Koszty komornicze.

Mam taki problem że nie mieszkałem trochę w Polsce i oczywiście wiedziałam że mam zadłużenie. Dzisiaj po latach chciałbym je spłacić ale mam taki problem. Zadłużenia są dwa na kwotę 2500 zł otrzymałem dwa pisma od komornika. Z tym że jedna pani komornik naliczyła 1600 zł odsetek a drugi pan komornik naliczył 3 500. Oba zadłużenia są z roku 2014. I i teraz mam pytanie bo wyglądam i coś nie tak. Jak są naliczone odsetki i kiedy istnieje możliwość wniesienia zarzutu przedawnienia tych odsetek?
anonim cytuj
22-03-2024
Nie. Jeśli sprawa jest prowadzona przez komorników to roszczenie nie jest przedawnione. Dalsze unikanie spłat będzie powodowało dalszy wzrost kosztów. Można porozumieć się z wierzycielem aby zgodził się na spłatę jednorazowa samej należności głównej bez odsetek ale wierzyciel nie musi się zgadzać. Koszty egzekucji należy natomiast zapłacić w całości.

anonim cytuj
22-03-2024
Tak, ja rozumiem i chce to spłacić. Chodzi mi o to rozbieżność to są same kwoty samych odsetek, które podałem w poście i nie rozumiem skąd to rozbieżność, że dług powstał w tym samym czasie i jeden komornik ma dwa razy więcej odsetek niż drugi?

anonim cytuj
22-03-2024
Jest kilka rodzajów odsetek. Są maksymalne za opóźnienie, są ustawowe za opóźnienie, są za opóźnienie w transakcjach handlowych. Przeczytaj tytuł wykonawczy i będziesz wiedział dlaczego.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...
Co się stanie z długami ?
Jestem dzieckiem alkoholika. Moja mama ciężko pracuje, płaci wszystkie rachunki i utrzymuje mnie, siostrę i cały dom. Ojciec ma w MOPS podpisane dokumenty ze ma się iść leczyć na odwyk do szpitala, ale o pracy nie ma mowy żeby jakąś podjął. Bo co to za praca jak wychodzi rano i idzie zarobić na picie a nie pomoc mamie finansowo czy nawet spędzić z nami czas. Martwię się o mamę bo wiem ze tata kiedyś nabrał pożyczek i ich nie płaci, przychodzą wez...
Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem?
Czy ojciec 10 letniego syna pozbawiony władzy rodzicielskiej może założyć sprawę o widzenia z dzieckiem? Z tego co mi wiadomo to pozbawienie władzy rodzicielskiej to niemożność decydowania o sprawach dziecka. Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem? Czy mimo pozbawienia praw rodzicielskich jest sens o starania się przed sądem o widzenia z synem?...
Służebność osobista mieszkania.
Mam zapytanie: Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną? Drugie zapytanie: Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...

Wyszukiwarka