Rozliczenie kosztów zużycia wody.

Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku.
Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni naciągają lokatorów , przecież każdy jak mieszka w domu prywatnym to ma jeden licznik i za niego płaci a nie jeszcze jakiś zbiorczy.
Czy maja prawa coś takiego naliczać ???
anonim cytuj
06-11-2023
Proponuję zapoznać się z regulaminem.
Spółdzielnia płaci za wodę dostarczoną do wodomierza głównego. Potem woda idzie do poszczególnych mieszkań. Suma wskazań na wodomierzach indywidualnych nie jest równa temu co na wodomierzu głównym (z różnych przyczyn związanych z np. ubytkami naturalnymi, metrologią urządzeń, sposobem użytkowania, dokładniej znajdziesz w pierwszym lepszym opracowaniu o rozliczaniu wody).

anonim cytuj
06-11-2023
A jak sprzątaczka w piwnicy weźmie wodę żeby myć korytarze, to kto ma za to zapłacić ?

anonim cytuj
06-11-2023
To czemu dopiero cos takiego wprowadzili, a nie sądze że sprzątaczka zużyje ponad 40 m3 wody za 6 miesięcy jak ona tylko zamiata w sumie?

anonim cytuj
06-11-2023
Już pisałam, że to nie tylko na sprzątanie korytarzy idzie.
Nie wiem czemu dopiero teraz rozliczają ubytki. Może wcześniej te niedobory upychali na jakimś koncie "eksploatacji ogólnej"?
Przyjmuję się, że różnica 10% jest dopuszczalna (często 15%).

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek
Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek (decyzje podatkowe z urzędu miasta wysyłane jako do głównego właściciela), ale nieruchomość była wynajmowana najemcy? "Kto rzeczą włada..." wynajmowanie najemcy nieruchomości ( oddanie w posiadanie zależne) jest chyba też formą jej władania (samoistnego)... ...
Egzekucja z rachunku bankowego.
Cześć, miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%. Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy? Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...
Pozew o zachowek.
Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony. Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?...
Reklamacja mebli pod wymiar.
Dzień dobry. Jestem pracownikiem firmy gdzie występuje żywienie zbiorowe. Zamówiliśmy meble pod wymiar że stali nierdzewnej. Pan robiący pomiary uwzględniał nasze sugestie. Meble zostały wykonane jednak już przy montażu zauważyłam że komory zlewozmywaka są za małe. Że względu na fakt że stare meble zostały już usunięte dokończone montaż. Jednak tak jak przypuszczałam komory zlewozmywaka nie spełniają swojej funkcji ponieważ są za małe, nie mieszc...

Wyszukiwarka