Do sklepu przychodzi zapowiedziana wcześniej inspekcja. W razie mandatu płaci sklep, czy taki mandat też płacą pracownicy?

Witam. Mam pytanie. Czy jeżeli przychodzi inspekcja handlowa do sklepu, wcześniej zapowiedzenia i przyszedł mail do kierowników, że w razie mandatu płaci sklep, to czy taki mandat tez muszą płacić pracownicy?
anonim cytuj
27-07-2022
A za co mandat?

anonim cytuj
27-07-2022
A za co mandat?

No mandat za brak jakiejś ceny, albo za to, że cena na półce nie zgadza się z tą w systemie.

anonim cytuj
27-07-2022
No mandat za brak jakiejś ceny, albo za to, że cena na półce nie zgadza się z tą w systemie.

Mandat jest nakładany na przedsiębiorcę, nie na pracownika.

anonim cytuj
27-07-2022
Mandat jest nakładany na przedsiębiorcę, nie na pracownika.

Tak myslalam, zaciekawiło mnie tylko to zdanie w mailu ze w razie mandatu sklep płaci mandat. On ma wiele sklepów, więc rozumiem, że w takim wypadku mandat płaci kierownik/zastępca?

anonim cytuj
27-07-2022
Tak myslalam, zaciekawiło mnie tylko to zdanie w mailu ze w razie mandatu sklep płaci mandat. On ma wiele sklepów, więc rozumiem, że w takim wypadku mandat płaci kierownik/zastępca?

Mandat dostaje i powinien zapłacić właściciel sklepu (osoba fizyczna lub prawna), nie pracownik - kierownik też jest pracownikiem.

anonim cytuj
27-07-2022
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
27-07-2022
Pracownik może dostać mandat, jeśli nie wyda klientowi paragonu.

anonim cytuj
27-07-2022

Nieprawidłowe oznakowanie cen jest naruszeniem praw konsumenta zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta. W przypadku stwierdzenia takiego naruszenia przez inspekcję, mandat karny nakładany jest na przedsiębiorcę prowadzącego sklep.

Nie, mandat karny zawsze jest nakładany na przedsiębiorcę, który prowadzi sklep, niezależnie od ilości prowadzonych placówek. Kierownik sklepu, choć pełni ważną rolę w zarządzaniu sklepem, nie jest stroną w postępowaniu administracyjnym w zakresie nakładania mandatu karnego. Jednakże, odpowiedzialność wewnętrzna w przedsiębiorstwie może być różnie uregulowana i zależy od wewnętrznych procedur danego sklepu.

Pracownik może dostać mandat, jeśli nie wyda klientowi paragonu.

Zgodnie z Ustawą o podatku od towarów i usług (VAT), przedsiębiorca jest zobowiązany do wydawania paragonów fiskalnych za sprzedane towary lub usługi. W przypadku nie-wydania paragonu, odpowiedzialność ponosi przedsiębiorca. Oczywiście, może to prowadzić do konsekwencji wewnętrznych dla pracownika, ale z perspektywy prawa podatkowego to przedsiębiorca jest odpowiedzialny przed organami kontrolnymi.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wysoki czynsz za mieszkanie.
Od początku roku miałam już z 5 razy podnoszony czynsz mieszkanie w wspólnocie mieszkaniowej, mieszkanie własnościowe. Główne pytanie. Czy mogę ubiegać się o wgląd do dokumentów ile współdzielenia płaci zaliczki za centralne ogrzewanie .?W tym roku miałam stawki 6zl za metr kw. Teraz już mam 8 i zastanawiam się czy aby spółdzielnia nie nakłada sobie sama takich kwot. Doszły do mnie słuchy że właściciel budynków ma gdzieś zadłużenie....
Podanie pacjenta do komisji etyki lekarskiej.
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie. Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów. Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić. Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...
Odszkodowanie z polisy OC.
Witam, mój tata miał wypadek na rowerze. Został potrącony przez samochód (kobieta najechała na niego od tyłu), został zabrany do szpitala, na miejscu była również policja. Proszę o poradę w jaki sposób przygotować pismo do ubezpieczyciela osoby która spowodowała wypadek, jakie informacje należy w nim zawrzeć aby skutecznie wywalczyć sprawiedliwe odszkodowanie z polisy OC. Jakie załączniki dołączyć do pisma?...
Alimenty na siebie i dziecko.
Właśnie rozwodzę się z mężem mamy syna 6 miesięcy w sierpniu skończy mi się macierzyńskie. Czy mogę podać go o alimenty na siebie i na małego czy na siebie dopiero w sierpniu. Do zajścia w ciążę cały czas pracowałam, ale teraz nie mam jak iść do pracy. Miejsca w żłobku nie ma, a małego nie mam z kim zostawić....

Wyszukiwarka