Pozew

Witam serdecznie, proszę o poradę. W 2019 roku sprzedałam towar przedsiębiorcy Alicji X, prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Y. Okazało się, że przedsiębiorca zawiesił działalność gospodarczą.
Aby pozwać przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą należy do pozwu dołączyć wydruk z CEIDG. W obecnej sytuacji osoba ta nie figuruje w bazie. Jak prawidłowo powinien być skonstruowany pozew do Sądu ?
anonim cytuj
17-11-2020
Witam serdecznie. Jeśli przedsiębiorca Alicja X zawiesiła działalność gospodarczą i nie figuruje w bazie CEIDG, nadal można ją pozwać jako osobę fizyczną. W takiej sytuacji, gdy składacie pozew przeciwko Alicji X, należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

Strony pozwu:
W pozwie jako powód występujesz Ty, natomiast jako pozwana powinna występować Alicja X jako osoba fizyczna, a nie jako przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą.

Adres pozwanego:
Należy ustalić aktualny adres zamieszkania Alicji X. Możesz to zrobić, na przykład, poprzez skontaktowanie się z nią bezpośrednio, sprawdzenie w ewidencji ludności lub zapytanie w urzędzie miasta/gminy.

Dowody i dokumenty:
Do pozwu dołącz wszystkie dokumenty dotyczące transakcji, takie jak umowy, faktury, korespondencja itp. Chociaż wydruk z CEIDG może nie być dostępny, warto dołączyć informacje o nazwie firmy i NIP (jeśli jest dostępny), aby wykazać, że transakcja odbyła się z przedsiębiorcą prowadzącym działalność gospodarczą.

Podstawa prawna roszczenia:
W pozwie przedstaw podstawę prawną swojego roszczenia, odnosząc się do konkretnych przepisów, na przykład Kodeksu cywilnego, które dotyczą umów sprzedaży, a także odsetek za opóźnienie, jeśli mają zastosowanie.

Wysokość żądanej kwoty:
W pozwie określ dokładną wysokość żądanej kwoty, uwzględniając wartość towaru, odsetki za opóźnienie (jeśli dotyczy) oraz ewentualne koszty sądowe i koszty zastępstwa procesowego.

Termin zgłoszenia roszczeń:
Upewnij się, że zgłaszane roszczenie nie jest przedawnione. Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia wynikające z umów sprzedaży przedawniają się po upływie 3 lat od dnia, w którym powstało roszczenie.

Pamiętaj, że każda sytuacja prawna jest inna i może wymagać indywidualnego podejścia.

anonim cytuj
28-04-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie z podatku dochodowego do 26 roku życia.
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku. I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?...
Odroczenie rozprawy.
W sądzie toczy się postepowanie o zmianę wyroku rozwodowego w zakresie wykonywania władzy rodzicielskiej. Złożone zostały wnioski dowodowe potwierdzające brak zainteresowania dzieckiem, dowody że ojciec na stałe przebywa za granicą co według KRIO jest trwałą przeszkodą w wykonywaniu władzy rodzicielskiej oraz została załączona opinia psychologa dziecięcego w której stwierdzono że dziecko nie zna ojca, nie chce się z nim spotykać i nie ma z nim wi...
Egzekucja z konta firmowego.
Wiemy, że chronione są (zwolnione z zajęcia) środki na wypłaty pracownicze, składki ZUS czy też podatki... A jak to się ma w kwestii zaległych podatków?...czy zgromadzone środki na zajętym rachunku bankowym może bank mi odblokować na spłatę "starych podatków" (zaległe podatki)?...
Powyzszenie alimentow
Witam. Miałem sprawe o podwyższenie alimentow z 500 zł podwyższono mi na 1400 zł i dodatkowo musze zwrócić koszty sadowe w wysokości 3000 zł co mam zrobić w takiej sytuacji odwołać się? Czy muszę zapłacić te koszty? Zarabiam miesięcznie Ok 5000 mam oprócz tego dziecka na które place alimenty jeszcze dwójkę z obecnego małżeństwa, których sad nie wziął pod uwagę ...

Wyszukiwarka