Zbieg egzekucji komorniczej

Witam. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sprawy egzekucji komorniczej. Nastąpił zbieg egzekucji komorniczej 3 komorników. W aplikacji banku widnieją 3 blokady na kwotę 600,2700 i 5000 zł. Komornik za sprawę karna 5k wystosował pismo do pracodawcy o zajęcie wynagrodzenia(cały etat),kwota wolna od zajęcia wynosiła ok.2600 i taką kwotę otrzymałem od pracodawcy,kwota 900 została przekazana komornikowi. W międzyczasie doszły 2 kolejne blokady na 600 i 2700 zł. Teraz przy każdej blokadzie widnieje status sprawy zawieszona /zbieg egzekucji,kwota wolna od zajecia 297,44. Dlaczego kwota wolna od zajęcia jest tak niska skoro kwota wolna od zajęcia wynosi ponad 2600. Co to oznacza? Skąd tak niska kwota? Dodam że komornik na kwotę 5k jest za sprawę karna, pozostałe to niesplacone kredyty. Mam 32 lata. Michał.
anonim cytuj
25-04-2023
W sytuacji zbiegu egzekucji komorniczych mają miejsce pewne ograniczenia i zasady. Zgodnie z art. 843 Kodeksu postępowania cywilnego (KPC) egzekucja może być prowadzona jednocześnie przez kilku komorników, jednak wyłącznie w ramach kwoty, jaką można potrącić z wynagrodzenia za pracę.

W Twojej sytuacji, wynagrodzenie zostało zajęte przez komornika związane z egzekucją sprawy karnej (5 000 zł), gdzie kwota wolna od zajęcia wynosiła około 2 600 zł. W międzyczasie doszły blokady na kwoty 600 zł i 2 700 zł. Przepisy stanowią, że suma potrąceń z wynagrodzenia za pracę nie może przekroczyć połowy wynagrodzenia (art. 871 § 1 KPC).

Kwota wolna od zajęcia wynosząca 297,44 zł może wynikać z zaaplikowania ograniczeń na potrącenia z wynagrodzenia, wynikających z art. 871 § 1 KPC. Ustawa nie precyzuje, w jaki sposób przydzielane są te kwoty między komorników, co może powodować różnice w kwocie wolnej od zajęcia.

W celu wyjaśnienia sytuacji, warto skontaktować się z komornikami prowadzącymi egzekucje oraz z pracodawcą, aby uzyskać szczegółowe informacje dotyczące potrąceń z wynagrodzenia. Można także złożyć do sądu wniosek o ustalenie kolejności zaspokojenia wierzycieli (art. 844 KPC) oraz o zmniejszenie potrąceń z wynagrodzenia (art. 873 KPC) w przypadku nadmiernej utraty środków do życia.

anonim cytuj
26-04-2023

Sugerowane Tematy

Egzekucja wyroku.
Złapałem złodzieja na działce na włamaniu na gorącym uczynku i złodziej został skazany trafił do więzienia oraz ma mi zapłacić 2000 zł. Jest tylko jeden problem w wyroku. Nie podano sposobu zapłaty ani terminu. W zamian była dołączona do wyroku kartka z informacją że mam sam poinformować złodzieja jak mi ma zapłacić. Jak dla mnie to jest jakiś żart. Wiadomo że nie będzie odbierał pism ode mnie, na sprawie też się nie stawił. Czy ja mogę ten wyrok...
Wypłata
Na umowie mam zapis, że do 5tego każdego miesiąca jest wypłata, a od kilku miesięcy jest ona 6 lub 7 dnia miesiąca. Gdy 5 wypada w dzień wolny wypłatę mamy spozniona. Pracodawca w odpowiedzi na zapytania o czasie wypłaty odp, że on robi przelew 5tego i jest kryty bo z jego konta wypłata wychodzi, tylko, że robi to 5 ale o godz 20. Czy wypłata powinna być 5tego na koncie pracownika?...
Żądanie obniżenia wysokości czynszu.
Czy jest coś takiego, że można wnioskować do wspólnoty o obniżenie czynszu z powodu nadmiernych hałasów dobiegających z sąsiedniej nieruchomości, które uniemożliwiają i bardzo utrudniają dotychczasowe zamieszkiwanie bo są długotrwałe i codzienne. Wybiegam w przyszłość, jeśli Wspólnota z tym nic nie zrobi, bo nie poszło jeszcze pismo....
Czy mogą wyrzucić mojego tatę z mieszkania?
Hej, chciałabym prosić o poradę, w skrócie, mój tata mieszka w mieszkaniu po swoim ojcu, mieszka tam koło 30 lat, mieszkanie nie było wykupione na własność, było zadłużone ale zostało spłacone i mój tata będąc w spółdzielni dowiedział się że ma do końca września się wyprowadzić i dostanie tylko wkład własny mieszkania koło 240 tys. I teraz moje pytanie brzmi czy oni mogą tak po prostu mojego tatę wyrzucić z tego mieszkania? Nie dostał żadnego pi...

Wyszukiwarka