L4 a zajęcie komornicze.

Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma.
anonim cytuj
03-11-2023
Wynagrodzenie chorobowe jest chronione tak samo jak zwykłe wynagrodzenie. Tak, że przez pierwsze 30 dni zwolnienia w roku nic się nie zmienia.
Natomiast jak już przejdziesz na zasiłek chorobowy od 31 dnia zwolnienia to będzie obowiązywała kwota wolna jak przy świadczeniach z ubezpieczenia społecznego (1588 zł).

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli jak mam to rozumieć? Cały styczeń siedziałem na l4 to wezmę normalnie kwotwe wolną od zajecia czyli teraz 2700 zł.. A Mam już 2 dzień lutego i też bedę cały na l4 to rozumem ze już od lutego przysługuje mi zasiłek chorobwy i kwota wolna od zajecia to 1500 z grosze?? To jak mam brutto 4300 netto 3250z tego 80% czyli 2400 zł i co komornik weźmie 900 zł a ja zostanę tylko z 1500 ? nie obowiązuje mnie już kwota wolna jak przy wynagrodzeniu 2700 ?

anonim cytuj
03-11-2023
Nie obowiązują Cię zasady jak przy wynagrodzeniu tylko jak przy świadczeniu z ubezpieczenia społecznego. Przy zajęciu wynagrodzenia potrąceniu podlega 50% wynagrodzenia ale musi Ci zostać kwota wolna odpowiadająca najniższej krajowej. Przy egzekucji z świadczeń z ubezpieczenia społecznego zajęciu potrąceniu podlega tylko 25% świadczenia ale obowiązuje dużo niższa kwota wolna odpowiadająca najniższej emeryturze.

anonim cytuj
03-11-2023
Przy egzekucji ze świadczeń społecznych nadal obowiązuje obliczanie tej kwoty 25 % do potrącenia od kwoty brutto ?

anonim cytuj
03-11-2023
Tak od kwoty świadczenia brutto.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Koszty komornicze.
Mam taki problem że nie mieszkałem trochę w Polsce i oczywiście wiedziałam że mam zadłużenie. Dzisiaj po latach chciałbym je spłacić ale mam taki problem. Zadłużenia są dwa na kwotę 2500 zł otrzymałem dwa pisma od komornika. Z tym że jedna pani komornik naliczyła 1600 zł odsetek a drugi pan komornik naliczył 3 500. Oba zadłużenia są z roku 2014. I i teraz mam pytanie bo wyglądam i coś nie tak. Jak są naliczone odsetki i kiedy istnieje możliwość w...
Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu.
Witam. Ogólnie sytuacja wygląda w ten sposób. Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu. Dzisiaj po zwolnienieniu lekarskim wróciłam do pracy i kierowniczka dala mi oto takie pismo. W pracy uderzyłam głowa w metalowa szafkę i zwolnienie było od chirurga. Majster napisał notatkę, że był wypadek przy pracy i sam kazał mi do szpitala jechać. Ogólnie moja kierowniczka to straszna baba. Ma ewidentnie od samego początku jakiś problem do mn...
Windykacja długu już raz spłaconego.
Miałem dług. Komornik ściągnął z poborów całość zadłużenia co do złotówki. Po otrzymaniu od komornika potwierdzenia zamknięcia sprawy (bo wszystko uregulowane) firma windykacyjna, która wszczęła sprawę - wydzwania do mnie "bo jeszcze zostało do dopłacenia" kilka setek. W tej samej sprawie, ten sam wierzyciel - i mam na podstawie telefonicznej informacji przelać kasę na ich konto. Pytanie: reagować? Czego się domagać? Co taka firma musi ...
Windykacja nieuczciwego najemcy.
W listopadzie 2023 wynająłem mieszkanie parze, z tym że umowę najmu okazjonalnego podpisałem tylko w obecności mężczyzny, jego partnerka nie mogła być być obecna. Jak się niedawno okazało po prostu była w ciąży, facet chciał to zataić. Najemca zalega z jednym czynszem (za chwilę prawdopodobnie z dwoma) oraz z opłatami bieżącymi. Dziecko ma kilka miesięcy a ten fakt nie został mi zgłoszony. W ogłoszeniu wyraźnie zaznaczyłem że wynajmę singlowi lub...

Wyszukiwarka