Pozew

Witam serdecznie, proszę o poradę. W 2019 roku sprzedałam towar przedsiębiorcy Alicji X, prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Y. Okazało się, że przedsiębiorca zawiesił działalność gospodarczą.
Aby pozwać przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą należy do pozwu dołączyć wydruk z CEIDG. W obecnej sytuacji osoba ta nie figuruje w bazie. Jak prawidłowo powinien być skonstruowany pozew do Sądu ?
anonim cytuj
17-11-2020
Witam serdecznie. Jeśli przedsiębiorca Alicja X zawiesiła działalność gospodarczą i nie figuruje w bazie CEIDG, nadal można ją pozwać jako osobę fizyczną. W takiej sytuacji, gdy składacie pozew przeciwko Alicji X, należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

Strony pozwu:
W pozwie jako powód występujesz Ty, natomiast jako pozwana powinna występować Alicja X jako osoba fizyczna, a nie jako przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą.

Adres pozwanego:
Należy ustalić aktualny adres zamieszkania Alicji X. Możesz to zrobić, na przykład, poprzez skontaktowanie się z nią bezpośrednio, sprawdzenie w ewidencji ludności lub zapytanie w urzędzie miasta/gminy.

Dowody i dokumenty:
Do pozwu dołącz wszystkie dokumenty dotyczące transakcji, takie jak umowy, faktury, korespondencja itp. Chociaż wydruk z CEIDG może nie być dostępny, warto dołączyć informacje o nazwie firmy i NIP (jeśli jest dostępny), aby wykazać, że transakcja odbyła się z przedsiębiorcą prowadzącym działalność gospodarczą.

Podstawa prawna roszczenia:
W pozwie przedstaw podstawę prawną swojego roszczenia, odnosząc się do konkretnych przepisów, na przykład Kodeksu cywilnego, które dotyczą umów sprzedaży, a także odsetek za opóźnienie, jeśli mają zastosowanie.

Wysokość żądanej kwoty:
W pozwie określ dokładną wysokość żądanej kwoty, uwzględniając wartość towaru, odsetki za opóźnienie (jeśli dotyczy) oraz ewentualne koszty sądowe i koszty zastępstwa procesowego.

Termin zgłoszenia roszczeń:
Upewnij się, że zgłaszane roszczenie nie jest przedawnione. Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia wynikające z umów sprzedaży przedawniają się po upływie 3 lat od dnia, w którym powstało roszczenie.

Pamiętaj, że każda sytuacja prawna jest inna i może wymagać indywidualnego podejścia.

anonim cytuj
28-04-2023

Sugerowane Tematy

Nie dostałam jeszcze UoP
Cześć, przychodzę do Was z zapytaniem. Podjęłam pracę z dn. 03.01.2024, na rozmowie o pracę było mówione wyraźnie, że zatrudnienie na UoP. Z tym, że przyszłam tego dnia, rozpoczęłam szkolenia (jakieś prezentacje itd), a umowy nadal nie mam podpisanej, żadnych badań ani nic. To może być tak przedłużane? Do pracy bezpośredniej jeszcze nie jestem dopuszczana, bo to etap szkoleń ale w innych miejscach pracy miałam umowę od pierwszego dnia kiedy się p...
Opieka nad dzieckiem na podstawie aktu notarialnego.
Witam Powierzono mi opieki nad nastolatką na podstawie aktu notarialnego. Dogadałam się z rodzicem ,który pilnie potrzebował wyjechać zarobkowo za granicę ,że jak zarobi to przyśle mi pieniądze na dziecko. Ponadto złożył w banku dyspozycję na jednorazowy przelew alimentów dla córki. Oczekiwałam kontaktu z rodzicem jednak ten kontakt się urwał ,a raczej rodzic unika kontaktu ze mną ,bo nie chce dołożyć pieniędzy na utrzymanie. Dziecko spędziło u ...
Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?
Dzień dobry, jestem obecnie na urlopie macierzyńskim kończy się on w marcu 2024. Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?...
Wniosek o umorzenie postępowania.
Jestem represjonowany politycznie ze względu na wpisy internetowe. Prokuratura wszczęła kilka spraw wobec mnie. Jedną zakończyła uznając mnie ostatecznie za świadka i oddając mi sprzęt komputerowy. Inne sprawy zostały połączone i przesłane do drugiej prokuratury. Ta druga prokuratura uchyliła jeden zarzut, który wydała ta pierwsza. Pozostałe zarzuty postawiono mi już ponad rok temu. Potwierdziłem że ja dokonywałem danych wpisów ale zdecydowanie z...

Wyszukiwarka