Rozliczenie kosztów zużycia wody.

Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku.
Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni naciągają lokatorów , przecież każdy jak mieszka w domu prywatnym to ma jeden licznik i za niego płaci a nie jeszcze jakiś zbiorczy.
Czy maja prawa coś takiego naliczać ???
anonim cytuj
06-11-2023
Proponuję zapoznać się z regulaminem.
Spółdzielnia płaci za wodę dostarczoną do wodomierza głównego. Potem woda idzie do poszczególnych mieszkań. Suma wskazań na wodomierzach indywidualnych nie jest równa temu co na wodomierzu głównym (z różnych przyczyn związanych z np. ubytkami naturalnymi, metrologią urządzeń, sposobem użytkowania, dokładniej znajdziesz w pierwszym lepszym opracowaniu o rozliczaniu wody).

anonim cytuj
06-11-2023
A jak sprzątaczka w piwnicy weźmie wodę żeby myć korytarze, to kto ma za to zapłacić ?

anonim cytuj
06-11-2023
To czemu dopiero cos takiego wprowadzili, a nie sądze że sprzątaczka zużyje ponad 40 m3 wody za 6 miesięcy jak ona tylko zamiata w sumie?

anonim cytuj
06-11-2023
Już pisałam, że to nie tylko na sprzątanie korytarzy idzie.
Nie wiem czemu dopiero teraz rozliczają ubytki. Może wcześniej te niedobory upychali na jakimś koncie "eksploatacji ogólnej"?
Przyjmuję się, że różnica 10% jest dopuszczalna (często 15%).

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

zniszczone rzeczy w wynajmowanym mieszkaniu
Witam, wynajmowałam mieszkanie i jak to jest, jak zniszczyły się rzeczy od normalnego użytkowania. Wynajmowałam ponad 5 lat i te rzeczy były stare zlat 80 i zużyły się. Czy muszę je odkupić? A poza tym kanapa była ze skai i popękała po roku użytkowania. Dwa, krzesła z lat 80 tych się połamały i wyrzuciłam oraz telewizor, kturego już dawno kupić nie można nawet używany też się zepsuł. Przez ponad 5 lat płaciłam za wynajem, odstępne dla właścicielk...
Nabycie spadku.
Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?...
Czy żona może wziąć L4 na dziecko kiedy ja mam zawieszoną działalność gospodarczą
Pytanie o opiekę na dziecko (L4), żona pracuje na umowę o pracę, ja mam zawieszoną działalność gospodarczą (nie jestem zarejestrowany jako bezrobotny), czy w sytuacji gdy dziecko zachoruje to żona może od lekarza wziąć L4 na dziecko? ...
Czy nadal będę miała wypłacany zasiłek chorobowy?
Witam, jestem na zwolnieniu 4 MSC a jeszcze przede mną kolejne 4 z racji operacji na serce. Łącznie będę powyżej 182 dni na zwolnieniu. Co w tym przypadku mam zrobić? Czy nadal będę miała wypłacany zasiłek chorobowy? Jak to wygląda z prawnego pkt widzenia? Dziękuję za wszelkie informacje....

Wyszukiwarka