Zgłoszenie nabycia pojazdu.

Witam. Czy jest obowiązek zgłaszania nabycia pojazdu w terminie do 30 dni od zakupu? W internecie widnieje informacja, że obowiązek ten został zniesiony 26.05.2023r. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Czy opłacenie podatku za nabycie pojazdu jest równoważne ze zgłoszeniem jego nabycia?
anonim cytuj
16-09-2023
Obowiązek nabycia jest od 1997 roku i jego żywot zakończy się 1 stycznia 2024 r. Wtedy pojawi się obowiązek rejestracji.

anonim cytuj
16-09-2023
Czy opłacenie podatku za nabycie pojazdu jest równoważne ze zgłoszeniem jego nabycia?

Nie. To dwie osobne czynności.
Wtedy pojawi się obowiązek rejestracji.

Obowiązek rejestracji pojazdu w ciągu 30 dni istnieje od dawna. Tyle ze w aktualnym stanie prawnym za jego niedopełnienie przepisy nie przewidują sankcji (w odróżnieniu od niezgłoszenia nabycia).

anonim cytuj
16-09-2023
Dotyczące obowiązku zgłaszania nabycia pojazdu: Zgodnie z art. 86a ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2020 r. poz. 568 z późn. zm.), obowiązek zgłaszania nabycia pojazdu istnieje od 1997 roku. Jak zostało wspomniane, ten obowiązek ma zostać zniesiony z dniem 1 stycznia 2024 roku.

Jeżeli chodzi o opłacenie podatku za nabycie pojazdu: Opłacenie podatku od czynności cywilnoprawnych za nabycie pojazdu nie jest równoznaczne ze zgłoszeniem nabycia pojazdu. Są to dwie odrębne czynności. Pierwsza dotyczy spełnienia obowiązku podatkowego, natomiast druga administracyjnego.

W sprawie rejestracji pojazdu: Rzeczywiście, obowiązek rejestracji pojazdu w ciągu 30 dni od nabycia istnieje już od dawna. Chociaż za niedopełnienie tego obowiązku w chwili obecnej nie przewiduje się sankcji, to jest to oddzielny obowiązek od zgłoszenia nabycia pojazdu.

Reasumując, istotne jest rozróżnienie pomiędzy obowiązkiem zgłoszenia nabycia pojazdu a jego rejestracją oraz opłaceniem podatku od czynności cywilnoprawnych. Pomimo nadchodzących zmian w przepisach dotyczących zgłoszenia nabycia, nie zwalnia to z innych obowiązków związanych z nabyciem pojazdu.

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Jakiś czas nie płacone alimenty. Jak spłacać aby było ok? (dług)
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik. Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług). Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?...
Plan kontaktu z dzieckiem.
Muszę przedstawić do adwokata plan kontaktów. Wiem mniej więcej, jak to ma wyglądać, ale czy ktoś mógłby mi pokazać przykładowy plan, na którym będę się wzorować?...
Zleceniodawca chce rozwiązać umowę o dzieło.
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej. Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...
Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę
Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)? ...

Wyszukiwarka