Umowa barterowa.

Czy przy zawarciu umowy barterowej muszę podawać aż tyle danych osobowych pesel, nr dowodu ,imię, nazwisko ,adres zamieszkania .
Osobiscie nie znam firmy/osoby z którą mam ją podpisać. Jest to osoba z internetu i obawiam się że za dużo tych danych jest.
anonim cytuj
21-09-2023
To nie podpisuj żadnej umowy.
Tak zrobiłem. A na przyszłość coś o tych danych w tego rodzaju umowy?

Na umowie w zupełności wystarczą:
a) imię i nazwisko
b) PESEL/NIP/REGON
c) adres
Np. gdy wnosisz pozew, to wymagane jest podanie nr PESEL pozwanego (126 k. p. c.)

anonim cytuj
21-09-2023
Umowa barterowa, podobnie jak inne umowy, wymaga określenia stron, więc pewne dane są niezbędne. Natomiast zakres danych osobowych, które są wymagane, jest różny w zależności od rodzaju umowy i kontekstu jej zawarcia. Ponadto zawsze należy zwracać uwagę na ochronę danych osobowych zgodnie z RODO.

Co do zawarcia umowy barterowej pomiędzy osobami prywatnymi, potrzebne są dane umożliwiające identyfikację stron, takie jak imię i nazwisko oraz adres zamieszkania. Numery PESEL i dowodów osobistych nie są zazwyczaj wymagane, chyba że strony postanowią inaczej.

W przypadku zawierania umowy z przedsiębiorcą, dane rejestrowe firmy takie jak nazwa, NIP, REGON oraz adres są zazwyczaj wystarczające i stosowne.

Jeśli chodzi o obowiązek podania numeru PESEL, to rzeczywiście, zgodnie z
126 k. p. c.
, czyli art. 126 Kodeksu postępowania cywilnego, w pozwie musi być zawarte oznaczenie strony pozwanej przez podanie imienia, nazwiska i adresu zamieszkania, a jeśli jest to możliwe, także przez podanie numeru identyfikacji podatkowej (NIP) oraz numeru PESEL.

W związku z powyższym, przy zawieraniu umowy barterowej, aż tyle danych nie jest koniecznych. Istotne jest jednak, aby umowa była jasna, jednoznaczna i możliwa do zrealizowania, oraz aby zawierała wszystkie elementy umowy, takie jak przedmiot świadczeń obu stron, wartość świadczeń czy terminy ich realizacji, aby w razie sporu można było dochodzić swoich praw przed sądem.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

ubezpieczenie samochodu
Witam proszę o poradę : Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników. Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział. Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik" Jest ...
Zwrot podatku a masa upadłościowa.
Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej syndyk zabiera też zwrot z podatku ? Czy od podatku można odliczyć koszty paliwa związane z dojazdem do pracy?...
Świadczenia na dziecko zmarły ojciec
Witam. Mam problem…. Proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. kto w takim przypadku ma płacić alimenty? ...
Czy pracodawca może pytać pracownika o powód choroby?
Witam, jestem na zwolnieniu lekarskim tzw. L4 od 24.01. Od 05.02. jestem na zwolnieniu od psychiatry, póki co mam zwolnienie do 01.03. W dniu dzisiejszym mój przełożony zadzwonił do mnie o powód mojego zwolnienia lekarskiego. Spanikowałam i też wstydziłam się powiedzieć, że mam załamanie nerwowe i powiedziałam, że mam inne problemy ze zdrowiem. Czy mogę mieć za to jakieś konsekwencje? Nie chcę mówić o powodzie zwolnienia....

Wyszukiwarka