Odszkodowanie

Kilka lat temu doszło do wypadku drogowego z moim udziałem. Zostałam zobowiązana do wypłacenia odszkodowania. Po dokonaniu przelewu, został on do mnie zwrócony ponieważ kobieta której miałam wypłacić odszkodowanie, zmarła. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
21-09-2023
A wiesz może czy ta kobieta zmarła w związku z powikłaniami po wypadku?
Dziękuję za odpowiedź. Kobieta zmarła z powodu choroby niespowodowanej wypadkiem.

anonim cytuj
21-09-2023
W sytuacji, gdy osoba, której powinno być wypłacone odszkodowanie, zmarła, odszkodowanie powinno zostać wypłacone spadkobiercom zmarłej osoby, chyba że umowa lub wyrok sądowy stanowi inaczej. Na podstawie art. 446 § 1 Kodeksu cywilnego, spadkobiercy mogą rościć sobie prawo do roszczeń odszkodowawczych z tytułu szkód wynikłych z nieszczęśliwego wypadku.

Dziękuję za odpowiedź. Kobieta zmarła z powodu choroby niespowodowanej wypadkiem.

Fakt, że kobieta zmarła na chorobę, która nie jest powiązana z wypadkiem, nie wpływa na prawo spadkobierców do odszkodowania, chyba że wyrok sądowy wyraźnie tak stanowi.

Należy zidentyfikować spadkobierców zmarłej kobiety. Może to być skomplikowany proces, zwłaszcza gdy nie ma testamentu. Spadkobiercy mogą być wyznaczeni na podstawie ustawy (w linii prostej) lub na podstawie testamentu, jeśli taki istnieje.

W związku z tym, powinna Pani podjąć kroki w celu ustalenia spadkobierców zmarłej osoby i przelać należne odszkodowanie na ich rzecz. Jeśli istnieją wątpliwości co do tożsamości spadkobierców lub są inni niejasności, rozsądne mogłoby być skorzystanie z pomocy komornika sądowego lub notariusza, aby prawidłowo zidentyfikować uprawnionych spadkobierców i przelać odszkodowanie w odpowiedni sposób.

Mam nadzieję, że te informacje są pomocne i pozwolą Pani lepiej zrozumieć sytuację oraz możliwe kroki prawne.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Decyzja o alimentach "wstecz" ?
Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?...
Zalano mi piwnicę. Właścicielka dała mi do zrozumienia, że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. Co robić?
Witam. Dwa dni temu w nocy firma wykonująca żywność na dowóz zalała mi piwnice (pękł im wąż z wodą od zmywarki) ,szkody wyliczyłem na 3,5k zł. Dziś dowiedziałem się od właścicielki, że jej ubezpieczenie nie obejmuje zalań piwnic, bo ona nawet nie wiedziała ,że budynek jest podpiwniczony i nie zaznaczyła w wniosku ubezpieczeniowym, że jest piwnica. Dała mi do zrozumienia ,że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. I tu...
Kredyt na nr PESEL
Hej, czy jest możliwość aby wziąć kredyt posiadając czyjś numer PESEL bez serii i numeru dowodu?...
Reklamacja wykonanych prac budowlanych.
Mam problem i nie wiem, jak zacząć a dotyczy tego ze pan robił podłogę w mieszkaniu wylewka Niestety coś mu poszło nie tak i w niektórych miejscach jak by za mało żywicy wylał i są doły pan nie odpisuje na wiadomości posiada firmę i od czego tu zacząć jak napisać do niego reklamacje czy pisemna może ktoś by mógł podać wzór i ile on ma czasu na odpisanie boję się ze gwarancja przepadnie i on umyje ręce....

Wyszukiwarka