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw. Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw ...
Wniosek o zmianę kontaktów z dzieckiem
Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów. Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu. W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu. Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmian...
Związek partnerski a kredyt hipoteczny.
Cześć! Związek partnerski a kredyt hipoteczny. Mój partner ma kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym razem mieszkamy. Czy aby dodać mnie jako drugą osobę do kredytu (chce mieć równe prawo własności do mieszkania) trzeba go refinansować (co wiąże się z całą nową procedurą kredytową, której w obecnych czasach możemy nie przejść) czy jest jakaś inna prawna opcja? Z góry dziękuję za pomoc...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Dzień dobry, jeśli złoże wypowiedzenie umowy o pracę 15-stego grudnia a mam umowę na 3 miesiące próbną do końca stycznia, pracuje ponad miesiąc czyli wypowiedzenie będzie 2 tygodnie, czyli do kiedy będę musiał pracować?...

Wyszukiwarka