Praca, zebranie online w czasie urlopu.

Czy pracodawca ma prawo oczekiwać ode mnie, żebym trakcie urlopu połączyła się online na zebranie? Nie było o tym mowy wcześniej, informacja pojawiła się z dnia na dzień. Dodatkowo w ten dzień i o tej godzinie mam wizytę lekarską z dzieckiem.
anonim cytuj
12-02-2023
Nie ma prawa oczekiwać.

anonim cytuj
12-02-2023
Nie ma prawa.

anonim cytuj
12-02-2023
Udawaj ze „jesteś w jaskini” i „telefon Ci się rozładował” bo jeżeli masz urlop to masz urlop i praca Cie nie interesuje.

anonim cytuj
12-02-2023
Jest taka opcja, ale wtedy pracodawca musi "odwołać pracownika z urlopu", oddać ten dzień do puli dostępnych dni urlopowych, oraz pokryć ewentualne koszty Twoje i innych (jeśli np. było się na wakacjach z rodziną) za niewykorzystane rzeczy (np. opłacony z góry hotel) i za konieczność powrotu do pracy (czyli chociażby bilety na powrót do domu).
Jeśli to ma być tylko zebranie online, to chyba najlepiej byłoby się zgodzić na nie (o ile to możliwe) i dostać dodatkowy dzień wolny kiedy indziej.
Ale jeśli oficjalnie wciąż będziesz mieć urlop (pracodawca cię z niego oficjalnie nie odwoła), to nie musisz nic robić.

anonim cytuj
12-02-2023
No ale jeśli w tym czasie będzie w poradni u lekarza z dzieckiem, to trudno wymagać, żeby się rozdwoiła.

anonim cytuj
12-02-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę uniknąć płacenia alimentów na ojca z racji jego niezdolności do pracy??
Witam, mam ojca, który ma zasądzone na mnie 200 zł alimentów. Poza tym nigdy nie zapytał czy czegoś potrzebuję i jak tylko dzwoni, to często narzeka, że musi płacić mi pieniądze:(. Nienawidzę go za to i nie chcę mieć z nim nic wspólnego... Aktualnie jeszcze się uczę, ale obawiam się, że jak już zakończę edukację to ja będę musiała płacić alimenty na niego z racji jego niezdolności do pracy. Stąd moje pytanie czy przez zerwanie z nim kontaktu ...
Likwidacja stanowiska pracy.
Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy". Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie. Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, ...
Odsetki za opóźnienie w spłacie.
Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku...
Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?
Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?...

Wyszukiwarka