Zanim przejdę do konkretów, warto mieć na uwadze przepisy Kodeksu cywilnego oraz ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, które odnoszą się do podatków od nieruchomości.
odziedziczyłam po zmarłym bracie mieszkanie, sprawa spadkowa była w zeszłym roku w marcu, nie zgłosiłam do urzędu gminy zmiany właściciela ( głupota i całkowite zaćmienie umysłu) i cały czas opłacałam podatek na brata.
Należy zgłosić zmianę właściciela nieruchomości w urzędzie gminy, zgodnie z art. 10 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych. Fakt, że opłacała Pani podatek na brata nie powoduje żadnych negatywnych konsekwencji prawnych pod warunkiem, że zostały uregulowane wszystkie należności.
Jeśli chodzi o złożenie deklaracji IN-1 oraz IN-3, warto to zrobić osobiście w urzędzie gminy. Jeżeli chce Pani złożyć je online, zalecam skorzystanie z oficjalnej platformy e-deklaracji, dostępnej na stronie Ministerstwa Finansów.
Nie wiem czy wystarczy złożyć te deklaracje w urzędzie gminy i napisać „czynny żal” do urzędu skarbowego?
Jeśli doszło do zaniedbań w opłaceniu podatku, "czynny żal" do urzędu skarbowego może być stosownym krokiem w celu uniknięcia ewentualnych sankcji. Jednakże, z treści Pani postu wynika, że wszystkie należności zostały uregulowane, zatem taki krok może nie być konieczny.
Kluczową kwestią jest teraz poprawne wypełnienie deklaracji IN-1 i IN-3 oraz ich złożenie w urzędzie gminy. Zgodnie z art. 6a ust. 2 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, właściciel nieruchomości ma obowiązek zgłoszenia zmiany danych, które mogą wpłynąć na wysokość podatku.
Podsumowując:
Należy jak najszybciej zgłosić zmianę właściciela nieruchomości w urzędzie gminy.
Wypełnić i złożyć deklaracje IN-1 i IN-3.
Jeśli jest Pani niepewna co do poprawności wypełnienia deklaracji, warto skorzystać z pomocy doradcy podatkowego.
Mam nadzieję, że uda się Pani szybko uregulować całą sytuację. Jeśli mają Państwo jeszcze jakieś pytania, chętnie na nie odpowiem.