Zmiana warunków pracy bez mojej zgody

Hej,
mam do was forum dlajurysty.pl pytanie, bo coś mnie zastanawia i zaczynam się stresować. W pracy szef zaczął ostatnio nawijać coś o zmianie warunków pracy, mówił coś o przeniesieniu mnie do innej działu i chyba chce mi zmienić stanowisko.

A ja tutaj się zastanawiam, bo jak na razie nic mi nie powiedział na 100%, ale coś czuję, że to na mnie. Czy on może mi tak po prostu, z dnia na dzień, powiedzieć, że od jutra siedzę w innym miejscu i robię coś innego? Czy ja muszę na to zgodzić? Jak to jest z tym prawnie? Może ktoś z was zna odpowiedź?

I jeszcze jedno - jeśli już dojdzie do takiej zmiany, czy musi mi dać jakieś odszkodowanie, czy coś w tym stylu? Bo to przecież nie jest tak, że ja sobie wybieram, co chcę robić, a potem on mi to zmienia. A ja już miałem plany, miałem się rozwijać w tym, co teraz robię.

Na koniec jeszcze jedno, jeśli się nie zgodzę, to czy mogę stracić pracę? Nie żeby coś, ale nie chcę też ryzykować, bo praca jest praca, a rachunki same się nie zapłacą.
anonim cytuj
06-08-2023
Zgodnie z art. 42 § 1 Kodeksu Pracy, zmiana warunków pracy i płacy jest możliwa, ale wymaga odpowiedniej procedury. Pracodawca powinien Cię powiadomić na piśmie o zamiarze zmiany warunków pracy i płacy co najmniej 2 tygodnie przed planowaną datą zmiany.

Jeżeli chodzi o zmianę Twojego stanowiska, pracodawca nie może tego zrobić bez Twojej zgody. Zgodnie z art. 29 § 2 Kodeksu Pracy, każda zmiana treści umowy o pracę wymaga formy pisemnej.

Co do pytania o odszkodowanie - nie ma takiego obowiązku. Jeżeli jednak zmiana warunków pracy prowadzi do obniżenia Twojego wynagrodzenia, pracodawca zgodnie z art. 42 § 5 Kodeksu Pracy ma obowiązek zapewnić Ci wynagrodzenie nie niższe niż dotychczas przez okres 1 miesiąca od dnia wprowadzenia zmiany.

Jeżeli nie zgodzisz się na zmianę warunków pracy i płacy, zgodnie z art. 42 § 4 Kodeksu Pracy, pracodawca ma prawo rozwiązać z Tobą umowę o pracę za wypowiedzeniem. Taka sytuacja powinna być jednak poprzedzona dostarczeniem Ci pisemnej informacji o zamiarze zmiany warunków pracy i płacy.

anonim cytuj
06-08-2023

Sugerowane Tematy

Świadczenia finansowe dla chorych na raka.
Witam. Jestem chora na nowotwór złośliwy czy mogę ubiegać się o rentę lub inne świadczenie? Jestem osobą bezrobotną i wyrejestrowaną w urzędzie pracy....
Użytkowanie wieczyste przedawnienie długu.
Witam, czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?...
Pozew rodzinny w sprawie nieruchomości.
Dzisiaj w wyniku kłótni padła groźba pozwu sądowego na mnie ze strony wujka, za trzymanie "nielegalnie" przez 9 lat narzędzi w jego garażu. Od zawsze garaż wykorzystywany był na cele wspólne i przechowywane były tam narzędzia ogrodowe i materiały budowlane. Wujek nie poruszał nigdy kwestii usuwania czegoś z tamtąd, zgadzał się na trzymanie tam rzeczy. Natomiast faktycznie garaż należał do niego. Dzisiaj kazał mi wynieść wszystkie moje ...
Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...

Wyszukiwarka