Zmiana warunków pracy bez mojej zgody

Hej,
mam do was forum dlajurysty.pl pytanie, bo coś mnie zastanawia i zaczynam się stresować. W pracy szef zaczął ostatnio nawijać coś o zmianie warunków pracy, mówił coś o przeniesieniu mnie do innej działu i chyba chce mi zmienić stanowisko.

A ja tutaj się zastanawiam, bo jak na razie nic mi nie powiedział na 100%, ale coś czuję, że to na mnie. Czy on może mi tak po prostu, z dnia na dzień, powiedzieć, że od jutra siedzę w innym miejscu i robię coś innego? Czy ja muszę na to zgodzić? Jak to jest z tym prawnie? Może ktoś z was zna odpowiedź?

I jeszcze jedno - jeśli już dojdzie do takiej zmiany, czy musi mi dać jakieś odszkodowanie, czy coś w tym stylu? Bo to przecież nie jest tak, że ja sobie wybieram, co chcę robić, a potem on mi to zmienia. A ja już miałem plany, miałem się rozwijać w tym, co teraz robię.

Na koniec jeszcze jedno, jeśli się nie zgodzę, to czy mogę stracić pracę? Nie żeby coś, ale nie chcę też ryzykować, bo praca jest praca, a rachunki same się nie zapłacą.
anonim cytuj
06-08-2023
Zgodnie z art. 42 § 1 Kodeksu Pracy, zmiana warunków pracy i płacy jest możliwa, ale wymaga odpowiedniej procedury. Pracodawca powinien Cię powiadomić na piśmie o zamiarze zmiany warunków pracy i płacy co najmniej 2 tygodnie przed planowaną datą zmiany.

Jeżeli chodzi o zmianę Twojego stanowiska, pracodawca nie może tego zrobić bez Twojej zgody. Zgodnie z art. 29 § 2 Kodeksu Pracy, każda zmiana treści umowy o pracę wymaga formy pisemnej.

Co do pytania o odszkodowanie - nie ma takiego obowiązku. Jeżeli jednak zmiana warunków pracy prowadzi do obniżenia Twojego wynagrodzenia, pracodawca zgodnie z art. 42 § 5 Kodeksu Pracy ma obowiązek zapewnić Ci wynagrodzenie nie niższe niż dotychczas przez okres 1 miesiąca od dnia wprowadzenia zmiany.

Jeżeli nie zgodzisz się na zmianę warunków pracy i płacy, zgodnie z art. 42 § 4 Kodeksu Pracy, pracodawca ma prawo rozwiązać z Tobą umowę o pracę za wypowiedzeniem. Taka sytuacja powinna być jednak poprzedzona dostarczeniem Ci pisemnej informacji o zamiarze zmiany warunków pracy i płacy.

anonim cytuj
06-08-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie mieszkania po zmarłej mamie i ojczymie
Zmarła mama i ojczym po których zostało mieszkanie. Ojczym nie miał dzieci ani rodzeństwa tylko dalekie kuzynostwo.Jak to wygląda z dziedziczeniem mieszkania? Dodam że kuzynostwo nie utrzymywało wogole żadnego kontaktu z ojczymem i nie wiem nawet czy żyją a jeśli tak to gdzie mieszkają....
Licytacja mieszkania przez komornika.
Komornik zlicytował mieszkanie ,sąd wysłał do komornika zarządzenie o podział pieniędzy dwa miesiące temu. Pieniędzy jeszcze nie otrzymałam. Czy komornik ma jakiś termin podziału pieniędzy....
Co z mieszkaniem po rozwodzie ?
Mam pytanie. Jak Mieszkałam w Polsce z mężem kupiłam mieszkanie. W 2008 roku wzięliśmy rozwód, nie było podziału majątku. Na akcie notarialnym jestem tylko ja. Mieszkam teraz poza Polska. Pytanie czy ja mogę to mieszkanie w Pl sprzedać ? Czy po sprzedaży muszę mu dać pieniądze ? On nigdy nie pracował i od czasu separacji nie dał ani grosza na dzieci. Jak to wygląda w świetle prawa ? Może ktoś może pomóc?...
Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...

Wyszukiwarka