Alimenty, jak wyegzekwować zadłużenie?

Dzień dobry, mam pytanie o alimenty. Ojciec dziecka ma zasadzone alimenty na dwójkę dzieci 2000 zł. Przynosi co miesiąc w gotówce 1000 zł do matki dzieci. Dług już urósł do kwoty 40 000zł. Jak wyegzekwować ten dług od ojca? Co można zrobić w tej sprawie. Ojciec nie interesuje się dziećmi, przychodzi tylko na godzinę raz w miesiące z pieniędzmi. Ma nową rodzinę ,żyje na bardzo dobrym poziomie. Ciągłe wyjazdy, budowa domu itp. Proszę o porady.
anonim cytuj
23-08-2023
Z wyrokiem sądu zgłosić się do komornika
Najważniejsze by mieć potwierdzenia że otrzymywała pani połowę prowadząc zeszyt z datą ,kwota i z waszymi podpisami.

anonim cytuj
23-08-2023
Z wyrokiem sądu zgłosić się do komornika
Najważniejsze by mieć potwierdzenia że otrzymywała pani połowę prowadząc zeszyt z datą ,kwota i z waszymi podpisami.

A czy w praktyce komornik może coś zrobić skoro były mąż ukrywa dochody, a wszystko ma zapisane na nową żonę?
W praktyce nic nie zrobi jeśli nic nie posiada
Będzie dług się zwiększał jeśli nie spłaci bo odsetki koszty komornicze oraz jeśli nie będzie płacić bierzacych
Może pani wystąpić o czasowe zabranie prawa jazdy i w praktyce to działa na dłużników i nagle zaczynają spłacać
Jeśli ma tyle długu a wątpię że do emerytury nie podejmie pracy legalnej to komornik zacznie ściągać z wynagrodzenia

Właśnie o to chodzi że płaci ale tylko połowę. Czy w takim wypadku nie ma na przykład czegoś takiego że w końcu grozi to więzieniem? Lub jakimiś pracami społecznymi?
Jeśli płaci połowę to należy się udać do komornika i przedstawić dowody na połowę alimentów bądź napisać oświadczenie że takie sumy pani otrzymywała
Zależy od komornika czy weźmie sprawę
Jeśli nie to najlepiej by pani nie przyjmowała połowy alimentów w następnym miesiącu a po terminie złożyła wniosek o działania komornicze z wyrokiem sądu

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

spłata kredytu po zakończeniu związku
Będąc w kilkuletnim związku, zdecydowaliśmy się razem z partnerem wziąć kredyt na remont (głównie zakup mebli/drzwi) jego domu. On nie miał zdolności, więc kredyt był na mnie. Po kilku latach podjęliśmy decyzję o zakończeniu związku. W tym momencie zostało mi do spłaty jeszcze kilkanaście tysięcy kredytu. Mój były partner nie poczuwa się do dalszego spłacania kredytu (wcześniej spłacaliśmy go wspólnie), ani do oddania rzeczy z domu, do wartoś...
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop.
Proszę o pomoc . Odchodzę z pracy . Mam dużo urlopu . Pracodawca jest zobowiązany zapłacić za to ?...
Czas pracy osoby niepełnosprawnej.
Dzień dobry, legitymuję się orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu lekkim. Lekarz medycyny pracy nie wyraził zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i w porze nocnej. Z ustawy jasno wynika, że czas pracy w moim przypadku wynosi 8h na dobę, 40h tygodniowo. Natomiast nie wiem jak liczyć ten tygodniowy czas pracy - od poniedziałku do niedzieli? Po raz kolejny mam zaplanowane 6dni pracy pod rząd - od poniedziałku do soboty. Pracodawca może w ten...
Najem okazjonalny.
Dzień dobry, czy na podstawie umowy najmu okazjonalnego można wynająć komuś mieszkanie składające się z 2 pokoi, kuchni oraz łazienki z ustanowieniem holu jako części wspólnej, którą najemca ma prawo użytkować (hol do użytku wspólnego)? Czy stosując umowę najmu okazjonalnego trzeba wynająć CAŁE mieszkanie, bez części wspólnych?...

Wyszukiwarka