L4 a zajęcie komornicze.

Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma.
anonim cytuj
03-11-2023
Wynagrodzenie chorobowe jest chronione tak samo jak zwykłe wynagrodzenie. Tak, że przez pierwsze 30 dni zwolnienia w roku nic się nie zmienia.
Natomiast jak już przejdziesz na zasiłek chorobowy od 31 dnia zwolnienia to będzie obowiązywała kwota wolna jak przy świadczeniach z ubezpieczenia społecznego (1588 zł).

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli jak mam to rozumieć? Cały styczeń siedziałem na l4 to wezmę normalnie kwotwe wolną od zajecia czyli teraz 2700 zł.. A Mam już 2 dzień lutego i też bedę cały na l4 to rozumem ze już od lutego przysługuje mi zasiłek chorobwy i kwota wolna od zajecia to 1500 z grosze?? To jak mam brutto 4300 netto 3250z tego 80% czyli 2400 zł i co komornik weźmie 900 zł a ja zostanę tylko z 1500 ? nie obowiązuje mnie już kwota wolna jak przy wynagrodzeniu 2700 ?

anonim cytuj
03-11-2023
Nie obowiązują Cię zasady jak przy wynagrodzeniu tylko jak przy świadczeniu z ubezpieczenia społecznego. Przy zajęciu wynagrodzenia potrąceniu podlega 50% wynagrodzenia ale musi Ci zostać kwota wolna odpowiadająca najniższej krajowej. Przy egzekucji z świadczeń z ubezpieczenia społecznego zajęciu potrąceniu podlega tylko 25% świadczenia ale obowiązuje dużo niższa kwota wolna odpowiadająca najniższej emeryturze.

anonim cytuj
03-11-2023
Przy egzekucji ze świadczeń społecznych nadal obowiązuje obliczanie tej kwoty 25 % do potrącenia od kwoty brutto ?

anonim cytuj
03-11-2023
Tak od kwoty świadczenia brutto.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.
Hej wszystkim, Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc....
Jak liczone są nadgodziny?
Witajcie, Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?...
Rozdzielność majątkowa przed czy po ślubie?
W najbliższym czasie wyjdę za mąż za mojego narzeczonego, który posiada dwa obywatelstwa polskie i amerykańskie. Mieszkamy teraz w Stanach i zastanawia mnie kwestia rozdzielności majątkowej. Mój narzeczony kupił kilka lat temu mieszkanie w Polsce w razie gdybyśmy chcieli tam zamieszkać. Mieszkanie kupił na swoich rodziców którzy mieszkają niedaleko, mieszkanie jest puste i tylko płacimy niewielki czynsz. Zastanawiam się bo rodzice pytają jak to t...
Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....

Wyszukiwarka