Pozew

Witam serdecznie, proszę o poradę. W 2019 roku sprzedałam towar przedsiębiorcy Alicji X, prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Y. Okazało się, że przedsiębiorca zawiesił działalność gospodarczą.
Aby pozwać przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą należy do pozwu dołączyć wydruk z CEIDG. W obecnej sytuacji osoba ta nie figuruje w bazie. Jak prawidłowo powinien być skonstruowany pozew do Sądu ?
anonim cytuj
17-11-2020
Witam serdecznie. Jeśli przedsiębiorca Alicja X zawiesiła działalność gospodarczą i nie figuruje w bazie CEIDG, nadal można ją pozwać jako osobę fizyczną. W takiej sytuacji, gdy składacie pozew przeciwko Alicji X, należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

Strony pozwu:
W pozwie jako powód występujesz Ty, natomiast jako pozwana powinna występować Alicja X jako osoba fizyczna, a nie jako przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą.

Adres pozwanego:
Należy ustalić aktualny adres zamieszkania Alicji X. Możesz to zrobić, na przykład, poprzez skontaktowanie się z nią bezpośrednio, sprawdzenie w ewidencji ludności lub zapytanie w urzędzie miasta/gminy.

Dowody i dokumenty:
Do pozwu dołącz wszystkie dokumenty dotyczące transakcji, takie jak umowy, faktury, korespondencja itp. Chociaż wydruk z CEIDG może nie być dostępny, warto dołączyć informacje o nazwie firmy i NIP (jeśli jest dostępny), aby wykazać, że transakcja odbyła się z przedsiębiorcą prowadzącym działalność gospodarczą.

Podstawa prawna roszczenia:
W pozwie przedstaw podstawę prawną swojego roszczenia, odnosząc się do konkretnych przepisów, na przykład Kodeksu cywilnego, które dotyczą umów sprzedaży, a także odsetek za opóźnienie, jeśli mają zastosowanie.

Wysokość żądanej kwoty:
W pozwie określ dokładną wysokość żądanej kwoty, uwzględniając wartość towaru, odsetki za opóźnienie (jeśli dotyczy) oraz ewentualne koszty sądowe i koszty zastępstwa procesowego.

Termin zgłoszenia roszczeń:
Upewnij się, że zgłaszane roszczenie nie jest przedawnione. Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia wynikające z umów sprzedaży przedawniają się po upływie 3 lat od dnia, w którym powstało roszczenie.

Pamiętaj, że każda sytuacja prawna jest inna i może wymagać indywidualnego podejścia.

anonim cytuj
28-04-2023

Sugerowane Tematy

Śmierć współwłaściciela pojazdu.
Jakiś czas temu odszedł główny właściciel pojazdu, którego ja jestem współwłaścicielką (stosunek rodzinny: dziadek-wnuczka). Zagwozdka polega na tym, czy w takiej sytuacji automatycznie stałam się główną właścicielką pojazdu czy też teraz współdzielę pojazd z żoną głównego właściciela, w następnej kolejności z jego dziećmi? Nikt się w rodzinie nie wykłóca, ale chcielibyśmy załatwić prawne sprawy do porządku tak, aby samochód był już wyłącznie moj...
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi?
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi? W sensie jaka kara? Karta przekazana za życia dobrowolnie. Dopiero dowiedziałem się , że to jest przestępstwo. Dodam że mam dwójkę starszych braci. Całą kwotę mam w domu....
Zalanie mieszkania przez sąsiada, brak ubezpieczenia.
Zostałam zalana przez sąsiada z góry, nie ma ubezpieczenia na to mieszkanie ani ja ani sąsiad, który mnie zalał. W jaki sposób mam wyegzekwować pieniądze ze zniszczenia sufitu, kto wycenia szkody. Wina była po stronie sąsiada. Sąsiad tam nie mieszka tylko wynajmuje to mieszkanie. A w jaki sposób mam się z nim skontaktować jakiś oficjalny list wysłać bo mam tylko telefon. Jak wygląda procedura załatwienia tej sprawy. Bardzo proszę o poradę....
Jak odzyskać część działki zajętej przez sąsiada ?
Mam problem z sąsiadem. Dostałam w spadku działkę budowlaną wraz z domem, która graniczy z sąsiada działką. Sąsiad przywłaszczył sobie kawałek działki, twierdząc że zmarła sąsiadka pozwoliła mu mieć dojazd do domu (nie ma tego nigdzie na piśmie, jedynie on ma nagranie ) owszem sąsiadka się zgodziła ale tylko na czas budowy. Zaznaczam że ma dojazd do swojej działki z drogi gminnej. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy ma on prawo sobie przywłaszczyć k...

Wyszukiwarka