Witam. Mam pytanie może nie do końca natury prawnej, ale może znajdzie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie. Jakiś czas temu kilka posesji od mojej została wyznaczona granica działki. Od tego czasu sąsiadka twierdzi, że należy jej się u mnie ok 1m. Pomierzyła szerokości poszczególnych działek po kolei, no i tak jej wyszło. I teraz pytanie: Czy granica działki kilka posesji dalej jest jakimś wyznacznikiem? Czy geodeta brałby to pod uwagę, czy jednak wykorzystałby tylko punkty geodezyjne w terenie.
Do wznowienia znaków granicznych/wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych geodeta wykorzystuje dane pozyskane z zasobu geodezyjnego - szkice, zarysy pomiarowe, dane z protokołów granicznych. Od tych danych zależy czy będzie robił wznowienie/wyznaczenie czy ustalenie.
anonim cytuj
30-10-2023
Czyli to, co wymierzyła sąsiadka nie musi się wcale pokrywać z wynikiem pomiarów wykonanych przez geodetę? Nawet zakładając, że dobrze pomierzyła szerokość działek.
anonim cytuj
30-10-2023
Znaki graniczne to szczegół 1 grupy dokładnościowej - błąd max 10 cm. Takiego oka sąsiadka nie ma.
anonim cytuj
30-10-2023
Bo tak sobie myślę, że te granice 3 działki dalej mogły być np. ustalone na podstawie ostatniego stanu spokojnego posiadania, czy jak tam się to nazywa. Wtedy to w ogóle nie byłby żaden odnośnik do ustalania innych granic. Ale nie wiem, czy geodeta bierze to pod uwagę i jaka jest procedura.
Witam
Chciałabym zapytać o art 23 k.p. W dniu 1.10 pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki oznaczmy A- z.o.o sp.k za porozumieniem stron I od razu nowa umowę z spółka B sp.zo.o. Chciałabym zapytać czy w tej sytuacji ma zastosowanie wspomniany artykuł, dokładnie podpunkt 4 mówiacy o możliwości 7 dniowego wypowiedzenia?
Pracodawca i zakres obowiązków jest ten sam, inne są tylko dane na umowie....
Witam, jak wygląda sprawa zmiany imienia?
Przeprowadziłam się do Holandii, gdzie planuje swoją przyszłość.
Moim problemem jest to że nikt nie potrafi wypowiedzieć a co dopiero napisać Katarzyna
Czy jest jakaś szansa że taki powód by wystarczył?
W samej Holandii zmienić go nie mogę...
Dzień dobry, klient zwrócił pieniądze na inne konto wpisując moje imię i nazwisko i nr konta w tytule. Pieniądze poszły nie wiadomo gdzie do Citi Bank ...
Nic nie mogę w tej sprawie zrobić, bo to nie ja przesyłałem pieniądze. Czuję się oszukany z o klient twierdzi, że pieniądze wysłał przesyłając mi potwierdzenie na którym widać, że nr konta jest wpisany inny niż mój. Podobno zrobił przelew zwrotny przez bank pekao i automatycznie wystąpiło taki...
Pracowałem na umowę zlecenie rok temu w punkcie sprzedaży detalicznej. Nie otrzymałem zapłaty, ponieważ jedna z pracownic ukradła część towaru ze sklepu (przeciwko niej trwa sprawa karna w sądzie, do części kradzieży się przyznała), a zleceniodawca obciążył stratami pracowników zabierając im pensje. Sprawa trafiła do sądu cywilnego, sąd zasądził od zleceniodawcy na moją rzecz należne wynagrodzenie. Wyrok się uprawomocnił, poinformowałem zleceniod...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: