Zmiana warunków pracy bez mojej zgody

Hej,
mam do was forum dlajurysty.pl pytanie, bo coś mnie zastanawia i zaczynam się stresować. W pracy szef zaczął ostatnio nawijać coś o zmianie warunków pracy, mówił coś o przeniesieniu mnie do innej działu i chyba chce mi zmienić stanowisko.

A ja tutaj się zastanawiam, bo jak na razie nic mi nie powiedział na 100%, ale coś czuję, że to na mnie. Czy on może mi tak po prostu, z dnia na dzień, powiedzieć, że od jutra siedzę w innym miejscu i robię coś innego? Czy ja muszę na to zgodzić? Jak to jest z tym prawnie? Może ktoś z was zna odpowiedź?

I jeszcze jedno - jeśli już dojdzie do takiej zmiany, czy musi mi dać jakieś odszkodowanie, czy coś w tym stylu? Bo to przecież nie jest tak, że ja sobie wybieram, co chcę robić, a potem on mi to zmienia. A ja już miałem plany, miałem się rozwijać w tym, co teraz robię.

Na koniec jeszcze jedno, jeśli się nie zgodzę, to czy mogę stracić pracę? Nie żeby coś, ale nie chcę też ryzykować, bo praca jest praca, a rachunki same się nie zapłacą.
anonim cytuj
06-08-2023
Zgodnie z art. 42 § 1 Kodeksu Pracy, zmiana warunków pracy i płacy jest możliwa, ale wymaga odpowiedniej procedury. Pracodawca powinien Cię powiadomić na piśmie o zamiarze zmiany warunków pracy i płacy co najmniej 2 tygodnie przed planowaną datą zmiany.

Jeżeli chodzi o zmianę Twojego stanowiska, pracodawca nie może tego zrobić bez Twojej zgody. Zgodnie z art. 29 § 2 Kodeksu Pracy, każda zmiana treści umowy o pracę wymaga formy pisemnej.

Co do pytania o odszkodowanie - nie ma takiego obowiązku. Jeżeli jednak zmiana warunków pracy prowadzi do obniżenia Twojego wynagrodzenia, pracodawca zgodnie z art. 42 § 5 Kodeksu Pracy ma obowiązek zapewnić Ci wynagrodzenie nie niższe niż dotychczas przez okres 1 miesiąca od dnia wprowadzenia zmiany.

Jeżeli nie zgodzisz się na zmianę warunków pracy i płacy, zgodnie z art. 42 § 4 Kodeksu Pracy, pracodawca ma prawo rozwiązać z Tobą umowę o pracę za wypowiedzeniem. Taka sytuacja powinna być jednak poprzedzona dostarczeniem Ci pisemnej informacji o zamiarze zmiany warunków pracy i płacy.

anonim cytuj
06-08-2023

Sugerowane Tematy

podatek dochodowy
Sprzedaż nieruchomości na poczet remontu domu. Jakie koszty mogę ponieść aby nie płacić podatku dochodowego od sprzazy(nie minęło 5 lat od jej nabycia) Czy jest gdzieś dokładnie sprecyzowane co mogę kupić a czego nie? Czy faktura wystawiona przez ekipę remontowa również podlega pod koszty poniesione związane z remontem?...
Urlopu z tytułu siły wyższej.
Mam niepełnosprawnego członka rodziny, nie jestem opiekunem aczkolwiek biorę na siebie odpowiedzialność za pomoc przy wizytach lekarskich - jest to osoba na wózku. I tutaj mam pytanie, chciałam w pracy skorzystać z urlopu z tytułu siły wyższej, aczkolwiek pracodawca uważa że to nie kwalifikuje się pod to. Dodam, że grafik pracy mamy układany na miesiąc i dopiero po ułożeniu go dowiedziałam się, że odbędzie się wizyta lekarska. Czy pracodawca ma r...
Wezwanie do zapłaty.
Dziś dostałem sądowe wezwanie do zapłaty od windykacji. Co mam robić proszę o pomoc....
Wypowiedzenie umowy ugody
Witam, kilka miesięcy temu zawarłam umowę ugody ze swoim dłużnikiem, której przedmiotem jest ratalna spłata długu. Zgodnie z zapisami ww. umowy do czerwca 2025 r. mam uzyskać całą sumę. Jednakże, chciałabym wcześniej skierować sprawę do sądu i żądać całości wierzytelności. W umowie znajduje się zapis o możliwości odstąpienia od umowy na wypadek niewywiązywania się dłużnika z obowiązku terminowej spłaty. Czy tym samym jestem pozbawiona możliwości...

Wyszukiwarka