Zmiana warunków pracy bez mojej zgody

Hej,
mam do was forum dlajurysty.pl pytanie, bo coś mnie zastanawia i zaczynam się stresować. W pracy szef zaczął ostatnio nawijać coś o zmianie warunków pracy, mówił coś o przeniesieniu mnie do innej działu i chyba chce mi zmienić stanowisko.

A ja tutaj się zastanawiam, bo jak na razie nic mi nie powiedział na 100%, ale coś czuję, że to na mnie. Czy on może mi tak po prostu, z dnia na dzień, powiedzieć, że od jutra siedzę w innym miejscu i robię coś innego? Czy ja muszę na to zgodzić? Jak to jest z tym prawnie? Może ktoś z was zna odpowiedź?

I jeszcze jedno - jeśli już dojdzie do takiej zmiany, czy musi mi dać jakieś odszkodowanie, czy coś w tym stylu? Bo to przecież nie jest tak, że ja sobie wybieram, co chcę robić, a potem on mi to zmienia. A ja już miałem plany, miałem się rozwijać w tym, co teraz robię.

Na koniec jeszcze jedno, jeśli się nie zgodzę, to czy mogę stracić pracę? Nie żeby coś, ale nie chcę też ryzykować, bo praca jest praca, a rachunki same się nie zapłacą.
anonim cytuj
06-08-2023
Zgodnie z art. 42 § 1 Kodeksu Pracy, zmiana warunków pracy i płacy jest możliwa, ale wymaga odpowiedniej procedury. Pracodawca powinien Cię powiadomić na piśmie o zamiarze zmiany warunków pracy i płacy co najmniej 2 tygodnie przed planowaną datą zmiany.

Jeżeli chodzi o zmianę Twojego stanowiska, pracodawca nie może tego zrobić bez Twojej zgody. Zgodnie z art. 29 § 2 Kodeksu Pracy, każda zmiana treści umowy o pracę wymaga formy pisemnej.

Co do pytania o odszkodowanie - nie ma takiego obowiązku. Jeżeli jednak zmiana warunków pracy prowadzi do obniżenia Twojego wynagrodzenia, pracodawca zgodnie z art. 42 § 5 Kodeksu Pracy ma obowiązek zapewnić Ci wynagrodzenie nie niższe niż dotychczas przez okres 1 miesiąca od dnia wprowadzenia zmiany.

Jeżeli nie zgodzisz się na zmianę warunków pracy i płacy, zgodnie z art. 42 § 4 Kodeksu Pracy, pracodawca ma prawo rozwiązać z Tobą umowę o pracę za wypowiedzeniem. Taka sytuacja powinna być jednak poprzedzona dostarczeniem Ci pisemnej informacji o zamiarze zmiany warunków pracy i płacy.

anonim cytuj
06-08-2023

Sugerowane Tematy

Przepisanie majątku za życia na jedno z dzieci.
Moja mama poinformowała mnie, że chce wszystko przepisać na mojego brata i nic mi i siostrze nie zostawić. Siostra dostała za życia od niej już dom, ja mam swoje mieszkanie na kredyt, który spłacam, natomiast brat ze względu na długi i problemy z prawem mieszka pół Polski od mamy i nie utrzymuje z nią kontaktu. Ja mieszkam najbliżej mamy i to ja mam z nią ciągły kontakt z całego rodzeństwa. Czy można coś zrobić w takiej sytuacji jakby okazało się...
Prawo do informacji o stanie zdrowia dziecka.
Witam. Mam pytanie czy moja była małżonka ma obowiązek o powiadomieniu mnie, że chodzi prywatnie do psychologa oraz psychiatry z dzieckiem i czy muszę ewentualnie wyrazić na to zgodę ? Nadmiernie, że moja ex wymyśla dziecku różne choroby i cuda. Gdy zażądałem wyników badań to ich nie otrzymałem. Przepraszam raz otrzymałem lecz gdy pokazałem je lekarzowi to stwierdził, że po tych wynikach nie wynika nic żeby dziecko miało tę dolegliwość/ chorobę....
Zasiedzenie działki przez gminę.
Cześć wszystkim. Posiadam działkę na której gmina wybudowała budynek który nie został skończony. Budowa rozpoczęła się w 1997r. I nie jest skończona. Czy jest możliwe zasiedzenia działki przez gminę? Ile lat ewentualnie jest czasu na wszczęcie postępowania przeciwko gminie?? Czy jest możliwość przerwania tego zasiedzenia ??...
Pozew
Witam serdecznie, proszę o poradę. W 2019 roku sprzedałam towar przedsiębiorcy Alicji X, prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Y. Okazało się, że przedsiębiorca zawiesił działalność gospodarczą. Aby pozwać przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą należy do pozwu dołączyć wydruk z CEIDG. W obecnej sytuacji osoba ta nie figuruje w bazie. Jak prawidłowo powinien być skonstruowany pozew do Sądu ?...

Wyszukiwarka