Dwie darowizny od mamy, czy zgłaszając je w US muszę je zsumować?

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie darowizny pieniężnej. Ok 2 lata temu dostałam od mamy darowiznę 20 tys. Zgłosiłam darowiznę w US. W tym miesiącu znów otrzymałam od niej 10 tys. Czy zgłaszając tę darowiznę, muszę zsumować obie czy są one "niezależne" i teraz muszę zgłosić tylko to 10tys. Pozdrawiam
anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem po co to zgłaszać... Płacić podwójny podatek. To jest chore przecież to najbliższa rodzina. To tak jak by ojciec mi kupił chleb a ja bym musiał to do urzędu zgłaszać...

anonim cytuj
24-07-2022
Nie wiem po co to zgłaszać... Płacić podwójny podatek. To jest chore przecież to najbliższa rodzina. To tak jak by ojciec mi kupił chleb a ja bym musiał to do urzędu zgłaszać...

W tym przypadku nie płaci się podatku.

anonim cytuj
24-07-2022
Zgłasza Pani tylko 10 tys zł. Na końcu Sd-Z2 jest pole, w którym wpisuje się darowizny otrzymane w ciągu 5 ostatnich lat od tej osoby. Jest to tylko do celów informacyjnych. Darowizna 20 tys już została zgłoszona i nie sumuje się jej z darowizna przekazana teraz.

anonim cytuj
24-07-2022
Zgłaszanie darowizn w Urzędzie Skarbowym to obowiązek wynikający z polskiego prawa podatkowego. Odnośnie postawionego pytania:

Darowizny od najbliższej rodziny są zwolnione z podatku do pewnej kwoty. Na podstawie art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn, od darowizny od najbliższej rodziny (w tym od matki) nie płaci się podatku, jeżeli jej wartość nie przekracza 9637 zł w ciągu 3 lat.

Jeśli otrzymałaś od matki darowiznę 20 tys. zł dwa lata temu i zgłosiłaś to w Urzędzie Skarbowym, oraz otrzymujesz teraz kolejne 10 tys. zł, obie darowizny nie sumują się w kontekście opodatkowania. Jednak warto pamiętać, że suma obu darowizn przekracza kwotę zwolnienia z podatku, więc część tej sumy podlega opodatkowaniu.

Co do wypełnienia formularza SD-Z2, podana informacja jest poprawna. Wskazuje się darowizny otrzymane w ciągu 5 ostatnich lat, jednak dotyczy to jedynie celów informacyjnych.

Warto pamiętać, że choć darowizna od najbliższej rodziny do pewnej kwoty jest zwolniona z podatku, jej niezgłoszenie może skutkować sankcjami. Dlatego zawsze zalecane jest zgłaszanie wszelkich darowizn w Urzędzie Skarbowym, niezależnie od ich wartości.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

osoba nie przybywa pod adresem stałego meldunku, jak go ustalić?
Witam serdecznie Może ktoś miał podobny przypadek i może mi podpowiedzieć co mogę zrobić.Jezeli osoba nie przybywa pod adresem stałego meldunku, nigdzie więcej nie figuruje, nic na siebie nie ma, to w jaki sposób mogę go odnaleźć podać adres do sądu skoro nie odbiera żadnych przesyłek sądowych awizowanych.Dostalam dokumenty z sądu gdzie muszę wziąść komornika który go odnajdzie , lub podać adres pod którym przebywa, Moze ktoś miał podobną sytua...
Praca hybrydowa.
Cześć, pracuje w firmie która zatrudnia ponad 100 tys osób na całym świecie. Ostatnio u nas w Polsce większość działów dostała maila o powrocie do biura na dwa dni w tygodniu. Nigdzie w oficjalnej korespondencji nie jest wspomniane, które to mają być dni. I teraz pytanie, czy mój team leader może wybrać w których dniach mam być w biurze? np. każdy poniedziałek i wtorek mam być w biurze. Czy to jeszcze jest w jego kompetencjach? Rozumiem raz na ja...
Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?...
Banery wyborcze.
Mam pytanie, Czy jeśli na ogrodzeniu mojej posesji pojawił się plakat/ baner wyborczy, bez mojej wiedzy i zgody, to czy mogę go legalnie usunąć?...

Wyszukiwarka