Brak zgody ojca na badanie w poradni psychologiczno - pedagogicznej

Dzień dobry, ojciec dziecka odmówił podpisu na wniosku do poradni psychologiczno - pedagogicznej. Czy jest jakaś możliwość uzyskania zgody przez Sąd? Córka ma już jedno orzeczenie o KS że względu na swoje zaburzenie rozwojowe i potrzebujemy kontynuacji. Ojciec ma ograniczone prawa do współdecydowania o wynikach w nauce i leczeniu.
Ewentualnie na czy jest jakiś wzór wniosku, na jakie artykuły się powołać.

Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
15-06-2023
Dzień dobry,

Jeżeli drugi rodzic odmawia zgody na niezbędne działania związane z opieką nad dzieckiem, takie jak kontynuacja wsparcia psychologiczno-pedagogicznego, możliwe jest wystąpienie do sądu o zmianę zakresu władzy rodzicielskiej. Tego typu sprawy reguluje Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy.

Konkretnie, art. 58 §1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego mówi, że sąd może ograniczyć władzę rodzicielską w odniesieniu do konkretnych spraw, jeśli jest to zgodne z dobrem dziecka. Zgodnie z art. 97 § 1, do sądu można zwrócić się z wnioskiem o rozstrzygnięcie sporu pomiędzy rodzicami. W przypadku, gdy jeden z rodziców utrudnia realizację praw dziecka, sąd może zmienić zakres władzy rodzicielskiej.

W Twoim przypadku, wniosek powinien zawierać informację o tym, że dziecko ma orzeczenie o specjalnych potrzebach edukacyjnych i potrzebuje kontynuacji wsparcia. Powinno być także wskazane, że ojciec dziecka odmawia podpisania wymaganego dokumentu, co przeszkadza w realizacji praw dziecka.

Nie jestem w stanie dostarczyć Ci konkretnego wzoru takiego wniosku, jako że jest to zależne od konkretnej sytuacji. Jednak mogę Cię zapewnić, że taki wniosek powinien zawierać:

Twoje dane osobowe i dane ojca dziecka,
dane dziecka,
opis sytuacji, w tym informację o specjalnych potrzebach edukacyjnych dziecka,
opis problemu, w tym odmowę ojca podpisania dokumentu,
wniosek o ograniczenie władzy rodzicielskiej ojca w odniesieniu do tej konkretnej sprawy.
Rekomenduję skorzystanie z pomocy profesjonalnego prawnika, który specjalizuje się w prawie rodzinnym i będzie mógł Ci pomóc przygotować skuteczny wniosek.

anonim cytuj
22-07-2023
W przypadku sporów dotyczących władzy rodzicielskiej, sąd ocenia wszystkie informacje, które mogą wpływać na dobro dziecka. Z tego powodu, warto dodać więcej szczegółów, które mogą pomóc sądowi zrozumieć sytuację. Do takich informacji mogą należeć:

Szczegóły na temat potrzeb dziecka: Jeśli dziecko ma specjalne potrzeby edukacyjne, ważne jest, aby dostarczyć jak najwięcej informacji na ten temat. Może to obejmować diagnozy, rekomendacje od nauczycieli czy terapeutów, a także opis, w jaki sposób wsparcie psychologiczno-pedagogiczne pomaga dziecku.

Dowody na to, że ojciec nie współpracuje: Jeśli masz jakiekolwiek dowody na to, że ojciec odmówił podpisania wniosku lub utrudniał proces w inny sposób, powinnaś je przedstawić. Może to obejmować korespondencję e-mailową, wiadomości tekstowe, nagrania rozmów telefonicznych itp.

Opis wpływu sytuacji na dziecko: Jeśli brak zgody ojca na kontynuację wsparcia wpływa negatywnie na dziecko, powinnaś to opisać. Może to obejmować trudności w szkole, problemy emocjonalne, itp.

Opis Twojej roli i zaangażowania: Opisz, jak się angażujesz w edukację i rozwój dziecka. Może to obejmować informacje o tym, jak wspierasz dziecko w domu, jak często spotykasz się z nauczycielami i terapeutami, jakie kroki podjąłeś, aby zapewnić dziecku niezbędne wsparcie, itp.

Inne informacje, które mogą wpłynąć na decyzję sądu: Jeśli są jakiekolwiek inne informacje, które mogą wpłynąć na decyzję sądu, warto je uwzględnić. Mogą to być na przykład informacje o tym, że ojciec nie bierze aktywnego udziału w życiu dziecka, lub że miał problemy z prawem.

Pamiętaj, że sąd będzie oceniał sytuację w kontekście dobra dziecka, dlatego ważne jest, aby dostarczyć jak najwięcej informacji, które pomogą sądowi zrozumieć, jak brak zgody ojca wpływa na dziecko.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Nadpalenie mojego pojazdu.
Mam dość nietypowy problem. Moje auto zostało opalone od strony kierowcy przez auto które jak na razie wiem zostało podpalone, tak twierdzi biegły sądowy. Uszkodzonych są 3 pojazdy. Środkowy który został podpalony. Mój po prawej do niego opalony, "kogoś" po lewej także został opalony. Środkowy oraz ten po lewej stoją już jakiś czas, nie ruszane wyglądały na opuszczone. Obawiam się że środkowy nie ma obowiązkowego OC ..... Problem ma...
Ile czasu ma UFG na odpowiedź
Ile czasu ma na odpowiedź ma UFG licząc od dnia dostarczenia wniosku o umorzenie kary? W Regulaminie umarzania wierzytelności Funduszu z tytułu opłat, odstępowania od dochodzenia zwrotów wypłaconych świadczeń i poniesionych kosztów (roszczeń regresowych) oraz udzielania ulg w ich spłacie widnieje informacja o 2 miesiącach czasu na odpowiedź. Ja otrzymałam odpowiedź od nich po ok roku od wysłania wniosku o umorzenie kary? ...
Nie zapłacona faktura Vat, wezwanie do zapłaty nie poskutkowało. Jakie kroki podjąć w dalszej kolejności?
Witam. Kilka miesięcy temu wykonywałem usługę załadunku i transportu dla jednej z firm . Wystawiłem fakturę Vat z terminem płatności 14dni ( taka była umowa) Faktura nie została opłacona do dnia dzisiejszego ,mimo iż po telefonicznych próbach kontaktu przedstawiciel kontrahenta zapewniał mnie że fakturę opłacą. Bez rezultatu . 6 tygodni temu wysłałem poleconym ,,wezwanie do zapłaty,, ale nadal to nie poskutkowało . Jakie kroki mogę podjąć...
Darowizna za życia a zachowek.
Mam pytanie odnośnie zachowku. Sytuacja przedstawia się następująco, pewna osoba dostała darowiznę (dom z działką )od ojca jak jeszcze żył, na mocy aktu notarialnego. Teraz dwa lata po jego śmierci, czy rodzeństwo obdarowanej może się ubiegać o zwrot należności na mocy dochowku za ojca. Ojciec nie zostawił testamentu po sobie ani nic więcej z rzeczy które można dziedziczyć. Dom był ojca rodzinnym domem który był wyłącznym właścicielem z pominięc...

Wyszukiwarka