Odszkodowanie

Kilka lat temu doszło do wypadku drogowego z moim udziałem. Zostałam zobowiązana do wypłacenia odszkodowania. Po dokonaniu przelewu, został on do mnie zwrócony ponieważ kobieta której miałam wypłacić odszkodowanie, zmarła. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
21-09-2023
A wiesz może czy ta kobieta zmarła w związku z powikłaniami po wypadku?
Dziękuję za odpowiedź. Kobieta zmarła z powodu choroby niespowodowanej wypadkiem.

anonim cytuj
21-09-2023
W sytuacji, gdy osoba, której powinno być wypłacone odszkodowanie, zmarła, odszkodowanie powinno zostać wypłacone spadkobiercom zmarłej osoby, chyba że umowa lub wyrok sądowy stanowi inaczej. Na podstawie art. 446 § 1 Kodeksu cywilnego, spadkobiercy mogą rościć sobie prawo do roszczeń odszkodowawczych z tytułu szkód wynikłych z nieszczęśliwego wypadku.

Dziękuję za odpowiedź. Kobieta zmarła z powodu choroby niespowodowanej wypadkiem.

Fakt, że kobieta zmarła na chorobę, która nie jest powiązana z wypadkiem, nie wpływa na prawo spadkobierców do odszkodowania, chyba że wyrok sądowy wyraźnie tak stanowi.

Należy zidentyfikować spadkobierców zmarłej kobiety. Może to być skomplikowany proces, zwłaszcza gdy nie ma testamentu. Spadkobiercy mogą być wyznaczeni na podstawie ustawy (w linii prostej) lub na podstawie testamentu, jeśli taki istnieje.

W związku z tym, powinna Pani podjąć kroki w celu ustalenia spadkobierców zmarłej osoby i przelać należne odszkodowanie na ich rzecz. Jeśli istnieją wątpliwości co do tożsamości spadkobierców lub są inni niejasności, rozsądne mogłoby być skorzystanie z pomocy komornika sądowego lub notariusza, aby prawidłowo zidentyfikować uprawnionych spadkobierców i przelać odszkodowanie w odpowiedni sposób.

Mam nadzieję, że te informacje są pomocne i pozwolą Pani lepiej zrozumieć sytuację oraz możliwe kroki prawne.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Kwalifikacja czynu.
Szanowni Państwo. Wynająłem osobę fizyczną do wykonania remontu mieszkania. Podpisaliśmy umowę. Jak to w remoncie, miesiąc po ostatecznym terminie ale trwa nadal. Umówiliśmy się z Fachowcem tak, że materiały do remontu będzie kupował sam, będzie dzwonił z kasy (Leroy, Obi itd) a my płacimy Blikiem. Okazało się przypadkowo, że z każdego z większych paragonów, tego samego lub następnego dnia Fachowiec robił zwroty, przyjmując gotówkę. Nigdy o zwrot...
Zajęcie wynagrodzenia.
Od kilku lat płacę alimenty na dzieci w kwocie 2 tys. Otrzymałem dzisiaj pismo od komornika dot. zajęcia wynagrodzenia w związku z niespłaconym kredytem bankowym. Zarabiam 5 tys. na rękę, 2 tys. oddaję dzieciom. Czy w takiej sytuacji komornik zabierze mi całą kwotę powyżej minimalnego wynagrodzenia, tj. zostawi tylko 2.709,48 zł ? Jeżeli z tego oddam 2 tys. zł na dzieci, to na życie zostanie mi tylko 709,48zł. Co powinienem zrobić, żeby komornik ...
Natychmiastowe rozwiązanie umowy najmu.
Proszę o interpretację zapisu: "W przypadku nieprzestrzegania niniejszej Umowy oraz w razie dopuszczenia się zwłoki w zapłacie czynszu i opłat dłużej niż 30 dni, Wynajmujący może rozwiązać niniejszą Umowę z terminem natychmiastowym. W tym przypadku Najemca zobowiązuje się do opuszczenia lokalu będącego przedmiotem najmu w terminie 7 dni od daty rozwiązania Umowy i zobowiązuje się zabrać rzeczy wniesione do przedmiotu umowy najmu. Za pozosta...
Urlop na poszukiwanie pracy.
Kto wskazuje termin wykorzystania urlopu na poszukiwanie pracy? Czy pracodawca w decyzji o wypowiedzeniu ma prawo arbitralnie zarządzić, w jakie dni pracownik ma ten urlopu wykorzystać? Czy pracownik może skutecznie domagać się zmiany tych terminów?...

Wyszukiwarka