Alimenty, jak wyegzekwować zadłużenie?

Dzień dobry, mam pytanie o alimenty. Ojciec dziecka ma zasadzone alimenty na dwójkę dzieci 2000 zł. Przynosi co miesiąc w gotówce 1000 zł do matki dzieci. Dług już urósł do kwoty 40 000zł. Jak wyegzekwować ten dług od ojca? Co można zrobić w tej sprawie. Ojciec nie interesuje się dziećmi, przychodzi tylko na godzinę raz w miesiące z pieniędzmi. Ma nową rodzinę ,żyje na bardzo dobrym poziomie. Ciągłe wyjazdy, budowa domu itp. Proszę o porady.
anonim cytuj
23-08-2023
Z wyrokiem sądu zgłosić się do komornika
Najważniejsze by mieć potwierdzenia że otrzymywała pani połowę prowadząc zeszyt z datą ,kwota i z waszymi podpisami.

anonim cytuj
23-08-2023
Z wyrokiem sądu zgłosić się do komornika
Najważniejsze by mieć potwierdzenia że otrzymywała pani połowę prowadząc zeszyt z datą ,kwota i z waszymi podpisami.

A czy w praktyce komornik może coś zrobić skoro były mąż ukrywa dochody, a wszystko ma zapisane na nową żonę?
W praktyce nic nie zrobi jeśli nic nie posiada
Będzie dług się zwiększał jeśli nie spłaci bo odsetki koszty komornicze oraz jeśli nie będzie płacić bierzacych
Może pani wystąpić o czasowe zabranie prawa jazdy i w praktyce to działa na dłużników i nagle zaczynają spłacać
Jeśli ma tyle długu a wątpię że do emerytury nie podejmie pracy legalnej to komornik zacznie ściągać z wynagrodzenia

Właśnie o to chodzi że płaci ale tylko połowę. Czy w takim wypadku nie ma na przykład czegoś takiego że w końcu grozi to więzieniem? Lub jakimiś pracami społecznymi?
Jeśli płaci połowę to należy się udać do komornika i przedstawić dowody na połowę alimentów bądź napisać oświadczenie że takie sumy pani otrzymywała
Zależy od komornika czy weźmie sprawę
Jeśli nie to najlepiej by pani nie przyjmowała połowy alimentów w następnym miesiącu a po terminie złożyła wniosek o działania komornicze z wyrokiem sądu

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Zrzeknięcie się nieswojego mieszkania.
Witam, zacznę od tego, że mieszkałem ( nie będąc tam nigdy zameldowany) z niepełnosprawnym ojcem, ponieważ się nim opiekowałem. Ojciec zmarł, ja zrzekłem się spadku a teraz dostaje telefony z gminy żeby się zrzec mieszkania po ojcu ( nie przebywam w tym mieszkaniu i zaznaczę jeszcze raz że nigdy nie byłem tam zameldowany). Gmina mówi, że dług mi rośnie. Jakim sposobem? Czy to legalne ze strony gminy? Mieszkanie było socjalne i nie było własnością...
Przekształcenie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
zniszczone rzeczy w wynajmowanym mieszkaniu
Witam, wynajmowałam mieszkanie i jak to jest, jak zniszczyły się rzeczy od normalnego użytkowania. Wynajmowałam ponad 5 lat i te rzeczy były stare zlat 80 i zużyły się. Czy muszę je odkupić? A poza tym kanapa była ze skai i popękała po roku użytkowania. Dwa, krzesła z lat 80 tych się połamały i wyrzuciłam oraz telewizor, kturego już dawno kupić nie można nawet używany też się zepsuł. Przez ponad 5 lat płaciłam za wynajem, odstępne dla właścicielk...
Nękanie przez sąsiadów.
Witam, proszę o pomoc. Lokatorów w wynajmowanym mieszkaniu od kilku dni notorycznie nachodzi sąsiadka z dołu strasząc policja bo ZA GŁOŚNO CHODZĄ, tłumaczy że to wina podłogi, która nie ma odpowiedniego wyciszenia( podłoga od 15 lat ta sama). Najemcy mają już dość wizyt sąsiadki i chcą się wyprowadzić. Co można zrobić aby sąsiadka przestała ich nachodzi. Rozmowa nie pomogła....

Wyszukiwarka