Granica działki.

Witam. Mam pytanie może nie do końca natury prawnej, ale może znajdzie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie. Jakiś czas temu kilka posesji od mojej została wyznaczona granica działki. Od tego czasu sąsiadka twierdzi, że należy jej się u mnie ok 1m. Pomierzyła szerokości poszczególnych działek po kolei, no i tak jej wyszło. I teraz pytanie: Czy granica działki kilka posesji dalej jest jakimś wyznacznikiem? Czy geodeta brałby to pod uwagę, czy jednak wykorzystałby tylko punkty geodezyjne w terenie.
anonim cytuj
30-10-2023
Do wznowienia znaków granicznych/wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych geodeta wykorzystuje dane pozyskane z zasobu geodezyjnego - szkice, zarysy pomiarowe, dane z protokołów granicznych. Od tych danych zależy czy będzie robił wznowienie/wyznaczenie czy ustalenie.

anonim cytuj
30-10-2023
Czyli to, co wymierzyła sąsiadka nie musi się wcale pokrywać z wynikiem pomiarów wykonanych przez geodetę? Nawet zakładając, że dobrze pomierzyła szerokość działek.

anonim cytuj
30-10-2023
Znaki graniczne to szczegół 1 grupy dokładnościowej - błąd max 10 cm. Takiego oka sąsiadka nie ma.

anonim cytuj
30-10-2023
Bo tak sobie myślę, że te granice 3 działki dalej mogły być np. ustalone na podstawie ostatniego stanu spokojnego posiadania, czy jak tam się to nazywa. Wtedy to w ogóle nie byłby żaden odnośnik do ustalania innych granic. Ale nie wiem, czy geodeta bierze to pod uwagę i jaka jest procedura.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Dodatek mieszkaniowy a darowizna.
Pod koniec lipca moja mama zakupiła mieszkanie i przekazała mi je jako darowiznę. Staram się teraz o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Pani z mopsu powiedziała mi, że go nie dostanę, bo wlicza się to w mój dochód. Dopiero jak minie 3 miesiące, to mogę się o to starać. Z tego co przeczytałam - art. 8 ust. 4 u.p.s , nabycie mieszkania w drodze darowizny nie jest dochodem. Jaka jest prawda?...
Nieruchomość (brak testamentu, postępowania spadkowego)
Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy. Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba? Szczerze nie...
Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. ?
Dzień dobry. Potrzebuje porady. Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. Dokładnie sytuacja wygląda tak, że mój mąż ma dzieci z pierwszego małżeństwa, posiadamy mieszkanie zakupione przez nas i chciałabym je zabezpieczyć w razie czego żeby nie mieć problemów później. ...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...

Wyszukiwarka