Odszkodowanie

Kilka lat temu doszło do wypadku drogowego z moim udziałem. Zostałam zobowiązana do wypłacenia odszkodowania. Po dokonaniu przelewu, został on do mnie zwrócony ponieważ kobieta której miałam wypłacić odszkodowanie, zmarła. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
21-09-2023
A wiesz może czy ta kobieta zmarła w związku z powikłaniami po wypadku?
Dziękuję za odpowiedź. Kobieta zmarła z powodu choroby niespowodowanej wypadkiem.

anonim cytuj
21-09-2023
W sytuacji, gdy osoba, której powinno być wypłacone odszkodowanie, zmarła, odszkodowanie powinno zostać wypłacone spadkobiercom zmarłej osoby, chyba że umowa lub wyrok sądowy stanowi inaczej. Na podstawie art. 446 § 1 Kodeksu cywilnego, spadkobiercy mogą rościć sobie prawo do roszczeń odszkodowawczych z tytułu szkód wynikłych z nieszczęśliwego wypadku.

Dziękuję za odpowiedź. Kobieta zmarła z powodu choroby niespowodowanej wypadkiem.

Fakt, że kobieta zmarła na chorobę, która nie jest powiązana z wypadkiem, nie wpływa na prawo spadkobierców do odszkodowania, chyba że wyrok sądowy wyraźnie tak stanowi.

Należy zidentyfikować spadkobierców zmarłej kobiety. Może to być skomplikowany proces, zwłaszcza gdy nie ma testamentu. Spadkobiercy mogą być wyznaczeni na podstawie ustawy (w linii prostej) lub na podstawie testamentu, jeśli taki istnieje.

W związku z tym, powinna Pani podjąć kroki w celu ustalenia spadkobierców zmarłej osoby i przelać należne odszkodowanie na ich rzecz. Jeśli istnieją wątpliwości co do tożsamości spadkobierców lub są inni niejasności, rozsądne mogłoby być skorzystanie z pomocy komornika sądowego lub notariusza, aby prawidłowo zidentyfikować uprawnionych spadkobierców i przelać odszkodowanie w odpowiedni sposób.

Mam nadzieję, że te informacje są pomocne i pozwolą Pani lepiej zrozumieć sytuację oraz możliwe kroki prawne.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy można wystąpić o zakaz zbliżania się?
W jaki sposób mogę złożyć wniosek o zakaz zbliżania się do mnie przez mojego byłego męża?...
Umowa kupna sprzedaży na odległość.
Prowadzę działalność gospodarczą i skupuje elektronikę na OLX. Z oczywistych względów wszystko dzieje się na odległość. Zawsze dzwonię zawczasu do sprzedającego. Do każdego zakupu sporządzam umowę kupna sprzedaży gdzie kupujący musi podać: 1) Imię i Nazwisko 2) Adres (miejscowość, ulicę nr domu) 3) Nr dowodu 4) na końcu musi się czytelnie podpisać W umowie wyszczególniona jest nazwa przedmiotu, jej stan techniczny i cena za jaką kupuję. Dod...
Młodociany pracownik na L4
Witam? Chodzę do szkoły zawodowej i jestem młodocianym pracownikiem w warsztacie samochodowym. Ostatnio się rozchorowałem i poszedłem na zwolnienie L4 na tydzień czasu i mam pytanie czy ma prawo szef do mnie dzwonić w czasie zwolnienia i mówić mi, że jego zwolnienie nie interesuje i że przyjął sobie kogoś innego na moje miejsce, a ja mam przyjść sobie po wypowiedzenie umowy?. I pytanie jeszcze, czy można to jakoś zgłosić, że poza tym musimy jako ...
uszkodzenie samochodu
Dzień dobry. Podczas koszenia trawnika na osiedlu został uszkodzony mój samochód. Sprawę zgłosiłem do spółdzielni mieszkaniowej ponieważ do niej należy teren. Spółdzielnia mieszkaniowa przekazała sprawę do właściciela firmy, która zajmuje się koszeniem trawy na osiedlu. Właściciel miał się do mnie odezwać i załatwić sprawę lecz nie miało to miejsca. Czy swoje roszczenia powinienem kierować do spółdzielni, która zarządza terenem czy do właś...

Wyszukiwarka