L4 a zajęcie komornicze.

Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma.
anonim cytuj
03-11-2023
Wynagrodzenie chorobowe jest chronione tak samo jak zwykłe wynagrodzenie. Tak, że przez pierwsze 30 dni zwolnienia w roku nic się nie zmienia.
Natomiast jak już przejdziesz na zasiłek chorobowy od 31 dnia zwolnienia to będzie obowiązywała kwota wolna jak przy świadczeniach z ubezpieczenia społecznego (1588 zł).

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli jak mam to rozumieć? Cały styczeń siedziałem na l4 to wezmę normalnie kwotwe wolną od zajecia czyli teraz 2700 zł.. A Mam już 2 dzień lutego i też bedę cały na l4 to rozumem ze już od lutego przysługuje mi zasiłek chorobwy i kwota wolna od zajecia to 1500 z grosze?? To jak mam brutto 4300 netto 3250z tego 80% czyli 2400 zł i co komornik weźmie 900 zł a ja zostanę tylko z 1500 ? nie obowiązuje mnie już kwota wolna jak przy wynagrodzeniu 2700 ?

anonim cytuj
03-11-2023
Nie obowiązują Cię zasady jak przy wynagrodzeniu tylko jak przy świadczeniu z ubezpieczenia społecznego. Przy zajęciu wynagrodzenia potrąceniu podlega 50% wynagrodzenia ale musi Ci zostać kwota wolna odpowiadająca najniższej krajowej. Przy egzekucji z świadczeń z ubezpieczenia społecznego zajęciu potrąceniu podlega tylko 25% świadczenia ale obowiązuje dużo niższa kwota wolna odpowiadająca najniższej emeryturze.

anonim cytuj
03-11-2023
Przy egzekucji ze świadczeń społecznych nadal obowiązuje obliczanie tej kwoty 25 % do potrącenia od kwoty brutto ?

anonim cytuj
03-11-2023
Tak od kwoty świadczenia brutto.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Pozew rodzinny w sprawie nieruchomości.
Dzisiaj w wyniku kłótni padła groźba pozwu sądowego na mnie ze strony wujka, za trzymanie "nielegalnie" przez 9 lat narzędzi w jego garażu. Od zawsze garaż wykorzystywany był na cele wspólne i przechowywane były tam narzędzia ogrodowe i materiały budowlane. Wujek nie poruszał nigdy kwestii usuwania czegoś z tamtąd, zgadzał się na trzymanie tam rzeczy. Natomiast faktycznie garaż należał do niego. Dzisiaj kazał mi wynieść wszystkie moje ...
Przedłużenie umowy w ciąży
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...
Czy będąc na zwolnieniu chorobowym od psychiatry ''chodzącym'' można osobiście złożyć wypowiedzenie z pracy czy jest to zabronione?
Witam do 31 stycznia mam zwolnienie chodzące od pychiatry z powodu mobbingu w pracy. chce zlozyc wypowiedzenie, rozwiazac umowe z ta firmą. Kiedy mam to zrobić i w jaki sposób? Czy moge to zrobić osobiscie? czy zus podwazy wtedy zwolnienie? proszę o szybką odpowiedź....
Ubieganie się o zachowek
Matka i jej mąż darowizną przepisują córce spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w 2009 r (11 lat temu). Czy syn męża mamy (rencista z uznaną grupą inwalidzką, podobno inwalidzi maja inne prawa) moze w przyszłości ubiegać się o zachowek? Mieszkanie dostała matka jako główny najemca ale później dopisała męża, własnościowe prawo zostało wykupione za czasów małżeństwa. Nie wiem czy to ważne w tym wypadku, w akcie darczyńcy mają zapisane dożywo...

Wyszukiwarka