L4 a zajęcie komornicze.

Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma.
anonim cytuj
03-11-2023
Wynagrodzenie chorobowe jest chronione tak samo jak zwykłe wynagrodzenie. Tak, że przez pierwsze 30 dni zwolnienia w roku nic się nie zmienia.
Natomiast jak już przejdziesz na zasiłek chorobowy od 31 dnia zwolnienia to będzie obowiązywała kwota wolna jak przy świadczeniach z ubezpieczenia społecznego (1588 zł).

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli jak mam to rozumieć? Cały styczeń siedziałem na l4 to wezmę normalnie kwotwe wolną od zajecia czyli teraz 2700 zł.. A Mam już 2 dzień lutego i też bedę cały na l4 to rozumem ze już od lutego przysługuje mi zasiłek chorobwy i kwota wolna od zajecia to 1500 z grosze?? To jak mam brutto 4300 netto 3250z tego 80% czyli 2400 zł i co komornik weźmie 900 zł a ja zostanę tylko z 1500 ? nie obowiązuje mnie już kwota wolna jak przy wynagrodzeniu 2700 ?

anonim cytuj
03-11-2023
Nie obowiązują Cię zasady jak przy wynagrodzeniu tylko jak przy świadczeniu z ubezpieczenia społecznego. Przy zajęciu wynagrodzenia potrąceniu podlega 50% wynagrodzenia ale musi Ci zostać kwota wolna odpowiadająca najniższej krajowej. Przy egzekucji z świadczeń z ubezpieczenia społecznego zajęciu potrąceniu podlega tylko 25% świadczenia ale obowiązuje dużo niższa kwota wolna odpowiadająca najniższej emeryturze.

anonim cytuj
03-11-2023
Przy egzekucji ze świadczeń społecznych nadal obowiązuje obliczanie tej kwoty 25 % do potrącenia od kwoty brutto ?

anonim cytuj
03-11-2023
Tak od kwoty świadczenia brutto.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy należą mu się pieniądze?
Szukam pomocy na nurtujące mnie pytanie. Otóż moi rodzice ponad 20 lat temu odpisali mnie i mojemu mężowi dom. Mojemu bratu kupili mieszkanie w mieście (wyłącznie z umeblowaniem). Uważali, że to będzie sprawiedliwy podział. Po kilku latach brat sprzedał to mieszkanie i wspólnie z żoną kupili inne mieszkanie, które znowu po iluś tam latach zabrał komornik za długi brata. Brat zmarł 2 lata temu a teraz jego syn żąda ode mnie spłaty, i ma pretensje,...
Pożyczka od brata.
Mój problem jest taki ze jakiś czas temu pożyczyłam od brata pieniądze . Umowa była taka ze oddam jak będę miała , jestem po rozwodzie od Listopada 2022 nie mamy jeszcze podziału majątku . Brat zna moją sytuacje i wie ze oddam jak będę miała . Ale pojawił się problem , otóż mój brat przygarnął była żonę jest e ciąży i nagle Uwaga ! Kupił mieszkanie wpłacił zaliczkę i zadzwonił do mnie i powiedział ze do końca miesiąca Mam oddać pieniądze bo on mu...
Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu.
Dobry wieczór, Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu..(bezpodstawnie) proszę o informacje jak to teraz będzie wyglądało,bo sytuacja jest dla mnie absurdalna i nie wiem co robić...
Urlop wychowawczy.
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....

Wyszukiwarka