Alimenty, jak wyegzekwować zadłużenie?

Dzień dobry, mam pytanie o alimenty. Ojciec dziecka ma zasadzone alimenty na dwójkę dzieci 2000 zł. Przynosi co miesiąc w gotówce 1000 zł do matki dzieci. Dług już urósł do kwoty 40 000zł. Jak wyegzekwować ten dług od ojca? Co można zrobić w tej sprawie. Ojciec nie interesuje się dziećmi, przychodzi tylko na godzinę raz w miesiące z pieniędzmi. Ma nową rodzinę ,żyje na bardzo dobrym poziomie. Ciągłe wyjazdy, budowa domu itp. Proszę o porady.
anonim cytuj
23-08-2023
Z wyrokiem sądu zgłosić się do komornika
Najważniejsze by mieć potwierdzenia że otrzymywała pani połowę prowadząc zeszyt z datą ,kwota i z waszymi podpisami.

anonim cytuj
23-08-2023
Z wyrokiem sądu zgłosić się do komornika
Najważniejsze by mieć potwierdzenia że otrzymywała pani połowę prowadząc zeszyt z datą ,kwota i z waszymi podpisami.

A czy w praktyce komornik może coś zrobić skoro były mąż ukrywa dochody, a wszystko ma zapisane na nową żonę?
W praktyce nic nie zrobi jeśli nic nie posiada
Będzie dług się zwiększał jeśli nie spłaci bo odsetki koszty komornicze oraz jeśli nie będzie płacić bierzacych
Może pani wystąpić o czasowe zabranie prawa jazdy i w praktyce to działa na dłużników i nagle zaczynają spłacać
Jeśli ma tyle długu a wątpię że do emerytury nie podejmie pracy legalnej to komornik zacznie ściągać z wynagrodzenia

Właśnie o to chodzi że płaci ale tylko połowę. Czy w takim wypadku nie ma na przykład czegoś takiego że w końcu grozi to więzieniem? Lub jakimiś pracami społecznymi?
Jeśli płaci połowę to należy się udać do komornika i przedstawić dowody na połowę alimentów bądź napisać oświadczenie że takie sumy pani otrzymywała
Zależy od komornika czy weźmie sprawę
Jeśli nie to najlepiej by pani nie przyjmowała połowy alimentów w następnym miesiącu a po terminie złożyła wniosek o działania komornicze z wyrokiem sądu

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Dozór policyjny
Mam dozór policyjny sama sobie dni wybrałam dwa razy w miesiącu muszę się meldowac. Ale w grudniu wypada 25 czyli 1 dzień świąt i będę u rodzicow policja nie zgodziła się na inny dzien meldunku bo system nie przepusci. Gdzie mam się zgłosić o zmianę tego dnia to tylko jednorazowa sytuacja do prokuratury która wniosła o dozór?...
Zablokowanie konta.
Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca. Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów. Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle...
Wynagrodzenie w umowie o pracę na okres próbny
Dzień dobry, Jestem na umowie o pracę na okres próbny 3 miesięczny na stanowisku tłoczarz metalu/ operator urządzeń od początku września. chciałem się dopytać o dwie kwestie dotyczące mojej umowy: Po pierwsze po dodaniu wynagrodzenia zasadniczego i premii uznaniowej wychodzi mi kwota 26,40 zł brutto za godzinę, co jest kwotą niższą niż najniższa krajowa, która od lipca tego roku wynosi 28,10 zł. Dodam, że mam normalny 5 dniowy tydzień pracy, 8...
Zabezpieczenie w postaci testamentu.
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata. Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym? Przys...

Wyszukiwarka