Do sklepu przychodzi zapowiedziana wcześniej inspekcja. W razie mandatu płaci sklep, czy taki mandat też płacą pracownicy?

Witam. Mam pytanie. Czy jeżeli przychodzi inspekcja handlowa do sklepu, wcześniej zapowiedzenia i przyszedł mail do kierowników, że w razie mandatu płaci sklep, to czy taki mandat tez muszą płacić pracownicy?
anonim cytuj
27-07-2022
A za co mandat?

anonim cytuj
27-07-2022
A za co mandat?

No mandat za brak jakiejś ceny, albo za to, że cena na półce nie zgadza się z tą w systemie.

anonim cytuj
27-07-2022
No mandat za brak jakiejś ceny, albo za to, że cena na półce nie zgadza się z tą w systemie.

Mandat jest nakładany na przedsiębiorcę, nie na pracownika.

anonim cytuj
27-07-2022
Mandat jest nakładany na przedsiębiorcę, nie na pracownika.

Tak myslalam, zaciekawiło mnie tylko to zdanie w mailu ze w razie mandatu sklep płaci mandat. On ma wiele sklepów, więc rozumiem, że w takim wypadku mandat płaci kierownik/zastępca?

anonim cytuj
27-07-2022
Tak myslalam, zaciekawiło mnie tylko to zdanie w mailu ze w razie mandatu sklep płaci mandat. On ma wiele sklepów, więc rozumiem, że w takim wypadku mandat płaci kierownik/zastępca?

Mandat dostaje i powinien zapłacić właściciel sklepu (osoba fizyczna lub prawna), nie pracownik - kierownik też jest pracownikiem.

anonim cytuj
27-07-2022
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
27-07-2022
Pracownik może dostać mandat, jeśli nie wyda klientowi paragonu.

anonim cytuj
27-07-2022

Nieprawidłowe oznakowanie cen jest naruszeniem praw konsumenta zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta. W przypadku stwierdzenia takiego naruszenia przez inspekcję, mandat karny nakładany jest na przedsiębiorcę prowadzącego sklep.

Nie, mandat karny zawsze jest nakładany na przedsiębiorcę, który prowadzi sklep, niezależnie od ilości prowadzonych placówek. Kierownik sklepu, choć pełni ważną rolę w zarządzaniu sklepem, nie jest stroną w postępowaniu administracyjnym w zakresie nakładania mandatu karnego. Jednakże, odpowiedzialność wewnętrzna w przedsiębiorstwie może być różnie uregulowana i zależy od wewnętrznych procedur danego sklepu.

Pracownik może dostać mandat, jeśli nie wyda klientowi paragonu.

Zgodnie z Ustawą o podatku od towarów i usług (VAT), przedsiębiorca jest zobowiązany do wydawania paragonów fiskalnych za sprzedane towary lub usługi. W przypadku nie-wydania paragonu, odpowiedzialność ponosi przedsiębiorca. Oczywiście, może to prowadzić do konsekwencji wewnętrznych dla pracownika, ale z perspektywy prawa podatkowego to przedsiębiorca jest odpowiedzialny przed organami kontrolnymi.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty z Funduszu alimentacyjnego.
Pobieram alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego, mam partnera z którym na pewno chciała bym zawrzeć związek małżeński. Pytanie, czy biorąc ślub, nadal będę otrzymała alimenty z funduszu, czy wtedy po prostu jest zakończenie ponieważ poprawiłam swój status? Dodam, że partner również płaci alimenty na 2 dzieci....
Gwarancja przedłużona po serwisie.
Mam pytanie, jak to jest z gwarancją przedłużoną po serwisie. Czy ona z automatu jest przedłużona czy jak to wygląda. Dokładnie chodzi o drzwi, a mianowicie wymieniany zamek. Był on w czasie gwarancji wymieniany kilka razy ciągle Pękala blaszka przez co drzwi się nie domykały do końca dopóki trwała gwarancja nie było problemu bo za każdym razem przyjeżdżał serwis i wymieniali na nowy. Teraz nam ta blaszka pękła tak że aż wypadła napisałam do serw...
Darowizna
Witam. Jeśli żona przed ślubem otrzymała od rodziny darowiznę pieniężna w kwocie wolnej od podatku bez zgłoszenia np. 6 lat temu. Potem wyszła za mąż to czy może te pieniądze przeznaczyć na budowę domu? Pozwolenie na budowę na 2 osoby i działka kupiona również na 2 osoby....
Pozew o immisję.
Sprawa wygląda tak: Jestem członkiem niewielkiej wspólnoty liczącej 6 lokali. W piwnicy pod moim lokalem została zainstalowana pompa do wody z ujęcia ziemnego dla 4 lokali. Pozostałe 2 w tym mój mają osobne ujęcia. Z tych 6 lokali obecnie dwa są zamieszkałe na stałe a jeden w wynajmie zamieszkiwany okazjonalnie. 3 są niezamieszkała ale posiadają właścicieli. Wspólnota w praktyce nie funkcjonuje, na ma zarządu, zebrań, niczego. Właściciele są zda...

Wyszukiwarka