Znaleziony portfel.

Znalazłam portfel z dokumentami w sklepie, w którym pracuję. Czy mogę napisać do właściciela, gdzie się znajduje, czy RODO tego zabrania? Jeśli nie, to co mam zrobić z portfelem?
anonim cytuj
21-09-2023
W tej sytuacji ważniejszy jest kodeks cywilny.
Zgodnie z KC nie możesz tego portfela sobie przywłaszczyć, musisz zwrócić go właścicielowi. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie by napisać do właściciela i powiadomić go gdzie może portfel z dokumentami odebrać lub udać się do właściciela portfela osobiście.
Jeśli z jakichś względów nie chcesz/nie możesz tego zrobić, zawsze pozostaje zaniesienie portfela na policję. Tam powinnaś otrzymać poświadczenie dla znalazcy.

anonim cytuj
21-09-2023
Zawsze możesz też zanieść na policję nie otwierając go, zamiast szukać właściciela na własną rękę, i tak jest moim zdaniem najbezpieczniej. Znam przykry przypadek, gdzie po oddaniu portfela osobiście osoba oddająca została oskarżona o przywłaszczenie sporej kwoty pieniędzy, która miała być w portfelu. Nie wiem jak się to skończyło (najpewniej umorzeniem sprawy), ale choćby z samej racji spokoju uważam tą opcję za najbezpieczniejszą.

anonim cytuj
21-09-2023
Rozważając powyższe posty, można przedstawić kilka kluczowych punktów prawnych odnośnie znalezionego portfela:

Zgadzam się z postem drugim i trzecim, że w tej sytuacji najważniejszy jest Kodeks Cywilny, a nie RODO. Rozważmy najpierw przepisy prawne:

Kodeks Cywilny reguluje sytuację znalezienia rzeczy zagubionej (art. 184 - 188 k.c.). Odnajdywacz ma obowiązek zawiadomić właściciela, o ile jest to możliwe. Jeżeli właściciela nie da się ustalić lub jest nieznany, odnajdywacz ma obowiązek złożyć rzecz w depozyt miejski. W razie złożenia rzeczy w depozyt miejski, odnajdywaczowi przysługuje prawo wynagrodzenia, jeżeli rzecz zostanie zwrócona właścicielowi.

W kwestii informowania właściciela, RODO (art. 6 ust. 1 RODO) może mieć zastosowanie, ale przepisy Kodeksu Cywilnego mają tutaj pierwszeństwo. Należy jednak pamiętać o ochronie danych osobowych i unikać udostępniania informacji osobistych, zwłaszcza jeśli nie jest to konieczne.

Zawsze możesz też zanieść na policję nie otwierając go, zamiast szukać właściciela na własną rękę, i tak jest moim zdaniem najbezpieczniej.

Powyższa rada jest słuszna. Oddając portfel na policję, unika się potencjalnych problemów prawnych, takich jak oskarżenia o przywłaszczenie, które były wspomniane w trzecim poście. Policja ma odpowiednie procedury i środki, aby odnaleźć właściciela portfela.

W sytuacji, gdy jest możliwość zidentyfikowania właściciela, można skontaktować się z nim, aby poinformować go o odnalezieniu portfela, jednocześnie zachowując ostrożność i dbałość o ochronę jego danych osobowych.

Podsumowując, Kodeks Cywilny nakłada pewne obowiązki na osobę, która znajduje rzecz zagubioną, a RODO, chociaż ważny, nie ogranicza tych obowiązków w przypadku znalezienia portfela, pod warunkiem, że dane osobowe są chronione. Zaleca się jednak oddanie portfela na policję, aby uniknąć ewentualnych komplikacji prawnych.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić gdy deweloper nie oddaje mieszkania w terminie?
Witam. W dniu 29.02.2024 miałem odebrać klucze do mieszkania deweloperskiego. Ok 1,5 tygodnia przed terminem zadzwoniłem dopytać jak sytuacja i dowiedziałem się, że czekają na pozwolenie na użytkowanie i termin odbioru będzie w ostatnim tygodniu marca tego roku. Na dzień dzisiejszy, tj. 05.04.2024 wciąż nic nie wiem. Dzwoniłem dwa razy do dewelopera, nie odbierają, więc wysłałem maila i czekam na odpowiedź. W umowie deweloperskiej był wpisany szt...
Odrzucenie długów
Mam takie pytanie. Moja teściowa zmarła pod koniec roku, po czym zostawiła długi(odrzucili wszyscy najbliżsi), ale matka zmarłej nie, czy ona miała też te pierwsze pół roku, czy pół roku od odrzucenia wszystkich najbliższych(liczę w tym dzieci i męża zmarłej), teraz drugie pytanie, rodzeństwo zmarłej grozi sądem rodzinę, że oni nie będą zrzekać się spadku,że mamy wszystko spłacić itp....
Problem ze zwrotem kaucji.
Wypowiedziałam umowę o najem mieszkania na czas określony za porozumieniem stron. Według umowy miałam czas na wyprowadzkę do 31 października, jednak właściciel mieszkania zaproponował telefoniczne, że odda mi kaucję pod warunkiem, że wyprowadzę się do 30 września. Umowa zawierała zapis, że w wypadku przedterminowego wypowiedzenia umowy kaucja przepada. Najważniejsze pytanie: czy w takim wypadku właściciel powinien oddać mi kaucję czy to tylko jeg...
Przepisanie domu
W tym tygodniu ojciec mojego partnera przypisuje mu dom z dożywotnią opieką. Mam dwa pytania. 1. W domu zameldowana jest siostra partnera, która wyprowadzila się z początkiem grudnia zostawiając chorego ojca. Nie wie o przepisaniu domu, dotąd była przekonana że dom jej się ostanie. Jeśli dowie się o próbie wymeldowania wróci mieszkać spowrotem. Jak ugryzc tą sprawę? 2. Ja wykladam pieniądze na notariusza i pozniejszy remont, nie mamy ślubu i ...

Wyszukiwarka