Zmiana warunków pracy bez mojej zgody

Hej,
mam do was forum dlajurysty.pl pytanie, bo coś mnie zastanawia i zaczynam się stresować. W pracy szef zaczął ostatnio nawijać coś o zmianie warunków pracy, mówił coś o przeniesieniu mnie do innej działu i chyba chce mi zmienić stanowisko.

A ja tutaj się zastanawiam, bo jak na razie nic mi nie powiedział na 100%, ale coś czuję, że to na mnie. Czy on może mi tak po prostu, z dnia na dzień, powiedzieć, że od jutra siedzę w innym miejscu i robię coś innego? Czy ja muszę na to zgodzić? Jak to jest z tym prawnie? Może ktoś z was zna odpowiedź?

I jeszcze jedno - jeśli już dojdzie do takiej zmiany, czy musi mi dać jakieś odszkodowanie, czy coś w tym stylu? Bo to przecież nie jest tak, że ja sobie wybieram, co chcę robić, a potem on mi to zmienia. A ja już miałem plany, miałem się rozwijać w tym, co teraz robię.

Na koniec jeszcze jedno, jeśli się nie zgodzę, to czy mogę stracić pracę? Nie żeby coś, ale nie chcę też ryzykować, bo praca jest praca, a rachunki same się nie zapłacą.
anonim cytuj
06-08-2023
Zgodnie z art. 42 § 1 Kodeksu Pracy, zmiana warunków pracy i płacy jest możliwa, ale wymaga odpowiedniej procedury. Pracodawca powinien Cię powiadomić na piśmie o zamiarze zmiany warunków pracy i płacy co najmniej 2 tygodnie przed planowaną datą zmiany.

Jeżeli chodzi o zmianę Twojego stanowiska, pracodawca nie może tego zrobić bez Twojej zgody. Zgodnie z art. 29 § 2 Kodeksu Pracy, każda zmiana treści umowy o pracę wymaga formy pisemnej.

Co do pytania o odszkodowanie - nie ma takiego obowiązku. Jeżeli jednak zmiana warunków pracy prowadzi do obniżenia Twojego wynagrodzenia, pracodawca zgodnie z art. 42 § 5 Kodeksu Pracy ma obowiązek zapewnić Ci wynagrodzenie nie niższe niż dotychczas przez okres 1 miesiąca od dnia wprowadzenia zmiany.

Jeżeli nie zgodzisz się na zmianę warunków pracy i płacy, zgodnie z art. 42 § 4 Kodeksu Pracy, pracodawca ma prawo rozwiązać z Tobą umowę o pracę za wypowiedzeniem. Taka sytuacja powinna być jednak poprzedzona dostarczeniem Ci pisemnej informacji o zamiarze zmiany warunków pracy i płacy.

anonim cytuj
06-08-2023

Sugerowane Tematy

Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?
Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi. Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy t...
Wadliwe postanowienie sądu - spadek testament - brak przyrostu
Dzień dobry, Ponad 2 lata temu odbyła się sprawa spadkowa po jednym z członków rodziny, który zostawił testament. W testamencie wskazał trzech spadkobierców. Jeden z nich nie dożył śmierci spadkodawcy. Zgodnie z przyrostem jego część spadku powinna przejść na dwóch pozostałych spadkobierców testamentowych. Mimo to sąd wydał błędne postanownie wskazując, zgodnie z testamentem, że nie żyjąca już osoba nabywa część spadku. Uczestnicy postępowania ...
Czy moge pochować ojczyma w grobowcu rodzinnym?
Temat może trochę smutny, ale trzeba się z nim zmierzyć. Moja mama wyszła za mąż ponad 20 lat temu. Zarówno mama jak i ojczym są w bardzo podeszłym wieku i zaczęliśmy rozmawiać o pochówku w przypadku ich śmierci. Moja mama ma swój grób, w którym zostanie pochowana, ale jej maż ma swój, w którym jest pochowany jego syn i poprzednia żona. Mój ojczym chce być pochowany w grobowcu gdzie leży jego żona i syn, nie sprzeczamy się, nie ma tu żadnych anim...
Obniżenie alimentów.
Alimenty przyznane 1000 zł , ex się odwołał a jego powód to, to że dostaje 500 + i kindergeld na dziecko więc mam za dużo pieniędzy na syna . Sądu nie interesowało co dostaje bo to rodzice mają utrzymać dziecko. Ale czy przy odwołaniu mogą zmienić alimenty?...

Wyszukiwarka