Dwie darowizny od mamy, czy zgłaszając je w US muszę je zsumować?
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie darowizny pieniężnej. Ok 2 lata temu dostałam od mamy darowiznę 20 tys. Zgłosiłam darowiznę w US. W tym miesiącu znów otrzymałam od niej 10 tys. Czy zgłaszając tę darowiznę, muszę zsumować obie czy są one "niezależne" i teraz muszę zgłosić tylko to 10tys. Pozdrawiam
Nie wiem po co to zgłaszać... Płacić podwójny podatek. To jest chore przecież to najbliższa rodzina. To tak jak by ojciec mi kupił chleb a ja bym musiał to do urzędu zgłaszać...
anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem po co to zgłaszać... Płacić podwójny podatek. To jest chore przecież to najbliższa rodzina. To tak jak by ojciec mi kupił chleb a ja bym musiał to do urzędu zgłaszać...
W tym przypadku nie płaci się podatku.
anonim cytuj
24-07-2022
Zgłasza Pani tylko 10 tys zł. Na końcu Sd-Z2 jest pole, w którym wpisuje się darowizny otrzymane w ciągu 5 ostatnich lat od tej osoby. Jest to tylko do celów informacyjnych. Darowizna 20 tys już została zgłoszona i nie sumuje się jej z darowizna przekazana teraz.
anonim cytuj
24-07-2022
Zgłaszanie darowizn w Urzędzie Skarbowym to obowiązek wynikający z polskiego prawa podatkowego. Odnośnie postawionego pytania:
Darowizny od najbliższej rodziny są zwolnione z podatku do pewnej kwoty. Na podstawie art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn, od darowizny od najbliższej rodziny (w tym od matki) nie płaci się podatku, jeżeli jej wartość nie przekracza 9637 zł w ciągu 3 lat.
Jeśli otrzymałaś od matki darowiznę 20 tys. zł dwa lata temu i zgłosiłaś to w Urzędzie Skarbowym, oraz otrzymujesz teraz kolejne 10 tys. zł, obie darowizny nie sumują się w kontekście opodatkowania. Jednak warto pamiętać, że suma obu darowizn przekracza kwotę zwolnienia z podatku, więc część tej sumy podlega opodatkowaniu.
Co do wypełnienia formularza SD-Z2, podana informacja jest poprawna. Wskazuje się darowizny otrzymane w ciągu 5 ostatnich lat, jednak dotyczy to jedynie celów informacyjnych.
Warto pamiętać, że choć darowizna od najbliższej rodziny do pewnej kwoty jest zwolniona z podatku, jej niezgłoszenie może skutkować sankcjami. Dlatego zawsze zalecane jest zgłaszanie wszelkich darowizn w Urzędzie Skarbowym, niezależnie od ich wartości.
Dziecko ma mieć zapisane własnościowe mieszkanie rodzica po śmierci w zamian za opiekę na starość. Opieka nie występuje fizycznie, dziecko mieszka 800km od rodzica ale następuje w formie telefonów, wizyt co 2, 3 mc. Czy drugie dziecko ma jedynie prawo do zachowku?...
Witam, zacznę od tego, że mieszkałem ( nie będąc tam nigdy zameldowany) z niepełnosprawnym ojcem, ponieważ się nim opiekowałem. Ojciec zmarł, ja zrzekłem się spadku a teraz dostaje telefony z gminy żeby się zrzec mieszkania po ojcu ( nie przebywam w tym mieszkaniu i zaznaczę jeszcze raz że nigdy nie byłem tam zameldowany). Gmina mówi, że dług mi rośnie. Jakim sposobem? Czy to legalne ze strony gminy? Mieszkanie było socjalne i nie było własnością...
Dzień dobry, problem jaki chcę przedstawić to nieopłacony semestr za studia. Problem dotyczy obcokrajowca.
Pomiędzy 2018-2019 zaliczył pierwszym semestr studiów, które miały trwać 3 lata. W 2020 zaprzestał uczęszczać na zajęcia bez wypowiedzenia umowy.
Po 6 miesiącach został powiadomiony, że musi opłacić semestr, nawet jeśli na niego nie uczęszczał i powinien zostać wyrzucony z braku egzaminów?
Windykacja uczelni upomina się o płatność ponad 3...
Witam przyszło postanowienie z sądu o ogłoszeniu mnie upadłości konsumenckiej.
Przydzielono syndyka o oparciu o art. 491(1) ust.1 z dnia 28 lutego 2003r.
Prawo upadłościowe(Dz.U. z 2020r. poz.1228 )...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: