Umowa barterowa.

Czy przy zawarciu umowy barterowej muszę podawać aż tyle danych osobowych pesel, nr dowodu ,imię, nazwisko ,adres zamieszkania .
Osobiscie nie znam firmy/osoby z którą mam ją podpisać. Jest to osoba z internetu i obawiam się że za dużo tych danych jest.
anonim cytuj
21-09-2023
To nie podpisuj żadnej umowy.
Tak zrobiłem. A na przyszłość coś o tych danych w tego rodzaju umowy?

Na umowie w zupełności wystarczą:
a) imię i nazwisko
b) PESEL/NIP/REGON
c) adres
Np. gdy wnosisz pozew, to wymagane jest podanie nr PESEL pozwanego (126 k. p. c.)

anonim cytuj
21-09-2023
Umowa barterowa, podobnie jak inne umowy, wymaga określenia stron, więc pewne dane są niezbędne. Natomiast zakres danych osobowych, które są wymagane, jest różny w zależności od rodzaju umowy i kontekstu jej zawarcia. Ponadto zawsze należy zwracać uwagę na ochronę danych osobowych zgodnie z RODO.

Co do zawarcia umowy barterowej pomiędzy osobami prywatnymi, potrzebne są dane umożliwiające identyfikację stron, takie jak imię i nazwisko oraz adres zamieszkania. Numery PESEL i dowodów osobistych nie są zazwyczaj wymagane, chyba że strony postanowią inaczej.

W przypadku zawierania umowy z przedsiębiorcą, dane rejestrowe firmy takie jak nazwa, NIP, REGON oraz adres są zazwyczaj wystarczające i stosowne.

Jeśli chodzi o obowiązek podania numeru PESEL, to rzeczywiście, zgodnie z
126 k. p. c.
, czyli art. 126 Kodeksu postępowania cywilnego, w pozwie musi być zawarte oznaczenie strony pozwanej przez podanie imienia, nazwiska i adresu zamieszkania, a jeśli jest to możliwe, także przez podanie numeru identyfikacji podatkowej (NIP) oraz numeru PESEL.

W związku z powyższym, przy zawieraniu umowy barterowej, aż tyle danych nie jest koniecznych. Istotne jest jednak, aby umowa była jasna, jednoznaczna i możliwa do zrealizowania, oraz aby zawierała wszystkie elementy umowy, takie jak przedmiot świadczeń obu stron, wartość świadczeń czy terminy ich realizacji, aby w razie sporu można było dochodzić swoich praw przed sądem.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ?
Prosze o informacje ,poradę. Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ? Dla byłego własciciela ubezpieczyciel przygotowal oferte (dalsza) na OC, której 1 rata jest płatna do 22listopada. Co w sytuacji jeśli ta umowa nie będzie wymówiona ale pierwsza rata za składkę będzie wpłacona pózniej, powiedzmy tydzień pozniej, niz okreslona data wplaty? Czy auto jest w tej sytuacji wciąż ubezpieczone ...
Szczepienia obowiązkowe dla dzieci.
Witam wszystkich mam pytanko moja córeczka ma 6 lat, od dłuższego czasu wydzwaniają do nas pielęgniarki w sprawie szczepień dziecka. Z własnych powodów i wiedzy na temat szczepień nie chcemy córki szczepić. Co możemy zrobić i jak uniknąć takich sytuacji?...
Zasiedzenie nieruchomości rolnej.
Babcia zapisała mi grunt, który przez ostatnie 25 lat obsiewał sąsiad umową ,, na słowo". Dodam że nie płacił żadnych podatków. Czy taki pan może ubiegać się o zasiedzenie ?...
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...

Wyszukiwarka