Rozliczenie kosztów zużycia wody.

Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku.
Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni naciągają lokatorów , przecież każdy jak mieszka w domu prywatnym to ma jeden licznik i za niego płaci a nie jeszcze jakiś zbiorczy.
Czy maja prawa coś takiego naliczać ???
anonim cytuj
06-11-2023
Proponuję zapoznać się z regulaminem.
Spółdzielnia płaci za wodę dostarczoną do wodomierza głównego. Potem woda idzie do poszczególnych mieszkań. Suma wskazań na wodomierzach indywidualnych nie jest równa temu co na wodomierzu głównym (z różnych przyczyn związanych z np. ubytkami naturalnymi, metrologią urządzeń, sposobem użytkowania, dokładniej znajdziesz w pierwszym lepszym opracowaniu o rozliczaniu wody).

anonim cytuj
06-11-2023
A jak sprzątaczka w piwnicy weźmie wodę żeby myć korytarze, to kto ma za to zapłacić ?

anonim cytuj
06-11-2023
To czemu dopiero cos takiego wprowadzili, a nie sądze że sprzątaczka zużyje ponad 40 m3 wody za 6 miesięcy jak ona tylko zamiata w sumie?

anonim cytuj
06-11-2023
Już pisałam, że to nie tylko na sprzątanie korytarzy idzie.
Nie wiem czemu dopiero teraz rozliczają ubytki. Może wcześniej te niedobory upychali na jakimś koncie "eksploatacji ogólnej"?
Przyjmuję się, że różnica 10% jest dopuszczalna (często 15%).

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Wykonawca ciągle mnie zbywa
Dzień dobry. Zamówiłam w lipcu wykonanie szafy i komody na wymiar. Zadanie trudne bo ściany skośne, ale wykonawca po oględzinach podjął się zadania. W związku nietypowym kształtem mieszkania duża ilość materiałów będzie odpadem, więc zgodziłam się na proponowaną przybliżoną dość wysoką cenę. Termin ustaliliśmy na połowę, ewentualnie koniec września. Wpłaciłam zaliczkę 1000 zł, na które dostałam pokwitowanie wpłaty, umowy nie podpisywaliśmy. Minęł...
Cena przy produkcie nie zgadza sie z cena przy kasie
Czesc Jest problem z Media Markt w Lodzi Znalazlem dyski, ktore lezaly na polce z widoczna pod nimi cena, ale sprzedawca i kierownik odmawia sprzedazy. Tlumacza, ze ktorys klient zapewne przesunal i stad ta pomylka. Kierownik mowi ze mozna skierowac sprawe do sadu. Mam zdjecie produktow i ceny pod nimi. Ich prawidlowe miejsce powinno byc zaraz po prawo, ale lezaly na innej pozycji. Czy to cos zmienia?...
Czas trwania delegacji
Dzień Dobry, Czy jest przepis regulujący czas trwania delegacji? Czy pracodawca może ogłosić, że pracownicy wyjeżdżają na delegację i nie podać terminu zakończenia delegacji? Czy czas trwania delegacji nie powinien być ustalony z pracownikiem? Lub też zapisany w umowie? Pracownik został zabrany na delegacje bez podania czasu jej trwania i przebywa teraz poza miejscem zamieszkania od 5 miesięcy. Wraca do domu w piątek wieczorem i jest zabierany ...
czy muszę płacić za leczenie w szpitalu psychiatrycznym jeśli wygasło mi ubezpieczenie?
Szanowni Państwo! Z dniem dzisiejszym, czyli 30. września 2021 r. kończy mi się ubezpieczenie w ZUSie. Przebywam aktualnie w szpitalu psychiatrycznym w Samodzielnym Wojewódzkim Zespole Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej w Warszawie (Oddział IV, sala nr 6). Jestem w nim od dnia 8. września 2021 r. Mam 28 lat, dotychczas, byłam ubezpieczona przez swoją uczelnię- Katolicki Uniwersytet Lubelski im. Jana Pawła II w Lublinie. Jednak z powodu, (wg ...

Wyszukiwarka