Odszkodowanie

Kilka lat temu doszło do wypadku drogowego z moim udziałem. Zostałam zobowiązana do wypłacenia odszkodowania. Po dokonaniu przelewu, został on do mnie zwrócony ponieważ kobieta której miałam wypłacić odszkodowanie, zmarła. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
21-09-2023
A wiesz może czy ta kobieta zmarła w związku z powikłaniami po wypadku?
Dziękuję za odpowiedź. Kobieta zmarła z powodu choroby niespowodowanej wypadkiem.

anonim cytuj
21-09-2023
W sytuacji, gdy osoba, której powinno być wypłacone odszkodowanie, zmarła, odszkodowanie powinno zostać wypłacone spadkobiercom zmarłej osoby, chyba że umowa lub wyrok sądowy stanowi inaczej. Na podstawie art. 446 § 1 Kodeksu cywilnego, spadkobiercy mogą rościć sobie prawo do roszczeń odszkodowawczych z tytułu szkód wynikłych z nieszczęśliwego wypadku.

Dziękuję za odpowiedź. Kobieta zmarła z powodu choroby niespowodowanej wypadkiem.

Fakt, że kobieta zmarła na chorobę, która nie jest powiązana z wypadkiem, nie wpływa na prawo spadkobierców do odszkodowania, chyba że wyrok sądowy wyraźnie tak stanowi.

Należy zidentyfikować spadkobierców zmarłej kobiety. Może to być skomplikowany proces, zwłaszcza gdy nie ma testamentu. Spadkobiercy mogą być wyznaczeni na podstawie ustawy (w linii prostej) lub na podstawie testamentu, jeśli taki istnieje.

W związku z tym, powinna Pani podjąć kroki w celu ustalenia spadkobierców zmarłej osoby i przelać należne odszkodowanie na ich rzecz. Jeśli istnieją wątpliwości co do tożsamości spadkobierców lub są inni niejasności, rozsądne mogłoby być skorzystanie z pomocy komornika sądowego lub notariusza, aby prawidłowo zidentyfikować uprawnionych spadkobierców i przelać odszkodowanie w odpowiedni sposób.

Mam nadzieję, że te informacje są pomocne i pozwolą Pani lepiej zrozumieć sytuację oraz możliwe kroki prawne.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

ZUS chcę mnie wysłać na emeryturę
Przebywam na rencie inwalidzkiej. Jednocześnie pracuję na umowę o pracę. Za miesiąc osiągnę wiek emerytalny. ZUS chce mnie wysłać z automatu na emeryturę twierdząc ze takie są przepisy (renta do osiagnięcia wieku emerytalnego). Ja chciałabym jeszcze popracować, oczywiście bez renty. Jakie kroki muszę podjąć? ...
Prawo spadkowe - zmiany.
Wyczytałam, że 15 listopada zmieniły się przepisy odnośnie odrzucenia spadku w imieniu małoletniego. Czy prawda jest , że teraz jeśli ja jako rodzic odrzucam spadek u notariusza, nie muszę już prosić o zgodę sąd i mogę od razu za zgodą drugiego rodzica odrzucić spadek w imieniu dziecka od razu ?...
Kara pieniężna nałożona na pracownika.
Witam, pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą okien, zamówiłem okna u producenta, okazało się że zamówiłem błędne wymiary. Klientka zdenerwowana chce obciążyć mnie karą. którą będzie musiała zapłacić wykonawcy kuchni. Wstępnie powiedziała, że jest to 29 tysięcy. I teraz pytanie czy ja jako zarabiający minimalna krajową muszę płacić tak wysoką karę? Ewentualnie jeśli będzie chciała wyciągnąć taką karę od pracodawcy to czy pracodawca może obarc...
pytanie odnośnie najmu lokalu
Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje ...

Wyszukiwarka