Rozliczenie kosztów zużycia wody.

Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku.
Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni naciągają lokatorów , przecież każdy jak mieszka w domu prywatnym to ma jeden licznik i za niego płaci a nie jeszcze jakiś zbiorczy.
Czy maja prawa coś takiego naliczać ???
anonim cytuj
06-11-2023
Proponuję zapoznać się z regulaminem.
Spółdzielnia płaci za wodę dostarczoną do wodomierza głównego. Potem woda idzie do poszczególnych mieszkań. Suma wskazań na wodomierzach indywidualnych nie jest równa temu co na wodomierzu głównym (z różnych przyczyn związanych z np. ubytkami naturalnymi, metrologią urządzeń, sposobem użytkowania, dokładniej znajdziesz w pierwszym lepszym opracowaniu o rozliczaniu wody).

anonim cytuj
06-11-2023
A jak sprzątaczka w piwnicy weźmie wodę żeby myć korytarze, to kto ma za to zapłacić ?

anonim cytuj
06-11-2023
To czemu dopiero cos takiego wprowadzili, a nie sądze że sprzątaczka zużyje ponad 40 m3 wody za 6 miesięcy jak ona tylko zamiata w sumie?

anonim cytuj
06-11-2023
Już pisałam, że to nie tylko na sprzątanie korytarzy idzie.
Nie wiem czemu dopiero teraz rozliczają ubytki. Może wcześniej te niedobory upychali na jakimś koncie "eksploatacji ogólnej"?
Przyjmuję się, że różnica 10% jest dopuszczalna (często 15%).

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
Złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów. Odezwał się do mnie ojciec córki i chcę się dogadać. Proponuje spisanie ugody u notariusza na kwotę wyższą niż dostałam zabezpieczenie. Myślicie, że warto się zgodzić i wycofać pozew ? Wiem, że jak podpisze ugodę a by nie płacił to mogę iść z tym do komornika. On chce w ugodzie zawrzeć zapis, że już więcej nie będę podnosić alimentów . Czy takie coś można w ogóle ująć w takiej ugodzie ???...
Umowa zlecenie/umowa o wykonanie usługi
Witam. Czy ktoś się orientuje i może mi powiedzieć, jaka jest różnica pomiędzy umową zlecenie a umową o wykonanie usługi? Będę bardzo wdzięczna!...
Odrzucenie długów
Mam takie pytanie. Moja teściowa zmarła pod koniec roku, po czym zostawiła długi(odrzucili wszyscy najbliżsi), ale matka zmarłej nie, czy ona miała też te pierwsze pół roku, czy pół roku od odrzucenia wszystkich najbliższych(liczę w tym dzieci i męża zmarłej), teraz drugie pytanie, rodzeństwo zmarłej grozi sądem rodzinę, że oni nie będą zrzekać się spadku,że mamy wszystko spłacić itp....

Wyszukiwarka