Oddelegowanie do innej miejscowości.

Witam serdecznie, czy pracodawca może oddelegować pracownika do miejsca pracy oddalonego od miejsca jego zamieszkania i pracy o 700 km, przy czym nie zapewniając mu żadnego lokum na ten okres (do 3 miesięcy)?
anonim cytuj
16-09-2023
Jak określone jest miejsca pracy w umowie ?
Nie podpisałeś żadnego aneksu ?
W umowie jako miejsce pracy jest podany oddział, w którym obecnie pracuję, żadnego aneksu nie podpisałem, dlatego dopytuję, aby ewentualnie wiedzieć jak zareagować na taką "propozycję".

Jeżeli nie podpisałeś żadnego aneksu - i czasami nie podpisz
to każdy wyjazd poza miejsce określone w umowie to delegacja - należy się zwrot kosztów zakwaterowania , przejazdów i diety - 45 zł na dzień dzisiejszy
Oczywiście przy umowie o pracę.

anonim cytuj
16-09-2023
Nie, żaden przepis nie obliguje pracodawcy do zapewnienia mieszkania oddelegowanym pracownikom.

Co więcej, gdyby pracodawca zdecydował się takie mieszkanie pracownikowi nieodpłatnie zapewnić, wówczas byłoby to traktowane jako przychód pracownika podlegający opodatkowaniu.
Wyrok NSA z 29 listopada 2018 r. (sygn. II FSK 799/18 )

anonim cytuj
16-09-2023
Biorąc pod uwagę przedstawioną sytuację oraz obowiązujące przepisy prawa pracy w Polsce, można wyróżnić kilka kluczowych kwestii dotyczących delegowania pracownika:

W umowie o pracę powinno być jasno określone miejsce pracy. Jeżeli pracodawca chce wysłać pracownika w inne miejsce, różne od tego określonego w umowie, i pracownik nie podpisał aneksu zmieniającego miejsce pracy, to sytuacja taka kwalifikuje się jako delegacja.

W przypadku delegacji pracownikowi przysługują świadczenia związane z delegacją. Są to koszty zakwaterowania, przejazdów oraz diety. Aktualnie dieta wynosi 45 zł, ale warto zwrócić uwagę na ewentualne aktualizacje tej kwoty.

Nie, żaden przepis nie obliguje pracodawcy do zapewnienia mieszkania oddelegowanym pracownikom.

Zgadza się, przepisy prawa pracy nie zobowiązują pracodawcy do zapewnienia mieszkania dla oddelegowanego pracownika. Jeśli jednak pracodawca zdecyduje się zapewnić mieszkanie nieodpłatnie, wówczas jest to traktowane jako przychód pracownika i podlega opodatkowaniu, co potwierdza wyrok NSA z 29 listopada 2018 r. (sygn. II FSK 799/18).
Podsumowując, pracodawca może oddelegować pracownika do innego miejsca pracy, ale wtedy kwalifikuje się to jako delegacja i pracownikowi przysługują odpowiednie świadczenia. Jednocześnie nie ma obowiązku zapewnienia mieszkania, ale jeśli pracodawca się na to zdecyduje i będzie to nieodpłatne, wówczas mieszkanie traktowane jest jako przychód pracownika podlegający opodatkowaniu.

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Dopłata za wodę.
Mam problem ponieważ wynajmuje mieszkanie z chłopakiem od 01.07.2023 roku. W dniu dzisiejszym właściciel poinformował nas że musimy zapłacić dopłatę za wodę ponad 530zl. Zaliczka na wodę jest w czynszu spółdzielni. Przed wynajmem prosiłam właściciela by zgłosił 2 osoby zamieszkałe w tym mieszkaniu ponieważ wcześniej mieszkała w nim tylko jego córka. Nie rozumiem tej kwoty dopłaty ponieważ w pisemnej informacji z rozliczenia jest adnotacja że w zw...
Zakup na odległość.
Pokusiłam się na zakup na odległość na transmisji. Była to tzw. transmisja wyprzedażowa i Pani podkreślała, że towar z wyprzedaży nie podlega zwrotowi bo i tak to są super ceny i możemy odsprzedawać między sobą. Otrzymałam paczkę, połowa zakupionego towaru to poliester, którego nie cierpię. O tym, że to jest poliester sprzedająca nie powiedziała w czasie transmisji. Gdy zapytałam o adres do zwrotu Pani mi odpisała, że towar z wyprzedaży nie podle...
Czy możliwe jest wycofanie zeznań świadka w procesie karnym?
Witam serdecznie, Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji. Pozdrawiam...
Czy mieszkanie po mojej śmierci będzie tylko córki?
Mieszkam z córką w mieszkaniu własnościowym ,księgi wieczyste są na mnie. Mam syna który już się zrzekł mieszkania notarialnie. Moje pytanie co muszę zrobić ,żeby córka bez problemów po mojej śmierci mogła w nim mieszkać....

Wyszukiwarka