Zalanie mieszkania.

Witam, już któryś raz z kolei sąsiad zalewa mi łazienkę, zgłaszałam to do swojego ubezpieczyciela, wypłacił mi odszkodowanie, tydzień temu znów zalał mi łazienkę, po rozmowie z sąsiadem zaczynam się trochę obawiać czy mogę znowu to zgłosić, bo sąsiad ma pretensje , że jeśli znów zgłoszę to jemu pójdzie składka do góry, a poza tym powiedział, że wpędzam go w koszty.
Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąpić i czy muszę się bać?
anonim cytuj
08-09-2023
To bardziej problem na gruncie stosunków sąsiedzkich a nie prawny.
W kwestii prawnej - masz pełne prawo zgłosić szkodę do ubezpieczyciela.
Składka sąsiada to jego problem - to nie Ty wpędzasz go w koszty, tylko on sam się w nie wpędza zalewając ci mieszkanie.

anonim cytuj
08-09-2023
Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąpić i czy muszę się bać?

Z perspektywy prawa polskiego, jeśli doznajesz szkody na skutek działań sąsiada, masz pełne prawo dochodzić swoich roszczeń. W odniesieniu do zgłoszenia szkody do ubezpieczyciela:

Jeżeli posiadasz stosowne ubezpieczenie, nie ma przeszkód prawnych, by zgłaszać szkodę każdorazowo, kiedy do niej dojdzie. Ubezpieczyciel, po ustaleniu okoliczności i wysokości szkody, powinien wypłacić Ci odszkodowanie zgodnie z umową ubezpieczenia.

W odniesieniu do składki ubezpieczeniowej sąsiada - jeśli jego działania prowadzą do częstych szkód, istnieje ryzyko wzrostu składki ubezpieczeniowej. Jednak to jest konsekwencją jego własnych działań, a nie Twojego zgłoszenia. Z punktu widzenia prawnego, to nie Ty jesteś odpowiedzialna za ewentualne podwyższenie jego składki.

To bardziej problem na gruncie stosunków sąsiedzkich a nie prawny.

Chociaż problem zalania może mieć aspekty dotyczące stosunków sąsiedzkich, ma on także wymiar prawny. Jeżeli sąsiad wielokrotnie powoduje szkody, możesz dochodzić od niego naprawienia szkody na podstawie art. 415 Kodeksu cywilnego, który stanowi, że kto wyrządził drugiemu szkodę z winy swojej, obowiązany jest do jej naprawienia.

Pamiętaj, że w przypadku konieczności dochodzenia swoich praw na drodze sądowej warto zgromadzić odpowiednie dowody na potwierdzenie okoliczności zalania oraz jego skutków, np. zdjęcia, rachunki za naprawy czy opinie fachowców.

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Koniec umowy użyczenia.
Osoba, która mieszkała w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia dostała wypowiedzenie. Końcem miesiąca upływa termin wypowiedzenia, a osoba ta twierdzi, że nie ma zamiaru wyprowadzić się. Ja chciałabym się z rodziną wprowadzić do tego mieszkania w luty... Co mogę zrobić? Czy mogę np po prostu wprowadzić się? Zmienić zamek? Czy muszę starać się o nakaz eksmisji i dopiero czekać aż zakończy się procedura sądowa i komornicza? Dodam, że jeśli nie bę...
Czy praca młodocianego wlicza się do stażu pracy?
Przez 3 lata byłem zatrudniony jako pracownik młodociany. Były to same praktyki bez szkoły średniej. Praktyki ukończyłem i otrzymałem świadectwo czeladnicze. Do szkoły średniej poszedłem po zakończeniu praktyk. Od tego czasu przez 7 lat pracowałem u jednego pracodawcy a ostanie dwa lata pracuje u obecnego pracodawcy. Czy w takiej sytuacji mój staż pracy wynosi 9 czy 12 lat? Pytam się ponieważ na ten rok otrzymałem 20 dni urlopu....
Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...
Kłopoty z niezgodnymi zapisami w umowie najmu
Chciałbym zapytać o coś, co zaczyna mi spędzać sen z powiek. Mam problem z moją obecną umową najmu. Mieszkam w tej kawalerce od prawie roku, a od dwóch miesięcy mój wynajmujący próbuje wprowadzić do umowy najmu zapisy, które wydają mi się dość niepokojące. Chciałby wpisać do umowy najmu zapis, który obliguje mnie do pokrycia wszystkich napraw powyżej 500 zł. Dodatkowo, chce wprowadzić zapis, który daje mu prawo do wejścia do mieszkania bez upr...

Wyszukiwarka