Alimenty, jak wyegzekwować zadłużenie?

Dzień dobry, mam pytanie o alimenty. Ojciec dziecka ma zasadzone alimenty na dwójkę dzieci 2000 zł. Przynosi co miesiąc w gotówce 1000 zł do matki dzieci. Dług już urósł do kwoty 40 000zł. Jak wyegzekwować ten dług od ojca? Co można zrobić w tej sprawie. Ojciec nie interesuje się dziećmi, przychodzi tylko na godzinę raz w miesiące z pieniędzmi. Ma nową rodzinę ,żyje na bardzo dobrym poziomie. Ciągłe wyjazdy, budowa domu itp. Proszę o porady.
anonim cytuj
23-08-2023
Z wyrokiem sądu zgłosić się do komornika
Najważniejsze by mieć potwierdzenia że otrzymywała pani połowę prowadząc zeszyt z datą ,kwota i z waszymi podpisami.

anonim cytuj
23-08-2023
Z wyrokiem sądu zgłosić się do komornika
Najważniejsze by mieć potwierdzenia że otrzymywała pani połowę prowadząc zeszyt z datą ,kwota i z waszymi podpisami.

A czy w praktyce komornik może coś zrobić skoro były mąż ukrywa dochody, a wszystko ma zapisane na nową żonę?
W praktyce nic nie zrobi jeśli nic nie posiada
Będzie dług się zwiększał jeśli nie spłaci bo odsetki koszty komornicze oraz jeśli nie będzie płacić bierzacych
Może pani wystąpić o czasowe zabranie prawa jazdy i w praktyce to działa na dłużników i nagle zaczynają spłacać
Jeśli ma tyle długu a wątpię że do emerytury nie podejmie pracy legalnej to komornik zacznie ściągać z wynagrodzenia

Właśnie o to chodzi że płaci ale tylko połowę. Czy w takim wypadku nie ma na przykład czegoś takiego że w końcu grozi to więzieniem? Lub jakimiś pracami społecznymi?
Jeśli płaci połowę to należy się udać do komornika i przedstawić dowody na połowę alimentów bądź napisać oświadczenie że takie sumy pani otrzymywała
Zależy od komornika czy weźmie sprawę
Jeśli nie to najlepiej by pani nie przyjmowała połowy alimentów w następnym miesiącu a po terminie złożyła wniosek o działania komornicze z wyrokiem sądu

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy jestem odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez mojego dziecka?
Witam, Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia. Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...
Brak urlopu.
Pracuje w firmie 5 lat. Od początku jest to UOP na czas nieokreślony, na pełny etat. W rzeczywistości nigdy nie pracowałem w wymiarze 40h tygodniowo. Pracuje we wszystkie dni raz dłużej, raz krócej, we wszystkie weekendy, święta i dni wolne od pracy. Gdyby zliczyć godziny z miesiąca uzbiera się ich średnio ok 80-90 w miesiącu. Ale umowa od początku wskazywała na pełny etat, pracodawca nigdy jej nie zmieniał i nawet jak doszły podwyżki to też form...
Zmiana Imienia i Nazwiska.
Czy jest możliwa zmiana imienia i nazwiska w urzędzie, z powodów: -Przeprowadzka stała do kraju anglojęzycznego gdzie problem stwarzają polskie brzmienie imienia i nazwiska oraz polskie znaki w nim zawarte....
Testament po śmierci.
Dzień dobry, mój Tata po ciężkiej chorobie raka trzustki umiera. Niestety nie zdążyliśmy zrobić przepisu majątku jak i zobowiązań Taty na mnie w formie aktu notarialnego. Jak możemy to teraz zrobić?? Tata oczywiście żyje ale jest bardzo słaby nie chcemy go ciągać po notariuszach. W grę wchodzi tylko złożony podpis Taty więcej myślę, że będzie zbyt dużym wysiłkiem. Czy mogę napisać jakieś oświadczenie w formie testamentu gdzie Tata się podpisze i ...

Wyszukiwarka