Granica działki.

Witam. Mam pytanie może nie do końca natury prawnej, ale może znajdzie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie. Jakiś czas temu kilka posesji od mojej została wyznaczona granica działki. Od tego czasu sąsiadka twierdzi, że należy jej się u mnie ok 1m. Pomierzyła szerokości poszczególnych działek po kolei, no i tak jej wyszło. I teraz pytanie: Czy granica działki kilka posesji dalej jest jakimś wyznacznikiem? Czy geodeta brałby to pod uwagę, czy jednak wykorzystałby tylko punkty geodezyjne w terenie.
anonim cytuj
30-10-2023
Do wznowienia znaków granicznych/wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych geodeta wykorzystuje dane pozyskane z zasobu geodezyjnego - szkice, zarysy pomiarowe, dane z protokołów granicznych. Od tych danych zależy czy będzie robił wznowienie/wyznaczenie czy ustalenie.

anonim cytuj
30-10-2023
Czyli to, co wymierzyła sąsiadka nie musi się wcale pokrywać z wynikiem pomiarów wykonanych przez geodetę? Nawet zakładając, że dobrze pomierzyła szerokość działek.

anonim cytuj
30-10-2023
Znaki graniczne to szczegół 1 grupy dokładnościowej - błąd max 10 cm. Takiego oka sąsiadka nie ma.

anonim cytuj
30-10-2023
Bo tak sobie myślę, że te granice 3 działki dalej mogły być np. ustalone na podstawie ostatniego stanu spokojnego posiadania, czy jak tam się to nazywa. Wtedy to w ogóle nie byłby żaden odnośnik do ustalania innych granic. Ale nie wiem, czy geodeta bierze to pod uwagę i jaka jest procedura.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Uciążliwi sąsiedzi.
Od roku wynajmujemy mieszkanie w bloku. Niestety sąsiedzi, którzy mieszkają nad Nami są alkoholikami i codziennie się awanturują, jakby było mało nocą również. Mamy małe dziecko, które póki co całkiem nieźle sypia, ale niedługo zapewne może stać się to dla niego uciążliwe, dla mnie i partnera już jest i pomimo interwencji naszej czy policji (nic z tym nie mogą zrobić, bo oni ,, są u siebie'') jest to samo. Rozmawialiśmy z sąsiadami, którzy mieszk...
Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?
Dzień dobry, interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?...
Odrzucenie wniosku o urlop.
Dzień dobry pracodawca odrzucił mój wniosek o 9 tygodni urlopu. Ja jestem zatrudniony na umowę o pracę w Polsce natomiast matka dziecka pracuje w Niemczech. Dziecko urodziło się 26.07.2022r. Od narodzin dziecka matka przebywała na Niemieckim urlopie rodzicielskim. Pracodawca napisał że według państwowej Inspekcji pracy urlop mi nie przysługuje bo w dniu wejścia nowych przepisów matka dziecka nie korzystała/nie miała prawa do urlopu rodzicielskieg...
Ile wynosi okres wypowiedzenia?
Mam pytanie odnośnie okresu wypowiedzenia. Pracuję 2 lata u jednego pracodawcy, mam umowę na czas nieokreślony, lecz podpisałem ją w czerwcu. Ile zatem wynosi okres wypowiedzenia? 2 Tygodnie czy miesiąc? Drugie pytanie to czy można złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron będąc na urlopie wypoczynkowym?...

Wyszukiwarka