Własność rzeczy.

Dwóch współlokatorów żyło ze sobą wspólnie przez parę lat, bardziej na zasadzie konkubinatu. Kupowali wspólne rzeczy itp. itd.
Parę miesięcy temu, jeden z współlokatorów wyprowadził się - zostawiając wszystko. (Nie chciał niczego). Teraz jednak przypomniało mu się, że jednak chce.
Pytanie:
Czy ma teraz prawo do tych rzeczy nadal? I w jaki sposób może to być rozwiązane?
Albo czy są jakieś regulacje prawne w kontekście tego?
anonim cytuj
20-09-2023
Czy ma teraz prawo do tych rzeczy nadal? I w jaki sposób może to być rozwiązane?
Jak udowodni, że są jego własnością (faktura z danymi, dowód na otrzymanie czegoś w darowiźnie od drugiej osoby) to może je chcieć.

Albo czy są jakieś regulacje prawne w kontekście tego?
Art 6 kc

anonim cytuj
20-09-2023
Można to potraktować jako darowiznę swojego udziału we współwłasności na Twoją rzecz, a odwołanie darowizny nie jest takie proste.
Albo jako porzucenie rzeczy - 180 kc i nabycie własności rzeczy niczyjej - 181 kc.

anonim cytuj
20-09-2023

Osoba, która opuściła wspólne miejsce zamieszkania i zostawiła rzeczy, może mieć pewne trudności z odzyskaniem praw do tych przedmiotów. W prawie cywilnym, środki dowodowe, takie jak faktury, umowy, są kluczowe w ustalaniu własności przedmiotów. Jeżeli dana osoba jest w stanie udowodnić, że przedmiot jest jej własnością, może ubiegać się o jego zwrot.

Odnosząc się do wspomnianego Art 6 kc, odnosi się on do zasad ogólnych prawa cywilnego i zobowiązań prawnych, ale bez konkretnego kontekstu trudno jest jednoznacznie powiązać go z opisaną sytuacją.

Co do „porzucenia rzeczy” i nabycia własności rzeczy niczyjej, zgodnie z art. 180 kc i 181 kc, jest to możliwe, ale warunki są ścisłe. Rzecz musi być porzucona przez właściciela (art. 180 § 1 kc), a to porzucenie musi być jednoznaczne. W przypadku rzeczy niczyjej, nabycie własności następuje poprzez zasiedzenie, co jest regulowane przez art. 181 kc.

Można to potraktować jako darowiznę swojego udziału we współwłasności na Twoją rzecz, a odwołanie darowizny nie jest takie proste.

Co do darowizny, aby była ona ważna, musi zostać zawarta w formie aktu notarialnego (art. 89 kc). W tej sytuacji, brak formalnego potwierdzenia darowizny może stanowić przeszkodę w traktowaniu pozostawienia rzeczy jako darowizny.

Podsumowując, osoba, która chce odzyskać przedmioty, będzie musiała udowodnić ich własność, co może być utrudnione w przypadku braku odpowiednich dokumentów. Jeżeli jest to możliwe, zalecałbym zgromadzenie wszystkich dostępnych dowodów oraz świadków mogących potwierdzić własność przedmiotów.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych.
Witam. Mam pytanie. Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych. Pod swoim adresem zamieszkania jestem raptem 1.5 dnia w tygodniu. Reszta 5.5 dnia to praca w delegacji. Czy muszę nadal płacić za śmieci ? Czy jest możliwość zwolnienia z tego obowiązku? Jakaś ustawa, przepis.......
Umowa dożywocia
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...
Zadłużona nieruchomość rodziców
Dzień dobry. Moi rodzice mają dom własnościowy. Niestety nieruchomość jest zadłużona, kilku komorników czeka w kolejce. Są to długi moich rodziców. Chciałabym aby rodzice przepisali na mnie ta nieruchomość, zdaje sobie sprawę że biorę ją z długiem. Mam jeszcze dwóch braci, czy po śmierci moich rodziców będę musiała zapłacić im zachowek? Jak to ominąć? Moi rodzice nie chcą aby bracia mieli prawa do tej nieruchomości. Biorę nieruchomość z dłu...
Zaświadczenie o dochodach.
Dzień dobry. Sąd wzywa do przedstawienia zaświadczenia o dochodach w terminie 14 dni od dnia otrzymania wniosku (podwyższenie alimentów). Ja przedstawiam pismo od pracodawcy - wszystko na nim, data zatrudnienia, składki, szczegółowo brutto i netto. Tata (prowadzi własną działalność gospodarczą) przedkłada napisane przez siebie (nie wydruk komputerowy) zaświadczenie. Ponad miesiąc od odebrania pisma. Jedno zdanie na nim i pieczątka firmy....

Wyszukiwarka