L4 a zajęcie komornicze.

Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma.
anonim cytuj
03-11-2023
Wynagrodzenie chorobowe jest chronione tak samo jak zwykłe wynagrodzenie. Tak, że przez pierwsze 30 dni zwolnienia w roku nic się nie zmienia.
Natomiast jak już przejdziesz na zasiłek chorobowy od 31 dnia zwolnienia to będzie obowiązywała kwota wolna jak przy świadczeniach z ubezpieczenia społecznego (1588 zł).

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli jak mam to rozumieć? Cały styczeń siedziałem na l4 to wezmę normalnie kwotwe wolną od zajecia czyli teraz 2700 zł.. A Mam już 2 dzień lutego i też bedę cały na l4 to rozumem ze już od lutego przysługuje mi zasiłek chorobwy i kwota wolna od zajecia to 1500 z grosze?? To jak mam brutto 4300 netto 3250z tego 80% czyli 2400 zł i co komornik weźmie 900 zł a ja zostanę tylko z 1500 ? nie obowiązuje mnie już kwota wolna jak przy wynagrodzeniu 2700 ?

anonim cytuj
03-11-2023
Nie obowiązują Cię zasady jak przy wynagrodzeniu tylko jak przy świadczeniu z ubezpieczenia społecznego. Przy zajęciu wynagrodzenia potrąceniu podlega 50% wynagrodzenia ale musi Ci zostać kwota wolna odpowiadająca najniższej krajowej. Przy egzekucji z świadczeń z ubezpieczenia społecznego zajęciu potrąceniu podlega tylko 25% świadczenia ale obowiązuje dużo niższa kwota wolna odpowiadająca najniższej emeryturze.

anonim cytuj
03-11-2023
Przy egzekucji ze świadczeń społecznych nadal obowiązuje obliczanie tej kwoty 25 % do potrącenia od kwoty brutto ?

anonim cytuj
03-11-2023
Tak od kwoty świadczenia brutto.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Przedawnienie mandatu.
Cześć, mam pytanie odnośnie podniesienia zarzutu przedawnienia (mandat MPK) Mianowicie w 2009 roku otrzymałam mandat za brak biletu, miałam wtedy 13 lat, w 2016 kontaktowałam się z ZTM, ponieważ chciałam spłacić wszystkie swoje zadłużenia i Pani powiedziała mi, że wszystkie moje mandaty zostały sprzedane firmom windykacyjnym i u nich żadnego mandatu nie mam, teraz zupełnie przez przypadek okazało się, że jednak mam nieopłacony mandat z 2009 ro...
Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak...
Prace społeczne
Odrobiłem pracę społeczne. Zakład pracy w którym je robiłem był jakimś żartem, bo przychodziłem do pracy a ci mnie odsyłali ileś razy do domu "że nie ma nic do zrobienia, że się niby spóźniłem pół godziny", przez co zamiast chodzić na wpisane dni(kazali się wpisywać) musiałem chodzić i oczywiście tracić czas na dojazdy,o tych parę dni więcej, pomijając już inne rzeczy. Inni opowiadali że wszyscy cpaja i piją ale nikt nie zwraca na t...
Zażalenie na decyzję sądu.
Witam, otrzymałem zaoczny wyrok sądu czyli w posiedzeniu niejawnym o alimenty i zostało przyznane na córki po 800zł czyli 1600zł na dwie. Jest to dla mnie kwota bardzo wysoka gdyż jestem w jednym z gorszych momentów swojego życia, posiadam jeszcze kredyty I raty do spłacenia a sam też muszę z czegoś żyć...z tego co przeczytałem mam 7 dni na zażalenie, czy jest ktoś kto wie jak dobrze napisać to zażalenie? I czy w zażaleniu mogę napisać informacje...

Wyszukiwarka