Witam. Czy jest obowiązek zgłaszania nabycia pojazdu w terminie do 30 dni od zakupu? W internecie widnieje informacja, że obowiązek ten został zniesiony 26.05.2023r. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Czy opłacenie podatku za nabycie pojazdu jest równoważne ze zgłoszeniem jego nabycia?
Obowiązek nabycia jest od 1997 roku i jego żywot zakończy się 1 stycznia 2024 r. Wtedy pojawi się obowiązek rejestracji.
anonim cytuj
16-09-2023
Czy opłacenie podatku za nabycie pojazdu jest równoważne ze zgłoszeniem jego nabycia?
Nie. To dwie osobne czynności.
Wtedy pojawi się obowiązek rejestracji.
Obowiązek rejestracji pojazdu w ciągu 30 dni istnieje od dawna. Tyle ze w aktualnym stanie prawnym za jego niedopełnienie przepisy nie przewidują sankcji (w odróżnieniu od niezgłoszenia nabycia).
anonim cytuj
16-09-2023
Dotyczące obowiązku zgłaszania nabycia pojazdu: Zgodnie z art. 86a ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2020 r. poz. 568 z późn. zm.), obowiązek zgłaszania nabycia pojazdu istnieje od 1997 roku. Jak zostało wspomniane, ten obowiązek ma zostać zniesiony z dniem 1 stycznia 2024 roku.
Jeżeli chodzi o opłacenie podatku za nabycie pojazdu: Opłacenie podatku od czynności cywilnoprawnych za nabycie pojazdu nie jest równoznaczne ze zgłoszeniem nabycia pojazdu. Są to dwie odrębne czynności. Pierwsza dotyczy spełnienia obowiązku podatkowego, natomiast druga administracyjnego.
W sprawie rejestracji pojazdu: Rzeczywiście, obowiązek rejestracji pojazdu w ciągu 30 dni od nabycia istnieje już od dawna. Chociaż za niedopełnienie tego obowiązku w chwili obecnej nie przewiduje się sankcji, to jest to oddzielny obowiązek od zgłoszenia nabycia pojazdu.
Reasumując, istotne jest rozróżnienie pomiędzy obowiązkiem zgłoszenia nabycia pojazdu a jego rejestracją oraz opłaceniem podatku od czynności cywilnoprawnych. Pomimo nadchodzących zmian w przepisach dotyczących zgłoszenia nabycia, nie zwalnia to z innych obowiązków związanych z nabyciem pojazdu.
Dzień dobry, legitymuję się orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu lekkim. Lekarz medycyny pracy nie wyraził zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i w porze nocnej. Z ustawy jasno wynika, że czas pracy w moim przypadku wynosi 8h na dobę, 40h tygodniowo. Natomiast nie wiem jak liczyć ten tygodniowy czas pracy - od poniedziałku do niedzieli? Po raz kolejny mam zaplanowane 6dni pracy pod rząd - od poniedziałku do soboty. Pracodawca może w ten...
Były mąż koleżanki ma zakaz zbliżania się do koleżanki na odległość 50m za pobicie i gwałt. Dziś przyszedł po ich syna do niej do domu. Koleżanka ze strachu mu nie otworzyła. Przyjechała policja ale powiedzieli jej, że wyrok jest nieprawomocny więc zakaz jeszcze nie obowiązuje. Czy taki wyrok nie jest natychmiast wykonalny niezależnie od prawomocnego wyroku? Niby ex mówi, że się odwołał od całego wyroku ale nie wiadomo nic w sądzie nie wiedzą ale...
Czy jeśli jestem na L4 bo jestem w ciąży a moje brutto wynosi powiedzmy 3700, to ile może zabrać mi komornik? A ile powinien zostawić wypłaty? L4 w ciąży jest sto procent płatne więc, czy nie powinno mi zostać najniższą krajowa ???...
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa)
23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: