Gdzie i w jaki sposób mogę uzyskać informację czy dziecko, na które płacę alimenty zostało przysposobione w pełni przez obecnego partnera matki dziecka?
Matka z dzieckiem od ponad 10 lat mieszka w Niemczech, nie mam z nimi ani z nikim bliskim żadnego kontaktu.
Na przysposobienie dziecka powinieneś wyrazić zgodę przed sądem, o ile nie zostałeś pozbawiony władzy rodzicielskiej - art. 119 kodeksu rodzinnego.
Jestem pozbawiony władzy rodzicielskiej.
anonim cytuj
16-09-2023
W odniesieniu do uzyskania informacji o pełnym przysposobieniu dziecka: Skoro matka z dzieckiem mieszka w Niemczech, informacje na ten temat można uzyskać poprzez zwrócenie się do odpowiedniego sądu rodzinnego w Niemczech, który prowadziłby sprawę przysposobienia. Należy mieć na uwadze, że uzyskanie takich informacji może wymagać zgody sądu, ze względu na ochronę prywatności matki i dziecka.
W odniesieniu do kwestii zgody na przysposobienie dziecka: Jeżeli zostałeś pozbawiony władzy rodzicielskiej, to zgodnie z art. 119 § 2 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, zgoda na przysposobienie dziecka przez inną osobę nie jest wymagana. W takim przypadku, jeżeli przysposobienie nastąpiło, następuje wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego.
Podkreślam, że powyższe informacje opierają się na polskim prawie rodzinnym. Procedury i przepisy niemieckie mogą się różnić. Ostateczna decyzja w tej sprawie leży w gestii sądu rodzinnego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka.
anonim cytuj
17-09-2023
Rozumiem, że jeśli doszło do przysposobienia mojego dziecka w Niemczech, to obowiązek płacenia alimentów wygasa. Jakie konkretnie kroki muszę podjąć, by wstrzymać płatności alimentów, jeżeli faktycznie przysposobienie miało miejsce? Czy muszę skierować sprawę do polskiego sądu, czy wystarczy jakaś dokumentacja z sądu niemieckiego?
anonim cytuj
17-09-2023
Zgromadź odpowiednią dokumentację z sądu niemieckiego potwierdzającą przysposobienie. Dokument ten powinien zawierać wszystkie niezbędne informacje, takie jak dane dotyczące przysposobienia, w tym imię i nazwisko przysposabiającego, oraz data przysposobienia.
Następnie złoż wniosek do polskiego sądu o zmianę orzeczenia dotyczącego alimentów. W skład wniosku powinny wchodzić:
opis sytuacji,
dowód przysposobienia dziecka w Niemczech,
oraz wyjaśnienie, dlaczego uważasz, że nie powinieneś dalej płacić alimentów.
Zgodnie z art. 141 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, sąd, który wydał orzeczenie o alimentach, może je zmienić, jeśli zachodzą okoliczności uzasadniające taką zmianę. Przysposobienie dziecka przez inną osobę, prowadzące do wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego, jest jednym z takich uzasadnionych przypadków.
Jednak warto zaznaczyć, że choć przysposobienie w Niemczech ma skutki prawne w Polsce, niezbędne jest przedstawienie polskiemu sądowi odpowiednich dowodów na to przysposobienie.
Witam. Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie, które trwa ponad miesiąc i jest ono oddalone o kilka set km od domu? Żona również pracuje na pełen etat....
Czy ktoś krok po kroku może wytłumaczyć mi, jak zostać rodziną zastępczą? Są to dzieci z rodziny, w wieku 8 i 6 lat. Jakie kroki podjąć? Na jaką pomoc państwową mogę liczyć? Ich matka przebywa w ZK....
Rozstałam się z mężem (separacja).
Mieszkaliśmy przez 5 lat w mieszkaniu mojej mamy bez żadnej umowy.
Płaciliśmy tylko czynsz i media.
Mieszkanie i wszystkie urządzenia były przez nas używane.
Mama twierdzi, że powinniśmy zrobić remont mieszkania.
Czy powinnam zwrócić się do męża, aby partycypował w kosztach?...
Jeśli rodzic w prezencie przy rodzeństwie dał mi 20.000 zł to rodzeństwo może w przyszłości domagać się zachowku z tej kwoty? Proszę o pomoc bo brat tak z zazdrością patrzył, a rodzice są po 90-tce....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: