Alimenty - informacja o przysposobieniu.

Gdzie i w jaki sposób mogę uzyskać informację czy dziecko, na które płacę alimenty zostało przysposobione w pełni przez obecnego partnera matki dziecka?
Matka z dzieckiem od ponad 10 lat mieszka w Niemczech, nie mam z nimi ani z nikim bliskim żadnego kontaktu.
anonim cytuj
16-09-2023
Na przysposobienie dziecka powinieneś wyrazić zgodę przed sądem, o ile nie zostałeś pozbawiony władzy rodzicielskiej - art. 119 kodeksu rodzinnego.
Jestem pozbawiony władzy rodzicielskiej.

anonim cytuj
16-09-2023
W odniesieniu do uzyskania informacji o pełnym przysposobieniu dziecka: Skoro matka z dzieckiem mieszka w Niemczech, informacje na ten temat można uzyskać poprzez zwrócenie się do odpowiedniego sądu rodzinnego w Niemczech, który prowadziłby sprawę przysposobienia. Należy mieć na uwadze, że uzyskanie takich informacji może wymagać zgody sądu, ze względu na ochronę prywatności matki i dziecka.

W odniesieniu do kwestii zgody na przysposobienie dziecka: Jeżeli zostałeś pozbawiony władzy rodzicielskiej, to zgodnie z art. 119 § 2 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, zgoda na przysposobienie dziecka przez inną osobę nie jest wymagana. W takim przypadku, jeżeli przysposobienie nastąpiło, następuje wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego.

Podkreślam, że powyższe informacje opierają się na polskim prawie rodzinnym. Procedury i przepisy niemieckie mogą się różnić. Ostateczna decyzja w tej sprawie leży w gestii sądu rodzinnego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka.

anonim cytuj
17-09-2023
Rozumiem, że jeśli doszło do przysposobienia mojego dziecka w Niemczech, to obowiązek płacenia alimentów wygasa. Jakie konkretnie kroki muszę podjąć, by wstrzymać płatności alimentów, jeżeli faktycznie przysposobienie miało miejsce? Czy muszę skierować sprawę do polskiego sądu, czy wystarczy jakaś dokumentacja z sądu niemieckiego?

anonim cytuj
17-09-2023
Zgromadź odpowiednią dokumentację z sądu niemieckiego potwierdzającą przysposobienie. Dokument ten powinien zawierać wszystkie niezbędne informacje, takie jak dane dotyczące przysposobienia, w tym imię i nazwisko przysposabiającego, oraz data przysposobienia.

Następnie złoż wniosek do polskiego sądu o zmianę orzeczenia dotyczącego alimentów. W skład wniosku powinny wchodzić:

opis sytuacji,
dowód przysposobienia dziecka w Niemczech,
oraz wyjaśnienie, dlaczego uważasz, że nie powinieneś dalej płacić alimentów.
Zgodnie z art. 141 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, sąd, który wydał orzeczenie o alimentach, może je zmienić, jeśli zachodzą okoliczności uzasadniające taką zmianę. Przysposobienie dziecka przez inną osobę, prowadzące do wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego, jest jednym z takich uzasadnionych przypadków.

Jednak warto zaznaczyć, że choć przysposobienie w Niemczech ma skutki prawne w Polsce, niezbędne jest przedstawienie polskiemu sądowi odpowiednich dowodów na to przysposobienie.

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy kończy się majątek osobisty
Czy środki z majątku osobistego po przelaniu na rachunek wspolny z małżonkiem przestają być automatycznie majątkiem osobistym a stają się wspólnym? Albo ponprzelaniu na konto osobiste wspolmalzonka? Czy dopiero wtedy gdy z tych środków zostanie dokonany jakiś zakup?...
Wyłudzenie na blika.
Dzień dobry, zostałem oszukany na blika, dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych, zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik, podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx, bank nie uznał mi reklamacji, napisali, że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ? Blik został wysł...
Problem z sąsiadem który robi z mieszkania śmietnik. My sąsiedzi cierpimy a spółdzielnia nic z tym nie robi.
Dzień dobry. Mamy problem z sąsiadem z klatki. Mianowicie jest to kompulsywny zbieracz, zbiera wszystko co się da że śmietnika, ma cały balkon wypchany tymi gratami nie mówiąc o tym co sie dzieje w jego domu. Sąsiad ten ma koło 90 lat i mieszka z synem który mu pomaga w zbieraniu. 3 lata temu od niego była inwazja moli. W tym roku jest pełno much. Mieszkam w pionie nad nim i zabijam Ok 50 much dziennie. W jego oknach miedzy roleta a oknem z zewn...
Uchylanie się od płacenia alimentów.
Witajcie. Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie. A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec fund...

Wyszukiwarka