Zalanie mieszkania.

Witam, już któryś raz z kolei sąsiad zalewa mi łazienkę, zgłaszałam to do swojego ubezpieczyciela, wypłacił mi odszkodowanie, tydzień temu znów zalał mi łazienkę, po rozmowie z sąsiadem zaczynam się trochę obawiać czy mogę znowu to zgłosić, bo sąsiad ma pretensje , że jeśli znów zgłoszę to jemu pójdzie składka do góry, a poza tym powiedział, że wpędzam go w koszty.
Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąpić i czy muszę się bać?
anonim cytuj
08-09-2023
To bardziej problem na gruncie stosunków sąsiedzkich a nie prawny.
W kwestii prawnej - masz pełne prawo zgłosić szkodę do ubezpieczyciela.
Składka sąsiada to jego problem - to nie Ty wpędzasz go w koszty, tylko on sam się w nie wpędza zalewając ci mieszkanie.

anonim cytuj
08-09-2023
Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąpić i czy muszę się bać?

Z perspektywy prawa polskiego, jeśli doznajesz szkody na skutek działań sąsiada, masz pełne prawo dochodzić swoich roszczeń. W odniesieniu do zgłoszenia szkody do ubezpieczyciela:

Jeżeli posiadasz stosowne ubezpieczenie, nie ma przeszkód prawnych, by zgłaszać szkodę każdorazowo, kiedy do niej dojdzie. Ubezpieczyciel, po ustaleniu okoliczności i wysokości szkody, powinien wypłacić Ci odszkodowanie zgodnie z umową ubezpieczenia.

W odniesieniu do składki ubezpieczeniowej sąsiada - jeśli jego działania prowadzą do częstych szkód, istnieje ryzyko wzrostu składki ubezpieczeniowej. Jednak to jest konsekwencją jego własnych działań, a nie Twojego zgłoszenia. Z punktu widzenia prawnego, to nie Ty jesteś odpowiedzialna za ewentualne podwyższenie jego składki.

To bardziej problem na gruncie stosunków sąsiedzkich a nie prawny.

Chociaż problem zalania może mieć aspekty dotyczące stosunków sąsiedzkich, ma on także wymiar prawny. Jeżeli sąsiad wielokrotnie powoduje szkody, możesz dochodzić od niego naprawienia szkody na podstawie art. 415 Kodeksu cywilnego, który stanowi, że kto wyrządził drugiemu szkodę z winy swojej, obowiązany jest do jej naprawienia.

Pamiętaj, że w przypadku konieczności dochodzenia swoich praw na drodze sądowej warto zgromadzić odpowiednie dowody na potwierdzenie okoliczności zalania oraz jego skutków, np. zdjęcia, rachunki za naprawy czy opinie fachowców.

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

przesunięta granica
Bardzo proszę o pomoc. Jak najlepiej rozwiązać poniższą sytuację? 25 lat temu moi rodzice kupili działkę, po jednej stronie mieszka bardzo kłótliwy sąsiad i niestety od jego strony zastali nierówną siatkę (o kształcie litery S). Rodzice domyślali się, ze granica jest przesunięta i faktycznie ostatnio (przy postępowaniu o drogę konieczną)okazało się, ze siatka stoi w taki sposób ze sąsiad zajmuje działkę moich rodziców (około 20-70cm) na całej je...
Podział majątku po zmarłym.
Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględ...
Czy mam obowiązek dawać córce komórkę żeby rozmawiała z ojcem?
Witam. Ojciec córki ma kontakty ustalone sądownie. Wyjechał zagranice. Przyjeżdża raz na pol roku. Żąda ode mnie że wtedy kiedy ma ustalone kontakty ma mieć kontakt z dzieckiem przez telefon. Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała? Grozi mi że pójdzie do sądu, żeby mnie ukarali bo utrudniam mu kontakty. Corka ma 7 lat....
Zmiana pracy a urlop
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa urlopu przy zmianie pracy. W dotychczasowej jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę od ośmiu lat. Normalnie przysluguje mi 20 dni urlopu na rok. Z obecnej pracy planuje odejść z ostatnim dniem lutego, by nową rozpocząć dokładnie 1 Marca. Chce się dowiedzieć, czy dotychczasowy pracodawca powinien mi udzielic czterech dni urlopu lub za tyle zaplacić ? Chcialabym tez wiedziec jak w tak...

Wyszukiwarka