Świadczenie pielęgnacyjne.

Mam 24 lata, jakiś czas temu zamieszkałam z moją babcią, która przeszła trzy udary. Wzięłam na siebie całą opiekę, której zresztą babcia wymaga non stop, jest leżąca, przez udary cała lewa strona jest nie władna więc musimy sobie jakoś radzić. Zrezygnowałam z pracy żeby móc poświęcić jej jak najwięcej czasu i do tej pory utrzymywałyśmy się z emerytury babci, natomiast są to na tyle małe pieniądze, że po prostu zaczyna brakować.
Babcia ma syna, który też na co dzień nam pomaga. Ja się uczę, więc na czas moich zajęć on z nią zostaje, na opiekunkę niestety nas nie stać.
Do rzeczy - Chciałabym wrócić do pracy która mogę łączyć z moim kierunkiem studiów, ale z racji tego syn babci musiałby przejąć opiekę i zrezygnować ze swojej pracy. Będzie musiał zarejestrować się w urzędzie jako bezrobotny.
I teraz pytanie, czy jest szansa ubiegać się o jakąś pomoc od Państwa? Czy on jako syn babci, który się nią będzie opiekował 24h może liczyć na jakieś zapomogi finansowe? Jeśli tak, to gdzie i jakie wnioski zgłaszać?
Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
25-01-2024
To syn może się ubiegać o świadczenie pielęgnacyjne w wysokości 2988zl.,zasiłek pielęgnacyjny 219 zł i to skalda się w mopsie/gipsie lub urzędzie miasta w zależności od miasta a do czasu decyzji możecie w 1 kolejności składać o specjalny zasiłek opiekuńczy/pielęgnacyjny do czasu rozpatrzenia sprawy o świadczenie, i babcia może starać się o 500 zł dla osób niepełnosprawnych w ZUSie.

anonim cytuj
25-01-2024
Możecie również wnioskować o suo czyli specjalistyczne usługi opiekuńcze i zasiłki celowe na leki, teraz wszedł jeszcze dodatek osłonowy.

anonim cytuj
25-01-2024
Trzeba się zwrócić do najbliższego ośrodka pomocy społecznej. Jeżeli babcia ma przynajmniej stopień znaczny może starać się o świadczenie pielęgnacyjne, w tym momencie to niecałe 3000zł.

anonim cytuj
25-01-2024
Od 1.01 nie ma już świadczenia pielęgnacyjnego na dorosłe osoby. Babcia może się starać o świadczenie wspierające.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Odstąpienie od umowy zakupu samochodu.
Witam, czy jest możliwość odstąpienia od umowy zakupu pojazdu? Kolega około 30 dni temu kupił pojazd który ma podłożnice wypchane pianką od osoby prywatnej, wcześniej tego nie było widać jeśli tak to na jaką podstawę prawną można się powołać?...
Wniosek o nabyciu spadku.
Ciocia dostała pismo w sprawie wniosku o nabycie spadku. Została przez Sąd zobowiązana do złożenie w terminie 14 dni odpowiedzi na wniosek z ustosunkowaniem się do żądania wniosku. Ciocia w 100 % zgadza się z wnioskodawcą. Nie ma nic do dodania i chce wziąć udział w postępowaniu. Czy ktoś z Państwa mógłby napisać taką odpowiedź lub podesłać wzór takiego wniosku....
Podział majątku a intercyza.
Proszę o udzielenie pomocy w nurtującym mnie pytaniu. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej z mężem. Nie mam zamiaru przedłużać tego postępowania i chce abyśmy ten etap zakończyli za porozumieniem obu stron. Natomiast problem na pewno pojawi się w przypadku podziału majątku otóż po zawarciu związku małżeńskiego moi rodzice przekazali nam działkę na której rozpoczęliśmy budowę domu. Gdy dom był w stanie surowym otwartym zawarliśmy intercyzę. Dom zost...
Postępowanie wyjaśniające fikcyjność zatrudnienia
Czy ZUS ma prawo żądać od pracownika świadectw pracy, świadectw szkolnych w trakcie postępowania wyjaśniającego fikcyjność zatrudnienia? Zdaje się, że od takich rzeczy Inspekcja pracy....

Wyszukiwarka