Pozew

Witam serdecznie, proszę o poradę. W 2019 roku sprzedałam towar przedsiębiorcy Alicji X, prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Y. Okazało się, że przedsiębiorca zawiesił działalność gospodarczą.
Aby pozwać przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą należy do pozwu dołączyć wydruk z CEIDG. W obecnej sytuacji osoba ta nie figuruje w bazie. Jak prawidłowo powinien być skonstruowany pozew do Sądu ?
anonim cytuj
17-11-2020
Witam serdecznie. Jeśli przedsiębiorca Alicja X zawiesiła działalność gospodarczą i nie figuruje w bazie CEIDG, nadal można ją pozwać jako osobę fizyczną. W takiej sytuacji, gdy składacie pozew przeciwko Alicji X, należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

Strony pozwu:
W pozwie jako powód występujesz Ty, natomiast jako pozwana powinna występować Alicja X jako osoba fizyczna, a nie jako przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą.

Adres pozwanego:
Należy ustalić aktualny adres zamieszkania Alicji X. Możesz to zrobić, na przykład, poprzez skontaktowanie się z nią bezpośrednio, sprawdzenie w ewidencji ludności lub zapytanie w urzędzie miasta/gminy.

Dowody i dokumenty:
Do pozwu dołącz wszystkie dokumenty dotyczące transakcji, takie jak umowy, faktury, korespondencja itp. Chociaż wydruk z CEIDG może nie być dostępny, warto dołączyć informacje o nazwie firmy i NIP (jeśli jest dostępny), aby wykazać, że transakcja odbyła się z przedsiębiorcą prowadzącym działalność gospodarczą.

Podstawa prawna roszczenia:
W pozwie przedstaw podstawę prawną swojego roszczenia, odnosząc się do konkretnych przepisów, na przykład Kodeksu cywilnego, które dotyczą umów sprzedaży, a także odsetek za opóźnienie, jeśli mają zastosowanie.

Wysokość żądanej kwoty:
W pozwie określ dokładną wysokość żądanej kwoty, uwzględniając wartość towaru, odsetki za opóźnienie (jeśli dotyczy) oraz ewentualne koszty sądowe i koszty zastępstwa procesowego.

Termin zgłoszenia roszczeń:
Upewnij się, że zgłaszane roszczenie nie jest przedawnione. Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia wynikające z umów sprzedaży przedawniają się po upływie 3 lat od dnia, w którym powstało roszczenie.

Pamiętaj, że każda sytuacja prawna jest inna i może wymagać indywidualnego podejścia.

anonim cytuj
28-04-2023

Sugerowane Tematy

Klauzula wykonalności
Dzień dobry. 22 września miałam rozprawę alimentacyjną. Wszystko skończyło się na ugodzie, jednak mąż dostał do spłaty zaległe alimenty oraz koszta adwokackie. Moje pytanie. Czy ja muszę składać do sądu jakiś wniosek, klauzulę wykonalności żeby mieć pewność że on mi to spłaci czy że będzie spłacał? Doszły mnie takie głosy a adwokat mi nic o takim czymś nie mówił. Jak długo czeka się na postanowienie, które przyjdzie mi pocztą jak sądzę do d...
tankowanie do kanistra
Witam, pracuje na stacji benzynowej. Czy klient ma prawo żądać wpisania numeru rejestracyjnego na fakturze w momencie gdy tankował do kanistra? Zwykle wpisywalismy kanister bądź zostawiliśmy puste miejsce bez numeru, ale ten Pan żąda żeby mu pokazać jakieś rozporządzenia, ktore nam zabrania wpisywania numeru rejestracyjnego w takiej sytuacji. Istnieje taka regulacja prawna, czy mamy mu wpisać numer rejestracyjny bez żadnych konsekwencji dla nas ...
Wykup mieszkania komunalnego.
Moi rodzice ze względu na długi okres wynajmu mają prawo wykupu mieszkania komunalnego(tzw. zasiedlenie). Miasto daje jednak warunek. Miasto ponosi koszty ekspertyzy tylko w przypadku jeżeli zainteresowany wykupi mieszkanie. W przeciwnym wypadku koszt ekspertyzy w tym przypadku poniosą rodzice. I tutaj moje pytanie. Czy miasto może wymagać od zainteresowanych poniesienia kosztów ekspertyzy w przypadku, gdy nie zdecydują się na wykup? W końcu nie ...
Problem z wynajmowanym mieszkaniem - kto odpowiada za awarię?
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z odpowiedzialnością za awarię w wynajmowanym mieszkaniu. Zgadzam się, że nie jestem zbyt biegły w kwestiach prawnych, ale staram się jakoś poradzić w tej sytuacji. Wynajmuję mieszkanie od pół roku, i od początku mieliśmy problemy z instalacją wodno-kanalizacyjną. Właściciel mieszkania, kiedy podpisaliśmy umowę, zapewniał, że wszystko jest w porządku i nic nie trzeba naprawiać. Ale po paru miesiącach, rury ...

Wyszukiwarka