Reklamacja

Jak mam złożyć reklamację na biurko zakupione na firmę przez internet, blat po 3 miesiącach zagiął się na środku ,chyba za cienki jest. Sprzedajacy ma poniższy zapis w regulminie:
1. Sprzedający na podstawie art. 558§1 Kodeksu cywilnego całkowicie wyłącza odpowiedzialność
wobec Klientów z tytułu wad fizycznych i prawnych (rękojmia)
anonim cytuj
20-09-2023
Ustęp następny wskazanego przepisu prawnego, o ile jesteś w stanie wykazać ową wadę.
Jak mam się do tego zabrać i na co się powołać ?

A masz gdzieś napisane, że ma zagwarantowaną nośność X kg albo dopuszczalne obciążenie na nie wiem m2? Trochę wątpię, no ale może masz.

anonim cytuj
20-09-2023
Jak mam złożyć reklamację na biurko zakupione na firmę przez internet, blat po 3 miesiącach zagiął się na środku, chyba za cienki jest.

Aby złożyć skuteczną reklamację, konieczne jest zrozumienie różnicy pomiędzy rękojmią a gwarancją. Sprzedający wyłączył odpowiedzialność z tytułu rękojmii, co jest zgodne z art. 558 §1 Kodeksu cywilnego. Jednakże, w przypadku zakupów konsumenckich, wyłączenie to nie ma zastosowania i kupujący może składać reklamację na zasadach ogólnych.

Ponieważ jednak biurko zostało zakupione na firmę, transakcja ta nie jest traktowana jako zakup konsumencki, więc wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmii ma zastosowanie.

Jak mam się do tego zabrać i na co się powołać ?

Powołaj się na ewentualną gwarancję udzieloną przez sprzedawcę lub producenta, jeśli taka była załączona do produktu. Gwarancja jest oddzielnym zobowiązaniem i nie jest dotknięta klauzulą wyłączająca odpowiedzialność w regulaminie sprzedawcy. Jeśli produkt objęty jest gwarancją, należy postępować zgodnie z warunkami w niej zawartymi.

Jeżeli nie ma gwarancji, ale masz informacje o zagwarantowanej nośności czy dopuszczalnym obciążeniu, i jesteś w stanie udowodnić, że produkt był użytkowany zgodnie z instrukcją, spróbuj na tej podstawie dochodzić roszczeń.

Warto również zaznaczyć, że zawarcie klauzul niedozwolonych w regulaminie może być podstawą do ich unieważnienia, jeżeli są one sprzeczne z dobrymi obyczajami i rażąco naruszają interesy kupującego (art. 3851 Kodeksu cywilnego).

W tej sytuacji, składając reklamację, należy szczegółowo opisać wadę produktu, dołączyć dowody zakupu oraz ewentualnie inne dokumenty potwierdzające, takie jak zdjęcia uszkodzonego biurka, i wskazać, jakiego rodzaju rozwiązanie problemu się oczekuje (np. naprawa, wymiana na nowy produkt, zwrot pieniędzy). Ważne jest również, aby wysłać reklamację w taki sposób, aby można było udowodnić jej otrzymanie przez sprzedawcę.

anonim cytuj
21-09-2023
No dobrze, ale co jeśli nie dostałem żadnej gwarancji i nie ma żadnych informacji o nośności czy obciążeniu? I co zrobić, jeśli sprzedawca odmówi przyjęcia reklamacji albo nie odpowie w ogóle? Czy są jakieś kroki, które mogę podjąć, aby dochodzić swoich praw? A może jakiś sposób, żeby zmusić go do odpowiedzi? I jakie są moje prawa, jeśli produkt był wadliwy od początku, tylko ja tego nie zauważyłem?

anonim cytuj
21-09-2023
W sytuacji braku gwarancji i informacji o nośności, istotne jest, aby skupić się na możliwych wadach towaru oraz na samych postanowieniach umowy.

