Witam. Czy jest obowiązek zgłaszania nabycia pojazdu w terminie do 30 dni od zakupu? W internecie widnieje informacja, że obowiązek ten został zniesiony 26.05.2023r. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Czy opłacenie podatku za nabycie pojazdu jest równoważne ze zgłoszeniem jego nabycia?
Obowiązek nabycia jest od 1997 roku i jego żywot zakończy się 1 stycznia 2024 r. Wtedy pojawi się obowiązek rejestracji.
anonim cytuj
16-09-2023
Czy opłacenie podatku za nabycie pojazdu jest równoważne ze zgłoszeniem jego nabycia?
Nie. To dwie osobne czynności.
Wtedy pojawi się obowiązek rejestracji.
Obowiązek rejestracji pojazdu w ciągu 30 dni istnieje od dawna. Tyle ze w aktualnym stanie prawnym za jego niedopełnienie przepisy nie przewidują sankcji (w odróżnieniu od niezgłoszenia nabycia).
anonim cytuj
16-09-2023
Dotyczące obowiązku zgłaszania nabycia pojazdu: Zgodnie z art. 86a ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2020 r. poz. 568 z późn. zm.), obowiązek zgłaszania nabycia pojazdu istnieje od 1997 roku. Jak zostało wspomniane, ten obowiązek ma zostać zniesiony z dniem 1 stycznia 2024 roku.
Jeżeli chodzi o opłacenie podatku za nabycie pojazdu: Opłacenie podatku od czynności cywilnoprawnych za nabycie pojazdu nie jest równoznaczne ze zgłoszeniem nabycia pojazdu. Są to dwie odrębne czynności. Pierwsza dotyczy spełnienia obowiązku podatkowego, natomiast druga administracyjnego.
W sprawie rejestracji pojazdu: Rzeczywiście, obowiązek rejestracji pojazdu w ciągu 30 dni od nabycia istnieje już od dawna. Chociaż za niedopełnienie tego obowiązku w chwili obecnej nie przewiduje się sankcji, to jest to oddzielny obowiązek od zgłoszenia nabycia pojazdu.
Reasumując, istotne jest rozróżnienie pomiędzy obowiązkiem zgłoszenia nabycia pojazdu a jego rejestracją oraz opłaceniem podatku od czynności cywilnoprawnych. Pomimo nadchodzących zmian w przepisach dotyczących zgłoszenia nabycia, nie zwalnia to z innych obowiązków związanych z nabyciem pojazdu.
Znajomy dostał wezwanie na policję w charakterze podejrzanego. Nie wiem czego sprawa dotyczy. Czy inne osoby, które mają również status podejrzanego będą znać jego adres, miejsce pracy? Mowa o sytuacji kiedy będą chcieli zapoznać się z aktami sprawy. Czy takie dane są utajnione?...
Witajcie.
W lutym tego roku przeszłam operację, po której mój partner dostał na mnie opiekę w dniach 23.02- 03.03, wypełnił wniosek Z-15B.
Teraz urodziło nam się dziecko, w szpitalu dali mi do wypełnienia druk do opieki dla partnera nade mną na okres 14 dni. Czy partner może skorzystać z tych 14 dni, czy należy wypisać wniosek wyłącznie na 5 dni (9 wykorzystał luty /marzec)? Czy to się nie sumuje?...
Witam, jak się zabrać sądownie za ustalenie własności pojazdu? Kupiłem auto z kilkoma umowami (nikt z poprzednich właścicieli nie rejestrował tego na siebie), jedna z nich zaginęła przez co jest problem teraz z rejestracją auta....
Rocznikiem mam obecnie 21 l. W ubiegłym roku ukończyłem technikum zawodowe. Uzyskałem tytuł technika logistyka ale poległem na maturze. Pan ojciec płaci od 20 l alimenty w kwocie 200 zł jest pozbawiony praw rodzicielskich...słowem nie znam człowieka. Mama nigdy nie występowała o zwiększenie alimentów dawała radę wychować mnie sama. Przez obecny rok dorywczo pracowałem i miałem korki aby ponownie przystąpić do matury. Otrzymałem listem poleconym p...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: