Jeśli rozwiążę umowę, czy firma może żądać ode mnie zapłaty za pozostałe miesiące w jednej wpłacie? Czy mogę spłacać tę kwotę w ratach, tak jak sugerujesz, płacąc co miesiąc, ale mniejsze kwoty?
Wszystko zależy od treści zawartej między Państwem umowy. Jeżeli w umowie przewidziano możliwość jednorazowej zapłaty kar umownych za wcześniejsze rozwiązanie umowy, to firma ma prawo żądać od Ciebie takiego jednorazowego rozliczenia. Niemniej jednak:
Jeżeli nie ma takiego zapisu w umowie, a wierzyciel (firma) zgodzi się na spłatę w ratach, możesz kontynuować płatności w podobny sposób jak dotychczas. Warto jednak taką zgodę na spłatę w ratach uzyskać na piśmie, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień w przyszłości.
Jeżeli umowa nie przewiduje jednorazowej zapłaty i firma nie wyraża zgody na spłatę w ratach, może wystąpić z pozwem o zapłatę. Jeżeli Sąd uzna roszczenie za zasadne, zostanie wydany wyrok, który będzie podstawą do wszczęcia egzekucji komorniczej.
Obawiam się, że firma może podjąć kroki prawne wobec mnie, jeśli nie zapłacę całości od razu. Czy możesz mi powiedzieć, jakie są potencjalne konsekwencje prawne, jeśli będę spłacać zadłużenie w ratach?
Potencjalne konsekwencje prawne związane ze spłatą zadłużenia w ratach to:
Jeżeli firma nie wyrazi zgody na spłatę w ratach, może wnieść pozew o zapłatę. Jeśli Sąd uzna roszczenie za zasadne, wyda wyrok, który stanowić będzie podstawę do wszczęcia egzekucji komorniczej.
W ramach postępowania egzekucyjnego komornik może zająć Twoje środki finansowe, mienie ruchome czy nieruchomości, aby zaspokoić wierzyciela.
Nieuregulowanie należności może wpłynąć na Twoją zdolność kredytową i historię kredytową w Biurze Informacji Kredytowej.
Aby uniknąć nieporozumień i potencjalnych konsekwencji prawnych, warto otwarcie porozmawiać z firmą i ustalić możliwości spłaty zadłużenia w sposób satysfakcjonujący obie strony.