Granica działki.

Witam. Mam pytanie może nie do końca natury prawnej, ale może znajdzie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie. Jakiś czas temu kilka posesji od mojej została wyznaczona granica działki. Od tego czasu sąsiadka twierdzi, że należy jej się u mnie ok 1m. Pomierzyła szerokości poszczególnych działek po kolei, no i tak jej wyszło. I teraz pytanie: Czy granica działki kilka posesji dalej jest jakimś wyznacznikiem? Czy geodeta brałby to pod uwagę, czy jednak wykorzystałby tylko punkty geodezyjne w terenie.
anonim cytuj
30-10-2023
Do wznowienia znaków granicznych/wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych geodeta wykorzystuje dane pozyskane z zasobu geodezyjnego - szkice, zarysy pomiarowe, dane z protokołów granicznych. Od tych danych zależy czy będzie robił wznowienie/wyznaczenie czy ustalenie.

anonim cytuj
30-10-2023
Czyli to, co wymierzyła sąsiadka nie musi się wcale pokrywać z wynikiem pomiarów wykonanych przez geodetę? Nawet zakładając, że dobrze pomierzyła szerokość działek.

anonim cytuj
30-10-2023
Znaki graniczne to szczegół 1 grupy dokładnościowej - błąd max 10 cm. Takiego oka sąsiadka nie ma.

anonim cytuj
30-10-2023
Bo tak sobie myślę, że te granice 3 działki dalej mogły być np. ustalone na podstawie ostatniego stanu spokojnego posiadania, czy jak tam się to nazywa. Wtedy to w ogóle nie byłby żaden odnośnik do ustalania innych granic. Ale nie wiem, czy geodeta bierze to pod uwagę i jaka jest procedura.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Zniszczony pokój po wynajmie. Wysłałam maila z wyliczeniem i żądaniem dopłaty. Proszę o pomoc w kwestii moich dalszych kroków odnośnie tej osoby.
Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony tzn. ściana podrapana przez zwierzątko w klatce (w umowie jest mowa o zakazie trzymania zwierząt, a ja nie wyraziłam na to zgody), zniszczona przez nie wykładzina, odrapane meble - to pokój. Poza tym osoba ta nie wywiązywała się z obowiązku sprzątania części wspólnych. Rozliczyłam jej kaucję za poniesione straty, sprzątanie pokoju, części wspólnych i zgo...
Darowizna
Dzień dobry. Potrzebuję pomocy. Mąż dostał w darowiźnie działkę przed ślubem. Po ślubie rozpoczęliśmy na niej budowę domu, która nadal trwa. Wiadomo podczas budowy koszta są ogromne, dlatego sprzedałam swoje mieszkanie, by fundusze przeznaczyć na ten cel. Ufam mężowi, ale różne historie dzieją się w życiu, dlatego obydwoje podjęliśmy decyzję o przepisaniu działki na współwłasność. Nie wiem tylko jak ugryźć temat i jak oszacować wartość (czy dodać...
Wykreślenie z BIK.
Pytanie, zaległość za fv spłacona 2 lata temu, ale w BIK dalej widnieje. Pytanie jest jakiś sposób na wyciągnięcie kasy od nieuczciwego kontrahenta ? Z 10 maili wysłanych z apelem o usunięcie wpisu....
Kupno mieszkania na kredyt.
Witam, zamierzam wziąć kredyt na kupno mieszkania. Kredyt biorę z współkredytobiorcą czyli z moim ojcem, dlatego że sam bym nie dostał kredytu itd. i tutaj pojawia się pytanie współkredytobiorcy = współwłaściciele nieruchomości? Chciałbym aby mieszkanie "należało" do mnie oraz do drugiej osoby niezwiązanej z kredytem, czyli mojej dziewczynie? Jest to możliwe?...

Wyszukiwarka