Pozew

Witam serdecznie, proszę o poradę. W 2019 roku sprzedałam towar przedsiębiorcy Alicji X, prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Y. Okazało się, że przedsiębiorca zawiesił działalność gospodarczą.
Aby pozwać przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą należy do pozwu dołączyć wydruk z CEIDG. W obecnej sytuacji osoba ta nie figuruje w bazie. Jak prawidłowo powinien być skonstruowany pozew do Sądu ?
anonim cytuj
17-11-2020
Witam serdecznie. Jeśli przedsiębiorca Alicja X zawiesiła działalność gospodarczą i nie figuruje w bazie CEIDG, nadal można ją pozwać jako osobę fizyczną. W takiej sytuacji, gdy składacie pozew przeciwko Alicji X, należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

Strony pozwu:
W pozwie jako powód występujesz Ty, natomiast jako pozwana powinna występować Alicja X jako osoba fizyczna, a nie jako przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą.

Adres pozwanego:
Należy ustalić aktualny adres zamieszkania Alicji X. Możesz to zrobić, na przykład, poprzez skontaktowanie się z nią bezpośrednio, sprawdzenie w ewidencji ludności lub zapytanie w urzędzie miasta/gminy.

Dowody i dokumenty:
Do pozwu dołącz wszystkie dokumenty dotyczące transakcji, takie jak umowy, faktury, korespondencja itp. Chociaż wydruk z CEIDG może nie być dostępny, warto dołączyć informacje o nazwie firmy i NIP (jeśli jest dostępny), aby wykazać, że transakcja odbyła się z przedsiębiorcą prowadzącym działalność gospodarczą.

Podstawa prawna roszczenia:
W pozwie przedstaw podstawę prawną swojego roszczenia, odnosząc się do konkretnych przepisów, na przykład Kodeksu cywilnego, które dotyczą umów sprzedaży, a także odsetek za opóźnienie, jeśli mają zastosowanie.

Wysokość żądanej kwoty:
W pozwie określ dokładną wysokość żądanej kwoty, uwzględniając wartość towaru, odsetki za opóźnienie (jeśli dotyczy) oraz ewentualne koszty sądowe i koszty zastępstwa procesowego.

Termin zgłoszenia roszczeń:
Upewnij się, że zgłaszane roszczenie nie jest przedawnione. Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia wynikające z umów sprzedaży przedawniają się po upływie 3 lat od dnia, w którym powstało roszczenie.

Pamiętaj, że każda sytuacja prawna jest inna i może wymagać indywidualnego podejścia.

anonim cytuj
28-04-2023

Sugerowane Tematy

Wpływ rodzaju umowy na chorobowe w ciąży
Potrzebuje informacji żona moja w jednej i tej samej firmie pracuje, najpierw miała umowę zlecenie miesiąc czasu potem ta umowa zmieniła się na pół etatu i miała ją 2 miesiące i od 1 listopada ma pełen etat tylko, że umowa jest do końca roku z dniem 2 grudnia poszła na zwolnienie chorobowe ciążowe. Co teraz z tym zwolnieniem i dalszym trwaniem umowy chodzi mi o to czy do porodu normalnie, gdy będzie na chorobowym, będzie otrzymywać pieniądze z ZU...
Zniszczony pokój po wynajmie. Wysłałam maila z wyliczeniem i żądaniem dopłaty. Proszę o pomoc w kwestii moich dalszych kroków odnośnie tej osoby.
Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony tzn. ściana podrapana przez zwierzątko w klatce (w umowie jest mowa o zakazie trzymania zwierząt, a ja nie wyraziłam na to zgody), zniszczona przez nie wykładzina, odrapane meble - to pokój. Poza tym osoba ta nie wywiązywała się z obowiązku sprzątania części wspólnych. Rozliczyłam jej kaucję za poniesione straty, sprzątanie pokoju, części wspólnych i zgo...
Czy notariusz może mnie oszukać?
Planuje kupić mieszkanie od osoby, która ma swojego notariusza (który zajmował się sprawą spadkową tego mieszkania). Czy powinnam się obawiać, że zostanę w jakiś sposób oszukana? Jeśli tak to na co powinnam szczególnie zwrócić uwagę podczas podpisywania umowy? Chciałam wynająć swojego notariusza, jednak osoba sprzedająca upiera się przy swoim....
Jak liczone są nadgodziny?
Witajcie, Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?...

Wyszukiwarka