Alimenty, jak wyegzekwować zadłużenie?

Dzień dobry, mam pytanie o alimenty. Ojciec dziecka ma zasadzone alimenty na dwójkę dzieci 2000 zł. Przynosi co miesiąc w gotówce 1000 zł do matki dzieci. Dług już urósł do kwoty 40 000zł. Jak wyegzekwować ten dług od ojca? Co można zrobić w tej sprawie. Ojciec nie interesuje się dziećmi, przychodzi tylko na godzinę raz w miesiące z pieniędzmi. Ma nową rodzinę ,żyje na bardzo dobrym poziomie. Ciągłe wyjazdy, budowa domu itp. Proszę o porady.
anonim cytuj
23-08-2023
Z wyrokiem sądu zgłosić się do komornika
Najważniejsze by mieć potwierdzenia że otrzymywała pani połowę prowadząc zeszyt z datą ,kwota i z waszymi podpisami.

anonim cytuj
23-08-2023
Z wyrokiem sądu zgłosić się do komornika
Najważniejsze by mieć potwierdzenia że otrzymywała pani połowę prowadząc zeszyt z datą ,kwota i z waszymi podpisami.

A czy w praktyce komornik może coś zrobić skoro były mąż ukrywa dochody, a wszystko ma zapisane na nową żonę?
W praktyce nic nie zrobi jeśli nic nie posiada
Będzie dług się zwiększał jeśli nie spłaci bo odsetki koszty komornicze oraz jeśli nie będzie płacić bierzacych
Może pani wystąpić o czasowe zabranie prawa jazdy i w praktyce to działa na dłużników i nagle zaczynają spłacać
Jeśli ma tyle długu a wątpię że do emerytury nie podejmie pracy legalnej to komornik zacznie ściągać z wynagrodzenia

Właśnie o to chodzi że płaci ale tylko połowę. Czy w takim wypadku nie ma na przykład czegoś takiego że w końcu grozi to więzieniem? Lub jakimiś pracami społecznymi?
Jeśli płaci połowę to należy się udać do komornika i przedstawić dowody na połowę alimentów bądź napisać oświadczenie że takie sumy pani otrzymywała
Zależy od komornika czy weźmie sprawę
Jeśli nie to najlepiej by pani nie przyjmowała połowy alimentów w następnym miesiącu a po terminie złożyła wniosek o działania komornicze z wyrokiem sądu

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Windykacja.
Witam, w 2012 roku wziąłem pożyczkę w banku X, nie spłaciłem ostatniej raty w wysokości 131,70gr. Ostatnie pismo od banku w spawie braku wpłaty przyszło do mnie 01.03.2013r. Nagle kilka dni temu w sprawie tego długu przyszło do mnie pismo z firmy windykacyjnej nakazem zapłaty w kwocie 1740,20zł. Zadzwoniłem do nich, facet nad wyraz miły zaproponował że jeśli w ciągu 7 dni zapłacę, są w stanie umorzyć mi 40% długu. Zadłużenie w/b banku nie uległo ...
Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Jak napisać testament ?
Jak napisać testament na małe dziecko niepełnoletnie ? Jak je zabezpieczyć? W razie śmierci rodzica....
Co z podatkami po śmierci podatnika?
Dzień dobry. Moja mama miała małe gospodarstwo rolne (pasieka) z wujkiem na mocy umowy cywilnej. Po śmierci mamy mam postanowienie sądowe, że nabywam w całości inwentarz po zmarłej. Przyszedł czas wpisania mnie do księgi wieczystej. Przy postanowieniu nie było podane, że mama ma ziemię. Rozliczenie podatku od spadku już złożyłem. Mam papiery rolnicze, ale nie chcę prowadzić tam żadnej działalności rolniczej. Czy przy wpisaniu mnie do księgi w...

Wyszukiwarka