Do sklepu przychodzi zapowiedziana wcześniej inspekcja. W razie mandatu płaci sklep, czy taki mandat też płacą pracownicy?

Witam. Mam pytanie. Czy jeżeli przychodzi inspekcja handlowa do sklepu, wcześniej zapowiedzenia i przyszedł mail do kierowników, że w razie mandatu płaci sklep, to czy taki mandat tez muszą płacić pracownicy?
anonim cytuj
27-07-2022
A za co mandat?

anonim cytuj
27-07-2022
A za co mandat?

No mandat za brak jakiejś ceny, albo za to, że cena na półce nie zgadza się z tą w systemie.

anonim cytuj
27-07-2022
No mandat za brak jakiejś ceny, albo za to, że cena na półce nie zgadza się z tą w systemie.

Mandat jest nakładany na przedsiębiorcę, nie na pracownika.

anonim cytuj
27-07-2022
Mandat jest nakładany na przedsiębiorcę, nie na pracownika.

Tak myslalam, zaciekawiło mnie tylko to zdanie w mailu ze w razie mandatu sklep płaci mandat. On ma wiele sklepów, więc rozumiem, że w takim wypadku mandat płaci kierownik/zastępca?

anonim cytuj
27-07-2022
Tak myslalam, zaciekawiło mnie tylko to zdanie w mailu ze w razie mandatu sklep płaci mandat. On ma wiele sklepów, więc rozumiem, że w takim wypadku mandat płaci kierownik/zastępca?

Mandat dostaje i powinien zapłacić właściciel sklepu (osoba fizyczna lub prawna), nie pracownik - kierownik też jest pracownikiem.

anonim cytuj
27-07-2022
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
27-07-2022
Pracownik może dostać mandat, jeśli nie wyda klientowi paragonu.

anonim cytuj
27-07-2022

Nieprawidłowe oznakowanie cen jest naruszeniem praw konsumenta zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta. W przypadku stwierdzenia takiego naruszenia przez inspekcję, mandat karny nakładany jest na przedsiębiorcę prowadzącego sklep.

Nie, mandat karny zawsze jest nakładany na przedsiębiorcę, który prowadzi sklep, niezależnie od ilości prowadzonych placówek. Kierownik sklepu, choć pełni ważną rolę w zarządzaniu sklepem, nie jest stroną w postępowaniu administracyjnym w zakresie nakładania mandatu karnego. Jednakże, odpowiedzialność wewnętrzna w przedsiębiorstwie może być różnie uregulowana i zależy od wewnętrznych procedur danego sklepu.

Pracownik może dostać mandat, jeśli nie wyda klientowi paragonu.

Zgodnie z Ustawą o podatku od towarów i usług (VAT), przedsiębiorca jest zobowiązany do wydawania paragonów fiskalnych za sprzedane towary lub usługi. W przypadku nie-wydania paragonu, odpowiedzialność ponosi przedsiębiorca. Oczywiście, może to prowadzić do konsekwencji wewnętrznych dla pracownika, ale z perspektywy prawa podatkowego to przedsiębiorca jest odpowiedzialny przed organami kontrolnymi.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Córka nie płaci za użyczone mieszkanie.
Dzień dobry. Mój partner od sześciu lat przebywa u mnie. Posiada duże mieszkanie w bloku. Do dwóch lat wstecz opłacał regularnie czynsz. Kiedy przeszedł na emeryturę, poprosił żeby koszty mieszkania wzięli na siebie córka z partnerem, którzy tam cały czas mieszkają. Niedawno okazało się, że nie płacili i mieszkanie jest zadłużone na sporą kwotę, są też już koszty sądowe razem ponad 20 tys. Oboje są dorośli. mają stałe i dobre prace. Partner o ni...
Ślub a próg podatkowy
Moja narzeczona nie pracuje więc nie ma dochodu. Mój dochód roczny przekracza 120 tys. Znajomy doradził mi że jeśli wezmę ślub cywilny w styczniu 2023 to od stycznia 2024 będziemy mieli większy próg podatkowy. Mam pytanie czy jeśli wezmę ślub cywilny w grudniu 2022 to w styczniu 2023 będę miał już większy próg?...
Wymeldowanie lokatora.
Witam. Chciałabym zasięgnąć informacji, jak wygląda sprawa wymeldowania lokatora. Sprawa przedstawia się następująco: Nieruchomość należy do nas już od kilku lat i ponieważ sami jej nie zamieszkujemy, chcielibyśmy ją sprzedać. Problem polega na tym, że w jednym z dwóch mieszkań przebywa na stale zameldowana teściowa. Nie posiada ona żadnych praw do nieruchomości, nawet nie posiada umowy najmu. Mieszka tam od zawsze a po śmierci męża nie nabyła...
Czy można wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego mailem?
Wypowiedzenie umowy najmu lokalu mieszkalnego przez maila? Czy jest zgodne z prawem jeżeli nie posiadam adresu korespondencyjnego właściciela mieszkania, a w umowie najmu podany jest tylko adres e-mail? Właściciel mieszka za granicą...

Wyszukiwarka