Dwie darowizny od mamy, czy zgłaszając je w US muszę je zsumować?
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie darowizny pieniężnej. Ok 2 lata temu dostałam od mamy darowiznę 20 tys. Zgłosiłam darowiznę w US. W tym miesiącu znów otrzymałam od niej 10 tys. Czy zgłaszając tę darowiznę, muszę zsumować obie czy są one "niezależne" i teraz muszę zgłosić tylko to 10tys. Pozdrawiam
Nie wiem po co to zgłaszać... Płacić podwójny podatek. To jest chore przecież to najbliższa rodzina. To tak jak by ojciec mi kupił chleb a ja bym musiał to do urzędu zgłaszać...
anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem po co to zgłaszać... Płacić podwójny podatek. To jest chore przecież to najbliższa rodzina. To tak jak by ojciec mi kupił chleb a ja bym musiał to do urzędu zgłaszać...
W tym przypadku nie płaci się podatku.
anonim cytuj
24-07-2022
Zgłasza Pani tylko 10 tys zł. Na końcu Sd-Z2 jest pole, w którym wpisuje się darowizny otrzymane w ciągu 5 ostatnich lat od tej osoby. Jest to tylko do celów informacyjnych. Darowizna 20 tys już została zgłoszona i nie sumuje się jej z darowizna przekazana teraz.
anonim cytuj
24-07-2022
Zgłaszanie darowizn w Urzędzie Skarbowym to obowiązek wynikający z polskiego prawa podatkowego. Odnośnie postawionego pytania:
Darowizny od najbliższej rodziny są zwolnione z podatku do pewnej kwoty. Na podstawie art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn, od darowizny od najbliższej rodziny (w tym od matki) nie płaci się podatku, jeżeli jej wartość nie przekracza 9637 zł w ciągu 3 lat.
Jeśli otrzymałaś od matki darowiznę 20 tys. zł dwa lata temu i zgłosiłaś to w Urzędzie Skarbowym, oraz otrzymujesz teraz kolejne 10 tys. zł, obie darowizny nie sumują się w kontekście opodatkowania. Jednak warto pamiętać, że suma obu darowizn przekracza kwotę zwolnienia z podatku, więc część tej sumy podlega opodatkowaniu.
Co do wypełnienia formularza SD-Z2, podana informacja jest poprawna. Wskazuje się darowizny otrzymane w ciągu 5 ostatnich lat, jednak dotyczy to jedynie celów informacyjnych.
Warto pamiętać, że choć darowizna od najbliższej rodziny do pewnej kwoty jest zwolniona z podatku, jej niezgłoszenie może skutkować sankcjami. Dlatego zawsze zalecane jest zgłaszanie wszelkich darowizn w Urzędzie Skarbowym, niezależnie od ich wartości.
Zaczęłam niedawno nową pracę (11.09). Serwis pacjent.gov.pl w dalszym ciągu pokazuje mi, że nie mam prawa do ubezpieczenia. Otrzymałam informacje, że zostałam zgłoszona do ZUS już pierwszego dnia ale widocznie system jeszcze tego nie odnotował. Nie wiem co robić, bo jutro rano mam lekarza na NFZ...
Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył....
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Witam.
W lipcu podpisałam umowę wynajmu mieszkania i wpłaciłam kaucję 750zl. W umowie mam wpisane, ze jeśli zerwę umowę przed jej końcem to przepada mi kaucja. Czy to zgodne z prawem?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: