Odszkodowanie

Kilka lat temu doszło do wypadku drogowego z moim udziałem. Zostałam zobowiązana do wypłacenia odszkodowania. Po dokonaniu przelewu, został on do mnie zwrócony ponieważ kobieta której miałam wypłacić odszkodowanie, zmarła. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
21-09-2023
A wiesz może czy ta kobieta zmarła w związku z powikłaniami po wypadku?
Dziękuję za odpowiedź. Kobieta zmarła z powodu choroby niespowodowanej wypadkiem.

anonim cytuj
21-09-2023
W sytuacji, gdy osoba, której powinno być wypłacone odszkodowanie, zmarła, odszkodowanie powinno zostać wypłacone spadkobiercom zmarłej osoby, chyba że umowa lub wyrok sądowy stanowi inaczej. Na podstawie art. 446 § 1 Kodeksu cywilnego, spadkobiercy mogą rościć sobie prawo do roszczeń odszkodowawczych z tytułu szkód wynikłych z nieszczęśliwego wypadku.

Dziękuję za odpowiedź. Kobieta zmarła z powodu choroby niespowodowanej wypadkiem.

Fakt, że kobieta zmarła na chorobę, która nie jest powiązana z wypadkiem, nie wpływa na prawo spadkobierców do odszkodowania, chyba że wyrok sądowy wyraźnie tak stanowi.

Należy zidentyfikować spadkobierców zmarłej kobiety. Może to być skomplikowany proces, zwłaszcza gdy nie ma testamentu. Spadkobiercy mogą być wyznaczeni na podstawie ustawy (w linii prostej) lub na podstawie testamentu, jeśli taki istnieje.

W związku z tym, powinna Pani podjąć kroki w celu ustalenia spadkobierców zmarłej osoby i przelać należne odszkodowanie na ich rzecz. Jeśli istnieją wątpliwości co do tożsamości spadkobierców lub są inni niejasności, rozsądne mogłoby być skorzystanie z pomocy komornika sądowego lub notariusza, aby prawidłowo zidentyfikować uprawnionych spadkobierców i przelać odszkodowanie w odpowiedni sposób.

Mam nadzieję, że te informacje są pomocne i pozwolą Pani lepiej zrozumieć sytuację oraz możliwe kroki prawne.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Jakiś czas nie płacone alimenty. Jak spłacać aby było ok? (dług)
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik. Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług). Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?...
Zachowek/Przekazanie nieruchomości.
Otóż sprawa wygląda następująco. Postaram nakreślić się sprawę od początku. Moi rodzice mają/mieli trójkę rodzeństwa. Jestem ja, brat i siostra, która zmarła (posiada niepełnoletnie dzieci). Rodzice chcą przekazać mi mieszkanie. Z bratem nie mam problemu tylko z drugą stroną, a ściśle mówiąc z dziećmi siostry, chodzi mi o to żebym nie miał problemu z jakimiś zachowkami itp. Rozważałem kilka opcji. Pierwsza darowizna - z tym, że musi minąć 10 l...
Jak złożyć wniosek o odzyskanie prawa jazdy?
Dzień dobry, chciałbym zapytać jak powinien wyglądać i co zawierać wniosek do sądu o odzyskanie prawa jazdy i do jakiego sądu go złożyć. Prawo jazdy zabrane zostało na 3 lata....
Umowa dożywocia.
W czerwcu moi teściowie przepisali na mnie i na męża swój dom w ramach umowy dożywocia. Generalnie teraz to my powinniśmy być jego właścicielami. Dzisiaj w wyszukiwarce ksiąg wieczystych zobaczyłam że dalej oni widnieją jako właściciele a jedynie w którymś tam dziale jest tylko wpis że jest użytkowanie dożywotnie. O mnie i o mężu nie jest nigdzie napisane że jesteśmy teraz właścicielami domu. Czy to jest prawidłowo zapisane czy po prostu KW nie z...

Wyszukiwarka