Granica działki.

Witam. Mam pytanie może nie do końca natury prawnej, ale może znajdzie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie. Jakiś czas temu kilka posesji od mojej została wyznaczona granica działki. Od tego czasu sąsiadka twierdzi, że należy jej się u mnie ok 1m. Pomierzyła szerokości poszczególnych działek po kolei, no i tak jej wyszło. I teraz pytanie: Czy granica działki kilka posesji dalej jest jakimś wyznacznikiem? Czy geodeta brałby to pod uwagę, czy jednak wykorzystałby tylko punkty geodezyjne w terenie.
anonim cytuj
30-10-2023
Do wznowienia znaków granicznych/wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych geodeta wykorzystuje dane pozyskane z zasobu geodezyjnego - szkice, zarysy pomiarowe, dane z protokołów granicznych. Od tych danych zależy czy będzie robił wznowienie/wyznaczenie czy ustalenie.

anonim cytuj
30-10-2023
Czyli to, co wymierzyła sąsiadka nie musi się wcale pokrywać z wynikiem pomiarów wykonanych przez geodetę? Nawet zakładając, że dobrze pomierzyła szerokość działek.

anonim cytuj
30-10-2023
Znaki graniczne to szczegół 1 grupy dokładnościowej - błąd max 10 cm. Takiego oka sąsiadka nie ma.

anonim cytuj
30-10-2023
Bo tak sobie myślę, że te granice 3 działki dalej mogły być np. ustalone na podstawie ostatniego stanu spokojnego posiadania, czy jak tam się to nazywa. Wtedy to w ogóle nie byłby żaden odnośnik do ustalania innych granic. Ale nie wiem, czy geodeta bierze to pod uwagę i jaka jest procedura.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy należy sie wynagrodzenie za czas L4 i kwarantanny?
Osoba X została zatrudniona 1 września na 3/4 etatu. Po 1 tygodniu zachorowała i przeszła na L4 na 5 dni, po powrocie do pracy po 2 dniach okazało się, że osoba ta dostaje kwarantanne ponieważ w miejscu pracy jest covid. Czy osobie tej nie należy sie wynagrodzenie za czas L4 i kwarantanny? ...
Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Złośliwe niepokojenie.
Ktoś zaczął złośliwie wpisywać mój numer telefonu i adres mail na różnych wnioskach, prośbach o kontakt w sprawie kredytów, różnych zamówień, przez co wydzwaniają do mnie najróżniejsi konsultanci. Staje się to mocno uciążliwe. Czy kwalifikuje się to pod jakikolwiek paragraf? Czy cokolwiek mogę z tym zrobić? Pozdrawiam...
kredyty byłego męża
Witm Moj byly maz ma kilka tys. kredytow ktore zaciagal bez mojej wiedzy na swoja osobe ale w dokumentach widnieje moj adres poniewaz byl u mnie zameldowany. Kredyty splaca poki co z przerwami od 2013 r. Rozwod byl w 2014. Przez te lata nawet kiedy nie placil nie dostalam zadnego ponaglenia, nie wiedzialam ze ma takie dlugi. Teraz dowiedzialam sie ze planuje wyjechac na daleki zachod, skad pochodzi. Od lat ma problem z alkoholem i obawia...

Wyszukiwarka