Dwie darowizny od mamy, czy zgłaszając je w US muszę je zsumować?

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie darowizny pieniężnej. Ok 2 lata temu dostałam od mamy darowiznę 20 tys. Zgłosiłam darowiznę w US. W tym miesiącu znów otrzymałam od niej 10 tys. Czy zgłaszając tę darowiznę, muszę zsumować obie czy są one "niezależne" i teraz muszę zgłosić tylko to 10tys. Pozdrawiam
anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem po co to zgłaszać... Płacić podwójny podatek. To jest chore przecież to najbliższa rodzina. To tak jak by ojciec mi kupił chleb a ja bym musiał to do urzędu zgłaszać...

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem po co to zgłaszać... Płacić podwójny podatek. To jest chore przecież to najbliższa rodzina. To tak jak by ojciec mi kupił chleb a ja bym musiał to do urzędu zgłaszać...

W tym przypadku nie płaci się podatku.

anonim cytuj
24-07-2022
Zgłasza Pani tylko 10 tys zł. Na końcu Sd-Z2 jest pole, w którym wpisuje się darowizny otrzymane w ciągu 5 ostatnich lat od tej osoby. Jest to tylko do celów informacyjnych. Darowizna 20 tys już została zgłoszona i nie sumuje się jej z darowizna przekazana teraz.

anonim cytuj
24-07-2022
Zgłaszanie darowizn w Urzędzie Skarbowym to obowiązek wynikający z polskiego prawa podatkowego. Odnośnie postawionego pytania:

Darowizny od najbliższej rodziny są zwolnione z podatku do pewnej kwoty. Na podstawie art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn, od darowizny od najbliższej rodziny (w tym od matki) nie płaci się podatku, jeżeli jej wartość nie przekracza 9637 zł w ciągu 3 lat.

Jeśli otrzymałaś od matki darowiznę 20 tys. zł dwa lata temu i zgłosiłaś to w Urzędzie Skarbowym, oraz otrzymujesz teraz kolejne 10 tys. zł, obie darowizny nie sumują się w kontekście opodatkowania. Jednak warto pamiętać, że suma obu darowizn przekracza kwotę zwolnienia z podatku, więc część tej sumy podlega opodatkowaniu.

Co do wypełnienia formularza SD-Z2, podana informacja jest poprawna. Wskazuje się darowizny otrzymane w ciągu 5 ostatnich lat, jednak dotyczy to jedynie celów informacyjnych.

Warto pamiętać, że choć darowizna od najbliższej rodziny do pewnej kwoty jest zwolniona z podatku, jej niezgłoszenie może skutkować sankcjami. Dlatego zawsze zalecane jest zgłaszanie wszelkich darowizn w Urzędzie Skarbowym, niezależnie od ich wartości.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Służebność osobista mieszkania.
Mam zapytanie: Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną? Drugie zapytanie: Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...
Czy pracodawca może wysłać pracownika na urlop bezpłatny bez jego zgody?
Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?...
Rozwiązanie umowy o prace.
Czy pracodawca ma prawo rozwiązać umowę o prace z 1-miesięcznym okresem wypowiedzenia i kazać nie przychodzić do pracy i poinformować, że daje na miesiąc urlop bezpłany bez zgody pracownika, i bez wniosku? ...
Rozwiązanie umowy o pracę
Mam pytanie. Czy składając wypowiedzenie z pracy (umowa stała), pracodawca może zwolnić mnie z pracy wcześniej, czyli w okresie wypowiedzenia? Jestem w okresie ochronnym (mam powyżej 61 lat)....

Wyszukiwarka