Do sklepu przychodzi zapowiedziana wcześniej inspekcja. W razie mandatu płaci sklep, czy taki mandat też płacą pracownicy?

Witam. Mam pytanie. Czy jeżeli przychodzi inspekcja handlowa do sklepu, wcześniej zapowiedzenia i przyszedł mail do kierowników, że w razie mandatu płaci sklep, to czy taki mandat tez muszą płacić pracownicy?
anonim cytuj
27-07-2022
A za co mandat?

anonim cytuj
27-07-2022
A za co mandat?

No mandat za brak jakiejś ceny, albo za to, że cena na półce nie zgadza się z tą w systemie.

anonim cytuj
27-07-2022
No mandat za brak jakiejś ceny, albo za to, że cena na półce nie zgadza się z tą w systemie.

Mandat jest nakładany na przedsiębiorcę, nie na pracownika.

anonim cytuj
27-07-2022
Mandat jest nakładany na przedsiębiorcę, nie na pracownika.

Tak myslalam, zaciekawiło mnie tylko to zdanie w mailu ze w razie mandatu sklep płaci mandat. On ma wiele sklepów, więc rozumiem, że w takim wypadku mandat płaci kierownik/zastępca?

anonim cytuj
27-07-2022
Tak myslalam, zaciekawiło mnie tylko to zdanie w mailu ze w razie mandatu sklep płaci mandat. On ma wiele sklepów, więc rozumiem, że w takim wypadku mandat płaci kierownik/zastępca?

Mandat dostaje i powinien zapłacić właściciel sklepu (osoba fizyczna lub prawna), nie pracownik - kierownik też jest pracownikiem.

anonim cytuj
27-07-2022
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
27-07-2022
Pracownik może dostać mandat, jeśli nie wyda klientowi paragonu.

anonim cytuj
27-07-2022

Nieprawidłowe oznakowanie cen jest naruszeniem praw konsumenta zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta. W przypadku stwierdzenia takiego naruszenia przez inspekcję, mandat karny nakładany jest na przedsiębiorcę prowadzącego sklep.

Nie, mandat karny zawsze jest nakładany na przedsiębiorcę, który prowadzi sklep, niezależnie od ilości prowadzonych placówek. Kierownik sklepu, choć pełni ważną rolę w zarządzaniu sklepem, nie jest stroną w postępowaniu administracyjnym w zakresie nakładania mandatu karnego. Jednakże, odpowiedzialność wewnętrzna w przedsiębiorstwie może być różnie uregulowana i zależy od wewnętrznych procedur danego sklepu.

Pracownik może dostać mandat, jeśli nie wyda klientowi paragonu.

Zgodnie z Ustawą o podatku od towarów i usług (VAT), przedsiębiorca jest zobowiązany do wydawania paragonów fiskalnych za sprzedane towary lub usługi. W przypadku nie-wydania paragonu, odpowiedzialność ponosi przedsiębiorca. Oczywiście, może to prowadzić do konsekwencji wewnętrznych dla pracownika, ale z perspektywy prawa podatkowego to przedsiębiorca jest odpowiedzialny przed organami kontrolnymi.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na byłą małżonkę.
Trzy lata temu doszło do rozwodu po między mną a moją żoną z mojej winy. Sąd wtedy zasądził również na nią alimenty w kwocie 1000zł. Czy teraz według was mogę złożyć wniosek o zniesienie alimentów czy lepiej w tej sytuacji trochę zaczekać np. rok czy dwa ? Moja była żona zarabia około 4tys zł miesięcznie więc oczywiście nie żyje w niedostatku i jak najbardziej może spokojnie przeżyć bez tych alimentów, zwłaszcza że na FB ona sama zamieszcza zdjęc...
Czy można sprzedać mieszkanie z pluskwami?
W ubiegłym tygodniu kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym. Dwa razy oglądaliśmy z narzeczonym lokal w obecności pośrednika. Właściciel nie miał z nami kontaktu. Mieszkanie ogólnie było w kiepskim stanie, całe do remontu ale przygotowani byliśmy na taki stan rzeczy. Po załatwieniu niezbędnych formalności jak sprawy urzędowe i administracyjne zabraliśmy się wstępnie za porządkowanie pomieszczeń. Ze zgrozą odkryliśmy, że mieszkanie jest całe zapluskwi...
Dziedziczenie małoletniego.
Witam, Spotkała nas ostatnio przykra sytuacja. Mianowicie, ojciec mojego dziecka zmarł. Nigdy nie sądziłam, że znajdziemy się w takiej sytuacji i będę szukać odpowiedzi na forach prawnych. Syn ma 10 lat, był jedynym dzieckiem, M. nigdy nie był żonaty. Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna? Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa....
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. Rodzina domaga się oddania obrazu z tego mieszkania. Czy mogą się o niego upominać??
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. W mieszkaniu jest stary obraz - znalazłam podobny w internecie sprzedawany za ok 1000 zl. Odkąd pamiętam czyli od ok 40 lat obraz był w naszym mieszkaniu. Teraz po śmierci taty dalsza rodzina mnie dosłownie osacza ze to ich obraz i chce żebym im go oddała. straszy mnie sądem. Dla mnie obraz ma wartość sentymentalna gdyż zawsze był w domu a poza tym to pamiątka teraz. Ja nic nie wiem na temat pochodzenia tego ob...

Wyszukiwarka