Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.

Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy.
Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r.
anonim cytuj
24-01-2024
Wypowiedzenie miesięczne.

anonim cytuj
24-01-2024
Tak, ale co w przypadku jeśli powodem jest chęć sprzedania mieszkania. Nie ma tego w ustawie o ochronie praw lokatorów.

anonim cytuj
24-01-2024
Do wypowiedzenia umowy najmu ma prawo zarówno najemca, jak i wynajmujący. Te zawarte na czas określony wygasają wraz z upływem ustalonego terminu. Umowę można zakończyć przed jej wygaśnięciem, zwykle z zachowaniem miesięcznego terminu wypowiedzenia (chyba, że umowa stanowi inaczej),

anonim cytuj
24-01-2024
Dla Pani umowa trwa nadal. Mieszkanie może zostać sprzedane, nowy właściciel wejdzie w prawa i obowiązki poprzednika, co dla Pani oznacza, że czynsz będzie Pani płacić jemu i tyle.

anonim cytuj
24-01-2024
Gdy np. wynajmiemy mieszkanie na okres 1 roku, a w umowie nie było żadnej wzmianki o możliwości wcześniejszego jej zakończenia, złożone wypowiedzenie jest bezskuteczne i wynajmujący ma prawo wymagać dalszej zapłaty czynszu. Rozwiązanie najmu na czas określony jest jednak możliwe za porozumieniem stron.

anonim cytuj
24-01-2024
Proszę jej życzyć udanej sprzedaży i poinformować, że Wasza umowa kończy się w dnu 1.06.2024, a o możliwościach wypowiedzenia mówi art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

wesele i opłata ZAiKS
Dzień dobry mam pytanie co do zaiksu mamy wesele w sobotę, w umowie z orkiestra mamy napisane że my mamy zapłacić zaiks, w umowie z salą nie ma słowa na ten temat. W Internecie sprzeczne zdania jedni mówią że trzeba inni że to sala i orkiestra ma się tym martwić, jak to w końcu wygląda?:) ...
Pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Obecnie jestem zatrudniona w następujący sposób: pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące ( bo niby manager się zmienił), bez zmiany stanowiska pracy. Z tego co rozumiem, wedle kodeksu pracy, pracodawca nie może cofnąć się do tyłu dając mi znów umowę na okres próbny, gdzie wszyscy inni pracownicy dostali po 3 miesiącach pernamentnie kontrakty, nawet ci najsłabsi. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuac...
Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
Umowa o dożywocie.
Witam, w 2016roku została mi przepisana działka z domem. Siostra mamy nie posiada dzieci z mężem są tylko we dwoje. Z racji tego iż moi rodzice całe życie pomagali finansowo mamy siostrze np. w spłacie rat kredytu na dach, wymianę okien, zrobienie tarasu, wymiana odrodzenia, dlatego zgodziłam się podpisać umowę o dożywocia z ciotką i wujkiem. Niestety od jakiegoś czasu nasze relacje się pogorszyły ciotka ciągle chciała więcej i więcej oczywiście ...

Wyszukiwarka