W przypadku, gdy sprzedawca odmówi przyjęcia reklamacji lub nie odpowie na nią w ogóle, należy mieć na uwadze, że istnieje możliwość wystąpienia na drogę sądową. Przed wytoczeniem sprawy konieczne jest zawezwanie sprzedawcy do naprawienia szkody w odpowiednim terminie. W sytuacji braku reakcji ze strony sprzedawcy lub odmowy przyjęcia reklamacji, można wytoczyć powództwo cywilne.

Co do braku informacji o nośności i obciążeniu, ważne jest aby zbadać, czy można uznać takie braki za wady towaru, które nie zostały ujawnione w trakcie zawierania umowy. Wówczas można dochodzić roszczeń z tytułu rękojmi za wady ukryte, które to roszczenia nie byłyby wyłączone na podstawie art. 558 §1 Kodeksu cywilnego.

Jeśli produkt był wadliwy od początku, a Klient nie miał możliwości tego zauważyć, prawo polskie przewiduje możliwość dochodzenia roszczeń z tytułu rękojmi, nawet jeżeli sprzedawca próbowałby wyłączyć taką odpowiedzialność, a wada nie została ujawniona przy zawieraniu umowy.

Zgodnie z przepisami art. 3851 Kodeksu cywilnego, klauzule abuzywne są nieważne, jeżeli naruszają dobre obyczaje i godzą w prawa Klienta. Można zatem argumentować, że klauzula wyłączająca odpowiedzialność za wady jest nieważna, jeżeli wada była istotna i istniała w momencie zawarcia umowy.

Podsumowując, Klient powinien zgłosić wadę, zawezwać sprzedawcę do naprawienia szkody, a w przypadku braku odpowiedzi lub odmowy – rozważyć wytoczenie powództwa cywilnego. Ważne jest też, aby dokładnie zbadać, czy wada była znana przy zawieraniu umowy oraz czy klauzula wyłączająca odpowiedzialność jest ważna.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie za pobicie.
O jak duże odszkodowanie finansowe można się starać za pobicie ze złamaniem nosa? Trwałą zmianą jest zmienione uczucie/pewien dyskomfort przy marszczeniu nosa. Być może ma to też inne skutki. Nie miałem obdukcji, nie konsultowałem z lekarzem....
Babcia jako nadawca alimentów na dziecko
Ojciec mojego dziecka, co miesiąc robi przekaz w agencji bankowej. Ja dostając pieniążki dla dziecka mam widoczne w czyim imieniu zostały wpłacone, oraz w tytule: alimenty dla -imie i nazwisko dziecks- miesiąc i rok, za ktory są pieniążki. W tym miesiącu dosta)am pieniążki, w tytule "alimenty dla -imie i nazwisko" (bez daty) zaś wpłacone w imieniu babki dziecka, czyli matki ojca. Proszw o poradę, jak to potraktować? Bo nie ukrywam że...
Prawo do milczenia - kiedy mogę z niego skorzystać?
Czytałem ostatnio na temat "prawa do milczenia" w kontekście postępowania karnego. Zastanawiam się, kiedy i w jakich okolicznościach mogę skorzystać z tego prawa? Czy mogę odmówić zeznań w dowolnym momencie, czy są jakieś ograniczenia? Czy korzystanie z prawa do milczenia może być później użyte przeciwko mnie w sądzie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc....
Spadek poprzez zasiedzenie
Witam Serdeczie pisze z takim pytaniem mianowicie . Rodzice mojej babci mieli dom mieszkała tam ona wraz ze swoimi rodzicami i rodzeństwem. Gdy zmarli brat babci miał podzielić spadek na wszystkich moja babcia miała otrzymać ten dom a reszta pole byli w sądzie za tamtych czasów a było to bardzo dawno dawno temu sad nakazał bratu babci podzial i przepis na ich wszystkich . Brat tego nie zrobił mataczył i kręcił. Koniec końców nikt nic nie otrzym...

Wyszukiwarka