Alimenty - informacja o przysposobieniu.

Gdzie i w jaki sposób mogę uzyskać informację czy dziecko, na które płacę alimenty zostało przysposobione w pełni przez obecnego partnera matki dziecka?
Matka z dzieckiem od ponad 10 lat mieszka w Niemczech, nie mam z nimi ani z nikim bliskim żadnego kontaktu.
anonim cytuj
16-09-2023
Na przysposobienie dziecka powinieneś wyrazić zgodę przed sądem, o ile nie zostałeś pozbawiony władzy rodzicielskiej - art. 119 kodeksu rodzinnego.
Jestem pozbawiony władzy rodzicielskiej.

anonim cytuj
16-09-2023
W odniesieniu do uzyskania informacji o pełnym przysposobieniu dziecka: Skoro matka z dzieckiem mieszka w Niemczech, informacje na ten temat można uzyskać poprzez zwrócenie się do odpowiedniego sądu rodzinnego w Niemczech, który prowadziłby sprawę przysposobienia. Należy mieć na uwadze, że uzyskanie takich informacji może wymagać zgody sądu, ze względu na ochronę prywatności matki i dziecka.

W odniesieniu do kwestii zgody na przysposobienie dziecka: Jeżeli zostałeś pozbawiony władzy rodzicielskiej, to zgodnie z art. 119 § 2 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, zgoda na przysposobienie dziecka przez inną osobę nie jest wymagana. W takim przypadku, jeżeli przysposobienie nastąpiło, następuje wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego.

Podkreślam, że powyższe informacje opierają się na polskim prawie rodzinnym. Procedury i przepisy niemieckie mogą się różnić. Ostateczna decyzja w tej sprawie leży w gestii sądu rodzinnego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka.

anonim cytuj
17-09-2023
Rozumiem, że jeśli doszło do przysposobienia mojego dziecka w Niemczech, to obowiązek płacenia alimentów wygasa. Jakie konkretnie kroki muszę podjąć, by wstrzymać płatności alimentów, jeżeli faktycznie przysposobienie miało miejsce? Czy muszę skierować sprawę do polskiego sądu, czy wystarczy jakaś dokumentacja z sądu niemieckiego?

anonim cytuj
17-09-2023
Zgromadź odpowiednią dokumentację z sądu niemieckiego potwierdzającą przysposobienie. Dokument ten powinien zawierać wszystkie niezbędne informacje, takie jak dane dotyczące przysposobienia, w tym imię i nazwisko przysposabiającego, oraz data przysposobienia.

Następnie złoż wniosek do polskiego sądu o zmianę orzeczenia dotyczącego alimentów. W skład wniosku powinny wchodzić:

opis sytuacji,
dowód przysposobienia dziecka w Niemczech,
oraz wyjaśnienie, dlaczego uważasz, że nie powinieneś dalej płacić alimentów.
Zgodnie z art. 141 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, sąd, który wydał orzeczenie o alimentach, może je zmienić, jeśli zachodzą okoliczności uzasadniające taką zmianę. Przysposobienie dziecka przez inną osobę, prowadzące do wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego, jest jednym z takich uzasadnionych przypadków.

Jednak warto zaznaczyć, że choć przysposobienie w Niemczech ma skutki prawne w Polsce, niezbędne jest przedstawienie polskiemu sądowi odpowiednich dowodów na to przysposobienie.

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Zakupy przez internet (brak paczki ani kontaktu)
Dzień dobry Zamówiłam ubrania na stronie internetowej pewnego butiku. Oczywiście zrobiłam przelew i otrzymałam informację na adres mailowy że zamówienie zostało wysłane. Jednak to było 13 marca. Od tamtej pory cisza. Pisałam na znaleziony adres e-mail zapytanie co z zamówieniem ale nie otrzymałam odpowiedzi. Strony na Facebooku nie mogę odnaleźć. W zakładce znalezionej w mailu da się wejść na stronę sklepu jednak w zakładce "kontakt" p...
Czy mogę zostać oskarżony o zniesławienie za opinię wyrażoną na forach internetowych?
Mam pewien problem związany z wypowiedzią, którą umieściłem na jednym z forów internetowych. Otóż, jakiś czas temu wziąłem udział w dyskusji na temat pewnej firmy, która moim zdaniem nieuczciwie traktowała swoich klientów. Byłem bardzo niezadowolony z usług, które otrzymałem od tej firmy i chciałem podzielić się swoją opinią z innymi. W moim poście użyłem dość mocnych słów i wyraziłem swoje rozczarowanie jakośćią usług, którą otrzymałem. Może ...
Czy przyjęty spadek można odrzucić?
Cześć. Mam prośbę i wiele pytań. Mama zmarła w maju, w maju również przyjęliśmy spadek po mamie ( ojciec i 4 dzieci) i okazuje się, że w banku jest zadłużenie na 31 tys. Czy możemy zmienić decyzje i spadek odrzucić?...
Zakaz zbliżania oraz zakaz kontaktowania się.
Witam. Bardzo proszę o poradę. Mój były mąż ma wyrok za znęcanie się psychiczne i fizyczne nade mną oraz zakaz kontaktowania się i zbliżania. Mamy dwoje dzieci. Ze względu że były mąż mieszka dość daleko od nas, gdy przyjeżdża wynajmuje hotel i tam zabiera dzieci i spędza z nimi czas. Kontakty ustalone sądownie. Ja pracuje w hotelarstwie. Mój były mąż wynajął pokój w hotelu w którym ja pracuje i przez pewien okres zamierza w nim mieszkać wraz...

Wyszukiwarka