Upadłość konsumencka.

Witam przyszło postanowienie z sądu o ogłoszeniu mnie upadłości konsumenckiej.
Przydzielono syndyka o oparciu o art. 491(1) ust.1 z dnia 28 lutego 2003r.
Prawo upadłościowe(Dz.U. z 2020r. poz.1228 )
anonim cytuj
20-09-2023
I co w związku z powyższym? Jakieś pytania?
Ja nie wiem co z czym się je ,co to oznacza?

Jesteś byłym przedsiębiorcą?
Osoba fizyczna! Prosił bym o wyjaśnienie? Z góry dziękuje!

To nie rób sobie żartów bo osoba fizyczna musi sama wnioskować o ogłoszenie upadłości konsumenckiej. Nie wiesz o co wnioskowałeś do sądu?
Tak wnioskowałem o opadłość konsumenckiej osoby fizycznej, ale postanowienie jest mi nie jasne, syndyk wyznaczony i postepowanie prowadzone w trybie oparciu o art. 491(1) ust.1 z dnia 28 lutego 2003r.
Prawo upadłościowe(Dz.U. z 2020r. poz.1228 ) .
Proszę mi wytłumaczyć jak to ma przebiegać?

A zadałeś sobie choć tyle trudu żeby przeczytać ten art.? Przecież to jest podstawowy tryb przeprowadzenia upadłości. Chyba przed złożeniem wniosku cokolwiek o uk się dowiadywałeś?
Myślałem ze ze zapadła decyzja o upadłości to będę wiedział na jakich warunkach, ale to chyba długa droga?

anonim cytuj
20-09-2023
Odpowiadając na wyżej postawione pytania dotyczące postępowania w sprawie upadłości konsumenckiej:

Art. 491 § 1 ust. 1 Prawa upadłościowego określa, że postępowanie upadłościowe wobec osoby fizycznej nieprowadzącej działalności gospodarczej (konsumenckiej) jest prowadzone w oparciu o przepisy tytułu III, o ile ustawy nie stanowią inaczej. To oznacza, że Twoje postępowanie będzie prowadzone według ogólnych zasad, chyba że są jakieś szczególne przepisy dotyczące upadłości konsumenckiej.

Jeśli chodzi o rolę syndyka, to jest to osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie postępowania upadłościowego, zarządzanie majątkiem upadłego i jego sprzedaż w celu pokrycia wierzytelności. Syndyk będzie Cię informować o wszystkich ważnych kwestiach i działaniach w trakcie trwania postępowania.

Co do samego przebiegu postępowania, to po ogłoszeniu upadłości rozpoczyna się inwentaryzacja majątku dłużnika i sporządza się wykaz wierzytelności. Następnie wierzyciele zgłaszają swoje roszczenia, a sąd dokonuje ich weryfikacji. Po zakończeniu tych działań następuje realizacja majątku upadłego (jego sprzedaż), a uzyskane środki są rozdzielane pomiędzy wierzycieli w kolejności określonej przepisami prawa.

Oczywiście, ważne jest, aby przez cały czas postępowania upadłościowego zachować kontakt z wyznaczonym syndykiem oraz śledzić wszelkie korespondencje sądowe. Jeśli masz pytania odnośnie szczegółów postępowania, powinieneś zgłosić je syndykowi lub sądowi.

Proszę mieć na uwadze, że upadłość konsumencka może obejmować różne aspekty w zależności od indywidualnych okoliczności, więc niezbędne jest zrozumienie wszystkich szczegółów związanych z Twoją sytuacją oraz postępowaniem, które jest prowadzone w Twojej sprawie.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021?
Witam. Mążowi za rok 2021 zostało 11 dni urlopu. Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021? I jeszcze jedno pytanie. Mąż chodził do technikum (4letnie). Pracę zaczął w listopadzie 2016 roku. Czy teraz już ma prawo do 26 dni urlopu? Z góry dziękuję za pomoc....
Czy zachowek należy się przy umowie dożywocia?
Witam. Sprawa wygląda następująco. Moi rodzice mieli dwóch synów czyli mnie i brata. Przed ich śmiercią w darowiźnie mój brat dostał cały majątek czyli domy traktory zabudowy samochody działki itp. Ja nie dostałem nic. Mój brat przepisał wszystko w umowie dożywocia mojemu synowi. Czy ja mogę od syna rościć zachowek z racji że nie dostałem zachowku od brata?...
Rozwiązanie umowy przed czasem, spłacanie kary w ratach.
Mam umowę z firmą x na pozycjonowanie strony. Zaczęło się całkiem ciekawie, frazy z dalekich pozycji szybko wpadły do top10, a umowa obowiązywała stałą kwotę 400zł na wszystkie frazy przy pozycjach 1 - 10. Im dalej to trwa tym jest gorzej, więc zwyczajnie widzę, że kasują co miesiąc po 400 netto, a nic dalej nie robią, bo pozycje od ponad pół roku z pierwszej piątki zleciały już na 8 czy 9 miejsce. Mogę ją wypowiedzieć, a wykonawca może żądać o...
Kupiłem auto, sprzedający chce zwrotu.
Witam. Zakładam nowy wątek bo nie znalazłem nic w podobnym temacie. Do rzeczy - kupiłem niespełna miesiąc temu auto, wartość niespełna 20 000zl. Podpisałem umowę, wszystko jak trzeba. Przed Świętami zgłosiła się do mnie wdowa po zmarłym kilka dni wcześniej sprzedającym mi to auto. Twierdzi że jako współwłaścicielka nie wyraziła zgody na sprzedaż. I tu pojawia się pytanie - auto faktycznie zostało podobno nabyte przez nich w trakcie trwania małżeń...

Wyszukiwarka