Świadczenie pielęgnacyjne.

Mam 24 lata, jakiś czas temu zamieszkałam z moją babcią, która przeszła trzy udary. Wzięłam na siebie całą opiekę, której zresztą babcia wymaga non stop, jest leżąca, przez udary cała lewa strona jest nie władna więc musimy sobie jakoś radzić. Zrezygnowałam z pracy żeby móc poświęcić jej jak najwięcej czasu i do tej pory utrzymywałyśmy się z emerytury babci, natomiast są to na tyle małe pieniądze, że po prostu zaczyna brakować.
Babcia ma syna, który też na co dzień nam pomaga. Ja się uczę, więc na czas moich zajęć on z nią zostaje, na opiekunkę niestety nas nie stać.
Do rzeczy - Chciałabym wrócić do pracy która mogę łączyć z moim kierunkiem studiów, ale z racji tego syn babci musiałby przejąć opiekę i zrezygnować ze swojej pracy. Będzie musiał zarejestrować się w urzędzie jako bezrobotny.
I teraz pytanie, czy jest szansa ubiegać się o jakąś pomoc od Państwa? Czy on jako syn babci, który się nią będzie opiekował 24h może liczyć na jakieś zapomogi finansowe? Jeśli tak, to gdzie i jakie wnioski zgłaszać?
Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
25-01-2024
To syn może się ubiegać o świadczenie pielęgnacyjne w wysokości 2988zl.,zasiłek pielęgnacyjny 219 zł i to skalda się w mopsie/gipsie lub urzędzie miasta w zależności od miasta a do czasu decyzji możecie w 1 kolejności składać o specjalny zasiłek opiekuńczy/pielęgnacyjny do czasu rozpatrzenia sprawy o świadczenie, i babcia może starać się o 500 zł dla osób niepełnosprawnych w ZUSie.

anonim cytuj
25-01-2024
Możecie również wnioskować o suo czyli specjalistyczne usługi opiekuńcze i zasiłki celowe na leki, teraz wszedł jeszcze dodatek osłonowy.

anonim cytuj
25-01-2024
Trzeba się zwrócić do najbliższego ośrodka pomocy społecznej. Jeżeli babcia ma przynajmniej stopień znaczny może starać się o świadczenie pielęgnacyjne, w tym momencie to niecałe 3000zł.

anonim cytuj
25-01-2024
Od 1.01 nie ma już świadczenia pielęgnacyjnego na dorosłe osoby. Babcia może się starać o świadczenie wspierające.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

nagłe wypowiedzenie
Witam. Pracowałam w przedszkolu na czas określony. W piątek nagle wychodząc z pracy otrzymałam wypowiedzenie z jakimiś krótkimi, pokrętnymi i kłamliwymi wyjaśnieniami. Było to dla mnie ogromnym szokiem, bo jeszcze w tym dniu dyrekcja pytała mnie kiedy doniosę dyplom, bo broniłam się 23.10. Na dodatek zostałam wzięta do prawie już ciemnej sali a nie do gabinetu. Na moje pytania dyrektorka praktycznie nie odpowiadała. Była bardzo zmieszana. Mam ...
Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Chcę zakupić w pełni umeblowane mieszkanie z rynku wtórnego i mam pytania odnośnie rekojmi. Czy rekojmia obejmuje także wady/niezgodność z umową mebli? (Np. Zarysowania) Jak to jest z tymi wadami ukrytymi/ jawnymi, istotnymi/ nieistotnymi (co obejmuje rękojmia)?...
Zachowek po mamie.
Tata kupił z bratem działkę na pół i potem odkupił od niego jego połowę. I stał się właścicielem całej działki. Wcześniej zanim kupili działkę, podpisał rozdzielność majątkową z moją mamą. Mama zmarła 2 lata temu, czy należy mi się zachowek po mamie jak była rozdzielność majątkowa. Rozwodu nie było żyli razem do śmierci mamy. Czyli jak coś jest ojca to czy należy mi się zachowek po mamie....
Partycypowanie w kosztach za remont mieszkania.
Rozstałam się z mężem (separacja). Mieszkaliśmy przez 5 lat w mieszkaniu mojej mamy bez żadnej umowy. Płaciliśmy tylko czynsz i media. Mieszkanie i wszystkie urządzenia były przez nas używane. Mama twierdzi, że powinniśmy zrobić remont mieszkania. Czy powinnam zwrócić się do męża, aby partycypował w kosztach?...

Wyszukiwarka