Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku.
Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni naciągają lokatorów , przecież każdy jak mieszka w domu prywatnym to ma jeden licznik i za niego płaci a nie jeszcze jakiś zbiorczy.
Czy maja prawa coś takiego naliczać ???
Proponuję zapoznać się z regulaminem.
Spółdzielnia płaci za wodę dostarczoną do wodomierza głównego. Potem woda idzie do poszczególnych mieszkań. Suma wskazań na wodomierzach indywidualnych nie jest równa temu co na wodomierzu głównym (z różnych przyczyn związanych z np. ubytkami naturalnymi, metrologią urządzeń, sposobem użytkowania, dokładniej znajdziesz w pierwszym lepszym opracowaniu o rozliczaniu wody).
anonim cytuj
06-11-2023
A jak sprzątaczka w piwnicy weźmie wodę żeby myć korytarze, to kto ma za to zapłacić ?
anonim cytuj
06-11-2023
To czemu dopiero cos takiego wprowadzili, a nie sądze że sprzątaczka zużyje ponad 40 m3 wody za 6 miesięcy jak ona tylko zamiata w sumie?
anonim cytuj
06-11-2023
Już pisałam, że to nie tylko na sprzątanie korytarzy idzie.
Nie wiem czemu dopiero teraz rozliczają ubytki. Może wcześniej te niedobory upychali na jakimś koncie "eksploatacji ogólnej"?
Przyjmuję się, że różnica 10% jest dopuszczalna (często 15%).
3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzed...
Witam. Potrzebuję pomocy, otóż otrzymuję rentę rodzinną po mężu, mam 2 komorników, gdzie pierwszy zabiera mi 400zl z renty, a drugi że pracuje na umowę zlecenie zabrał mi całe wynagrodzenie. Wynajmuje mieszkanie gdzie moje opłaty wynoszą więcej niż renta rodzinna I dokładam 600zl z wynagrodzenia, którego nie dostałam i nie mam z czego żyć, co mogę zrobić w tej sytuacji?...
Witam serdecznie,
piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Dzień dobry
Moi sąsiedzi mają bardzo agresywnego psa(owczarka niemieckiego, notorycznie warczy szczeka i wyrywa się w stronę ludzi), który w piątek rzucił się na moją 2 letnią córeczkę przewracając ją na ziemię, czekała na klatce schodowej, aż mama dokończy ubierać buty do wyjścia.
Chwała Bogu, że pies miał założony kaganiec. Ale wyrwał się ponieważ jego właściciele przez bardzo zły sposób prowadzenia się NIE MAJĄ SIŁY GO UTRZYMAĆ!
Sprawę je...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: