Do sklepu przychodzi zapowiedziana wcześniej inspekcja. W razie mandatu płaci sklep, czy taki mandat też płacą pracownicy?

Witam. Mam pytanie. Czy jeżeli przychodzi inspekcja handlowa do sklepu, wcześniej zapowiedzenia i przyszedł mail do kierowników, że w razie mandatu płaci sklep, to czy taki mandat tez muszą płacić pracownicy?
anonim cytuj
27-07-2022
A za co mandat?

anonim cytuj
27-07-2022
A za co mandat?

No mandat za brak jakiejś ceny, albo za to, że cena na półce nie zgadza się z tą w systemie.

anonim cytuj
27-07-2022
No mandat za brak jakiejś ceny, albo za to, że cena na półce nie zgadza się z tą w systemie.

Mandat jest nakładany na przedsiębiorcę, nie na pracownika.

anonim cytuj
27-07-2022
Mandat jest nakładany na przedsiębiorcę, nie na pracownika.

Tak myslalam, zaciekawiło mnie tylko to zdanie w mailu ze w razie mandatu sklep płaci mandat. On ma wiele sklepów, więc rozumiem, że w takim wypadku mandat płaci kierownik/zastępca?

anonim cytuj
27-07-2022
Tak myslalam, zaciekawiło mnie tylko to zdanie w mailu ze w razie mandatu sklep płaci mandat. On ma wiele sklepów, więc rozumiem, że w takim wypadku mandat płaci kierownik/zastępca?

Mandat dostaje i powinien zapłacić właściciel sklepu (osoba fizyczna lub prawna), nie pracownik - kierownik też jest pracownikiem.

anonim cytuj
27-07-2022
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
27-07-2022
Pracownik może dostać mandat, jeśli nie wyda klientowi paragonu.

anonim cytuj
27-07-2022

Nieprawidłowe oznakowanie cen jest naruszeniem praw konsumenta zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta. W przypadku stwierdzenia takiego naruszenia przez inspekcję, mandat karny nakładany jest na przedsiębiorcę prowadzącego sklep.

Nie, mandat karny zawsze jest nakładany na przedsiębiorcę, który prowadzi sklep, niezależnie od ilości prowadzonych placówek. Kierownik sklepu, choć pełni ważną rolę w zarządzaniu sklepem, nie jest stroną w postępowaniu administracyjnym w zakresie nakładania mandatu karnego. Jednakże, odpowiedzialność wewnętrzna w przedsiębiorstwie może być różnie uregulowana i zależy od wewnętrznych procedur danego sklepu.

Pracownik może dostać mandat, jeśli nie wyda klientowi paragonu.

Zgodnie z Ustawą o podatku od towarów i usług (VAT), przedsiębiorca jest zobowiązany do wydawania paragonów fiskalnych za sprzedane towary lub usługi. W przypadku nie-wydania paragonu, odpowiedzialność ponosi przedsiębiorca. Oczywiście, może to prowadzić do konsekwencji wewnętrznych dla pracownika, ale z perspektywy prawa podatkowego to przedsiębiorca jest odpowiedzialny przed organami kontrolnymi.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
Zasady wypłaty zachowku.
Dzień dobry, dostałam w spadku mieszkanie i muszę wypłacić zachowek. W urzędzie skarbowym Pani powiedziała że mam wpisać kwotę 150 tysięcy natomiast mieszkanie wystawiam za więcej. Od której kwoty powinnam wyliczyć zachowek. Dodatkowo czy mogę sobie odliczyć od kwoty zachowku prowizję biura nieruchomości za sprzedaż mieszkania?...
Podwyższenie alimentów.
Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?...
zatrzymanie sprzętu elektronicznego
W grudniu ubiegłego roku funkcjonariusze CBŚP przeszukali moje mieszkanie i zatrzymali sprzęt elektroniczny, który trafił w ręce biegłego z zakresu informatyki. Głównym zainteresowanym prokuratury i prowodyrem całego zamieszania był członek rodziny, który nie mieszka ze mną od wielu lat. Jego obecny dom również przeszukano, a on sam trafił do aresztu śledczego, w którym przebywa do dziś. Z dokumentu postanowienia wynika, że moje mieszkanie został...

Wyszukiwarka